Et besøk i India er et besøk i en verden man ikke helt trodde fantes, nærkontakt med en kultur så ulik vår egen at man kommer hjem og tror det hele var en drøm.
Det handler om et tilsynelatende uorganisert kaos som først får deg til å lengte vekk, men etterhvert som du lar det synke innunder huden, lar du deg rive med og hengir deg til bølgene av mennesker, kyr, esler, kameler, tuk-tuk’er og rickshawer mens det historiske India, med sine templer og fort, står tilbakelent i bakgrunnen og betrakter det hele med stoisk ro.
India er en cocktail av elementer det er umulig å forstå seg helt på. Men én ting er sikkert: India kommer til å forandre deg.
På en eller annen måte.
Denne artikkelen innholder
FAKTA OM INDIA
Hovedstad: New Delhi
Innbyggertall: Ca 1,3 milliarder
Språk: Hindi og engelsk
Styreform: Føderal parlamentarisk konstitusjonell republikk
Myntenhet: Indiske rupees (INR)
Tidssone: UTC +05:30 (fire og en halv time foran Norge)
BNP per innbygger: Ca 6.600 USD per år
Grenser til: Bangladesh, Myanmar, Kina (Tibet), Bhutan, Nepal, Pakistan
MIN REISERUTE
Oslo (Norge) – Delhi: Fly. Turkish Airlines
Delhi – Jaipur: Buss
Jaipur – Agra: Buss
Agra – Orchha: Tog
Orchha – Varanasu: (Natt)tog
Varanasi – Lumbini (Nepal): Buss
UTFORSK
VISUM
Norske statsborgere må ha visum for å komme inn i India og dette må søkes om før avreise. Relativt nytt er det at nordmenn som skal være i India under 30 dager nå kan søke om e-visum. Merk at dette kun gjelder single entry.
Her finner du «oppskriften» på hvordan visumsøknaden foregår.
Her finner du selve søknadsskjemaet.
Visum til India koster 60 USD. Husk at passet må være gyldig i minst seks måneder etter hjemkomst.
NÅR REISE TIL INDIA
India er et enormt land, så det er vanskelig å være eksakt her. En hovedregel kan likevel være å unngå mai og sommermånedene; da opplever man som regel en ekstrem hete før monsunen setter inn fra sør og trekker nordover. Dette betyr enorme mengder med nedbør som ofte forårsaker flom der rusk og rask du helst ikke vil komme i nærheten av flyter fritt i gatene.
Den beste tiden å reise til India på er, på generell basis, vinteren og våren – altså fra desember til mars. Da er som regel himmelen blå og temperaturen er noenlunde ok. Jeg reiste selv rundt i den nordlige delen av India i mars 2015, og det var helt ypperlig.
HVORDAN REISE TIL INDIA
Å komme seg til India er ikke spesielt vanskelig. Det går hyppige avganger til de store byene med maks én mellomlanding. Tur/retur Delhi med Qatar Airways eller Emirates koster rundt 4000 kroner med mellomlanding i Doha eller Dubai. Jet Airways tar deg tur/retur Mumbai for omtrent samme pris, mens du må opp i rundt 5000 kroner tur/retur og en ekstra mellomlanding for en tur til Goa.
REISE RUNDT I INDIA
Tog
India har et av verdens mest utbygde tognettverk og er derfor et svært populært alternativ. Å reise med tog i India er faktisk et ganske spennende eventyr i seg selv. Togene kommer litt når de selv velger å komme, og når du tar pauser fra å betrakte det indiske landskapet som farer forbi, er det garantert en inder eller tre som har lyst til å snakke med deg. Togene har forskjellige klasser – alt fra «luksus» til tredjeklasse. Sistnevnte består bare av trebenker og er ofte overfylte.
Et veldig godt alternativ dersom man skal reise langt, er nattoget. Du får din egen lille seng med tilhørende sengetøy, men dette er langt i fra noen garanti for at du faktisk får sove. I India gjelder nemlig ikke regelen om «det skal være stille etter klokken 23». Regn med at lyset slås av og på, at folk går inn og ut og bli ikke overrasket om konduktøren slenger seg ned i køya under deg lenge etter midnatt for å gjøre alt papirarbeidet.
