REISEGUIDE OG -TIPS TIL MOSKVA

Langs breddene av den nesten 500 kilometer lange elven Moskva ligger selve hjertet i det enorme russiske imperiet.

Den enorme byen med samme navn har siden den spede begynnelsen på 1100-tallet har vært sete for storfyrster, tsarer, keisere, tyranner og presidenter.

I 1712 bestemte Peter den store seg for å flytte hovedstaden til St. Petersburg, men da Vladimir Lenin og hans sosialister grep makten fra tsar Nikolaj II i 1917, benyttet den lille mannen med flippskjegget muligheten til å gjenreise Moskva som Sovjetunionens hovedstad.

Moskva var plutselig tilbake, mektigere enn noen gang, og har siden den gang hatt enorm betydning for hvordan verden i dag ser ut. Grunnen er selvsagt Kreml og dens status som residens for de sovjetiske – nå russiske – statsoverhodene.

Ser man bort i fra storpolitikk og en polarisert verden der øst og vest alltid er uenige og der vi kanskje preges av vestlig propaganda, er Moskva en svært så trivelig by. En fascinerende by. En spennende by. En by som tar deg vel i mot, som du må bruke litt tid på å bli kjent med, men som aldri lar deg føle deg uvelkommen, og som slipper deg inn i det aller helligste, lar deg utforske, lære for så å ville mer.

Moskva er en mytisk og legendarisk by, en by man sannsynligvis aldri kan si seg ferdig med.

Fakta om Moskva

Status: Hovedstad i Russland
Hovedstad siden: 1918
Innbyggertall: Ca 15 millioner
Språk: Russisk og noe engelsk
Myntenhet: Russiske rubler (RUB)
Tidssone: UTC +3 (to timer foran Norge)

TING Å GJØRE I MOSKVA

Bolsjoj-teateret Moskva

Jeg hadde dessverre bare litt over 48 timer tilgjengelig i Moskva da jeg besøkte byen.

Jeg var til gjengjeld svært så effektiv og føler jeg fikk utrettet en hel del likevel.

Du finner mine seks favoritter fra Moskva her.

Gå til toppen

VISUM TIL RUSSLAND

Det er ikke bare å bestille flybilletter, pakke og sette seg på flyet til Russland. Alle nordmenn må ha visum.

Visum til Russland er dog ikke så vanskelig som man kanskje skulle tro. Det gjelder bare å ha tunga rett i munnen.

Visum kan ordnes på to måter: Enten via Den russiske ambassaden i Oslo eller via Det russiske visumsenteret, IFS, som fikser alt for deg mot et lite gebyr.

En utfyllende guide til hvordan du får visum til Russland finner du her.

Gå til toppen

NÅR REISE TIL MOSKVA

Kreml Moskva
Kreml omringet av strålende solskinn midt i juli.

Moskva kan, som de fleste andre steder, besøkes hele året, men vår og tidlig sommer er aller best. Da er temperaturene milde og fine, været er relativt stabilt og Moskva er rett og slett en trivelig by å traske rundt i.

I juni, juli og august kan du fort møte på regn, før september blir ganske så bra igjen.

Jeg var selv der i juli 2017, og det gikk helt greit. Varmt og godt, selv om vi fikk noe regn underveis, og det meste var fortsatt åpent (jeg vet blant annet at Bolsjojteateret tar sommerferie i august).

Drar du på vinterstid kan du risikere å møte på det samme som beseglet tyskernes skjebne under den 2. verdenskrig, nemlig den beinkalde russiske vinteren. Temperaturene kan fort synke ned i både 30 og 40 minusgrader, og da er nok ikke Moskva er like trivelig, altså.

Gå til toppen

HVORDAN REISE TIL MOSKVA

Fra Norge (Oslo) er det svært så enkelt å komme seg til Moskva. Aeroflot tar deg til Sheremetyevo-flyplassen (SVO), nordvest for sentrum, på to og en halv time for i underkant av 2000 kroner per person tur/retur.

Alternative ruter kan ta deg via Helsinki med Finnair, via København med SAS og via Riga med Air Baltic. Du kan også fly via Tyskland med Lufthansa. Merk deg bare at enkelte av disse muligens flyr til Domodedevo-flyplassen (DME), sørøst for byen.

Jeg synes likevel det å reise direkte med Aeroflot fremsto som det overlegent beste alternativet. Tiden da Aeroflot hadde et litt frynsete rykte og fikk det noe ironiske slagordet “Thank you for dying with us” er heldigvis over.

