Med en lengde på over 4000 kilometer, og med en gjennomsnittlig vidde på 175 kilometer, klemt mellom Andesfjellenes mektige topper i øst og Stillehavets dønninger i vest, er Chile muligens Sør-Amerikas litt «glemte» land.
Chile er et land som fortsatt preges av skrekkregimet under diktatoren Augusto Pinochet, men som i dag regnes som et av de mest politisk stabile og fremadstormende i hele Sør-Amerika.
Naturen er så forskjellig som det er mulig å få den; fra fjell, fjorder, daler og viker i sør, til frodig og grønt landskap ideelt for blant annet vindyrking i det sentrale Chile, til noen av verdens tørreste og mest ugjestmilde områder i nord.
Som om ikke det var nok; snaue 4000 kilometer vestover, langt uti Stillehavet, ligger mytiske Påskeøya, et sted med så mye rar og spennende historie at det bare må oppleves.
Chile er et land som byr på gjestfrie mennesker, kanskje Sør-Amerikas beste kjøkken og en stabil, fremadstormende økonomi som gjør landet til et av de tryggeste landene å besøke i hele verdensdelen.
Vamos!
Denne artikkelen innholder
FAKTA OM CHILE
Hovedstad: Santiago
Innbyggertall: Ca 18 millioner
Språk: Spansk
Styreform: Demokratisk republikk
Myntenhet: Chilenske pesos
Tidssone: UTC -3 til -5 (fire til seks timer bak Norge)
BNP per innbygger: Ca 23.500 USD per år
Grenser til: Argentina, Boliva og Perú
UTFORSK
VISUM
Nordmenn trenger ikke visum for å besøke Chile. Turistvisum gis på flyplasser og alle grenseoverganger.
NÅR REISE TIL CHILE
Chile er et langt land, godt over 4000 kilometer langt, og de klimatiske variasjonene er enorme. Det er derfor vanskelig å gi noe generelt svar på når det er best å dra, men i grove hovedtrekk kan man si følgende:
Sør-Chile – Patagonia
Den sørlige delen av Chile har motsatte årstider av Norge. Jo lenger sør man kommer, jo større blir forskjellene. Høysesongen regnes å være fra og med desember til og med februar. Da er temperaturen høyest, og det er mest behagelig vær for fjellvandring. Merk likevel at det kan blåse en god del i dette området på sommerstid.
I mars og april er vindene roligere, temperaturen lavere og fargene mer spektakulære. Jeg besøkte den argentinske delen av Patagonia i april 2016, og kunne ikke fatte og begripe hvorfor dette ble kalt «lavsesong». Har du sjansen, reis til Patagonia på høsten. Da får du klare, rolige dager, ofte blå himmel og et landskap i farger du ikke finner maken til noe annet sted.
Det sentrale Chile
Tar vi utgangspunkt i hovedstaden Santiago, er klimaet i den sentrale delen av landet varierende, og ganske lik klimaet vi har her i Norge. I Santiago har man typisk sommer og vinter, med gjennomsnittstemperaturer på rundt 20 grader i sommermånedene desember, januar og februar, mens den synker til godt under 10 grader om vinteren, det vil si fra juni og utover. Været om høsten kan også variere, med til dels mye skyer og regn.
Nord-Chile
Den nordlige delen av Chile preges av tørr, gold og barsk ørken med Atacamaørkenen som den mest kjente. Her faller det stort sett aldri regn, og temperaturene ligger jevnt på godt over 20-tallet, selv med kalde netter. Været er av den grunn stort sett blå himmel og strålende sol.
Området kan besøkes året rundt, i følge de lokale jeg snakket med i Chile.
Påskeøya
Klimaet på Påskeøya er subtropisk, og øya har derfor en noenlunde jevn temperatur og jevnt vær året rundt. Det faller mest regn i april og mai, men øya ligger slik til at regn faller med jevne mellomrom hele året gjennom. Med sin isolerte plassering midt i Stillehavet, opplever Påskeøya å være utsatt for vind, noe som medfører at klimaet er her er levbart.
Med andre ord kan Påskeøya trygt besøkes året rundt.
Les min guide til Påskeøya her.
HVORDAN REISE TIL CHILE
De aller fleste som ankommer Chile, kommer enten med fly eller med buss via et av de andre landene i Sør-Amerika.
Fly
Santiago har en stor internasjonal flyplass (SCL), og har flyvninger til og fra samtlige andre store knutepunkter i Sør-Amerika.
Fra Europa får du direktefly hit fra blant annet Madrid (Iberia/LATAM) og Paris (Air France), men det mest vanlige er nok minst to mellomlandinger (fra Norge) – én i Europa og én i Sør-Amerika, gjerne i São Paulo.
Med litt flaks kan man få en tur/retur-billett til Santiago fra Oslo for rundt 10.000 kroner.
Buss
Buss er et svært vanlig fremkomstmiddel i Sør-Amerika, mye fordi fly er dyrt og fordi tog er ikke-eksisterende. Chile er et langt land, og det finnes hundrevis av grenseoverganger til Argentina, Bolivia og Peru.
