Lugano i Sveits har alt som skal til for å fylle noen dager for selv den mest krevende reisende. Velkommen til Sveits’ svar på Monte Carlo.
Lugano er et sånt type sted som gjør deg litt usikker på hvilket land du egentlig befinner deg i. For i Ticinos største by virker det som man har tatt alt krydderet man kunne finne og mikset det sammen i én og samme bolle.
Lugano er nemlig Sveits’ tredje største finansielle sentrum og et bank- og konferansemekka, men rett utenfor dørene, langs havnepromenaden, finner man palmer som rasler lett i den sveitsiske brisen.
Palmer. I Sveits!
Når man trasker langs Luganos havnepromenade, kommer assosiasjonene til Middelhavet når man passerer vakre parker, uterestauranter og kaféer ved den idylliske Luganosjøen.
Lugano føles som en storby, men har bare 60 000 innbyggere. Brorparten av disse snakker italiensk, kjøkkenet er italiensk og den fargerike gamlebyen, ja den ser jaggu italiensk ut den også.
Rundt byen ligger høye topper som gjør tur- og utsiktsmulighetene mange, og om kvelden kan man ta på seg finstasen, heve stetteglasset og satse noen sveitserfranc på et av byens kasinoer.
Lugano er et aldri så lite sveitsisk Kinderegg.
Med andre ord; skal du til Lugano, er det primært to ting du skal pakke: Turtøy og finstas. Ja, og badetøy, da. Så tre ting.
Men hva er det egentlig å gjøre i Lugano – og spesielt dersom du bare har 48 timer til rådighet?
Skaff deg et Ticino-kort
Før du gjør noe som helst i Lugano, sørg for å skaffe deg et Ticino-kort.
Ticino-kortet er et rabattkort som tilbys av turistorganisasjonen i kantonen Ticino, som Lugano ligger i, for at turister skal kunne oppleve så mye som mulig billigst mulig.
Kortet gjelder for et titalls attraksjoner og transportmidler i området, og gjør blant annet at du kan reise kostnadsfritt med et utvalg buss- og togruter.
Ticino-kortet får du på alle hoteller, hosteller og campingsteder i Lugano – og er helt gratis.
Les mer om Ticino-kortet og hvilke rabatter du får her (ekstern lenke).
Spasér langs Luganos havnepromenade
En ting du ikke trenger Ticino-kortet for å gjøre, er å spasere langs Luganos vakre havnepromenade.
Nå skal det sies at det ikke er ofte jeg bruker verbet “å spasere” – jeg er nemlig ikke bygget for å gå sakte – men akkurat her velger jeg å gjøre det.
For selv jeg trives med å spasere langs vannkanten i Lugano og ta livet med ro. Om sommeren er det ofte mye liv her, og man kan ta seg en svømmetur i innsjøen etterfulgt av en bedre lunsj på en av de mange kaféene eller restaurantene.
Om sommeren stenges ofte hovedgaten rett ved for trafikk på ettermiddagen og gjør plass til en eller annen festival som gjerne innehar musikk, gatemat og masse, masse feststemte mennesker.
Hvor
Havnepromenaden går langs hele Lugano by og er umulig å misse.
Utforsk gamlebyen
Selve hjertet i Luganos gamleby er Piazza del Riforma, som utgjør en slags møteplass for samtlige av Luganos innbyggere.
Herfra går det et nett av små, trivelige gater dypere inn i Luganos gamle sentrum, omringet av fargerike bygninger som innehar trivelige kaféer, restauranter, (dyre) butikker og gelateriaer – altså utsalg av verdens beste iskrem.
Her finner du (selvsagt) også kirker som er bygget for hundrevis av år siden, samt byens flotte katedral, som ligger på en liten høyde ved togstasjonen med flott utsikt over Luganosjøen.
Turistkontoret i byen, som beleilig nok befinner seg på nevnte Piazza del Riforma, arrangerer flere guidede turer rundt i byen mellom april og oktober til en billig penge.
Det anbefales på det sterkeste å bli med på en av disse.
Hvor
Sentrum i gamlebyen er på Piazza del Riforma. Derfra anbefaler jeg å utforske gatene på måfå, som iallfall er min foretrukne metode å utforske nye steder på.
Besøk Brè og nyt utsikten fra Monte Brè
Brè er navnet på en bitteliten landsby som ligger rett øst for Lugano, bak den lille fjelltoppen Monte Brè.