Aeroflot har med tiden blitt et supert selskap med god service og bra komfort.

Fra flyplassen inn til sentrum

Fra Sheremetyevo

Fra Sheremetyevo går flytoget Aeroexpress inn til Belorussky-terminalen i Tverskoy-distriktet, ikke veldig langt unna det som regnes som Moskva sentrum. Her skifter du enkelt til metroens grønne linje (linje 2).

Turen tar en drøy halvtime og koster 420 rubler per person (drøyt 50 norske kroner) én vei.

Fra Sheremetyevo mot sentrum går det første toget klokken 05:00, og det siste går 00:30.

Fra Belorusskaya mot Sheremetyevo går det første toget klokken 05:30 og det siste 00:30.

Du finner rutetider og kan bestille billetter her.

Fra Domodedovo

Fra Domodedovo tar Aeroexpress deg inn til Paveletskaya-stasjonen der du kan bytte til metroens grønne og brune linje (linje 2 og 5). Turen tar rundt 45 minutter og koster rundt 500 rubler.

Fra Domodedevo mot sentrum går det første toget klokken 06:00. Det siste går klokken 00:00.

Fra Paveletskaya mot Domodedevo går det første toget klokken 06:00 og det siste klokken 00:30.

Du finner rutetider og kan bestille billetter her.

metro moskva utsnitt
Utsnitt av metrokartet i Moskva. Jeg har ringet rundt Belorusskaya (til venstre) og Paveletskaya (til høyre). Til sammenligning ligger Den røde plass ved stasjonene Okhotny Riad (Охотный ряд), Teatralnaya (Театра́льная) og Ploschad Revolyutsii (Пл. Револю́ции).

Taxi/Uber

Med andre ord; tar du 21:25-avgangen med Aeroflot fra Oslo, rekker du ikke det siste toget og må derfor ta til takke med en taxi.

Taxi er ganske enkelt å ordne i ankomsthallen. Se etter en fyr i en oransje vest. Han vil ta deg til en luke som ordner det praktiske, og du avtaler en fastpris der og da. Vi betalte rundt 2000 rubler (ca 250 kroner) for turen vår fra Sheremetyevo inn til byen i juli 2017.

Eventuelt kan du også bestille en Uber. Appen vil foreslå et møtested i terminalen (der det for øvrig er gratis WiFi).

Gå til toppen

REISE RUNDT I MOSKVA

Til fots

Når jeg er ute og reiser liker jeg å gå der det er mulig. Jeg føler jeg opplever mer, og jeg slipper å stresse meg fra sted til sted. Plutselig finner jeg en liten trivelig bar jeg ønsker å stikke innom, eller jeg ser en restaurant jeg vil sjekke ut. Kanskje finner jeg noen kule fotomotiver også.

Moskva er en enormt stor by, men selve sentrumsområdet, det som er aktuelt for oss turister, er ikke så voldsomt. Samtidig er byen trygg som banken, spesielt områdene der man som turist normalt vil ferdes.

Bruk en dag på å snøre joggeskoene og gå fra sted til sted i Moskva. Da ser du byen på en helt annen måte enn å bare kjøre t-bane eller taxi fra A til B.

Metroen

Metro Moskva

Metroen i Moskva er noe av det mest usedvanlige kollektivsystemet jeg har vært borti. Ikke nok med at det er et av verdens største metrosystemer, men de flislagte og svært så staselige stasjonene er også verdt en titt i seg selv

Metroen i Moskva ble påbegynt i 1935 og har i dag 206 stasjoner som dekker byens minste lille krok. Metroen frakter omlag 10 millioner mennesker hver dag (!), noe som betyr at alle linjer kjører med ett til to minutters intervaller i rushtiden.

Utenom rushtiden går de omtrent hvert femte minutt.

En enkeltbillett koster 55 RUB og gir ubegrensede overganger inntil du går ut av portene og opp på gatenivå. Toveisbillett koster det dobbelte, og begge deler kan kjøpes på billettautomatene på stasjonen.

Det er også mulig å kjøpe en 24-timersbillett til 200 RUB. Denne må derimot kjøpes i billettluka.

Merk at de fleste metrostasjonene er ekstremt store og kan ha et dusin forskjellige inn- og utganger. Det anbefales på det sterkeste å sjekke hvor du skal gå for å komme deg til riktig sted, ellers kan du havne flere kvartaler unna der du egentlig skal.

