Nepal ligger klemt mellom kjempene India og Kina (Tibet), og er et av verdens fattigste land. Likevel er «Verdens Tak» kanskje verdens rikeste på ett område: Naturen. Med en høydeforskjell på 8600 meter fra lavest til høyest og et dyreliv som omfavner tigre, elefanter, neshorn og snøleoparder, er Nepal et land som omfavner deg med all sin prakt og all sin diversitet.
Tradisjonene er lange og gamle. Fra magiske templer og bønnehjul i Kathmandu til oldtidsbyen Bhaktapur til sherpaenes egen kulturhistorie 3500 meter over havet, i deres hovedstad Namche Bazar.
Du vil oppleve at Nepal er smilets og gjestfrihetens land. Og når du kommer hjem, vil du bare tilbake og oppleve mer.
Denne artikkelen innholder
FAKTA OM NEPAL
Hovedstad: Kathmandu
Innbyggertall: Ca 26,5 millioner
Språk: Nepali
Styreform: Republikk
Myntenhet: Nepalesiske rupees (NPR)
Tidssone: UTC +05:45 (fire timer og 45 minutter foran Norge)
BNP per innbygger: Ca 2.500 USD per år
Grenser til: India og Kina (Tibet)
MIN REISERUTE
Oslo (Norge) – Delhi: Fly. Turkish Airlines
Delhi – Jaipur: Buss
Jaipur – Agra: Buss
Agra – Orchha: Tog
Orchha – Varanasu: (Natt)tog
Varanasi – Lumbini (Nepal): Buss
UTFORSK
VISUM
Norske statsborgere må ha visum for å komme inn i Nepal. Dette fås på grensen eller på flyplassen i Kathmandu. 30 dagers turistvisum koster $40. Husk to passbilder og amerikanske dollar.
NÅR REISE TIL NEPAL
Når du skal reise til Nepal avhenger litt av hvor og hva du skal. Selv om Nepal er et lite land, består det av ekstreme geografiske forskjeller – fra lavland og subtropisk klima i sør til 8000 meter høye fjelltopper lenger nord.
Værmessig er det nok aller best å reise hit etter monsunen, som varer fra juni til september. Etter en periode med heftig regn er luften klar og temperaturen perfekt for oss nordmenn. Med andre ord er dette den beste perioden for vandring i fjellene. Dette er dog høysesong, så regn med mye turister og noe høyere priser.
Våren, altså fra februar til mai, kalles «den andre høysesongen». Bladene på trærne springer og været er (stort sett) varmt og godt. I fjellene er det gjerne dårligere vær på ettermiddagen, da skyer fra lavlandet trekker opp i høyden.
Jeg besøkte selv Nepal i april 2015, og opplevde det jeg vil kalle variable værforhold: Shorts og t-skjorte i Kathmandu, shorts og genser på 3000 meter og snøstorm og full påkledning på 5000 meter.
HVORDAN REISE TIL NEPAL
Du kan enkelt komme deg til Kathmandu med én mellomlanding. Du kan enten fly Turkish Airlines via Istanbul eller Qatar Airways via Doha. Prisen t/r ligger på ca 6000 kroner. Et annet alternativ er å fly til Delhi i India og reise nordøstover med tog og buss via blant annet Rajasthan og Varanasi. Denne ruten er krever en god del mer, men er samtidig full av spennende eventyr.
REISE RUNDT I NEPAL
Buss
I Nepal er det flere måter å komme seg rundt på med buss. Du har lokale busser, som er billige, dog ikke veldig komfortable, og der du kan risikere å måtte sitte på taket. Du har turistbusser, som ligger hakket høyere på komfortskalaen, men ikke nødvendigvis så mye tryggere. Til slutt har du «mikrobusser» – som mer er biler med 10-12 seter og som kan være effektivt, men heller ikke dette kan regnes som helt trygt.
Veiene går fra å være gode til helt elendige, og bilulykker forekommer rett som det er. I tillegg må man ofte forsere til dels ekstreme høydeforskjeller. Beregn god tid på å reise rundt – og vel så det.
Rickshaw, taxi og tuk-tuk
I byene er rickshaw, taxi og tuk-tuk gode alternativer. Husk å avtale pris på forhånd!
Fly
Å fly innenriks i Nepal er et eventyr i seg selv. De aller fleste flyselskapene står på EUs svarteliste, uten at det nødvendigvis betyr at det er farlig. Det betyr bare at Nepal gjør ting på sin egen måte. Skal du til Everest Base Camp, har du ikke noe valg: Da må du fly til Lukla.
Aktuelle flyselskap er Nepal Airlines, Yeti Air og Buddha Air. De to sistnevnte har muligheter for booking online.
KOSTNADER
Nepal bruker – i likhet med sin nabo i sør – rupees. 100 nepalske rupees utgjør rundt 10 norske kroner.
Du kan få en middag for rundt 20 norske kroner, en øl koster rundt det samme, mens en flaske med vann koster deg et par norske kroner.
Hotellrom kan du få fra 100 kroner per natt og oppover. Flybillett t/r Lukla koster deg rundt 2000 kroner med Yeti Airlines.
