Omringet av Stillehavets dovne brenninger, 3500 kilometer fra Sør-Amerikas fastland og med 2000 kilometer til nærmeste befolkede sted, ligger Påskeøya. Et fascinerende, merkelig og mytisk sted gjort kjent for oss nordmenn av Thor Heyerdahl, som gjorde det til sitt livs oppgave å finne svaret på øyas mange gåter.
Blant grønt gress og dramatiske klippeformasjoner, noe som gjør at øya kan minne om Irland eller Skottland, står de berømte moaiene – figurene som veier flere tonn og som ble hugget ut, fraktet og reist til ære for øyas viktige personer da de utåndet livets siste sukk.
Øyas vulkaner gir en påminnelse om Påskeøyas dramatiske fødsel fra havets bunn, og flere av de har blitt regnet som hellige av lokalbefolkningen siden de første menneskene kom hit for over 1000 år siden.
Ta joggeskoene på og utforsk øya til fots, på sykkelsetet eller på hesteryggen.
Finner du ikke roen her, finner du ikke roen noe sted.
Denne artikkelen innholder
FAKTA OM PÅSKEØYA
Tilhører: Chile
Hovedstad: Hanga Roa
Innbyggertall: Ca 6.000
Språk: Spansk og Rapa Nui
Myntenhet: Chilenske pesos
Tidssone: UTC -5 til -6 (seks – sju timer bak Norge (sommer-/vintertid))
Størrelse: 163,6 kvadratkilometer
Avstand fra Santiago: 3767 km – snaue seks timer med fly
TING Å GJØRE PÅ PÅSKEØYA
Påskeøya er kun 25 x 12 kilometer, og alt av attraksjoner er dermed veldig konsentrert. Alt av moaier – enten de er restaurert eller ikke – er en del av Rapa Nui Nasjonalpark, som står på UNESCOs verdensarvliste.
Når du ankommer flyplassen, kan du kjøpe en billett til nasjonalparken, det vil si samtlige av øyas attraksjoner, for 30.000 chilenske pesos (360 NOK), eller 60 amerikanske dollar (500 NOK – for Guds skyld, ikke betal i dollar!).
Da får du også med et hendig kart som viser alt hva øya kan by på. Og som du kanskje allerede har skjønt; det aller meste dreier seg om moaiene.
Hanga Roa
Hanga Roa er Påskeøyas hovedstad og det eneste som kan minne om en by. Her bor de aller fleste av øyas innbyggere, og hovedgaten består av alt man trenger, som matbutikker, bakeri, suvenirbutikker og bil-, moped- og sykkelutleie. Byen har også tre minibanker – i hvert fall av det jeg kunne se.
Her finner man også restauranter og kaféer.
På veien ned mot havet, ligger en Entel-butikk. Ønsker du nettilgang mens du er på Påskeøya, anbefaler jeg å stikke innom her og kjøpe et kontantkort, da WiFi på øya er lite utbredt. 1 GB får du for ca 8000 pesos (under 100 NOK).
Utover det er det ikke allverden å gjøre i Hanga Roa.
Tahai
Maks 10 minutters gange nord for Hanga Roa, ligger Tahai, stedet der de aller fleste turistene får øye på sine første moaier. Her befinner det seg en ahu – en plattform – med fem mer eller mindre restaurerte moaier som kalles Ahu Vai Uri, og det er her folk samles for å se solen gå ned bak Stillehavets horisont.
Rett ved står det to moaier til, Ahu Tahai og Ahu Ko Te Riku og noen hundre meter lenger opp står den siste oppreiste moaien i dette området, Ahu Hanga Kio’e.
Her ligger også et museum som skal være vel verdt et besøk, men ikke gjør som meg og vent til mandag. Da er nemlig museet stengt.
Komme hit: Gå. Det er maks 10 minutters gange fra Hanga Roa.
Rano Kau/Orongo
Sør for Hanga Roa, i den sørvestlige delen av øya, ligger Rano Kau, en av Påskeøyas gamle vulkaner. Krateret er spektakulært, og inneholder en sjø. Fra toppen av krateret får man en unik utsikt til Stillehavet og til resten av Påskeøya.
På den vestlige delen av krateret ligger den gamle landsbyen Orongo. Husene her er bygget i stein og ble kun brukt som ly da konkurransen om å bli øyas fuglemann gikk av stabelen hvert år.
Konkurransen kunne var i flere uker, og gikk ut på å svømme ut til en liten øy i nærheten og returnere med et egg fra en terne, som legger sine egg her hvert år. Vinneren fikk, i tillegg til enorme mengder med respekt, mulighet til å påvirke beslutningene som ble tatt på øya det neste året.
Komme hit: Jeg anbefaler å gå opp. Stien begynner fra den sørvestlige enden av flyplassen. Turen er rundt tre, fire kilometer lang og bør ta under en times tid, avhengig av form.
Alternativt kan man også kjøre eller sykle opp.
