Skal du til Brasil eller Argentina, må du ta turen til Iguazú Falls. Det kommer nemlig talt til å ta pusten fra deg. Bokstavelig talt. Ja, og så må du vris opp som en klut etterpå.
Vi befinner oss i Foz do Iguaçu, helt vest i Brasil, i delstaten Paraná. Ikke veldig kjent for folk flest, og ganske langt unna storbylivet i Rio de Janeiro. Bokstavelig talt, for Rio ligger nesten 150 mil lenger nordøst.
Men vi er ikke her for å besøke byen Foz do Iguaçu (som for øvrig er et ganske trist sted).
Vi er her for å besøke grunnen til at byen i det hele tatt eksisterer.
Iguazú Falls.
Et av verdens syv nye underverker.
| Les også: Reiseguide og mine beste reisetips til Iguazú Falls.
| Se også: Et kvarters oppsummering av Iguazú Falls ligger i videoformat nederst i saken.
Iguazú-fallene – verdens største fossefallsystem
Iguaçu Falls/Iguazú Falls/Iguassu Falls (ja, det finnes forskjellige skrivemåter, gitt) – på norsk Iguazú-fallene – er rett og slett et enormt system av opptil 300 forskjellige fossefall i Iguazú-elven som utgjør grensen mellom Brasil, Argentina og Paraguay.
Det høyeste fallet er 82 meter høyt og kalles Devil’s Throat, eller Garganta del Diablo på spansk (mye kulere).
Djevelens hals, altså. Ikke et veldig hyggelig kallenavn, men det er egentlig lett å forstå hvorfor.
Devil’s Throat er et slags u-formet fall – 150 meter bredt og 700 meter langt – som tar i mot helt ubeskrivelig mengder med vann hvert eneste sekund.
Bråket dette skaper er nesten øredøvende og kan høres på flere kilometers avstand. Vannspruten står hundrevis av meter til værs og skaper en mystisk vanntåke som er helt magisk.
Og om du lurer på om du blir våt dersom du nærmer deg Devil’s Throat så er svaret et rungende ja. Det blir du. Våt type kliss.
Det skjønner du kanskje når du ser denne lille videosnutten.
Stort Vann
Navnet Iguazú betyr Stort Vann på Guaraní (et indianerspråk fra området), og sjelden har vel et navn vært mer presist enn akkurat her.
Her renner det nemlig 1 800 kubikkmeter med vann i sekundet.
I gjennomsnitt.
Det får de berømte Niagarafallene i Nord-Amerika til å se ut som en lekk kjøkkenkran i forhold.
Victoriafallene i den sørlige delen av Afrika er derimot høyere, men det renner mer vann i Iguazú. Sistnevnte er også bredere, målt i meter.
Iguazú-fallene ligger delvis i Argentina, delvis i Brasil, og er kanskje mest spektakulær «hjemme hos» førstnevnte.
Det var en spansk conquistador som var første europeer på plass her i 1541 da han lette etter en vei gjennom jungelen til Paraguay og hovedstaden Asunción.
Han må ha hørt buldringen fra fossefallet og fulgt lyden.
Da han så fallene for første gang, skal han ha utbrutt «Du hellige Jomfru Maria!»
Personlig ville jeg nok brukt enda kraftigere lut, men nok om dét.
Sør-Amerikas treriksgrense
Jeg aner ikke om conquistadoren fant frem til Asunción, men det vil jeg nesten tro at han gjorde, for fossefallene ligger nemlig godt plassert midt i Sør-Amerikas svar på treriksgrensen.
Fra byene som omkranser Iguazú, Foz do Iguaçu (Brasil), Puerto Iguazú (Argentina) og Ciudad del Este (Paraguay) er det nemlig bare en kort kjøretur til nabolandene.
Det var bare Paraguay som trakk det korteste strået, for de har ikke direkte aksess til fossefallene. De må nemlig sees fra den brasilianske eller den argentinske siden.
Hvis du har tid, noe du selvsagt bør ha, anbefales det å studere Iguazú-fallene fra begge sider. Den argentinske er kanskje mest spektakulær, men den brasilianske siden står ikke langt tilbake, altså.
Bruk minimum én dag på hver side. Jeg lover at det er verdt det.
Inn i fossen med gummibåt
Det er flere som lurer på om man blir våt når man trasker langs stiene som omkranser fossefallene. Svaret på det er ja, definitivt.
Men ordentlig våt blir du ikke før du betaler rundt 60 dollar for å bli med på en gummibåt som kjører deg inn i selve fossen.
Nå høres det kanskje ut som jeg er en gjøgler som har drukket alt for mye caipirinhas, men det er faktisk ikke gjøn.
En gummibåt med en kaptein som er nødt til å være lei av livet tar deg altså opp elven og inn i selve fossefallene for en liten slump med penger. At jeg valgte å betale for noe sånt må jo også tyde på en alvorlig form for lidelse, men det kan vi ta en annen gang.
Å kjøre båt inn i et fossefall medfører selvsagt at du blir våtere enn når du står i dusjen hjemme. Jeg våknet faktisk i natt av at indre organer måtte vris opp, så våt var jeg etter denne opplevelsen.
Kort fortalt var det usedvanlig gøy, og anbefales for alle og enhver som skal besøke dette fantastiske naturfenomenet.
Se video fra dette stuntet litt lenger ned i saken.
Fugleperspektiv med helikopter
Men det virkelige perspektivet på hvor stort, mektig og … ja, måpende spektakulært Iguazúfallene egentlig er, får du fra lufta.
På den brasilianske siden er det nemlig en heliport der et lite helikopter frakter nysgjerrige turister til og fra fossen i det man kan kalle jevn skytteltrafikk.
Og ikke nok med at det er stas nok i seg selv å kjøre helikopter, men når du i tillegg har den utsikten, så får det bare koste hva det vil (for dyrt er det!).
Og dersom du skulle ha høydeskrekk, ta for Guds skyld noe beroligende, sett deg inn i baksetet og kjenn at du lever i det piloten ruser motoren, lar helikopteret lette så smått fra bakken før han tilter det fremover og setter kursen opp over jungelen og inn mot der vanntåken står hundrevis av meter over bakken.
En helikoptertur over Iguazú Falls er noe alle som som besøker dette området bare må ha med seg.
Se et kvarters oppsummering av de fantastiske Iguazú-fallene fra alle mulige vinkler under.
6 comments
Neste gang jeg skal til Sør Amerika, skal jeg definitivt hit! Høres ut som en kul opplevelse! Gleder meg til å høre om helikopterturen!
Iguazú er helt klart verdt å få med seg. Nå har jeg sett det fra Argentina, Brasil, fra båt og fra luft så føler jeg kjenner det ganske så bra. Ble selvsagt ingen bra bilder fra helikopterturen, men laster opp film når jeg kommer tilbake til Norge.
Jeg var der i 2016 og elsket det. Herlig fossefall 🙂 Takk for at du tok meg tilbake 🙂
Elsket det sjøl, jeg. Var der selv året før deg, men har oppdatert innlegget. Nå får jeg lyst til å reise tilbake 🙂
Hva betalte du for helikopterturen? Noe anbefaleringer ift overnattingssted?
Er det noe passkontor/grensekontroll mellom Brasil, Argentina og Paraguay slik at man kan få inn tre stempler i passet?
Jeg husker ikke helt hva jeg betalte, men ble fort drøyt 500 norske kroner for et kvarters tur. Når det gjelder overnatting, bodde vi på den brasilianske siden på et hotell som heter Hotel Del Rey. Veldig OK det, altså. Det er pass- og stemplingskontroll på alle grenseovergangene, ja.