Hvis du kommer til Taj Mahal og blir skuffet, er du nødt til å kontakte fastlegen din. Da har du nemlig symptomer på et eller annet alvorlig.
Enkelte steder i verden har man sett så mange bilder av at det er ekstremt lett å bli skuffet når man endelig kommer dit selv. Noen japanere har for eksempel blitt så skuffet over Paris at de får psykiske problemer. Andre steder gjør, til tross for den enorme fallhøyden, det stikk motsatte; de overrumpler deg. Gjør deg stum. Rett og slett. Ja, noen steder er så endeløst vakre at du nesten blir slått i bakken.
Taj Mahal er et av disse stedene.
Vi befinner oss nå i Uttar Pradesh, Indias mest folkerike stat. Her ligger den eldgamle byen Agra, en by med nesten to millioner innbyggere. Og rett utenfor Agra ligger altså Taj Mahal. Et av verdens aller mest kjente og ikoniske byggverk. Monumentet med stor M. Selve symbolet på India. Majestetisk, fredelig og idyllisk ligger det ved bredden av den dovne elven Yamuna og våker over sin Mumtaz.
Mumtaz var favorittkona til Shah Jahan, og grunnen til at Taj Mahal eksisterer i det hele tatt. Grunnen til at jeg skriver «favorittkona» var at han hadde tre koner. Men bare én favoritt. Mumtaz, altså. Hun døde i barsel etter å ha født deres 14. barn (jeg sa det var favoritten) og den godeste Shahen (Shah=gammel islamsk kongetittel) ble så knust av sorg at han bestilte 20.000 arbeidere og fikk bygget det som i dag kanskje er kronjuvelen i islamsk arkitektur.
Stopp en hal, tenker du kanskje nå.
India? Islamsk arkitektur? Ær’em ikke hinduer i India, a?
Jo, det stemmer. Nå i dag er det mest hinduer i India. Men på 1600-tallet, da Taj Mahal ble bygget, var størsteparten av India en del av Mogulriket, et islamsk rike som i tillegg til mesteparten av India dekket det som i dag er Afghanistan, Pakistan og Bangladesh.
Nettopp grunnet Mogulriket, som oppsto rundt 1500-tallet og besto i drøyt 300 år, kan du veldig mange steder i India nyte en aldeles nydelig blanding av både islamsk og hinduistisk arkitektur i skjønn forening.
Tilbake til nåtid.
Vi var i og rundt denne fantastiske bygningen i rundt tre timer. Eller, faktisk var vi ikke inne i Taj Mahal lenger enn et drøyt minutt. I tillegg til å være kronisk fullt, er det nemlig ikke så mye å se akkurat her. Du ser ikke gravstenene til Mumtaz og Shah Jahan engang. De er nemlig gjemt under gulvet. Men to falske ser du. Såvidt, før du blir presset ut igjen av folkemengden.
Taj Mahal er liksom best utenfra.
Hadde jeg hatt muligheten, hadde jeg sannsynligvis befunnet meg utenfor fortsatt. For i tillegg til selve bygningen, har du grønne hager, fontener og moskéer i umiddelbar nærhet. I tillegg kan du gå på baksiden av den velkjente fronten der du kan slappe av med utsikt over elven, Agra Fort og de to moskéene som ligger på hver sin side av Taj.
En må bare huske å ta av seg skoene. Jeg prøvde å fortrenge frykten for fotsopp idet jeg tasset barbeint over marmorflisene, men klarte det ikke helt.
Hvis du har en forestilling om at dette området er fullt av turister, så har du helt rett. Men i motsetning til enkelte andre steder, virker det likevel ikke overbefolket på samme måte. Du har muligheten til å gå i fred. Du klarer rett og slett å nyte Taj Mahal.
Noe overrasket ble jeg over å registrere at de aller fleste besøkende her faktisk var indere. Enda mer overrasket ble jeg over at disse inderne var vesentlig mer interessert i blonde turister fra Norge enn i Taj Mahal. Også her, som i Delhi, slapp vi ikke unna spørsmål om vi kunne ta bilder med de. Og der vanlige turister tar bilder av seg selv foran Taj Mahal, ville inderne ha bilder av oss foran Taj Mahal. Deretter skulle hele storfamilien være med. En og en. Store og små.
Vi sto faktisk nesten mer med ryggen til dette fantastiske bygget og smilte til ukjente indere enn det vi burde ha gjort. Igjen; jeg angrer på at jeg ikke starta business der nede. 200 rupees per bilde. Jeg hadde vært mangemillionær i løpet av halvannen uke.
Agra har ikke bare Taj Mahal å by på. Tro det eller ei. Et par kilometer unna ligger nemlig Agra Fort. En fantastisk bygning, også bygget av mogulene, og kan best beskrives som en liten by med en svær mur rundt. Fortet står, i tillegg til Taj Mahal selvfølgelig, på UNESCOs verdensarvliste.
Tidligere nevnte Shah Jahan ble faktisk satt i husarrest her av sin egen sønn, Aurangzeb, og legenden skal ha det til at han døde med utsikt til Taj Mahal.
Snipp snapp snute og det var Agra og Taj Mahal. I neste avsnitt beskriver jeg vårt første møte med indiske tog da vi dro til litt mindre turistifiserte Orchha.