Bilferie i Nord-Italia – og spesielt i Lombardia – er noe av det aller beste man kan bruke ferien sin på. Her får du mine beste tips til en vaskeekte roadtrip i Nord-Italia.
Lombardia er Italias mest folkerike region med over 10 millioner innbyggere og omfatter, i tillegg til storbyen Milano, provinsene Bergamo, Brescia, Como og Varese – blant annet.
Regionen har absolutt alt en feriekresen nordmann kan be om:
Fjell, daler, fruktbare sjøer, spennende historie, vakre byer og fantastiske vinområder. Legger du ferien til Lombardia, får du og familien dekket absolutt alle behov, uansett interesseområder.
Faktisk er Lombardia så innholdsrikt at det er vanskelig å prioritere, men jeg skal forsøke å hjelpe deg litt på vei.
Dette er min anbefalte reiserute til en bilferie i Nord-Italia med fokus på Lombardia og omegn. Jeg har forsøkt å sette opp hver etappe slik at det utgjør under tre timers kjøring.
Advarsel! Akutt reiselyst kan forekomme.
Start i Milano
Det som er deilig med å skulle reise rundt i Nord-Italia, er at du slipper å tenke så lenge på hvor du skal starte og avslutte.
Milano er nemlig det mest naturlige utgangspunktet det går an å finne.
Ikke bare har storbyen i nordvest to flyplasser, Malpensa og Linate, og svært gode forbindelser til Oslo og resten av Europa, men det er relativt kort vei til stort sett alt som er verdt å besøke.
Milano er selvsagt også verdt et besøk i seg selv.
Her finner du den vakre duomoen, du finner Nattverden av Leonardo da Vinci, du finner restauranter i verdensklasse, du finner et av Europas største fotballstadion og du finner selvsagt de trivelige områdene Brera og Navigli.
| Les også: Mine beste reisetips til Milano.
Etappe 1: Milano – Varese/Santa Maria del Monte
Fra Milano er det fristende å dure rett opp til Comosjøen, men ikke gjør det. Ikke enda (vi kommer tilbake til Como lenger ned).
Kjør heller den korte veien opp til Varese, nærmere bestemt til Campo dei Fiori og sjekk inn hos Silvio Battistoni på Colonne Hotel & Restaurant.
Her får du den perfekte smaken av Lombardia allerede fra dag én, langt unna kjas og mas.
Utsikten, maten og gjestfriheten er fantastisk og herfra har du et perfekt utgangspunkt for å utforske Santa Maria del Monte og resten av Campo dei Fiori.
Det er også kort vei opp til Maggioresjøen der du blant annet kan besøke den spektakulære kirken Santa Caterina del Sasso.
Varese er et perfekt startpunkt for bilferien i Italia, nesten kjemisk fritt for de store turistmengdene.
Avstand Milano – Varese: Ca 60 kilometer.
Kjøretid: Litt avhengig av trafikken, men regn med en drøy time.
| Les også: Varese – Nord-Italias skjulte hemmelighet.
Etappe 2: Varese – Lugano
Når du skal kjøre videre fra Varese, anbefaler jeg å kjøre rett nordover, mot den sveitsiske grensen. Krysser du grensa ved Ponte Tresa og tar til høyre ved Agno, får du en fantastisk kjøretur langs Luganosjøen.
Målet med å ta denne lille “omveien”, er den lille vakre landsbyen Morcote.
Parkér bilen langs veien og ta beina fatt inn i det trivelige tettstedet og nyt en kaffe eller en liten matbit på en av gatekaféene.
Sett så av en times tid til å utforske Morcote til fots. Det er det vel verdt.
Når du setter deg i bilen igjen, ikke fall for fristelsen til å kjøre strake veien mot Lugano.
Ta heller til venstre mot Vico Morcote og kjør hårnålssvingene videre opp mot Carona. Kjør en kilometer eller to forbi og parkér ved den lille restauranten Osteria Grotto Ciona.
Her anbefaler jeg å snøre på seg turskoene, for herfra starter det en fin tursti opp til San Salvatore, den drøyt 900 meter høye fjelltoppen som kan by på fantastisk panoramautsikt over Lugano-området.
Går du denne ruten, som for øvrig er godt skiltet, og ikke spesielt vanskelig, går du “bakveien” til toppen, og slipper å stå i kø sammen med de store turisthordene for å komme deg opp med taubanen på motsatt side.
Når du er ferdig med å nyte utsikten, er det bare å traske ned igjen og kjøre den siste lille biten inn i Lugano.