Brè er en av Sveits’ aller vakreste landsbyer, og ligger idyllisk oppe i åssiden med fantastisk utsikt over Luganosjøen langt der nede.
Brè er en eldgammel landsby, og er med sine sjarmerende steinhus med karakteristisk rustrød takstein, sine trange, nesten trafikkfrie gater og ikke minst med utsikten, en virkelig pittoresk opplevelse.
Ta med at byen består av flere kunstverk åpent for alle å se, samt at det går flere turstier ut i naturen herfra, gjør det Brè til et absolutt must dersom du er i Lugano.
Et must er det også å nyte utsikten fra Monte Brè, den lille fjelltoppen rett ved. Herfra får du en unik panoramautsikt over Lugano og Luganosjøen, og det er også mulig å nyte et godt måltid og noe godt å drikke her.
PS: Prøv å få med deg solnedgangen fra Monte Brè. Den er intet mindre enn magisk.
Hvor
Bré ligger en snau halvtimes kjøring øst for Lugano sentrum. Du kan enten kjøre selv eller ta bussen (buss 12 mot Brè, Paese).
Det går også en taubane fra Cassarate som tar deg opp til Monte Brè på et kvarters tid. Fra toppen er det fantastisk utsikt utover Lugano og Luganosjøen, og det er bare en kort, men veldig fin spasertur til selve landsbyen.
Taubanen koster 25 CHF tur/retur (ca 230 NOK). Du får rabatt med det nevnte Ticino-kortet.
Det er også mulig å gå opp, selvfølgelig. Enten fra Cassarate, eller som jeg vil anbefale: Å gå fra den lille fiskerlandsbyen Gandria, rundt fem kilometer øst for Lugano sentrum. Herfra går det en sti opp til Brè som får pulsen til å stige – både grunnet stigningen i seg selv, men også på grunn av utsikten underveis.
Tidsbruk
Setter du av et par timer til å utforske Brè, bør det være mer enn nok.
Hike opp til Monte Boglia
Ingen ferie uten en fottur i fjellet, eller hva? Hvis dette ikke gjelder deg, kan du jo bare hoppe videre til neste punkt. Hvis du derimot liker en tur i fjellet, bør du lese videre.
For fra Brè går det nemlig en flott fottur opp til toppen Monte Boglia, rundt fjellet og tilbake til Brè. Turen er en drøy mil lang med en stigning på rundt 900 høydemeter og en nedstigning på knappe 800 høydemeter.
Det høres skummelt ut, spesielt for en som ikke går så mye i fjellet, men det er ikke det, altså.
Det er likevel partier med ganske tøff stigning opp til Monte Boglia, men utsikten på toppen er så definitivt verdt det.
Kjøp med deg lunsj og masse vann, pakk sekken og nyt det hele med 360 graders panoramautsikt fra den 1 516 meter høye knausen.
Fra Monte Boglia kan du enten velge å gå tilbake samme vei, men det er jo ganske kjedelig, så jeg anbefaler å gå videre til Alpe Bolla og tilbake til Brè på nedsiden av fjellet.
Det er en veldig fin og relativt enkel rute, dog med ganske krapp nedstigning den første kilometeren.
Hele turen tar rundt fem timer og er svært godt skiltet hele veien.
Når du kommer til Brè, kan du enten ta bussen eller taubanen tilbake til Lugano. Alternativt kan du gå ned til Gandria og følge Olivenruten langs Luganosjøen inn til byen.
Gjør du det, bør du regne minimum to timer ekstra.
Hvor
Ruten til Monte Boglia starter i Brè. Ta buss nummer 12 fra Lugano eller taubanen fra Cassarate. Det er skiltet til Monte Boglia fra “sentrum” i Brè, så du kan nesten ikke gå feil.
Det er for øvrig svært godt skiltet hele veien – enten med fysiske skilt eller med rød og hvit maling, enten på trærne eller på steiner langs løypa – ikke ulikt måten vår egen DNT merker stiene på.
Tidsbruk
Fra Brè til Monte Boglia og tilbake til Brè via Alpe Bolla, tar det ca fem timer. Velger du å gå ned til Lugano via Gandria og følge Olivenruten (anbefales!), må du legge på minimum to timer til.
En solid dagstur, altså.
Kom deg opp til San Salvatore
På motsatt side av Lugano fra Monte Brè og Monte Boglia, ligger Monte San Salvatore.
Den 602 meter høye toppen, også kalt Toppen av Lugano eller Sveits’ svar på Sukkertoppen (det i Rio de Janeiro, ikke det på Svalbard), er et svært populært reisemål – både for turister, men også for Luganos innbyggere.