Alt i alt er å reise med tog i India varmt anbefalt. Se for øvrig den glimrende guiden til togbloggeren Seat 61 for hvordan du går frem for å bestille billetter.
Fly
India er et enormt stort land. Derfor kan det noen ganger være mest effektivt å fly. Det finnes flere nasjonale flyselskaper som kan ta deg rundt for en billig penge. Nylig ble Air India medlem av Star Alliance, noe som betyr en høyere standard og bedre punktlighet enn for bare få år siden. Merk at flyplassene i India kan være et salig kaos, så vær tidlig ute for å sjekke inn.
Buss
Den nest mest populære måten å komme seg rundt i India på, er med buss. Veinettet er relativt godt utbygd, og buss er et godt alternativ for å komme seg til steder som ikke er dekket via tognettet. Merk at bussene kan være av dårlig standard, overfylte, mangle toalettfasiliteter og diverse annet som kan gjøre reisen litt mindre behagelig enn andre alternativer. Likevel er bussreiser mer og mer populært, og standarden blir bedre og bedre.
Taxi
Det finnes drøssevis av taxier i India, men langt i fra alle opererer på et seriøst nivå. Spesielt på flyplassene kan det være greit å ta visse forholdsregler før man setter seg inn. Sjekk på forhånd hvilket taxiselskap som anbefales via flyplassens egen hjemmeside, finn deres disk i nærheten av utgangen, si hvor du skal og bli enige om en pris. Du får da en kvittering som du viser til sjåføren, og dermed unngår diskusjoner når du kommer frem dit du skal.
Unngå å takke ja til den første og beste som kommer bort til deg, og unngå for all del å sette deg inn i en taxi med en sjåfør og «en god hjelper». Disse er garantert ute etter å svindle deg.
Du kan lese hvordan jeg nesten ble svindlet i Delhi her.
Leie bil
Skal du ha et skikkelig eventyr i India, kan du jo leie bil. Det er dog et alternativ jeg personlig ikke ville ha valgt, da India mangler skikkelige trafikkregler – spesielt i byene – og landsbyveiene er av mildt sagt dårlig standard. I tillegg kjører man jo på venstre side av veien.
Som om ikke det var nok, kjører indere som galninger, og trafikkuhell er den mest vanlige dødsårsaken i India. Og når du trodde du kunne puste lettet ut over å ha forsert alskens hindringer, kommer det en hest, et esel eller en kamel ut av en sidegate og skjærer rett ut foran bilen din.
Alle tuter på hverandre hele tiden, noe som bare kan bety et enkelt «hei», men som likevel vil medføre at risikoen for hjerteinfarkt øker betraktelig. Vurderer du å leie bil i India, er min soleklare anbefaling: Ikke gjør det.
Tuk-tuk og rickshaw
Tuk-tuk – altså motorsykkeltaxi – og rickshaw – sykkeltaxi – er to meget populære alternativer, spesielt i byene. Først kan det virke skummelt, da trafikken som regel er grusom og uoversiktlig, samt at gatene enkelte steder ikke er mer enn en meter bred, men etter et par forsøk senker hjerterytmen seg og man kan bare vente relativt tålmodig på å komme frem. Når du setter deg inn i en tuk-tuk, husk å sørge for at taksameteret er slått på. Benytter du en rickshaw, kan det være greit å avtale pris på forhånd. Merk at de vil forsøke å lure deg, så husk å prute.
KOSTNADER
India bruker rupees, forkortet Rs, og 100 indiske rupees utgjør rundt 12-13 norske kroner.
India er stort sett et svært billig land etter norsk standard, og du kommer veldig langt med bare noen få hundrelapper. For eksempel koster en enkel middag rundt 30 kroner, en øl koster rundt en tier, mens en flaske vann koster et par kroner.
Et ok hotellrom koster fra 150 kroner og oppover, mens du kan få en togbillett på førsteklasse for en drøy hundrelapp – litt avhengig av hvor langt du skal reise, selvfølgelig.
MAT OG DRIKKE
Mat
Ah, maten i India! Den kan ikke beskrives med ord, den må bare oppleves. Og når du kommer hjem, skjønner du at indisk mat i India og «indisk mat» her i Norge ikke kan sammenlignes i det hele tatt. Indisk mat her hjemme er nemlig bare den ufortjent dårlig vestlig variant av den ekte varen, som består av så mange forskjellige retter at det er umulig å nevne de alle sammen.