Avstand Varese – Lugano (via Morcote og Carona): Ca 60 kilometer
Tidsbruk: Følger du anbefalingen over, bør du sette av minimum en halv dag.
| Les også: 48 timer i Lugano – Sveits’ svar på Monte Carlo.
Etappe 3: Lugano – Menaggio (Comosjøen)
Fra Lugano kjører du videre østover og inn i Italia igjen. Målet er Menaggio ved Comosjøen, men i stedet for å kjøre strake veien, ta til høyre ved Porlezza og kjør SP14 mot Osteno.
Herfra setter du kursen mot Lanzo d’Itelvi og videre opp mot målet med omveien, nemlig Sighignola.
Sighignola kalles også Italias balkong, og det er lett å forstå hvorfor når man endelig kommer opp, for her får man en unik utsikt over Lugano og Luganosjøen som er vel verdt turen opp fjellet.
Når du er ferdig med å nyte utsikten, må du, naturlig nok, ned igjen.
I stedet for å kjøre den samme veien du kom opp, kan det være en idé å holde kursen mot Argegno, slik at du kan kjøre den siste biten mot Menaggio langs Comosjøen.
I Menaggio anbefaler jeg å sjekke inn på Villa Giuliana Guest House. Der kan du, mot en liten avgift, parkere bilen i bakgården før du kan utforske den lille byens spennende piazzaer, små restauranter og hyggelige gateliv.
Er du smart, har du badeklær i sekken. Blir solen for varm, er det greit å kunne traske bort til Spiaggia Lerai for en forfriskende dukkert.
Avstand Lugano – Menaggio (via Sighignola og Argegno): Ca 80 kilometer.
Avstand Lugano – Menaggio (raskeste vei): Ca 30 kilometer.
Tidsbruk: Følger du anbefalingen min over, bør du sette av minimum seks timer. Kjører du raskeste veien, er du i Menaggio på under en time.
Etappe 4: Menaggio – Bellagio
Valgmulighetene langs Comosjøen er mange. Hva du ønsker å gjøre videre, avhenger derfor av tiden du har til rådighet samt budsjettet.
Vi reiste fra Menaggio til Bellagio og bodde der i et par netter. Selv om jeg trygt kan anbefale det, må jeg også si at Bellagio både er turistifisert og dyrt, samt at det er noe knotete dersom man har med seg bil.
Likevel er det en helt egen sjarm her, og gjør du din research på forhånd med tanke på parkering, bør det ikke by på de store problemene.
Bellagio er også finfint å bruke som base for videre utforsking av sjøen. Herfra er det bare en kort båttur opp til vakre Varenna, der du blant annet kan gå vakre Sentiero del Viandante.
Det er også mulig å leie sykkel i Bellagio som gjør det mulig å utforske områdene rett sør for byen.
Avstand Menaggio – Bellagio: Skal du fra Menaggio til Bellagio, har du to valg: Du kan ta bilfergen fra Cadenabbia, snaut fire kilometers kjøring sør for Menaggio, eller du kan kjøre helt rundt, via Como i sørenden av sjøen. Denne turen er rundt 70 kilometer lang.
Hva du velger, avhenger selvsagt av tiden du har til rådighet. Vi valgte å ta båten, men det er verdt å nevne at deler av strekningen opp mot Bellagio fra Como er svært pittoresk og til tider spektakulær.
Oppdaterte rutetider og priser for båtene og fergene på Comosjøen finner du her.
Tidsbruk: Turen over “fjorden” fra Cadenabbia til Bellagio tar en snau halvtime. Velger du å kjøre hele veien rundt, må du regne med minimum to timers kjøring.
| Les også: Comosjøen – Gardasjøens vakre kusine.
Etappe 5: Bellagio – Bergamo
Et av Lombardias virkelige høydepunkter står på agendaen for etappe sju. Da er det endelig duket for en tur inn i vakre Bergamo.
“Et italiensk mesterverk” blir Bergamo kalt av byens egen turistorganisasjon. Selv om det høres ganske så pretensiøst ut, stemmer det på en prikk.
Bergamo består egentlig av to byer: Città Alta og Città Bassa.
Førstnevnte betyr “Byen på høyden” og ligger vakkert til på en åskam ovenfor Città Bassa, omringet av en over tre kilometer lang bymur som attpåtil står på UNESCOs verdensarvliste.
Her inne kan du gå deg vill i trange gater og smug mens du beundrer de eldgamle kirkene, piazzaene og tårnene – alle flere hundre år gamle.