Fra/til Argentina
Den vanligste grenseovergangen, spesielt for turister, er nok fra Mendoza (Argentina) til Santiago, en overgang som heter Paso Los Libertadores. Selve grensen ligger langt oppe i Andesfjellene, på rundt 3500 meters høyde, og turen i seg selv er svært spektakulær. Det går flere busser om dagen, og de koster gjerne ikke mer enn 300 norske kroner. Da får du svært behagelige seter – mye mer behagelige enn på et fly – og mat ombord.
Merk at grensen stenger både titt og ofte grunnet dårlig vær. Skal du krysse her, bør du beregne litt ekstra tid. Da jeg krysset her i begynnelsen av mai 2016, hadde grensen stengt og åpnet med relativt ujevne mellomrom i ukene og dagene før. På det verste var den stengt i fire dager grunnet et ras som skyldtes mye regn.
Det finnes også grenseoverganger til Argentina i nærheten av de populære stedene Puerto Natales og Punta Arenas i Patagonia i sør. Overgangen fra Osorno til Bariloche (Argentina) i innsjødistriktet er også populær. Det samme er overgangen fra San Pedro de Atacama til Jujuy (Argentina) i nord.
Fra/til Bolivia
Det er svært vanlig å krysse grensen til Bolivia ved Salar de Uyuni, som ligger rett på andre siden for San Pedro de Atacama. Det mest vanlige er å organisere dette med en turoperatør, der du får sitte på opp til grensen, gjør unna det formelle og blir plukket opp på andre siden av en privat Jeep eller lignende.
Selv om jeg ikke gjorde dette selv, møtte jeg mange i Chile som hadde krysset fra Bolivia inn til Chile på akkurat denne måten.
Merk at immigrasjonskontoret i Chile ligger i San Pedro de Atacama. Du må derfor innom her for å få stempel i passet. Immigrasjonsmyndighetene i Bolivia ligger på selve grensen, midt i ørkenen.
Fra/til Peru
Er målet Peru, er den eneste måten å krysse på fra Arica til Tacna. Det går busser mellom disse to stedene som frakter deg trygt fra A til Å. Merk at du får scannet bagasjen din på grensen. Bussen venter på andre siden av grensen.
REISE RUNDT I CHILE
Chile er et langt land. For å komme seg rundt, må man nesten vurdere hvor mye tid og penger man har til rådighet. Bussnettverket er svært godt utbygd, og det går busser fra og til nesten alle kriker og kroker i landet – spesielt mellom de store destinasjonene. Prisene er overkommelige. En 24 timers busstur (ja, du leste riktig) koster rundt 500 norske kroner én vei, og da er det som å sitte på Business Class på et langdistansefly.
Det nasjonale flyselskapet LATAM (tidligere LAN – de slo seg sammen med brasilianske TAM i 2016) knytter hovedstaden Santiago sammen med de andre destinasjonene i landet – både i sør og i nord. I de senere årene har det også dukket opp et selskap som heter Sky Airline, som blant annet tilbyr konkurranse til Calama, den nærmeste flyplassen til San Pedro de Atacama.
Et par timers flytur er tross alt bedre enn 23 timer på buss. Det mener nå i hvert fall jeg.
Likevel er det, grunnet mangel på skikkelig konkurranse, ofte dyrt å fly i Chile. Dette gjelder for øvrig stort sett i hele Sør-Amerika.
Skal du reise rundt i Chile, må du nesten sjekke litt på egenhånd. Det er lurt å sjekke hvor nærmeste (større) flyplass er og hvilke destinasjoner man flyr til herfra. Ofte må man innom Santiago. Da kan buss være et vel så godt alternativ, ventetid og pris tatt i betraktning.
KOSTNADER
I Chile bruker man pesos, forkortet CLP. Kursen er omtrent 100 ganger den norske krona. Det vil si at 100 pesos er drøyt én norsk krone, nærmere bestemt 1 krone og 20 øre (mai 2016). For å regne om til norske kroner, kan et tips være å ta bort to nuller og så legge på 20%.
Eks.: 20.000 CLP = 20.000/100 = 200*1,20 = 240 NOK.
Chile regnes som et av de dyreste landene i Sør-Amerika, men for oss nordmenn er det likevel et billig land å reise rundt i (med unntak av Påskeøya, kanskje).
Reiser man på budsjett, er det fullt mulig å klare seg på under 500 norske kroner om dagen, inkludert overnatting. Hostel koster stort sett godt under 200 norske kroner for en natt i sovesal. Vann, enkel mat, kaffe, øl og (spesielt) vin er stort sett billig.
Det samme er transport, kanskje med unntak av fly (selv om man her også kan finne gode «deals»). Bestiller man billetter noen dager på forhånd, koster en busstur fra Santiago til San Pedro de Atacama (rundt 25 timers reise) på rundt 500 norske kroner én vei.