Fakta er at de aller fleste rettene i India er vegetarretter. Du kan få servert kjøtt, men da er det som regel gris eller kylling i en eller annen gryte som serveres med ris til. Godt, ja, men vegetarrettene er enda bedre.
Spinat, linser, erter, bønner, alle urtene og naan-brød får tennene til å løpe i vann i det dette skrives. Pass også på å prøve noe ekte, indisk gatemat. Dette er som regel helt ufarlig, men tipset er å spise et sted der som er hyppig besøkt av lokale.
Gå gjerne for de lokale anbefalingene. Det indiske kjøkken er nemlig svært forskjellig fra landsdel til landsdel, og reiser du mye rundt i landet, er sjansen stor for at du ikke kjenner igjen menyen i sør kontra den i nord.
Drikke
Det er allerede nevnt at den indiske maten er variert. Vel, det er så til de grader alternativene når det kommer til drikke også.
Te er selvfølgelig svært populært i den gamle britiske kolonien, og i India, som også er teens eget hjemland, finnes det ikke et eneste te-alternativ du ikke kan få servert.
En av mine personlige favoritter, er lassi. Lassi er en blanding av yoghurt, vann, krydder og noen ganger frukt, gjerne mango. Ikke bare er den velsmakende, men den drikkes også for å døyve smerten dersom du har fått i deg litt for sterk mat.
Noe annet jeg drakk mye av i India, var sukkerrør-juice. Søtt, godt og energigivende. Perfekt i den indiske heten.
India har også øl. Kingfisher er det soleklart mest populære merket, og det smaker ikke så verst heller.
HELSE
India er et land med litt andre syn på blant annet hygiene enn vi er vant med. Husk derfor å ha med deg en liten flaske med antibakteriell væske når du er ute og utforsker.
Offentlige toaletter er veldig ofte kun et hull i gulvet, eller et såkalt «squat toilet» uten toalettpapir. Ha derfor alltid litt av sistnevnte, eventuelt våtservietter, i sekken.
Drikk aldri vann fra springen, men kjøp heller vann på flaske. Husk å sjekke at forseglingen er intakt når du kjøper vann. Vi opplevde å bli forsøkt solgt brukte vannflasker som var fylt opp med springvann. Skjer dette, insistér på å få bytte flasken.
Risikoen for en såkalt «Delhi belly» er så absolutt tilstede i India, men det kan skje hvor som helst. Sjansen er like stor for matforgiftning på en tilsynelatende fancy restaurant som på en liten bod som selger «street food». Ta nødvendige forholdsregler og spis på steder med flere gjester – gjerne lokale. Det er som regel et tegn på at maten er både god og trygg.
Anbefalte vaksiner
- Hepatitt A og B
- Difteri
- Stivkrampe
- Kikhoste
- Polio
- Malaria (gjelder spesielt i den midtre og den østlige delen av landet)
- Gulfeber
SIKKERHET
India regnes som et relativt trygt land å reise rundt i. Likevel skal man ta nødvendige forholdsregler, spesielt dersom man er kvinne. Det har forekommet til dels alvorlige tilfeller av voldtekter, til og med gjengvoldtekter, av utenlandske kvinner. Likevel skjer dette svært sjeldent.
Lommetyveri er svært vanlig. Indere er som regel veldig nysgjerrige på turister, og kommer gjerne bort til deg for å både snakke med deg og ta bilder. Blir de for nærgående, pass ekstra godt på lommer og eventuelt ryggsekk. Det hender at to eller flere går sammen mot deg, der en eller to distraherer deg ved å søle på deg eller lignende, mens en annen part skjærer opp sekken din og tar med seg innholdet.
Skal du reise med nattog, ha med en lås som du kan bruke til å låse sekken fast i køya med. Det forekommer at «bander» kommer ombord på toget midt på natten mens folk sover og rasker med seg det som kan raskes med.
Når du går fra et sted til et annet med bagasje, ha gjerne sekken på magen for å ha full kontroll.
Unngå for all del store folkemengder som er samlet for å demonstrere.