Da den berømte kjedebroen knyttet vakre Buda og vakre Pest sammen i 1849, oppsto vakre Budapest, en by som kan sies å ha opplevd absolutt alt som er å oppleve for en by, men som i dag – helt uten tvil – kan sies å være en av Europas aller mest tiltrekkende storbyer.
Det var den også på begynnelsen av 1900-tallet, da dualhovedstad i det mektige Østerrike-Ungarn, før Ungarn oppsto som selvstendig nasjon etter 1. verdenskrig.
De berømte kaffehusene var samlingspunktene for kunst, kultur, idrett og politikk og Budapest ble på kort tid bosted for innbyggere fra hele regionen og utviklet seg raskt til å bli en av Europas aller mest sammensatte og mest spennende smeltedigler.
Så kom nazistene og kommunistene og ødela alt sammen. Etter 2. verdenskrig lå 80% av byen i ruiner, og Ungarn ble et sosialistisk terrorvelde, en tilnærmet blåkopi av Stalins Sovjetunionen.
Hundretusenvis av jøder var deportert, omtrent like mange var sendt i arbeidsleire i Sibir og svært mange havnet i sosialistenes torturkamre. Ungarernes opprør i 1956 ble slått hardt ned, og Budapest ble liggende bak Jernteppet frem til Sovjetunionens fall i 1989.
Fraflytting til tross, byen langs Donaus bredder har fått sin gjenfødelse.
Heldigvis.
For med sine vakre gater, kirker, synagoger og bygninger, sitt verdensberømte parlament, sitt unike slott, sitt deilige kjøkken og sitt pulserende liv, er Budapest atter en gang en blomstrende by, en progressiv by, og en by som er et absolutt must for alle og enhver som vil koble av med et besøk til en av Europas mest spennende storbyer.
Denne artikkelen innholder
Fakta om Budapest
Status: Hovedstad i Ungarn
Grunnlagt: 1873
Innbyggertall: Ca 1,8 millioner (2016)
Språk: Ungarsk. Noe engelsk og tysk
Myntenhet: Ungarske forint (HUF)
Tidssone: UTC+1 (samme som Norge)
TING Å GJØRE I BUDAPEST
Det er massevis av spennende ting å gjøre i Budapest. Derfor har jeg laget en egen artikkel om det, som jeg i all ydmykhet kan anbefale på det varmeste.
| Artikkelen Mine 15 favoritter i Budapest finner du her.|
Tips! Dersom du skal farte mye rundt og både se og gjøre både det ene og det andre, kan det lønne seg å skaffe et Budapest-kort. Det gir deg massevis av rabatter, gratis kollektivreiser og gratis vandreturer i byen – med guide!
Du finner mer informasjon om Budapest-kortet her (ekstern lenke).
VISUM TIL UNGARN
Vi nordmenn trenger ikke visum for å besøke Ungarn. Det er så vidt du trenger passet (men ta det likevel med!).
NÅR REISE TIL BUDAPEST
Budapest har et typisk sentraleuropeisk klima med distinkte årstider lik våre egne. Det betyr i prinsippet at Budapest kan besøkes hele året, med tilhørende risiko for å få vær som er naturlig med tanke på årstiden man velger å reise, selvfølgelig.
Vintrene kan bli kalde og inneholde snø, mens somrene kan bli fryktelig varme, så den beste tiden å besøke Budapest på er kanskje i «skuldersesongen», altså på våren eller tidlig på høsten.
Mitt beste tips er kanskje å undersøke muligheten for å reise i april, da Budapest også arrangerer sin årlige Vårfestival, Ungarns største kulturelle begivenhet (sjekk ut hjemmesiden deres her).
Eventuelt kan også september og oktober være aktuelle tidspunkter. Da er temperaturene fortsatt behagelige, samt at antall dager med nedbør i snitt er lavere enn resten av året.
HVORDAN REISE TIL BUDAPEST
Fra Norge (Oslo) er det relativt enkelt å komme seg til Budapest, hvis flyplass heter så mye som Budapest Liszt Ferenc internasjonale lufthavn (BUD). Norwegian har tilnærmet daglige avganger til under tusenlappen én vei.