Og det er ikke så rart.
Ikke nok med at du får vanvittig utsikt her oppe, men området gir også flere turmuligheter, både til og fra Lugano-siden, men også på “baksiden” av fjellet til pittoreske landsbyer som Carona.
Ja, det er faktisk mulig å gå helt til idylliske Morcote (se neste punkt).
På Monte San Salvatore kan du også nyte hele åtte forskjellige utsiktspunkter over Lugano og Luganosjøen, inkludert toppen av Chiesa Vetta, den lille kirken hvor du kan se utover fra taket.
Hvor
Monte San Salvatore ligger rett ved bydelen Paradiso, sørvest for Lugano sentrum. Toppen er synlig fra omtrent hele byen.
Hvordan
Det går en taubane fra Paradiso til toppen. Stasjonen ligger fem minutters gange unna Paradiso togstasjon. Toget fra Lugano tar rundt fem minutter og er gratis med Ticino-kortet (se eget punkt over). Det går også busser til taubanestasjonen fra Lugano sentrum.
Selve taubanen går hver halvtime og koster 30 CHF per voksen og 13 CHF per barn tur/retur (275/120 NOK). Med Ticino-kortet koster det 24 CHF for voksne og 10,40 CH for barn (220/95 NOK).
Jeg anbefaler dog å gå opp.
Du kan enten gå fra Paradiso og opp fjellsiden, eller du kan komme deg opp til Carona og gå derfra. Jeg gikk selv fra den lille restauranten Grotto Osteria Ciona ved Carona, en fin tur som tok rundt 40 minutter opp og rundt 30 minutter ned.
Den var heller ikke så voldsomt tøff, og vi så ingen turister på veien.
Pris
Det er gratis å utforske toppen av Monte Salvatore. Det er, som nevnt, taubanen opp som i såfall koster penger.
Besøk Morcote
Helt, helt sør i Luganosjøen, vakkert beliggende på en odde nesten inne i Italia, ligger den lille sjarmerende landsbyen Morcote.
Morcote ble i 2016 kåret til Sveits’ aller vakreste landsby, og det er ikke uten grunn.
Liker du trange gater, fargerike bygninger, gamle kirker og bare det å nyte stillheten omringet av vakker natur og pittoreske omgivelser, bør du ta turen innom Morcote – enten på vei til eller på vei fra Lugano eller som en dagsutflukt.
Tips: Dersom du virkelig vil få valuta for tiden din, gå først opp til Monte San Salvatore og følg turstien derfra ned til Morcote (drøye tre timers vandring fra toppen av San Salvatore). Nyt så Morcote før du setter deg på båten tilbake til Lugano igjen.
En perfekt plan, om jeg får si det selv!
Hvor
Morcote ligger en drøy mil sør for Lugano sentrum.
Tidsbruk
Du trenger ikke mange timene for å få med deg hele Morcote. En halv dag funker fint.
Besøk Gandria
Landsbyene Brè og Morcote har allerede blitt nevnt. Her kommer enda en, nemlig Gandria.
Den gamle fiskerlandsbyen Gandria ligger ved foten av Monte Brè, helt nede ved Luganosjøen, og er egentlig den siste bosetningen før den italienske grensen.
Det er ikke store stedet, mer en klynge av hus satt sammen tett i tett i tett. Inne i selve Gandria er det ikke engang plass til biler i de trange gatene, knapt nok to mennesker i bredden.
I dette området har man i hundrevis av år dyrket oliven, derav Olivenruten som går herfra og hele veien inn til Lugano langs sjøen.
Dessverre ble de fleste trærne tatt av den voldsomme vinteren i 1709, og siden den gang har det ikke vært allverden med olivenproduksjon her.
I Gandria ligger det også et par restauranter som skal være vel verdt et besøk, både på grunn av maten, men også på grunn av den fantastiske utsikten (jeg besøkte dog ingen av disse selv).
Jeg anbefaler å kombinere et besøk i Gandria med et besøk i Brè (se punktet over om Brè).
Hvor
Gandria ligger fem kilometer øst for Lugano sentrum, og man kan gå, ta bussen eller ta båten hit fra Lugano.
Du kan også prøve denne guidede turen på nesten fem timer. Den inkluderer vandring til Gandria langs Olivenruten, omvisning og båttur tilbake til Lugano.
Se Sveits i miniatyr på Swissminiatur
Jeg har ikke gjort dette selv, men jeg slenger det med likevel. Spesielt om du har barn, er nok Swissminiatur en aldri så liten høydare.