Merk at kostnadene varierer avhengig av hvor du er. De klassiske turistfellene i Kathmandu er naturlig nok dyrere enn i resten av byen – eller landet, for den saks skyld. Unntaket er trekkingrutene. Jo høyere opp i fjellene du kommer, jo dyrere blir både mat og drikke.
MAT OG DRIKKE
Mat
Bare for å si det med en gang; Nepal er ikke kjent for sine kulinariske opplevelser. Langt i fra, faktisk. Maten er inspirert av det indiske kjøkken, men er vesentlig mindre spennende, og rettene er i enda større grad preget av ris, linser og bønner enn i nabolandet i sør.
Likevel finnes det høydepunkter. Dal Bhat er nasjonalretten, og er en velsmakende samling av småretter bestående av kokt ris (Bhat), linsesuppe (Dal), grønnsaker (som spinat) og yoghurt eller curry. Man får gjerne litt flatbrød til også.
Ellers er det nepalesiske kjøkken, som det indiske, forskjellig ut i fra hvor i landet man befinner seg. Oppe i høyden er menyen (naturlig nok) vesentlig mindre spennende enn i lavlandet, selv om man her kan få tradisjonelle retter som spaghetti og pizza – i tillegg til dal bhat, selvfølgelig.
Drikke
Som i India er te drikken med stor D i Nepal. Den kommer gjerne i flere forskjellige varianter, men drikkes gjerne med melk til.
En av mine personlige favoritter, er lassi. Lassi er en blanding av yoghurt, vann, krydder og noen ganger frukt, gjerne mango. Ikke bare er den velsmakende, men den drikkes også for å døyve smerten dersom du har fått i deg litt for sterk mat.
Noe annet jeg drakk mye av i Nepal, var sukkerrør-juice. Søtt, godt og energigivende.
Av alkohol finnes det noen obskure øl-lignende varianter som er laget på ris, men det finnes også «ordentlig» øl. Mine personlige favoritter er Nepal Ice og Everest Premium Lager.
HELSE
Det vil være å overdrive å si at de sanitære forholdene i Nepal er av topp klasse. Av den grunn bør visse forholdsregler tas. Jeg unngikk å spise kjøtt da jeg var der, og til tross for det, pådro jeg meg en real magesjau på 2600 meters høyde – en opplevelse jeg ikke vil anbefale til noen andre. Husk derfor å pakke kulltabletter eller lignende hvis du skal til Nepal.
Drikk alltid vann fra flaske, og sjekk alltid at forseglingen er hel når du kjøper flaskevann. Enkelte ganger opplevde vi å kjøpe vann på flaske der selger hadde fylt opp en brukt flaske med vann fra springen. Å drikke vann fra springen i Nepal kan medføre alvorlig sykdom forårsaket av parasitter som du helst ikke vil komme i nærheten av.
Fra 3500 meters høyde og oppover kan man oppleve høydesyke. Dette kjennetegnes ved lett eller middels hodepine, manglende matlyst, svimmelhet og generell dårlig fysisk tilstand.
Vær oppmerksom på at den beste medisinen for å unngå høydesyke er rolig tempo (jeg mener, virkelig rolig tempo, så rolig at du nesten ikke går fremover i det hele tatt), drikke masse vann – si minimum tre, fire liter om dagen – og få i seg nok næring. Ved en seks-åtte timers vandring i en slik høyde vil du forbrenne mellom 4000 og 6000 kilokalorier, slik at inntak av næring er essensielt. Dette er eneste gangen i livet ditt du kan spise så mye sjokolade du orker, så benytt muligheten!
Å gå til innkjøp av Diamox eller lignende for å unngå høydesyke er tøys. For det første kan du enkelt unngå ubehag ved å følge overnevnte råd. For det andre kan Diamox skjule symptomene på at du er syk dersom du virkelig blir dårlig. Det kan være livsfarlig.
Anbefalte vaksiner
- Hepatitt A og B
- Difteri
- Stivkrampe
- Kikhoste
- Polio
- Gulfeber
SIKKERHET
Nepal regnes som et svært trygt land å reise rundt i. Kriminaliteten er lav, men det kan likevel forekomme ubehagelige situasjoner dersom man ikke tar nødvendige forholdsregler. Det er sannsynlig at du kommer til å bli tilbudt narkotika, spesielt dersom du ferdes rundt i Thamel, men det er bare å riste på hodet og gå videre. Unngå å gå alene på kvelds- og nattestid.
Nepal er et land som i flere år har slitt med politisk ustabilitet. Det er ikke mange år siden det resulterte i et kupp, som førte til at kongen ble avsatt og republikk ble innført. Dog har ikke dette skapt varig stabilitet, og demonstrasjoner forekommer ofte. Tipset er enkelt: Hold deg unna. Disse demonstrasjonene kan nemlig ende med vold.
Den største risikoen i Nepal er likevel naturen. Vi husker alle jordskjelvet i 2015 – en katastrofe som dessverre vil komme til å skje igjen i et eller annet omfang. Problemet er at ingen vet helt når. Personlig ville jeg ha unngått å besøke Nepal i monsunsesongen, da faren for jordskred, flom og lignende er overhengende.