Alternative ruter kan ta deg via København med SAS, via München og Frankfurt med Lufthansa og deres samarbeidspartnere, du kan fly via Brüssel med Brüssel Airlines, via Amsterdam med KLM eller du kan til og med fly via Warsawa med LOT.
Mulighetene er mange. Her er det lommeboka og tiden du ønsker å bruke på å komme deg frem som avgjør.
Fra flyplassen inn til sentrum
Buss
Det aller enkleste og beste alternativet når du lander i Budapest er å ta flybussen som heter 100E. Den bruker i underkant av en time på turen inn til sentrum og går hver halvtime fra 05:00 helt frem til 00:30.
Endeholdeplassen inne i selve Budapest heter Deák Ferenc tér og ligger 10 minutters gange fra Sankt Stefans Basilika. Noen ganger stopper også bussen på Astoria, rett ved synagogen, men her anbefales det å spørre på flyplassen før du setter deg på.
Billetter kan du kjøpe i turistinformasjonen i ankomsthallen på flyplassen eller direkte hos sjåføren. Prisen er 900 HUF én vei, eller i underkant av 30 norske kroner.
Dét er billig.
Mer informasjon om flybussen i Budapest finner du her.
Tog
Det går flere tog fra Ferihegy-stasjonen, som ligger rett ved flyplassen, inn til Nyugati-stasjonen i Budapest.
Toget tar kortere tid, men summa summarum (for å bruke et «mormorsk» uttrykk) er det ikke sikkert du sparer noe tid likevel, all den tid Ferihegy ikke ligger PÅ selve flyplassen – du må komme deg dit – og det faktum at Nyugati ligger noe mindre usentralt til enn endeholdeplassen for 100E-bussen.
Tog ser derfor ikke ut som noe sterkt anbefalt alternativ (jeg har selv tatt 100E-bussen de gangene jeg har vært i Budapest, og det fungerer brillefint).
Du finner mer informasjon om flytoget til og fra Budapest her (ekstern lenke).
Taxi
Budapests gule taxier er enkle å få øye på utenfor ankomstterminalen. Fordelen er selvsagt at de kan kjøre deg rett til døra på hotellet du skal bo på, men tidsmessig sparer du ikke allverden sammenlignet med å ta bussen.
Prisen for å ta taxi fra flyplassen inn til Budapest bør koste rundt 200 norske kroner, avhengig av trafikken.
REISE RUNDT I BUDAPEST
Til fots
Når jeg er ute og reiser liker jeg å gå der det er mulig. Jeg føler jeg opplever mer, og jeg slipper å stresse meg fra sted til sted. Plutselig finner jeg en liten trivelig bar jeg ønsker å stikke innom, eller jeg ser en restaurant jeg vil sjekke ut.
Kanskje finner jeg noen kule fotomotiver også.
Budapest er intet unntak i så måte. Jeg gikk overalt, alltid. Byen er stor, men det du vil se eller oppleve ligger stort sett innenfor en relativt liten radius. Tipset er å planlegge det du vil se eller gjøre slik at du tar unna stedene som ligger i omtrent samme område på én og samme dag.
Snør på deg joggeskoene og hiv deg uti det Budapest har å by på. Det er mye morsommere enn å kjøre buss, metro eller taxi (selv om du bør ta trikkens linje 2! (se mer om det under)).
Reise kollektivt
Kollektivsystemet i Budapest er svært godt utbygd og kan ta deg til hver eneste krik og krok av byen.
En enkeltbillett koster 350 HUF, eller rundt 10 norske kroner, dersom den er kjøpt på forhånd. Det kan du blant annet gjøre på flyplassen når du ankommer Budapest (gjelder kanskje spesielt et flerdagerskort).
Det er også satt ut hundrevis av billettautomater rundt omkring i byen, gjerne i forbindelse med en buss- og trikkeholdeplass eller en inngang til en metrostasjon. Disse er relativt enkle å bruke, og gir informasjon på engelsk.
