En drøy time utenfor kysten av fastlands-Tanzania ligger det et vaskeekte tropisk sydhavsparadis som man kun tror eksisterer i magasiner og på film.
Her er sanden kritthvit og så finmalt at den glir som hvetemel gjennom tærne. Kontrasten til det turkise vannet er så iøyenfallende at det er lett å bare bli stående med åpen munn og beundre den slående skjønnheten.
Å gå seg vill i hovedstaden Stone Towns labyrinter av brostensbelagte gater, markeder og krydderutsalg er som å bevege seg 100 år tilbake i tid, og selvsagt et absolutt must.
På øyas mange krydderplantasjer får man en sjelden mulighet til å se – og smake – på noe man egentlig ikke har noe forhold til, annet enn de små flaskene som står i butikkhyllene.
I nord og i øst er sjansen stor for at man finner sitt eget paradis, et paradis så vakkert at når man kommer hjem, er man usikker på om stedet i det hele tatt eksisterer, annet enn i sine egne drømmer.
Denne artikkelen innholder
FAKTA OM ZANZIBAR
Status: Semi-autonom øyregion som tilhører Tanzania
Hovedstad: Zanzibar City
Areal: 2 461 kvadratkilometer
Innbyggertall: Ca 1,5 millioner
Språk: Kiswahili, engelsk og arabisk
Myntenhet: Tanzaniansk shilling
Viktigste næring: Krydder- og palmeproduksjon, turisme
NÅR REISE TIL ZANZIBAR
Zanzibar kan i utgangspunktet besøkes hele året, men de beste periodene er fra januar til mars og fra juni til desember. Selv om temperaturene er noenlunde stabile hele året, byr disse periodene på mest sol og minst vind.
Periodene mars til mai og november kan fort by på litt regn, en del vind og lengre perioder med overskyet vær.
Dét vil man jo tross alt ikke ha noe av når man først befinner seg i et sydhavsparadis!
HVORDAN REISE TIL ZANZIBAR
Fly
Flyplassen på Zanzibar heter Abeid Amani Karume International Airport (ZNZ) og ligger bare noen få kilometer sør før Stone Town. Flyplassen betjenes av flere flyselskaper – både i Tanzania, men også internasjonale.
Dersom man allerede befinner seg i Tanzania, er alternativene Precision Air og ZanAir fra både Dar es Salaam og Arusha.
Fra Norge kan du faktisk komme deg til Zanzibar med kun én mellomlanding. Ethiopian Airlines kan nemlig ta deg hele veien ned fra Gardermoen med mellomlanding i Addis Abeba.
Du kan også bestille tur med Lufthansa og Condor, som flyr deg direkte ned fra Frankfurt i høysesong.
Det er også mulig å komme seg ned med kun én mellomlanding med Turkish Airlines via Istanbul og Qatar Airways via Doha.
Prisene varierer veldig ut i fra når du skal reise. I høysesong må du regne med å betale minimum 7 000 kroner tur/retur. I skuldersesongen kan du være heldig å finne billetter til under 5 000 kroner tur/retur.
Litt research anbefales!
Båt
Et annet populært alternativ for å komme seg til Zanzibar, er båt. Daglig går det fire avganger med hurtigbåt fra Dar es Salaam til øya.
Overfarten tar drøye to timer og er en ganske behagelig måte å reise på så lenge sjøen er rolig.
Turen koster 35 USD per person og kan bookes med Azam Marine (ekstern lenke).
REISE RUNDT PÅ ZANZIBAR
Å komme seg rundt på Zanzibar er en liten historie i seg selv. Veiene er dårlige og kollektivtilbudet nærmest ikke-eksisterende.
Hotellene kan organisere transport for deg, men merk at det koster; jeg betalte 50 USD for å komme meg fra Matemwe, nordøst på øya, til flyplassen da jeg besøkte øya.
Praier du en taxi på flyplassen uten forhåndsbooking, kan det fort være enda dyrere.
Et vesentlig billigere alternativ heter dala-dala, en slags minibusstaxi som kjører mer eller mindre faste ruter der folk hopper ombord og hopper av uten noen synlige mønstre.
Fordelen er at man deler kostnaden, noe som betyr at man kan komme seg fra Stone Town til nordsiden av øya for en slikk og ingenting, kanskje for så billig som et par dollar.