Rano Raraku
Øst på Påskeøya finner vi nok en vulkan: Rano Raraku. Den vulkanske steinen var perfekt for øyas håndverkere, som brukte dette området til å hugge ut rundt 800 moaier som i dag befinner seg på forskjellige steder rundt omkring på øya.
Men selv om mange av moaiene ble fraktet andre steder, står det fortsatt mange igjen. Og i tillegg til å gå inn i selve krateret, kan man ta en tur på kryss og tvers mellom de mektige moaiene som står oppstilt langs fjellsiden og som har stått på samme sted i hundrevis av år.
Komme hit: Rano Raraku ligger et godt stykke fra Hanga Roa, og nås enklest med bil. Sykkel er også et alternativ.
Tongariki
Påskeøyas kanskje mest kjente moaier befinner seg på et sted som heter Tongariki, ikke så veldig langt unna Rano Raraku, nordøst på øya. Her er 15 statuer stilt opp på en enorm ahu, alle med ryggen mot Stillehavet.
Er det ett sted du skal få med deg soloppgangen, så er det her.
Komme hit: Tongariki ligger et godt stykke fra Hanga Roa, og nås enklest med bil. Sykkel er også et alternativ.
Anakena
På nordkysten av Påskeøya ligger det et lite sted som heter Anakena. Her finner man (selvsagt) moaier, men i tillegg finner man en helt fantastisk strand, og det skal godt gjøres å bade i mer idylliske omgivelser.
Det er egentlig bare å la omgivelsene snakke for seg selv.
Komme hit: Anakena ligger et godt stykke fra Hanga Roa, og nås enklest med bil. Sykkel er også et alternativ.
Ahu Akivi
Noen kilometer nordøst for Hanga Roa finner vi Ahu Akivi. På denne ahu-en står det totalt sju moaier i ganske så god stand. Det spesielle med disse er at de har ansiktet vendt mot Stillehavet, samt at de er reist et godt stykke unna kysten. Man tror derfor at disse er satt opp akkurat her for å gi alle sjøfolk en trygg reise.
Samtidig har disse moaiene ansiktene rettet direkte mot solnedgangen på vårjevndøgn og ryggene rettet direkte mot soloppgangen på høstjevndøgn.
Denne astronomiske finurligheten finner man kun på Ahu Akivi på Påskeøya, og det sier mye om at moaiene ikke er reist tilfeldig.
Komme hit: Ahu Akivi ligger rundt syv kilometer nordøst for Hanga Roa og nås enkelt med bil og sykkel. Alternativt er det også fint å gå hit via vestkysten.
VISUM
Påskeøya tilhører Chile, og nordmenn trenger ikke visum. Turistvisum gis på flyplassen i Santiago og ved grenseovergangene til Chile uten kostnad.
NÅR REISE TIL PÅSKEØYA
Påskeøya har et subtropisk klima med en årlig gjennomsnittstemperatur på 22 grader. Øya kan dermed besøkes året rundt. Merk at det er flest turister her i januar og februar hvert år. Da arrangeres den årlige Tapati Rapa Nui-festivalen, en festival som arrangeres til ære for den polynesiske arven de lokale bærer på, og som byr på lek og moro, mat og drikke.
HVORDAN REISE TIL PÅSKEØYA
Påskeøya er et av verdens mest isolerte steder, og det er ikke bare bare å komme seg hit – spesielt ikke fra Norge. Det eneste flyselskapet som flyr hit er LATAM (før: LAN), med daglige avganger til og fra Chiles hovedstad Santiago og én ukentlig avgang til og fra Papeete, hovedstaden i Fransk Polynesia.
Fra Santiago er flytiden drøye fem timer, og en tur/retur-billett koster i underkant av 5000 norske kroner. Husk å bestille fly god tid på forhånd!
REISE RUNDT PÅ PÅSKEØYA
Påskeøya måler bare 25 x 12 kilometer og er enkelt å komme seg rundt på, uavhengig av fremkomstmiddel.
Bil
Å leie bil er kanskje det mest populære alternativet på øya. Hovedgaten i Hanga Roa har flere utleiesteder, og en liten firehjulstrekker kan leies i 24 timer for rundt 35.000 pesos, eller rundt 400 norske kroner. Ofte får man enda bedre avtaler dersom man leier bilen for flere dager.
Man kan kjøre rundt øya på en dag uten å stresse. Husk å ha bilen tilgjengelig for soloppgangen i Tongariki.
Moped/firehjuling
Mange velger moped eller firehjuling når de skal komme seg rundt på Påskeøya. Ikke noe dårlig alternativ, men vær oppmerksom på plutselige værskifter som både kan by på kraftig vind og kraftige regnbyger. Med andre ord: Sjekk værmeldingen først!
Moped eller firehjuling kan leies for rundt 20.000 pesos per døgn, eller rundt 250 norske kroner.
Sykkel
Et annet populært alternativ på Påskeøya, er sykkel. Hanga Roa har flere utleiesteder, ofte de samme som leier ut biler og mopeder, og en moderne offroadsykkel i svært god stand kan leies for rundt 10.000 pesos per døgn, eller drøyt 100 norske kroner.
