REISEGUIDE OG -TIPS TIL TANZANIA

Er det ett land i Afrika som kan sies å ha absolutt alt, så er det Tanzania. I Øst-Afrikas største land finner du endeløse sletter med et dyreliv du aldri har sett maken til, du finner legendariske Kilimanjaro, som med sine 5 895 frittstående høydemeter er Afrikas høyeste og som våker over elefanter, giraffer og løver, og du finner strender langs Det indiske hav som det knapt finnes maken til noe annet sted.

Tanzania byr på alt du trenger for et ekte, afrikansk eventyr – og mer til.

FAKTA OM TANZANIA

Tanzania m Dodoma 215x180

Hovedstad: Dodoma (største byen er Dar es Salaam)
Innbyggertall: Ca 52 millioner
Språk: Swahili og engelsk
Styreform: Føderal presidentiell konstitusjonell republikk
Myntenhet: Tanzaniansk shilling
BNP per innbygger: Ca 700 USD per år
Grenser til: Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi, Den demokratiske depublikken Kongo, Zambia, Malawi og Mozambik

UTFORSK

NgorongoroSerengetiZanzibar

Gå til toppen

VISUM

Tre måneders turistvisum får du på flyplassen eller ved grenseovergangene ved ankomst og koster 50 USD. Visumet må betales i amerikanske dollar. Husk at passet må være gyldig i inntil seks måneder etter innreise.

Gå til toppen

NÅR REISE TIL TANZANIA

Tanzania har et klima som varierer veldig ut i fra hvor i landet man befinner seg. Nede ved kysten, i Dar es Salaam og på Zanzibar, er klimaet typisk tørt og varmt, mens inne i landet, i Arusha f.eks, er klimaet noe mer fuktig og kjølig – spesielt om nettene.

Tanzania har korte såkalte regntider; fra oktober til desember og fra mars til mai. I disse periodene stenger flere populære steder på Zanzibar, og Serengeti kan være vanskelig å ta seg frem i.

Det beste periodene å reise til Tanzania er derfor fra juni til august og i januar og februar. Sistnevnte er nok best med tanke p å besøke Serengeti, det er nemlig da den store migrasjonen foregår: Titusenvis av gnuer forlater Tanzania til fordel for Kenya og byr på et skue helt utenom det vanlige.

Gå til toppen

HVORDAN REISE TIL TANZANIA

Tanzania har to internasjonale flyplasser: En i Dar es Salaam – Julius Nyerere International Airport – og en i Kilimanjaro – Kilimanjaro International Airport. Flere flyselskaper flyr til Tanzania fra Norge, blant annet Turkish Airlines, Qatar Airways, Emirates og KLM.

Tur/retur Dar es Salaam er fullt mulig med kun én mellomlanding og koster fra 5000 norske kroner.

Tur/retur Kilimanjaro har ikke de samme alternativene fra Norge, men tur/retur er mulig med én mellomlanding med Turkish Airlines og koster fra 6000 norske kroner og oppover.

Gå til toppen

REISE RUNDT I TANZANIA

Buss

Tanzania er som de fleste andre afrikanske land: Kollektivtrafikken er godt under middels utbygd. Likevel finnes det busser, og de fleste går til og fra Dar es Salaam – den største byen i landet. Veiene er dårlige, og en tur på noen få mil kan ta flere timer. Du kan også ta buss til de store byene i Kenya, blant annet Nairobi og Mombasa.

Fly

Med tanke på veistandarden i Tanzania og landets størrelse, kan det enkelte ganger være verdt å fly. Air Tanzania og Precision Air har et godt utbygd nettverk av innenlandsruter, og det er heller ikke spesielt dyrt. Tur/retur Dar – Kilimanjaro tar f.eks en time og koster under tusenlappen. Tur/retur Dar – Zanzibar tar en halvtime og koster under 300 norske kroner med lavprisselskapet Fastjet.

Båt

Daglig går det fire avganger med hurtigbåt fra Dar es Salaam til Zanzibar. Overfarten tar drøye to timer og er en ganske behagelig måte å reise på så lenge sjøen er rolig. Turen koster 35 USD per person og kan bookes med Azam Marine.

