Jeg har alltid ment at nyttårsaften er et eneste stort antiklimaks. Derfor tenker jeg at man skal feire et annet annet sted enn i Norge i år. Men hvor?
Nyttårsaften i Norge. En av to ganger i året man får brukt dressen. Helt uten grunn, egentlig, for man er stort sett samlet med noen venner der man drikker øl, spiser kalkun, drikker mer øl, spiser dessert og åpner en altfor tørr champagne ved midnatt. Så står man ute og fryser tærne av seg for å se på de fjorten rakettene som sendes opp i nabolaget, og deretter drikker man enda mer øl før man våkner opp 1. nyttårsdag med en altfor kraftig hodepine.
For en start på det nye året!
Men i år blir det annerledes. Da har jeg et ønske om å forlate Norge og prøve noe nytt. Hva, vet jeg derimot ikke i skrivende stund. Noen alternativer har likevel slått meg:
Hongkong
Kanskje det som frister mest. Byen, som nå er en del av Kina igjen, rommer drøyt sju millioner innbyggere og verdens travleste havn. I tillegg har den en spektakulær skyline, og jeg innbiller meg at nyttårsrakettene her er noe mer spenstig enn det man får her hjemme. Det var jo tross alt kineserne som fant opp både kruttet og fyrverkeriet, var det ikke? Man skulle vel heller ha feiret kinesisk nyttår, kanskje, men det er ikke før i februar, og da må jeg på jobb. Dessverre.
Å fly hit er eller ikke spesielt ugunstig. SAS flyr hit for under 6000 kroner.
Tokyo
Tokyo i annerledeslandet Japan har alltid fristet. Japanerne vet å slå på stortromma ved behov, og da er vel det å feire nyttår her noe helt spesielt? Etter å ha gjort litt research ser jeg at mye i denne byen er stengt rundt nyttår, og da er det kanskje liten vits i å reise så langt bare for å si «Yoi otoshi o! «(godt nyttår på japansk).
Til tross for at Tokyo ligger på andre siden av jorda, kan du faktisk komme deg hit for rundt 6000 kroner – også dette med SAS.
Cuba
Cuba har alltid stått på bucketlista mi. Nå begynner jeg også å tro at jeg har litt dårlig tid med tanke på å oppleve det originale Cuba, da de har blitt venner med USA igjen. Få ting hadde vel vært bedre enn å feiret nyttår med en liten salutt ombord på en seilbåt ved Cayo Largo, eller i fargerike Trinidad akkompagnert av ekte cubanske rytmer – og kanskje til og med en sigar?
Ulempen er flypriser. Rundt 9000 kroner skal Lufthansa ha for å fly hit – og det via Canada (!). Ja, man kan reise billigere på julaften, selvsagt, men jeg er hakket for glad i norsk ribbe og akevitt til at det kommer til å skje.
Singapore
Singapore har toppet Lonely Planets lister over beste steder å reise i et par år nå. Bystaten skal visstnok være en aldri så liten kulturell bombe, og et veldig interessant møte med både nytt og gammelt. Her finner du spor fra det fjerne østen samt bevis på at vi er i 2015 ved blant annet det spektakulære Marina Bay Sands Hotel. Singapore skal visstnok by på et helt vilt fyrverkeri-show nedi nettopp Marina Bay – og fyrverki-show vokser man jo aldri i fra.
Flypriser? Ca 7000 kroner med Qatar. Spiselig.
Praha
Europa kan også by på, for meg, ukjent territorium. Jeg har aldri vært i Praha, men har hørt av flere at det er en fantastisk flott by. Internett kan informerer meg om at man feirer nyttår her omtrent som man gjør hjemme i Norge; halvparten booker bord på restaurant, spiser, drikker og går ut ved midnatt – den andre halvparten går fra pub til pub og går ut ved midnatt de også.
Fyrverkeriet går i lufta ved den verdenskjente Karlsbroen – selvfølgelig. Jeg merker at det ikke nødvendigvis frister allverden, men kanskje jeg må la det vokse litt på meg. Det er jo tross alt nyttårsaften, og man befinner seg jo tross alt i et annet land, i en annen by. Godt øl har de i Tsjekkia også.
Flypriser: Rundt 1600 kroner tur/retur. Peanuts!
Berlin
Av en eller annen katastrofal grunn har jeg aldri vært i Berlin heller. Tysklands hovedstad kan jo by på litt av hvert, men så er det igjen snakk om vinterstid og sånn, da. Jeg husker jeg var i Warszawa rundt juletider for noen år siden. Innvollene mine har nettopp begynt å tine fra den turen. Jeg har riktignok fått ny boblejakke siden den gang.