Det er også mulig å kjøpe et flerdagskort som gjelder på alt av kollektivtransport i byen. Et eksempel er et 72-timerskort som koster 4150 HUF, eller rundt 120 norske kroner. Er dere en familie kan dere kjøpe et 24 timers gruppekort for inntil fem personer for bare 3300 HUF, eller rundt 100 norske kroner.
Husk også Budapest-kortet, som gir gratis kollektivreiser i hele sentrum (ekstern lenke)!
Du finner alt av kollektivpriser i Budapest her (ekstern lenke).
Turistkart over kollektivsystemet i Budapest finner du her (ekstern lenke).
Metroen
Metroen i Budapest består av fire linjer: Linje 1 (Milleniumslinjen eller Den gule linjen); linje 2 (Den røde linjen); linje 3 (Den blå linjen) og linje 4 (Den grønne linjen).
Linje 1, 3 og 4 holder seg til Pest, altså østsiden av Budapest, mens linje 2 kan ta deg fra Pest til Buda – og motsatt, og er en svært effektiv og trygg måte å komme seg rundt i byen på.
Buss
Budapest har over 200 busslinjer som potensielt kan ta deg absolutt overalt. Det finnes også 13 ruter som kjøres av spesielle busser som er knyttet til strømnettet – en slags hybrid mellom buss og trikk.
De gule trikkene
Du kan nesten ikke ha vært i Budapest uten å ha tatt minst én tur med byens berømte gule trikker. Disse har eksistert i over 130 år og er som et symbol på byen, ja på Ungarn å regne.
Spesielt linje 2 bør få noen minutter (eller holdeplasser) av din oppmerksomhet, for den tar deg langs bredden av Donau helt opp til fremsiden av byens berømte parlament. I 2010 ble den faktisk kåret til verdens syvende beste trikketur av National Geographic.
På motsatt side av Donau går linje nummer 19, som byr på fantastisk panoramautsikt over parlamentsbygningen.
Kjør kollektivt (i Budapest)!
Taxi
Taxi i Budapest er relativt billig, men jeg må ærlig innrømme at jeg aldri har gjort det selv. Det verserer historier om taxisjåfører som gjør forsøk på å svindle deg på den ene og den andre måten, men det kan jeg naturlig nok ikke bekrefte eller avkrefte.
Taxiene i Budapest er nok trygge, de. Bare følg litt ekstra med. Som du også må gjøre i Oslo. Eller i andre byer.
KOSTNADER
I Budapest, som i resten av Ungarn, bruker man ungarske forint, forkortet HUF.
Kursen finner du sånn ca ved å dele på 10 og så dele på 3 igjen; 100 HUF er omtrent 3 NOK.
Prisnivået i Budapest er generelt ganske mye lavere enn det vi er vant til her hjemme i Norge, selvsagt med noen unntak. Jeg skal forsøke å liste det opp i en kjapp liten oversikt.
Bo
Du finner hoteller i alle prisklasser i Budapest, alt fra superluksuriøse femstjernershoteller med champagne til frokost og spabehandling til lunsj, til trestjerners-hoteller til en relativt overkommelig pris.
Skal du ha det beste av det beste, må du regne med å punge ut med over 1500 kroner per natt for to personer i et dobbeltrom. Nøyer du deg med noe midt i mellom (det finnes superbe trestjerners hoteller i alle byer), kan du være heldig og få et dobbeltrom til to personer for under tusenlappen per natt.
Merk deg dog at prisene varierer voldsomt med tanke på sesong; sent på våren og i juni er prisene ganske mye høyere enn i september for eksempel.
Jeg har både bodd superluksuriøst på Kempinski Hotel, og jeg har bodd svært så sparsommelig på Maverick City Lodge, et hostel som ligger rett ved Szimpla Kert.
Ved førstnevnte anledning betalte jeg rundt 1800 kroner per natt for et dobbeltrom. Ved sistnevnte betalte jeg i underkant av 200 norske kroner per natt i en sovesal med seks senger.
Med andre ord kan du få overnatting i Budapest til hvilken stjerne- og prisklasse du selv ønsker.
Reise rundt
Jeg bor i Oslo, som har verdens dyreste kollektivpriser. Det å komme seg rundt i Budapest med buss, trikk eller bane er derfor en ren drøm, lommebokmessig.