Første metroen går rundt klokken 05:00 om morgenen. Den siste går rundt 01:00.

Du finner metrokart her.

Buss

Der det ikke gå metro går det alltid en buss, enten en vanlig buss eller en hybrid mellom buss og trikk, altså en elektrisk buss som går på strøm fra kabler som henger over bakken (Tp).

Problemet med begge alternativene er at de fort blir stående i en av Moskvas altfor mange trafikkorker.

Prisen er den samme som for metroen (55 RUB), og så vidt jeg forsto kan du kjøpe en billett i luka som gir overgang.

Minibuss (marshrutka)

Minibussene i Moskva kalles marshrutkaer, er private og kjører stort sett de samme rutene som de offentlige bussene, men kan også finne på å kjøre sin helt egen rute. Du stopper en ved å vinke den til deg og når du skal av må du rope høyt og tydelig “stop!” Da vil sjåføren kjøre inn til siden ved første og beste anledning.

Prisen er litt billigere enn offentlig transport etter hva jeg forsto, men det er likevel ikke voldsomt med penger å spare på dette alternativet – et alternativ som for øvrig anbefales for viderekomne, eventuelt svært eventyrlystne.

Trikk

Trikken i Moskva kjører stort sett bare i utkanten av bykjernen, så sjansen er liten for at du kommer til å ta en.

Hvis du av en eller annen grunn likevel har veldig lyst til å ta trikken, koster billetten det samme som en metro- og en bussbillett (55 RUB) og kan kjøpes direkte hos sjåføren, på metrostasjonene eller i en av de mange kioskene som ofte ligger i umiddelbar nærhet til holdeplassene.

Taxi

Mange velger taxi som foretrukket fremkomstmiddel når de er utenlands, men i Moskva anbefales ikke dette med mindre du kan russisk. De færreste taxiene kjører med taksameter, og språkproblemer kan medføre vanskeligheter med å bli enige om en pris. Legg til ryktet taxisjåførene i Moskva har for å lure turister, så har du en litt artig seanse foran deg.

For å unngå ubehagelige situasjoner kan det være greit å be hotellet, restauranten eller baren om å bestille en taxi for deg og hjelpe deg med å avtale en pris på forhånd.

Alternativt kan du laste ned appen Yandex, som i prinsippet fungerer som Uber (som selvsagt også er et alternativ). Den er trygg, enkel og effektiv og prisen er automatisk avtalt på forhånd.

Når alt dette er sagt; Moskva har en litt pussig tradisjon om at alle biler potensielt er en taxi. Det betyr at du egentlig kan vinke til deg en hvilken som helst bil fra gata, si hvor du skal, avtale en pris og bli kjørt avgårde.

Dette er likevel et alternativ som kun anbefales for viderekomne.

Gå til toppen

KOSTNADER

I Moskva, som i resten av Russland, bruker man russiske rubler, forkortet RUB.

Kursen finner du sånn ca ved å dele på 10; 100 RUB er omtrent 13 NOK.

Prisnivået i Moskva varierer veldig ut i fra hva som skal kjøpes eller konsumeres. Jeg skal forsøke å liste det opp i en kjapp liten oversikt.

Bo

Du finner hoteller i alle prisklasser i Moskva, alt fra superluksuriøse femstjernershoteller med russisk kaviar og champagne til frokost til trestjerners-hoteller til en relativt overkommelig pris. På generell basis vil jeg si at det er rundt norske priser på hoteller, men det er fullt mulig å finne gode priser også her.

Jeg betalte 2000 kroner for tre netter i dobbeltrom på firestjerners Azimut Moscow Olympic Hotel da jeg var i Moskva i juli 2017 (booket gjennom Hotwire, og inkluderte ikke en helt usedvanlig dyr frokost til 200 kroner per person per dag).

Reise rundt

Jeg bor i Oslo, så det å reise rundt i hvilken som helst by er for meg en billig affære. Moskva har også skjønt at for å få folk til å kjøre metro, må det være billig og effektivt.

Det er det også: 55 RUB én vei, altså under 10 norske kroner, og metroen går absolutt hele tiden.

Se mer i avsnittet om å reise rundt litt lenger opp i denne guiden.

Shopping

GUM Moskva

Drar du til Moskva for å shoppe, kan det hende du får deg en negativ overraskelse. Prisene er nemlig på norsk nivå.