Ulempen er at det tar lang tid, at bussene ofte har flere passasjerer enn de er dimensjonert for og at sjåføren ofte har klampen i bånn – selv i svingene – noe som rett og slett kan medføre farlige situasjoner.
TING Å GJØRE PÅ ZANZIBAR
Det meste av de klassiske attraksjonene på Zanzibar befinner seg i Stone Town, mens man kan drive vannsport og lignende lenger nord og lenger øst. Dette er mine personlige anbefalinger.
Stone Town
Gå deg vill
Er du på Zanzibar bør du uten tvil sette av noen dager i Stone Town, gamlebyen i hovedstaden.
Å bare traske rundt her, rundt i de smale, uoversiktlige brostensbelagte gatene, omringet av steinhus i alle former og fasonger, markeder, krydderutsalg og folk er en opplevelse i seg selv, og et absolutt must.
Glem kart og GPS, du kommer til å gå deg bort uansett. Ikke la deg stresse; rundt neste hjørne er plutselig «utgangen» til et sted du kjenner deg igjen, og du kan puste ut og ta en pause med litt sjømat, som smaker fantastisk her.
Slavemarkedet
Omringet av fantastiske strender og turkist hav, er det lett å bli historieløs. Zanzibar var før i tiden et hovedsete for kjøp og salg av slaver i området, og du kan besøke selve markedet der denne forferdelige handelen foregikk.
I dag er det ikke så mye igjen, men du har mulighet til å gå ned i de lave, trange klaustrofobifremkallende cellene der der stakkars menneskene ble holdt fanget til de ble kjøpt av en slavedriver.
I tillegg er det et minnesmerke og en liten kirke på stedet, bygget på stedet der slavene ble pisket før i tiden.
Komme hit
Markedet ligger midt i Stone Town og er enkelt å nå til fots. Finner du det ikke med gang, spør en lokal om veien.
Pris
Rundt 7 000 TZS, eller rundt 30 norske kroner. Prisen inkluderer en guide.
Åpningstider
Vet ikke om det er offisielle åpningstider her, men besøk mellom soloppgang og solnedgang en gang.
Prison Island
Noen kilometer vest for Stone Town ligger Changuu, også kalt Prison Island. Kallenavnet er villedende, for til tross for at øya ble kjøpt av engelskmann på 1800-tallet for å brukes som et fengsel, satt det aldri fanger her.
I stedet ble mennesker med gulfeber plassert i karantene her, i påvente av å slippe inn til selve hovedøya.
I dag er det mulig å vandre rundt her, i og blant gamle fargerike bygninger og idylliske små strender, og du finner også en ganske voksen samling av de relativt sjeldne Aldabra kjempeskilpaddene.
De ble gitt av den britiske guvernøren av Seychellene for mange år siden, og den eldste skilpadden er over 150 år gammel.
Det er også mulig å bo på øya.
Komme hit
Det finnes ingen annen måte å komme hit på enn med båt. Turen tar rundt 30 minutter med en litt halvrusten påhengsmotor, og kan oppleves som skvulpete.
Et populært alternativ er å spørre båteierne i havnen om de kan ta deg over og tilbake igjen.
Noen har til og med snorkleutstyr ombord som de velvillig låner bort slik at du kan betrakte den fascinerende undervannsverdenen rett utenfor øya.
Alternativt tilbys guidede turer gjennom Stone Towns mange turistkontorer. Husk å avtale pris på forhånd, og husk å prute.
Pris
Regn ca 50 USD totalt – både for båt tur/retur og for inngangsbilletten, som jeg mener å huske er på rundt 5 USD.
Zanzibar ellers
Besøk en krydderplantasje
Er det noe Zanzibar er berømt for ved siden av de vakre strendene, er det krydderplantasjene. Disse befinner seg stort sett på midten av øya og dyrker alt det du kan tenke deg av forskjellig kryddertyper, krydder du bare har sett i pulverform på Santa Maria-flaskene i butikken.
Når du trasker rundt på en av Zanzibars krydderplantasjer og blir fortalt at «dette er gurkemeie», tenker du bare «aaaaah, så det er SÅNN gurkemeie ser ut».
Forresten hørt uttrykket «dra dit pepper’n gror!»? Vel, det betyr i prinsippet at noen ber deg om å reise til Zanzibar. Ikke det aller verste alternativet jeg kan tenke meg.
Komme hit
Et besøk på en krydderplantasje kan arrangeres nesten fra hvor som helst på Zanzibar – enten via turistkontorene i Stone Town eller via hotellet.
