Verona er både ved første, andre og tredje øyekast en av Italias aller vakreste byer. Blås i balkongen til Julie, men sørg for å få med deg en opera på fantastiske Arena di Verona.
Gong. Gong. Gong!
En frodig kvinne i en fargerik kjole står på siden av scenen og hamrer løs på cymbalen med bestemte bevegelser. Ekkoet ljomer inne i det eldgamle amfiteatret. Tre bestemte slag. Så neier hun. Publikum jubler.
Det er bare få minutter til det hele er i gang.
Solen er i ferd med å dykke ned i horisonten. Himmelen går fra blått til dyp lilla. I samme øyeblikk senker stillheten seg som en dundyne over Arena di Verona.
15 000 mennesker venter i spenning. Hører man godt etter, kan man høre hjerteslagene til hver og enkelt.
Ding. Ding. Ding.
En kirkeklokke kimer dunkelt. En hest og en kjerre trasker rolig over scenen langt der nede. Bak de, et sortkledd gravfølge.
Så dukker hovedrolleinnehaverne opp. Violetta, selskapsdamen, og Alfredo, den borgelige rikmannssønnen. Publikum bryter ut i applaus nok en gang.
Så begynner de å synge Giuseppe Verdis berømte opera.
Første akt av La Traviata er i gang.
Jeg skjønner ingenting. På en storskjerm langt der borte kan jeg følge med på en engelsk tekst, men jeg sliter med å engasjere meg i handlingen.
Opera er definitivt ikke for meg. Gi meg en fotballstadion med 22 menn og en ball.
Nærmere 30 varmegrader til tross; i andre akt får jeg likevel frysninger. Legenden Plácido Domingo, en gang en av de tre tenorer, gjør sin entré som Alfredos far.
Publikum bryter ut i spontan applaus. Så roer det seg og skuespillerne kan fortsette.
Jeg skjønner fortsatt ingenting. Det har med en ulykkelig kjærlighet å gjøre. Violette og Alfredo er sammen, ikke sammen, sammen og så ikke sammen igjen.
Så dør hun.
Heldigvis er rammen rundt det hele så spesiell at jeg suges inn i forestillingen likevel.
For det er en opplevelse å være på uteopera i Verona i et 2 000 år gammelt amfiteater – selv om det varer i nesten fire timer.
Kliss klass
Verona ligger i Veneto-regionen nordøst i Italia, bare et lite steinkast unna sin minst like berømte nabo, Gardasjøen. Historien her er lang og enestående, med røtter tilbake til rundt år 500 f.Kr.
Så kom romerne. De bygde blant annet den 120 meter lange Ponte Pietra, Steinbroen, som har ført folk over elven Adige i over 2 000 år.
Romerne bygde selvsagt også allerede nevnte Arena di Verona, den bemerkelsesverdig godt bevarte bygningen som ligger midt på Piazza Bra og som utgjør en sterk kontrast til motebutikkene i Via Mazzini.
Mye av det Verona romerne bygde gikk tapt i det katastrofale jordskjelvet i 1117. Likevel er Verona den byen i Italia etter Roma med flest romerske ruiner.
Verona kalles kjærlighetsbyen, og selv om det er altfor klissete for undertegnedes smak, er det lett å forstå hvorfor.
Inne i en liten bakgård ved en av Veronas travleste handlegater ligger nemlig Casa di Giulietta – Julies hus fra Shakespeares berømte kjærlighetstragedie om Romeo og Julie, som utspiller seg i nettopp Verona.
Men det er ikke Julies hus. Julie har aldri eksistert. Ergo har hun aldri stått på husets berømte balkong. Ei heller har Romeo stått i den nevnte bakgården.
Men hele stedet er dyppet i det mest klissete sukkerspinn; her henger hengelåser, kjærlighetsbrev og hjerter om hverandre, og de mange turistene sloss om å klå på Julies blankpolerte bryst, som visstnok skal gi hell i kjærlighet.
Det er med andre ord best å holde seg unna.
Gå deg vill i gamlebyen
Det er derimot ikke best å holde seg unna resten av Veronas gamleby, som består av trange gater, deilige piazzaer, spennende markeder, interessante muséer og en hel haug med balkonger som er vesentlig vakrere enn “Julie sin”.
Husene er malt i hele palettens farger og gjør Verona til en by der det er lett å få kink i nakken.
Kanskje møter du også på Dante, som bodde her fra 1312 til 1318.
Her er gamle tårn og enda eldre bruer omkranset av drøssevis av spennende (Michelin)restauranter som serverer den aller beste gnocchi.