I motsetning til i Argentina, er minibankene mange og de fungerer (for oss nordmenn). Merk deg at de fleste tar et gebyr på 5000 CLP for et uttak – uansett sum. Det kan dermed lønne seg å makse uttaket når du først skal ta ut penger.
De aller fleste steder tar både VISA og MasterCard, men vær oppmerksom på at du flere steder, spesielt på hoteller og hosteller, må betale en avgift hvis du velger å betale i chilenske pesos (avgiften heter IVA).
Likevel, med dagens dollarkurs, kan det være verdt å betale i lokal valuta, selv om skatten er på hele 19% (mai 2016).
MAT
Personlig elsker jeg det chilenske kjøkken, som har hentet mye av sine impulser fra Spania, Peru og fra Stillehavet. Dét, kombinert med fantastisk (og billig) vin, gjør maten i Chile til rett og slett digg – for å bruke et godt, norsk ord.
Det chilenske kjøkken er såpass rikt og mangfoldig at det ikke vil få den omtalen det fortjener her (det finnes garantert egne reisematblogger som går mer i dybden).
Chile har heller ingen typisk nasjonalrett man bare må prøve, men at du må passe på for å holde vekten her, det finnes det ingen som helst tvil om.
DRIKKE
Der Chile kanskje ikke har noen typisk matrett som landet er kjent for, er det én ting som gjelder når vi kommer til drikke.
Vin.
I områdene opp mot Andesfjellene er det nemlig perfekte forhold for å dyrke de druene som skal til for å lage god vin. Jeg er ingen ekspert, men temperatur og jordsmonn skal visstnok gjøre at vinen får en helt spesiell smak, noe jeg vet stemmer (jeg har prøvd!).
Som om ikke det er det beste, så er vinen i Chile kjempebillig. Nesten billigere enn vann. På supermarkedene får du fantastiske viner, gjerne tre, fire år gamle, til under 100 norske kroner.
Er du ikke så glad i vin, men likevel ønsker rusen alkoholen gir, kan pisco være et alternativ. Pisco er en brandy, altså er den (selvsagt) også laget av druer. Rent smaker pisco som en sterk likør, og derfor er det vanlig å blande den med cola (piscola) eller annet egnet blandevann.
HELSE
Nordmenn som reiser til Chile møter svært sjeldent på helsemessige problemer. Ta gjerne de vanligste vaksinene for å være på den sikre siden. Chile, spesielt Santiago, har mye løshunder, og disse kan være en helserisiko. Rabies er lite utbredt, men det kan likevel være smart å ta vaksine før avreise. For all del, unngå å klappe de hundene med åpenbare sår i pels og hud.
Andre anbefalte vaksiner er:
- Hepatitt A
- Difteri, stivkrampe, kikhoste og polio
- (Rabies)
Vann fra springen regnes som regel som OK å drikke, men personlig syntes jeg det smakte rart, så jeg foretrakk heller å kjøpe flaskevann til godt under 10 kroner literen.
Vær også oppmerksom på at Santiago kan være svært utsatt for smog, ofte så ille at man sliter med å se selve byen fra dens berømte utkikkspunkt, Cerro San Cristóbal. Sliter du med luftveiene, kan det være lurt å ta visse forholdsregler.
SIKKERHET
Sammenlignet med de andre landene i Sør-Amerika, regnes Chile som et svært trygt land å ferdes rundt i. Likevel er det et par ting man skal være obs på.
Lommetyveri/ran
Kriminaliteten er lavere enn i nabolandene, selv om lommetyveri er svært vanlig i Santiago – spesielt på buss- og t-banestasjoner. Hold et godt øye med personlige eiendeler når du ferdes i områder med mye mennesker. Bærer du ryggsekk, ta den på magen i disse områdene.
Sjansen er tilstede for at du kan bli utsatt for en såkalt «scam». Det innebærer gjerne at noen prikker deg på skulderen, spytter på deg eller søler illeluktende væske på deg for å få din opperksomhet. En medhjelper prøver så å tømme lommene dine eller stjele sekken din.
Blir du utsatt for dette, bare gå. Gå til et annet sted og sørg for at disse menneskene ikke følger etter deg. Sjansen for dette er liten, og det haster tross alt ikke å få tørket av jakka eller buksa.
Jordskjelv
Sjansen er stor for at enhver turist kommer til å oppleve et jordskjelv mens man er i Chile. Sjansen er dog like stor for at man ikke merker skjelvet i det hele tatt. Det er nemlig små ristninger i kontinentalplatene hele tiden som er helt ufarlig.
Likevel kan et stort jordskjelv slå til når som helst, gjerne uten forvarsel. Det første du skal gjøre i slike situasjoner er å se hva de lokale gjør; forholder de seg rolig, bør du gjøre det samme. Løper de i en spesiell retning, bør du for all del følge etter.
Selv om flere bygninger i Chile regnes som jordskjelvsikre, er det enda flere bygninger som ikke er det. I en jordskjelvsituasjon kan det derfor være lurt å komme seg ut på gaten, gjerne til et sted som ikke ligger i umiddelbar nærhet til andre bygninger, som for eksempel en park eller lignende.