Her er det bare å shoppe rundt til du finner en pris du mener er innenfor rimelighetens grenser. En tur til en krydderplantasje tar som regel en halv dag og inkluderer transport til og fra pluss en lokal guide.
Pris
Pris for en halv dag på en krydderplantasje, inkludert transport og guide, bør ikke koste noe særlig mer enn 50 USD med avreise fra Stone Town.
Kan være dyrere fra andre steder, f.eks Nungwi.
Snorkle ved Mnemba-øya
Nordøst på Zanzibar, ikke så veldig langt unna Matemwe, ligger øya Mnemba.
Denne private øya er forbudt for vanlige folk å stige i land på, men havet rundt er «åpent for alle» og byr på fantastiske snorklemuligheter med fisk i alle former og fasonger.
Vannet er krystallklart, og bli ikke overrasket om du får en venn for livet, nemlig klovnefisken, Nemo, som er så nysgjerrig at den gjerne kommer helt opp i dykkermaska di for å si hei.
Er du ordentlig heldig, kan du se havskilpadder og delfiner også. De er kjent for å plutselig dukke opp, for så å plutselig forsvinne igjen.
Pris
Prisen varierer veldig ut i fra hvor du kommer fra. Bor du i Matemwe, bør et par timer med en privat båt koste rundt 20 USD per person, inkludert snorkleutstyr.
BO
Det er flere steder å bo på Zanzibar, og øya kan sies å være delt inn i seks hoveddeler:
Vest, nord, nordøst, øst, sørøst og sør.
Selv bodde jeg to forskjellige steder da jeg var her – i Nungwi i nord og i Matemwe i nordøst. Ja, i tillegg til noen netter i Stone Town, selvfølgelig.
Nungwi
Nungwi var nok stedet på Zanzibar jeg likte best, kanskje rett etter Stone Town. Mange sier at dette er «Tanzanias Ibiza», men dette merket ikke jeg noe som helst til da jeg var der. Ja, klientellet var mye unge folk, men heftig natteliv og flatfyll så jeg ingenting til.
Heldigvis.
Det jeg derimot så var heftige strender, vakre hoteller og bungalower, god mat, god drikke, rolig, men kul stemning og en helt fantastisk solnedgang.
Nungwi anbefales på det varmeste hvis du lurer på hvor på Zanzibar du skal bo. Her er også forskjellen på lav- og høyvann vesentlig mindre enn på f.eks østsiden av øya.
Jeg bodde på Amaan Beach Bungalows, et hotellkompleks jeg var veldig fornøyd med og som koster rundt 500 kroner per natt.
Matemwe
Matemwe ligger nordøst på Zanzibar, et godt stykke unna allfarvei. Her skjer det så godt som ingenting, og der dermed et passende sted for alle de som utelukkende ønsker å ligge så stille som overhodet mulig og slappe helt av.
Restaurantalternativene er få eller ingen; du spiser på hotellet der du bor.
Matemwe har også en enorm forskjell på høy- og lavvann. Når høyvannet kommer inn to ganger i døgnet, er det med en voldsom kraft og bringer også med seg til tider høye bølger som kan gjøre det ubehagelig å ta seg en svømmetur.
Når lavvannet står på, virker det nesten som om hele Det indiske hav har forsvunnet. For å bade må du gå mye lenger ut, og du må ha på deg badesko for å unngå å bli stukket av de lumske sjøpinnsvinene, som med sine skarpe, lange pigger gjør nærkontakt svært ubehagelig.
Vi bodde i Matemwe Bandas, et lite privat luksuskompleks med fem bungalower som ligger helt nede på stranden. Uten tvil et paradis, selv om du må regne med å våkne tidlig om morgenen når det høres ut som høyvannet kommer inn i bungalowen du bor i.
Prisen er fra 160 USD per natt – i lavsesong.
SIKKERHET
Zanzibar er generelt et veldig sikkert sted, men merk at det er et muslimsk samfunn og at man derfor bør følge lokale skikker for å unngå unødvendige ubehageligheter, spesielt i Stone Town. Dette innebærer blant annet:
- Tildekking av bare skuldre og knær
- Unngå offentlig kjærtegn, som kyssing og leiing
- Ikke være synlig påvirket av alkohol
- Under Ramadan – fastemåneden – kan det være greit å ikke spise eller drikke offentlig for å vise respekt overfor de som faster