Til fots
Påskeøya er en drøm når det gjelder å gjør det alle nordmenn elsker, nemlig å gå. Terrenget er uberørt, røft og til tider svært kupert, men vakkert og det gir full naturvaluta for pengene. Man kan gå nesten hvor som helst, og man kan faktisk ta beina fatt fra Hanga Roa til nordenden av øya, selv om det er en god dagstur og vel så det tur/retur.
Husk mat og drikke!
KOSTNADER
På Påskeøya bruker man chilenske pesos, forkortet CLP. Kursen er omtrent en hundredel av den norske krona; 100 CLP er rundt 1 krone og 20 øre.
Generelt sett er Påskeøya dyrere enn det chilenske fastlandet. Det skyldes (selvsagt) at man ønsker å dra nytte av turistene som kommer, men også fordi mesteparten av råvarer, materialer og lignende må importeres.
Likevel er det aller meste, som for eksempel boutgifter og mat, vesentlig billigere enn her i Norge.
BO
På Påskeøya kan du bo i alt fra femstjerners luksuskomplekser til telt på egne campingplasser. Prisene for overnatting er generelt sett høyere enn på fastlandet, men også her er det mulig å finne gode tilbud dersom du er tidlig ute.
Selv bodde jeg på Hostal & Cabañas Manatea da jeg var her i mai 2016, et opphold jeg var svært fornøyd med. For fem netter betalte jeg rundt 1500 norske kroner. Komplekset ligger omtrent 15 minutters gange unna selve Hanga Roa «sentrum», men det gjør absolutt ingenting.
Anbefales på det aller varmeste.
MAT
Du kan ikke ha vært på Påskeøya uten å ha prøvd øyas lokale delikatesser. Ofte er dette retter bestående av råvarer fra havet, enten det er fisk eller skalldyr. Bli ikke overrasket om du får servert søtpotet som tilbehør.
Ofte blir alt stekt sammen oppå glovarme steiner i timesvis, noe som setter en helt unik smak på det hele.
Jeg anbefaler også ceviche, en rett der du får servert rå (hvit) fisk marinert i sitrus, gjerne lime, akkompagnert av forskjellig tilbehør som rødløk, koriander og avokado. Nam!
DRIKKE
Det florerer ikke av lokale drikker på Påskeøya, men er det én ting du bør prøve så er det pisco. Dette er et brennevin laget av druer, fra fastlandet selvsagt, men Rapa Nui-ene drikker det de også. Pisco kommer i flere forskjellige smaker, og kan drikkes rent, men bør kanskje helst drikkes sammen med et slags blandevann.
Det kanskje mest populære er pisco sour, altså pisco og sitronjuice. En annen variant er piscola, eller pisco og cola.
ELEKTRISITET
220V, 50 Hz. Omformer behøves ikke.
HELSE
Det er ikke så mye å tenke på når det gjelde helserelaterte utfordringer og Påskeøya. Det eneste er vel å understreke at man må kjøre forsiktig, da kollisjoner mellom bil og en av øyas mange villhester skal være en av de vanligste dødsårsakene på øya.
Det er en god del løshunder på øya også. Selv om disse regnes som friske, kan man aldri være helt sikker, og det anbefales å ta en liten forholdsregel før man går bort og klapper de eller eventuelt leker med de. Hundene er svært sosiale, og kan fort finne på å følge etter deg en god stund.
Vannet fra springen sies det at man kan drikke, men jeg anbefaler likevel at det kokes først.
Det er et sykehus på øya, men jeg vet ikke hvor godt utstyrt det er og hvordan kompetansen blant legene der er. Likevel er det noe inni meg som sier meg at det er ikke på Påskeøya jeg ville ha blitt alvorlig syk hvis jeg kunne ha valgt sted selv.
SIKKERHET
Påskeøya regnes som sikkert for folk flest, spesielt for turister, da det er deres kanskje viktigste inntektskilde. Likevel har det den siste tiden vært en del situasjoner med opprør mot lokalt politi grunnet uenigheter om fordeling av land mellom den polynesiske lokalbefolkningen og «innvandrerne» fra fastlandet.
Mange polynesere frykter turistifiseringen av øya, og frykter at Rapa Nui i større og større grad skal falle i hendene på bedrifter utenfra. En god del av øyas innbyggere ønsker også løsrivelse fra Chile, og det ligger faktisk en god del politisk uenighet og ulmer rett under øyas overflate.
Anbefalingen er å holde seg langt unna dersom demonstrasjoner skulle oppstå.
Skal du gå tur langs den nordvestlige kysten, prøv å holde deg unna selve klippekantene. Selv om synet ned er fascinerende, består grunnen av vulkansk stein, noe som fort kan løsne og rase ut i havet langt der nede. Faller du, har du en sikker død i vente.
Påskeøya har en ganske stor befolkning av villhester. Pass litt ekstra på når du skal ut på veien, men også hvis du tar beina fatt. På våren, når de har fått sine avkom, kan brå bevegelser skape redsel, noe som igjen kan bety en ubehagelig opplevelse med enten mor eller far hest.