Enkeltbilletter koster rundt 10 norske kroner, og et 72-timerskort koster rundt 120 norske kroner.
Dét er billig!
Og du? Husk Budapest-kortet, som gjør kollektivreisene gratis (ekstern lenke)!
Shopping
Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke har shoppet så mye som en t-skjorte de gangene jeg har vært i Budapest, men mulighetene har du definitivt. Butikker finner du overalt, og prisnivået er generelt sett en god del lavere enn her i Norge.
Mat
Maten i Budapest er kort fortalt hva du gjør det til selv. Spiser du på en kafé eller en restaurant i umiddelbar nærhet til en av de store attraksjonene, er det vesentlig dyrere enn om du finner et mer autentisk spisested i en av sidegatene – som for øvrig anbefales på det varmeste.
Ikke, jeg gjentar; ikke spis eller drikk i nærheten av de store attraksjonene med mindre du elsker å bruke mer penger enn nødvendig.
Uansett: Generelt kan man si at det å spise og drikke ute i Budapest er vesentlig billigere enn her i Norge.
Drikke
Som for punktet over, varierer prisene med tanke på beliggenhet. En øl, en kaffe eller en drink på kaféen som er nærmeste nabo til Sankt Stefans Basilika eller til Buda-borgen er dyrere enn tilsvarende på en kafé eller en bar et annet sted i byen.
For å få ordentlig valuta for pengene, anbefales det derfor å bevege seg et par, tre gater bort fra de mest turistifiserte områdene.
MAT
Det ungarske kjøkken består i hovedsak av smakfulle supper og gryteretter, gjerne akkompagnert av en søt dessert i form av et eller annet bakverk. Det er både smakfullt og svært mettende.
I Budapest har det også vokst frem en stor streetfood-kultur som kan servere deg alt fra hjemmelagde, økologiske burritos til de saftigste hamburgere. Jeg hadde selv stor glede av disse streetfood-vognene da jeg sist var i Budapest i mai 2018.
Se konkrete anbefalinger under.
Hungarikum Bisztró
Denne lille restauranten ligger i Steindl Imre u. 13, rundt 700 meter unna Sankt Stefans Basilika og bare 500 meter fra parlamentsbygningen.
Se plasseringen til Hungarikum på Google Maps.
Hungarikum er en tradisjonell ungarsk restaurant som serverer ypperlig ungarsk mat og som har noen av de hyggeligste ansatte jeg noensinne har vært borti på et spisested. De snakker også meget godt engelsk.
Den sammensatte ungarske treretteren, bestående av gulasjsuppe til forrett, kamand til hovedrett og eplekake til dessert, anbefales på det aller, aller varmeste.
Skal du spise middag her, er du nødt til å booke bord. Skal du «bare» spise lunsj, kan du være heldig å få et bord ved å stikke innom, selv om det tryggeste er å forhåndsbooke.
Book bord og se menyen til Hungarikum Bisztró her.
Gatemat – street food i Budapest
Jeg må bare si det; jeg elsker den såkalte gatematen i Budapest. Ikke nok med at du får servert svært smakfulle greier til en billig penge, men du finner konseptet nesten overalt i byen.
Likevel er det spesielt to steder jeg vil anbefale deg å gå dersom du ønsker litt vaskeekte ungarsk gatemat.
Street Food Karaván
Street Food Karaván ligger bare noen få skritt unna Szimpla Kert, i Kazinczy-gaten, og er et område bestående av flere street food-vogner som serverer mat og drikke som kan stilne selv de mest kresne ganer.
Området åpner ved lunsjtider og holder åpent til midnatt.
Madách Imre ut.
Dersom du spankulerer bortover den enorme Károly-gaten og kjenner magen roper etter mat, ta til høyre opp Madách Imre-gaten, gjennom mursteinsbygget med den store buen.
Følg gaten opp mot Kazinczy-gaten, gaten der blant annet Szimpla Kert ligger, og du vil passere spisested på spisested (og vannhull på vannhull) som serverer alt du trenger for å bli mett (og bittelitt brisen).
Spesielt området etter du passerer Holló-gaten er verdt å få med seg.