Berlin kan by på et enormt utendørs nyttårsparty rundt Brandenburger Tor der det fort kan dukke opp en million mennesker. Artister spiller og raketter sendes opp ved midnatt, selvfølgelig. Jeg liker også setningen «festen har ikke et offisielt sluttidspunkt». I Tyskland fester man nemlig til sistemann går. Sånn er det.
Fly? En tusenlapp. Mer peanuts!
Reykjavik
Fire timers dagslys til tross, islenderne tar det visstnok igjen i høy partyfaktor. Nyttårsaften på Island feires ute, med bål, brennevin og det hele, og sannsynligheten for å se nordlys er høy. Umiddelbart høres dette ut som et kult sted å gå inn i 2016, men skulle helst ønske det var litt mer lys tilgjengelig – slik at man fikk gjort noe mer enn å bare feire nyttårsaften.
Fly: 1500 spenn. Det er like billig som å feire nyttår her hjemme, det.
Har du tips til hvor man kan feire nyttår? Kom gjerne med de.
Foto i toppen: Flickr/Tom Bricker
4 comments
Haha, fjorten raketter!
Billetter til Tokyo koster ofte rundt 4500 kr, og det tar ikke lang tid mellom hver gang det er tilbud. Singapore er mulig å reise til for rundt 3500-4000 kr stort sett når som helst. Hong Kong (som jeg liker å skrive i to ord selv om det er feil på norsk) bør heller ikke være så dyrt som 6000 kr. Hemmeligheten for å komme seg til billigst mulig til Cuba fra Norge, er å se etter restplasser på charter. Har sett det koste helt ned i 2000-3000 kr, og jeg har ikke fulgt spesielt godt med.
Selv har jeg bare vært i utlandet på nyttårsaften én gang, i Kuala Lumpur. Det var fint det, men det finnes sikkert mange steder med mer fyrverkeri og oppstyr. New York, Dubai og Sydney er vel noen av de som vet å slå på stortromma. Hvis jeg fikk velge på øverste hylle ville jeg valgt Kiribati, for så å fly til Hawaii og dermed feire nyttår to dager på rad! Jeg har ikke sjekket om det går fly som gjør det gjennomførbart, men det ville vært gøy.
Godt å se at jeg ikke er alene om å aldri ha vært i Berlin. Det er jo litt flaut å ikke ha vært der når man liksom skal være sånn passe reisevant.
Hemmeligheten med å bestille fly med avreise i romjula er å vente til november, med mindre det er salg, da. SAS kjørte salg til Hong Kong (jeg liker også den skrivemåten best) torsdag kveld, men det fikk jeg ikke med meg fordi mailen gikk i reklamefilteret i gmailen min. Hrmf!
Tipset ditt om Cuba var godt, det har jeg ikke tenkt på i det hele tatt. Takk!
Kiribati og Hawaii, ja. Det lar seg vel gjøre, det, men du må kanskje rane en bank først?
Var nummeret før vi bestilte en helg til Berlin nå i juni, men vi måtte avlyse grunnet jobb. Det er et sted man liksom kan dra når som helst, tenker jeg. Skal prøve å få til en Tyskland på langs fotballtur med en kompis om ikke så lenge. Da står Berlin på programmet.
Av disse destinasjonene her ville jeg valgt Island (fordi jeg alltid selv har hatt veldig lyst til å dra hit og fordi jeg tror det er kjempefint å være der om vinteren med nordlyset) eller Berlin (fordi det er den kuleste storbyen jeg vet om).
Hong Kong ville jeg droppet fordi jeg rett og slett tror at de ikke feirer nyttår der når vi feirer nyttår (Som sagt «tror», så dette må du sjekke opp selv). Jeg havnet der helt tilfeldig i feiringen av kinesisk nyttår. Alt var stengt og det var bikkjekaldt (5-6 grader), så om du vil til Hong Kong bør du unngå akkurat den tiden. Det er jo da kineserne har fri og det er kø på alle typiske turistattraksjoner.
Er enig med deg… nyttårsaften er litt antiklimaks. Aller helst vil jeg gjemme meg bort på fjellet med kun et stjerneskudd, god mat og drikke, noen få gode venner og samboeren. Det hadde vært perfekt for meg.
Synd med Island at de kun har fire timers dagslys rundt nyttår. Du får liksom ikke sett så mye annet – og Island har jo mer å by på.
Kineserne feirer nyttår i februar, det er visst da det er helt kokkos der nede. «Vårt» nyttår feires visst også, men ting er åpent og det er relativt normale dager. De har visstnok et enormt fyrverkeri nede ved den berømte havna.
Gjemte meg bort på fjellet i fjor. Det var hyggelig, det, men i år blir det nok annerledes 🙂