Apropos gnocchi. Det hører selvfølgelig sammen med en karaffel med litt lokal vin fra Soave, som kun ligger et lite druekast unna Verona.
Og får du ikke nok av Soave, hvorfor ikke reise den korte turen dit for en omvisning på Soave-slottet og for litt vinsmaking?
Sjekk ut denne guidede turen til Soave (ekstern lenke).
Vel tilbake fra Soave, ta turen opp til Castel San Pietro og få med deg den vidunderlige utsikten over Ponte Pietra og resten av Verona mens solen går ned og farger skyene rosa.
Nye impulser rett i nærheten
En (lang)helg i Verona er som regel nok til å utforske det som er å utforske.
Skulle du trenge nye og helt andre impulser, er det ikke langt til Gardasjøen – Italias største (og mest turistifiserte) innsjø.
Her ligger blant annet den lille festningsbyen Sirmione, som kan by på en herlig avkobling til storbyen. Er du heldig med været, kan du også nyte en forfriskende båttur mens du nyter en ekte gelato pistacchio.
Prøv for eksempel denne turen til Gardasjøen (ekstern lenke).
Hvis du vil oppleve en by som har noe av det samme som Verona, hvorfor ikke sette kursen vestover, til fantastiske Brescia eller til vakre og spektakulære Bergamo?
Og har du først kommet deg inn i Lombardia, er det heller ikke langt til motebutikkene i Milano eller til deilige Comosjøen.
Nord-Italia – og i dette tilfellet Verona – har massevis av muligheter. Frister det med en tur i fjellene, ligger de spektakulære Dolomittene bare en kort kjøretur unna Verona sentrum.
Verona bør være en selvskreven kandidat på den såkalte bucketlista for enhver Italia-elsker.
Hvor ligger Verona
Verona ligger i regionen Veneto i den nordøstlige kroken av Italia, rundt 120 kilometer øst for Venezia og snaue 200 kilometer vest for Milano.
Hvordan reise til Verona
Norwegian har to ukentlige direkteavganger til Villafranca-flyplassen (VRN) i Verona fra april til oktober. Billetter kan du få fra 499,- én vei.
Hvis du tåler en mellomlanding, kan du fly til Verona via nettverket til Star Alliance med blant annet SAS og Lufthansa til München eller Frankfurt og videre med Air Dolomiti.
Det er også en mulighet å fly via London med British Airways.
Det beste er kanskje likevel å kombinere Verona med en rundreise rundt i den nordlige delen av Italia.
Milano, Bergamo, Brescia og Comosjøen er blant flere interessante reisemål i Lombardia, kun få timers kjøring unna. Gardasjøen er en annen selvfølgelighet som ligger rett ved. Det samme gjør jo, som vi allerede har nevnt, Venezia.
Tognettet er også svært godt utbygd i denne delen av Italia, så det er enkelt å komme seg til Verona nesten uansett hvor i området du befinner deg.
Du finner rutetider og priser for togene i Italia her (ekstern lenke).
Hvor bo i Verona
I Verona er det flust av hotellet som har bevart sitt gamle, sjarmerende preg. Det er skjeve vegger, avflasset maling og lamper som ikke lyser helt som de skal.
Det er en del av Verona-opplevelsen.
Jeg vil komme med én konkret anbefaling: Relais Ponte Pietra, et sjarmerende boutiquehotell som ligger rett ved den berømte broen med samme navn.
Rommene har fått navnene sine etter berømte operaer, så får du ikke Verona-følelsen her, får du det aldri.
Eieren, Ivano, er verdens triveligste fyr og det samme er damen som har ansvaret for frokosten.
Du bestiller rom på Relais Ponte Pietra her (ekstern lenke).
Kommer du med bil, er det ikke parkering på selve hotellet, men Ivano vil hjelpe deg med å peke ut et sted rett i nærheten der du kan stå gratis.
Til tross for hva skiltene rundt gamlebyen sier; det er lov å kjøre inn til hotellet, så lenge du sier fra til eieren om at du har gjort det. Da slipper du nemlig bot.
Det er for øvrig et hot tips som gjelder i alle byer med begrenset kjøring, for eksempel i Bergamo.
Nyt turen til Verona!
Mer fra Italia
- Bergamo – et italiensk mesterverk
- Varese – Nord-Italias skjulte hemmelighet
- Comosjøen – Gardasjøens vakre fetter
- Reisetips til Milano – Nord-Italias hovedstad
- Iseosjøen: Lombardias skjulte perle
- Bilferie i Nord-Italia: Tips til tre ukers reiserute i Lombardia
PS: Dette innlegget inneholder samarbeidslenker.