DRIKKE
Budapest er en svært så vestlig by i et svært så vestlig land, så det er egentlig ikke noe spesielt med drikkevarene du får servert her kontra det man er vant til fra for eksempel Norge.
Du får den kaffen du vil, du kan få te, du kan få pils og mer «fancy» øl i form av diverse varianter av pale ales, og du får drinker i alle former og fasonger.
Drar du til Budapest for å feste, ikke vær redd for å ikke finne nok utesteder som kan holde deg våken til langt utpå morgenkvisten iallfall.
ELEKTRISITET
220-240 V med europeisk plugg. Omformer behøves ikke.
HELSE
Hva angår helse og vaksiner er det ingenting spesielt å tenke på når man skal reise til Budapest. Vaksinene vi har fått her i Norge er mer enn nok også i den ungarske hovedstaden.
Når det gjelder vann fra springen så er det ok når man skal pusse tenner, men det er ikke drikkbart. Kjøp vann på flaske. Billig er det også.
Helsetjenesten i Budapest fikk jeg et nært møte med da jeg var der sist, og det må jeg si overrasket svært positivt. Jeg pådro meg nemlig et akutt tilfelle av borrelia grunnet et flåttbitt her hjemme som slo ut i bakteriell infeksjon først da jeg kom ned til Ungarn.
Forsikringsselskapet sendte meg rett til et privat sykehus nær Kjedebroen, og der fikk jeg aldeles strålende oppfølging fra én kvinnelig lege og én kvinnelig resepsjonist som også fungerte som tolk.
Du bør derfor ikke være redd for å bli syk i Budapest – den ungarske (private) helsetjenesten virker å fungere brillefint.
SIKKERHET
Generelt sett er Budapest en svært trygg by, spesielt i sentrumsområdene. Det er likevel et par ting å være på vakt for. Bare for å understreke, så er ingenting av dette selvopplevd, men jeg nevner det likevel.
Uredelige «overvennlige» kvinner
OK. Er du gutt/mann og drar på såkalt guttetur til Budapest, er sjansen stor for at dere havner utpå byen, ikke sant? Vel, se litt opp for kvinner. Ungarske kvinner kan nemlig være ganske slu.
En kjent greie er at to, tre kvinner kommer bort, spør om fyr (til en røyk) eller om direksjoner til et eller annet sted. Plutselig kommer man i snakk, og plutselig blir man spurt om man ikke har lyst til å ta en drink på en pub i nærheten.
Så kommer regningen, og den er svindyr. Og dørvakten, han slipper deg ikke ut. Han følger deg i stedet til nærmeste minibank slik at du kan gjøre opp for deg.
Moralen er: Vær skeptisk til vennlige kvinner som du møter «random» på gata og som inviterer deg med et eller annet sted. Det kan koste deg dyrt.
Merk at dette stort sett foregår i det femte distriktet og rundt Váci Utca (Váci-gaten), som er en av de mest kjente gatene hva gjelder uteliv i Budapest.
Lommetyver
Kjente attraksjoner og steder med mye folk tiltrekker seg også lommetyver. Budapest er intet unntak. De opererer ofte i grupper der de har definerte roller. Én avleder, én passer på, én stjeler og sender videre til en fjerde, som gjemmer unna byttet og løper avgårde.
Ikke flash dyre klokker, kameraer og mobiltelefoner unødvendig på steder med mye folk. Bare la det være.
Taxier med «ødelagt» taksameter
«Taksameteret mitt er ødelagt. Kan vi bli enige om en fastpris?»
Ikke si ja til dette dersom taxisjåføren spør. Alle taxier i Budapest skal ha et (fungerende) taksameter. Hvis ikke, gå ut og finn en annen bil. Den faste prisen sjåføren foreslår er nemlig milevis over det du egentlig skal betale.
Når det er sagt; enkelte sjåfører med taksameter er heller ikke til å stole på. De kan nemlig ta deg med på en saftig rundtur i byen for å få mer penger. Ha dermed Google Maps på telefonen din og sørg for at sjåføren kjører riktig vei. Spør også på hotellet ditt på forhånd hva en tur fra A til B vil koste, dersom du har mulighet til det.