Mat

Maten i Moskva er kort fortalt hva du gjør det til selv. Det er fullt mulig å få en luksuriøs 20-retter på en Michelin-restaurant til tusenvis av kroner, eller du kan gå for et rimeligere alternativ.

Frokost ute koster fra 500 RUB og oppover.

Lunsj koster noe mer.

Middag er alt hva du gjør det til selv. De stedene vi valgt å spise var relativt mye billigere enn i Norge, selv om det lå i nærheten av Den røde plass.

Drikke

Øl, drinker og kaffe varierer ganske mye i pris. Tar man f.eks en kaffe, øl eller en drink på en bar i sentrale strøk, f.eks innenfor en viss radius av Den røde plass, er prisen stort sett den samme som i Norge.

Gå til toppen

MAT

Det opprinnelige russiske kjøkken, det fra Sovjet-tiden da fattige bønder lagde omtrent hva som helst bare for å overleve, er vel strengt tatt ikke noe jeg vil skrive så fryktelig mye hjem om. I hvert fall ble ikke jeg fan. Mulig jeg må gi det en sjanse til.

Resten av det russiske kjøkken er derimot svært forskjellig, med påvirkning fra Nord- og Sentral-Europa samt Midt-Østen. Her snakker vi en mer spennende blanding av mat, og jeg har en følelse av at det russiske kjøkken er på vei opp og frem.

Koldtbord

De innfødte russerne foretrekker ofte en slags koldtbordvariant der man plukker brett, tallerken og bestikk før man beveger seg langs en lang, lang rekke med mat og enten forsyner seg selv eller ber damen bak disken pent om å få en porsjon av ditt og en porsjon av datt.

Hele sulamitten betales så i kassa, og du slipper overraskelser – annet enn at det er ikke alltid retten er beskrevet på noen annen måte enn et lite skilt på kyrillisk.

Maten du kan velge mellom består stort sett av supper, kalde som varme, der den mest klassiske heter borscht, en slags rotgrønnsakssuppe som er svært så populær blant de innfødte og som ikke smaker så aller verst. Andre alternativer inneholder mye kål og poteter.

Hovedrettene består som regel av en eller annen gryterett med kjøtt i. Plov og stroganoff er to populære alternativer, men du finner også pelmeni, en slags raviolirett, og shashlyk, et grillspyd med valgfri kjøtt.

Fisk står også ofte på menyen, men det er som regel fisk som enten er saltet eller røkt.

Du får selvsagt også mer vestlige alternativer, som hamburgere, pizza og lignende servert i Moskva hvis du virkelig vil.

Gå til toppen

DRIKKE

Sier man “Moskva” og “drikke” setning, er det vel umulig å unngå assosiasjonene til vodka. Vodka kan du selvsagt få servert i alle mulige former, men det er en myte at alle russere går rundt på gata med hver sin vodkaflaske. Det er også en myte at alle drikker det på restauranter og kaféer.

Den mest vanlige drikken i Moskva er faktisk te.

Likevel; Moskva er selvsagt en såpass moderne storby at du kan få servert akkurat hva du vil. Byen har til og med flere hipsterpuber og -barer som serverer godt øl som pale ale, stouts, porters og lignende.

Gå til toppen

ELEKTRISITET

220-240 V med europeisk plugg. Omformer behøves ikke.

Gå til toppen

HELSE

Hva angår helse og vaksiner er det ingenting spesielt å tenke på når man skal reise til Moskva. Vaksinene vi har fått her i Norge er mer enn nok også i den russiske hovedstaden.

Når det gjelder vann fra springen så er det ok når man skal pusse tenner, men det er ikke drikkbart. Kjøp vann på flaske. Billig er det også.

Gå til toppen

SIKKERHET

Generelt sett er Moskva en trygg by, spesielt sentrumsområdene. De vanlige forholdsreglene for en hvilken som helst storby gjelder også her.

Det kan være greit å passe på én ting: Å ta taxi sent om kvelden, spesielt fra barer og nattklubber, uten å ha avtalt noe som helst på forhånd. Bruk Yandex-appen eller Uber.

Ha også med deg en kopi av passet ditt når du er ute og surrer i byen. Finner politiet av en eller annen grunn ut at de skal stoppe deg, er du pliktig til å vise legitimasjon. Heldigvis holder en passkopi i massevis.

Gå til toppen

MINE HISTORIER FRA MOSKVA

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Join to Instagram

Følg reisene mine på Instagram