Blir du lei av gamlebyen, kan du enten gå eller ta funicularen ned til Città Bassa, det mer moderne Bergamo, der du finner den beste shoppingen, men der du også finner de klassiske trange gatene som omringes av de fargerike bygningene Lombardia er så kjent for.
Det er med andre ord fullt mulig å benytte flere dager i Bergamo uten å kjede seg, og følger du min anbefaling, er det akkurat det du skal.
Blir du mot formodning lei, anbefaler jeg på det varmeste å ta en dagstur til vakre Brescia, som kun ligger en times togtur unna.
Avstand Bellagio – Bergamo: Kjører du strake veien sørvestover fra Bellagio, via Lecco, er det drøyt 60 kilometer til Bergamo.
Tidsbruk: Selv om avstanden “bare” er litt over 60 kilometer, må du nesten regne med minimum to timers kjøring, kanskje mer.
Veiene ut fra Bellagio er trange og svingete, og skal du bo i gamlebyen i Bergamo, må du regne med trange og enveiskjørte gater som kan være utfordrende å finne ut av uten en god GPS.
| Les også: Bergamo: Et italiensk mesterverk.
Etappe 6: Bergamo – Iseosjøen (Lovere)
En drøy time nordøst for Bergamo ligger Iseosjøen. Det er langt ifra Lombardias mest kjente innsjø, men det betyr ikke at den ikke er verdt et besøk.
Snarere tvert imot.
I motsetning til sine mer kjente storesøstre, har ikke Iseosjøen de vakre, spektakulære og pittoreske landsbyene. Ikke i samme grad i alle fall.
For selv om Sarnico og Lovere er ganske så interessante, kommer de fleste til Iseosjøen for å utforske Monte Isola, den største bebodde innlandsøya i hele Europa.
Nøy deg dog ikke med det. Jeg anbefaler å kjøre opp til Bossico og gå den vakre turen opp til 1 459 meter høye Monte Colombina, som kan by på fantastisk utsikt over hele Iseosjøen.
Jeg anbefaler også å ta en utflukt til fascinerende Clusone for så å ta turen opp langs Seriana-dalen, opp til middelalderbyen Gromo.
I dette området går det også massevis av fine fotturer. Er du heldig, kan du få med deg Cascate del Serio – et spektakulært fossefall som kun er “åpent” fem ganger i året.
Avstand Bergamo – Lovere: Fra Bergamo til Lovere, som jeg brukte som base da jeg besøkte Iseosjøen, er det knapt 50 kilometers kjøring.
Tidsbruk: Vi tok på oss turtøyet i Bergamo og kjørte rett opp til Bossico og gikk opp til Monte Colombina før vi sjekket inn på hotellet i Lovere. Gjør du det, må du regne med minimum en halv dag, inklusiv kjøring.
Kjører du direkte, tar det en drøy time.
| Les også: Iseosjøen: Lombardias skjulte perle.
Etappe 7: Iseosjøen – Verona
Den nest siste etappen er en aldri så liten joker, mest av alt fordi det er den nest lengste.
Selv hadde jeg ikke Verona på listen i det hele tatt da jeg satt opp reiseruten, men fordelen med bilferie er heldigvis at det er lov å endre planer underveis.
For i et svakt øyeblikk på en benk ved Iseosjøen, fant jeg nemlig ut at jeg skulle bestille billetter til operaen på Arena di Verona.
Som sagt så gjort og vips! så ble kursen satt videre østover fra Iseosjøen i stedet for tilbake mot Milano.
Det var det verdt.
Ikke nødvendigvis på grunn av operaen (opera er kjedelige greier selv om opplevelsen var fantastisk og kan anbefales på grunn av nettopp det), men fordi Verona er en fantastisk fin by – en av de fineste jeg har besøkt i hele Italia, faktisk.
Har du muligheten, reis til Verona!
Avstand Iseosjøen (Lovere) – Verona: Ca 130 kilometer.
Kjøretid: Ca to timer (merk at det fort kan være køer ved avkjøringene mot Gardasjøen).
| Les også: Verona: Mer enn uteopera og Shakespeare.
Etappe 8: Verona – Milano
Dersom du har flydd til Milano, er det naturlig å avslutte her – i alle fall dersom du skal ha billigst mulig leiebil og billigst mulige flybilletter.
Fra Verona til Milano er det rundt 170 kilometer, men veistandarden er svært god på hele strekningen. I teorien er det derfor mulig å gjøre turen unna på et par timer, men er du smart, regner du minimum to timer ekstra.
Én time for veiarbeid og uforutsett kø, og én time for å levere tilbake leiebilen.
I Italia er det nemlig slik at absolutt alt tar litt lenger tid enn man skulle tro.