Swissminiatur er nemlig en modell av Sveits som dekker 14 000 kvadratmeter og som inneholder 120 modeller av de viktigste bygningene, monumentene og transportmidlene i Sveits.
En over 3,5 kilometer lang togbane med 18 tog går gjennom hele parken, som for øvrig befinner seg utendørs.
Her finner du også båter, biler samt bob- og taubaner – og alt beveger seg rundt i 1:25 skala som om det skulle ha bodd ekte mennesker her.
Jeg angrer fælt på at jeg ikke fikk vært her selv, men jeg fant faktisk ikke ut at Swissminiatur fantes før jeg hadde forlatt Lugano.
Dårlig research!
Hvor
Swissminiatur befinner seg i Melide, en liten landsby som ligger omtrent syv kilometer syd for Lugano sentrum.
Du kan kjøre hit selv, men det enkleste er nok å ta tog S10 som stopper bare 250 meter unna inngangen til parken. Turen tar under 10 minutter og koster drøyt 2 CHF per person én vei – eller rundt 20 NOK.
Har du et Ticino-kort, reiser du gratis.
Pris
Standard pris er 19,50 CHF (180 NOK) for voksne og 12,50 CHF (115 NOK) for barn opp til 15 år (barn under 6 år går gratis). Det er også mulig å kjøpe et familiepass til 58 CHF (530 NOK).
Har du et Ticino-kort, får du følgende priser:
Voksne: 13,65 CHF (125 NOK).
Barn: 8,75 CHF (80 NOK).
Du kan også kjøpe billett her.
Andre ting som er verdt å utforske
Lugano og omegn er fullt av ting å gjøre, og man kan sikkert være her i en ukes tid uten å være i nærheten av å kjede seg.
Man kan jo blant annet besøke sjokoladefabrikken og -muséet Schokoland Alprose i Caslano og få en guidet tur samt en smak på den berømte sveitsiske sjokoladen.
Det er også kort vei til den nordlige delen av Maggioresjøen, som strekker seg helt inn i Italia.
| Les også: Jeg skriver mer om Maggioresjøen i denne artikkelen om Varese i Italia.
Det kan også være verdt å ta turen innom middelalderbyen Bellinzola, hvis gamleby står på UNESCOs verdensarvliste.
For både barn og voksne kan Foxtrail være en spennende aktivitet. Her utforsker man Lugano ved å følge i fotsporene til en rev på avveie.
Hvor bo i Lugano
Lugano er en dyr by, selv etter norsk standard. Da vi var der, kom vi med bil, noe som betød at det var viktig for oss å finne et hotell med gratis parkering – enten på hotellet eller i umiddelbar nærhet.
Etter litt leting, booket vi oss inn på Hotel Atlantico litt øst for sentrum. Ikke det fineste hotellet i byen, men kanskje det hyggeligste. Eierne var usedvanlig trivelige og kom mer enn gjerne med tips til hva vi burde gjøre. God frokost hadde de også.
Hotel Atlantico får dermed min anbefaling. Prisen vi betalte, var 170 CHF (ca 1 600 NOK) per natt i dobbelrom, inkludert skatter og avgifter. En turistskatt på 2,50 CHF per person per natt (23 NOK) kom i tillegg.
| Les også: Slik får du den beste prisen når du skal bestille hotell.
Hvordan komme til Lugano
Det er naturlig nok flere måter å komme til Lugano på. Byen har en liten flyplass, men ingen direkteflyvninger fra Oslo. Du må derfor mellomlande i for eksempel Zürich.
| Les også: 6 tips for billigere flybilletter.
Vi dro innom Lugano som en del av en bilferie i Nord-Italia, og krysset grensen inn fra Varese ved Ponte Tresa før vi reiste videre mot Comosjøen.
Til tross for at Lugano ligger i Sveits, ligger det faktisk nærmere Milano enn noen av de sveitsiske storbyene. Slenger du deg på toget fra Milano Centrale, Milanos storslagne togstasjon, er du bare en snau halvannen time unna.
Prisen er rundt 56 CHF, eller drøye 500 NOK, tur/retur per person med Schweizerische Bundesbahnen (SBB). Utrolig nok koster den samme reisen bare €28 (ca 280 NOK) med Trenord.
Rutetabell og priser for SBB finner du her.
Rutetabell og priser for Trenord finner du her.
Har du flere tips til Lugano og omegn? Kom gjerne med de!