Bil

Det er fullt mulig å leie bil i Tanzania. Vurderer du det, bør du uten noe som helst tvil gå for en firehjulstrekker grunnet landets dårlige veistandard. Vær også oppmerksom på at Tanzania er beryktet for sine mange trafikkulykker, ofte med døden til følge. Av en eller annen grunn tar enkelte sjåfører i overkant mye risiko i sin kjøring, noe som svært ofte går galt.

Gå til toppen

KOSTNADER

I Tanzania bruker man tanzaniansk shilling. 100 TZS er rundt 40 norske øre. Altså kan hovedregelen for å konvertere shilling til kroner sies å være «del på 100 og del på 2,5». Amerikanske dollar er også svært populært i Tanzania, og mange priser er satt i USD – spesielt visum, billetter til nasjonalparker og betaling for safari og å gå Kilimanjaro. Veldig mange av prisene på Zanzibar er også satt i USD, blant annet hotellene.

Visa og kredittkort går stort sett an å bruke overalt, selv om enkelte minibanker er kronisk ute av drift fordi de ikke er fylt på med penger.

Gå til toppen

MAT

Man kan vel kanskje ikke si at Tanzania kan by på en høykulinarisk opplevelse. Mye av maten er gryte-/stuing-basert, gjerne med (ihjel)kokt kjøtt, fisk, ris, mais, bananer og grønnsaker.

Gå til toppen

DRIKKE

Drikk aldri vann fra springen i Tanzania. Flaskevann er billig og selges overalt, så benytt det fremfor å utfordre skjebnen. Når det er sesong, lages det noen fantastiske fruktjuicer som virkelig kan anbefales. Utover det får du selvsagt øl; Kilimanjaro, Serengeti og Safari. Jeg mener å huske at samtlige smakte rimelig likt, men er relativt lyse og lette.

Gå til toppen

HELSE

Tanzania er et land der du absolutt bør ta enkelte forholdsregler for å ikke pådra deg tildels alvorlige sykdommer. Unngå for all del ubeskyttet sex, da HIV og AIDS er mye mer utbredt her enn hjemme i Norge. Spis kun mat som er ordentlig stekt eller kokt, og spis helst grønnsaker eller frukt som har skall, f.eks bananer.

Malaria er også svært utbredt, og man bør ikke reise til Tanzania uten å ta malariatabletter.

Merk deg også at du ikke kommer inn på Zanzibar uten synlig bevis på at du har tatt gulfebervaksine.

Skal du gå Kilimanjaro, er sjansen stor for at du kommer til å kjenne på høydesyke. Her finnes det ingen god medisin annet enn å gå rolig (pole, pole!), drikke masse vann og få i seg nok næring. Se for øvrig min guide om Everest Base Camp for tips til en slik fjelltur.

Anbefalte vaksiner

  • Hepatitt A
  • Hepatitt B
  • Difteri
  • Stivkrampe
  • Kikhoste
  • Difteri
  • Polio
  • Gulfeber (Du kommer ikke inn på Zanzibar uten bevis på at du har tatt gulfeber-vaksine)
  • Malaria (ingen vaksine, men ta tabletter)

Gå til toppen

SIKKERHET

Som alle andre steder bør nødvendige forholdsregler tas når man ferdes rundt i Tanzania. Aldri gå alene etter mørkets frembrudd, spesielt i områder med mye turister, som Arusha, Stone Town (Zanzibar) og spesielt ikke i Dar es Salaam.

Skal du ta taxi, sørg for at sjåføren er anbefalt av en lokal eller av hotellet/hostellet. Enkelte taxisjåfører tjener nemlig såpass dårlig at de blir betalt av kriminelle bander for å stoppe på utvalgte steder slik at turister kan bli ranet, mens sjåføren selv vender det andre kinnet til.

Jeg anbefaler å reise arrangert for å redusere risikoen for å møte på ubehagelige situasjoner. Jeg reiste selv med G Adventures da jeg var der i 2014, og guiden vår var ekstremt flink til å fortelle oss hva vi burde gjøre og ikke i områder som var mer eller mindre dodgy.

Gå til toppen

MINE HISTORIER FRA TANZANIA

Safari i Ngorongoro og Serengeti

Safari i Ngorongoro og Serengeti

Så, endelig skulle en gammel guttedrøm gå i oppfyllelse. Forventningene var skyhøye da vi ble hentet av guiden i Arusha og satte kursen mot de enorme Serengeti-slettene. Og med skyhøye forventninger er det...

Read More

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Join to Instagram

Følg reisene mine på Instagram