Tips til leiebil
Når det kommer til valg av leiebil og ikke minst valg av tilbyder, er det viktig å holde tunga rett i munnen.
Flyr du til og fra Malpensa i Milano, finnes det drøssevis av utleiefirmaer på flyplassen, inkludert de mest kjente.
Da jeg var der, virket det likevel som om ingen av de hadde kontroll på noe som helst, og flere andre med meg gikk bare rundt og ristet på hodet av frustrasjon over hvor dårlig kundebehandling det gikk an å ha.
Akkurat det er det vanskelig å gardere seg mot, men jeg har likevel noen gode tips til deg angående leiebil, og spesielt i Italia.
Sjekk priser jevnlig
Vær tidlig ute med å finne datoene du vil reise. Da kan du begynne letingen i virvaret av tilbydere og bilene som er tilgjengelig – mest av alt for å danne deg et inntrykk av hva du kan forvente av pris.
Jeg anbefaler å bruke en søkemotor som sammenligner flere forskjellige tilbydere, for eksempel AutoEurope.
Ofte er det slik med leiebilpriser at de blir lavere jo nærmere hentetidspunktet du kommer. Risikoen er, som for hotell og flybilletter, at alt er booket.
Jeg fikk tak i en Alfa Romeo Giulia gjennom Hertz for 5 000 kroner for 18 dager. Det er ca 280 kroner dagen, en pris jeg var rimelig fornøyd med, bilen tatt i betraktning.
Bestill direkte hos leiebilselskapet
Når du skal bestille leiebil, bestill alltid direkte hos leiebilselskapet, ikke gjennom en søkemotortjeneste.
Skulle det oppstå problemer, forholder du deg direkte til tilbyderen, og slipper å gå omveien via andre aktører, som både er tidkrevende og til tider vanskelig.
Et lite tips er å bestille en passende bil ganske tidlig, men sørg for å få med muligheten for å kansellere avtalen inntil en viss tid før ankomstdatoen uten ekstra kostnad.
Da kan du nemlig fortsette å sjekke priser. Som regel dukker det opp enda bedre tilbud jo nærmere du kommer, og da kan du hoppe på det uten å betale noe ekstra.
Sjekk alltid bilen før du kjører avgårde
Feilen flest gjør er å få nøkkelen til bilen, sette seg inn og kjøre avgårde uten å sjekke bilens tilstand først.
Det er ingen fare der og da, men dersom bilen har skader, og dette ikke er dokumentert før du overtar den, kan du risikere å bli stående igjen som den skyldige når bilen skal leveres.
Akkurat dette er det flere leiebilselskaper som spekulerer i, og dessverre er det svært mange som går rett i fella.
Bruk tiden godt til å gjennomgå bilen sammen med representanten fra utleieren og få personen til å notere absolutt alle riper og skader som måtte befinne seg på bilen, alt fra felger til tak.
Ikke bestill ekstra forsikring
Den andre fella svært mange går i, er å krysse av for forsikringen som leiebilselskapet tilbyr. Ikke gjør det – i alle fall ikke uten videre.
Svært ofte dekker reiseforsikringen din alt som måtte oppstå av uhell med en leiebil, og da er det dumt å betale for å være dobbeltforsikret.
Er du i tvil, snakk med forsikringsselskapet ditt på forhånd. De har gjerne gode tips til hva du bør gjøre og ikke gjøre.
Er du ikke dekket av reiseforsikringen din, er det ofte billigere å oppgradere den forsikringen enn å tegne en helt egen.
Tips til steder å bo
Hvor du skal booke, hva du skal booke og ikke minst når du skal booke et sted å bo, avhenger av flere faktorer.
Den viktigste er selvsagt den som omhandler tilbud og etterspørsel, en faktor som selvsagt påvirkes av når på året du tenker å reise.
Stort sett er det ikke noe problem å finne et sted å bo, selv om du bestiller sent. Unntaket er august, da italienerne også har ferie. I denne perioden er etterspørselen størst, prisene høyest og alt bør egentlig bestilles god tid i forveien.
Reiser du en måned tidligere, går det stort sett fint å bestille overnatting et par, tre dager i forveien. Har du planer om å bo på et fasjonabelt og populært hotell, bør du naturlig nok vurdere å være ute i god tid.
Konkrete overnattingstips finner du i hver av artiklene som lenkes til under etappebeskrivelsene over.
| Les også: Slik får du best pris på hotellrommet.
Oppsummert
Dett var egentlig dett. Noe du savner? Noe du lurer på? Fyr løs i kommentarfeltet.