Moskva er kanskje ikke den første byen vi assosierer med trivelig storbyferie, men selve hjertet i Russland er full av positive overraskelser.
Moskva. Hver gang jeg hører det navnet skjer det noe inni meg. Jeg får en ærefrykt, en ærbødighet, en slags dyp respekt for den enorme byen i øst, selve hovedsetet for det russiske imperiet siden den spede starten i 1147.
Moskva og Russland har et litt dårlig rykte hos alle oss i Vesten. Fortjent eller ikke, det skal ikke jeg avgjøre, men jeg skal innrømme at jeg var skeptisk da jeg satt meg på Aeroflot-flyet i juli.
Skeptisismen skulle fort forsvinne. Moskva etterlot tvert imot et svært så positivt inntrykk, og hvis jeg får lov av russiske myndigheter reiser jeg mer enn gjerne tilbake igjen.
Her skal jeg komme med seks anbefalinger til hva Moskva har å by på. De er kanskje åpenbare, men likevel. Aller først tenkte jeg å dra deg kjapt gjennom Moskvas høyst interessante historie.
Det føler jeg at jeg må for at Moskva skal forstås riktig.
Vil du gå rett til anbefalingene? Hopp dit ved å klikke her.
Se også min reiseguide til Moskva her.
Moskva – fra landsby til maktsentrum
Som sagt; for å forstå Moskva, må vi nesten forstå dens høyst interessante historie.
Fra å være en liten landsby langs elven med samme navn ble Moskva Russlands mektigste by mot slutten av 1300-tallet. Da hadde man først brukt noen tiår på å hive ut mongolene, som var så frekke å invadere Russland – Moskva inkludert – fra 1223-1240.
Rundt år 1500 hadde Moskva 100.000 innbyggere og var allerede da en av verdens største byer. Mye av æren hadde Ivan den store, mannen som tredoblet Russlands territorium og la grunnlaget for den russiske nasjonalstaten.
Ivan den store var også mannen som beordret rekonstruksjonen av mektige, myteomspunnede Kreml i 1482. Han var ikke mer beskjeden enn at han hentet inn arkitekter fra Italia, og dermed oppsto Kremls velkjente murer, tårn, katedraler og Moskvas høyeste bygning på den tiden: Ivan den stores klokketårn (som fortsatt står i dag).
Med unntak av årene 1712-1918, da Russlands hovedstad ble flyttet til St. Petersburg etter Peter den stores eget ønske, har Kreml vært Russlands – og senere Sovjetunionens – maktsentrum. Ikke nok med at den russiske presidenten jobber her, han bor her også.
I 1547 tok nok en Ivan, Ivan IV, også kjent som Ivan den grusomme, makta og innførte tsardømmet. Han iverksatte også byggingen av et annet symbol på Moskva, nemlig Vasilijkatedralen, som med sine løkformede kupler dominerer den sørlige enden av Den røde plass, ikke langt unna Kremls murer.
Ut med tsaren, inn med kommunismen
Tsardømmet skulle vare helt til Oktoberrevolusjonen i 1917, anført av Vladimir Iljitsj Uljanov – bedre kjent som Vladimir Lenin – og Lev Trotskij.
Ut med tsaren, inn med kommunistene.
Den siste russiske tsar, den relativt inkompetente og handlingslammede Nikolaj II, ble tvunget til å abdisere da bolsjevikene fant ut at nok var nok, og både han og familien hans ble satt i husarrest i Sibir.
Året etter ble de ført til Jekaterinburg, og natt til 17. juli 1918 ble Nikolaj og hele familien hans henrettet på grusomt vis i en kjeller i byen. Flere av barna overlevde de første skuddene og måtte stikkes med bajonetter før de ble skutt på nytt etter at kruttrøyken hadde lagt seg.
1918 var året da Moskva igjen ble hovedstad – denne gang i det sosialistiske Sovjetunionen.
Gleden over en kommunistisk revolusjon skulle dog ikke vare lenge. Allerede i 1924 pakket Vladimir Lenin tøflene for godt, bare seks år etter maktovertakelsen.
Etterfølgeren innførte et styresett som mildt sagt beveget seg over kanten til å være et terrorregime. Mannens navn var Josef Stalin, og kort tid etter georgierens inntreden, bare 20 år etter den fatale 1. verdenskrig, sto Sovjetunionen midt i nok en krig, denne gang mot nazistene.
Glasnost og perestrojka
Som om ikke det var nok: Før røyken etter 2. verdenskrig hadde lagt seg oppsto Den kalde krigen, som skulle få en hel verden til å bite negler frem til Sovjetunionens fall i 1991. Oppløsningen av det mektige riket ble noe ufrivillig iscenesatt av Mikhail Gorbatsjov, mannen som vant Nobels fredspris etter å ha innført glasnost (åpenhet) og perestrojka (omstrukturering).
At Sovjet ble til Russland til tross, vi i Vesten fortsatte å være skeptiske til den mektige bamsen i øst. Alle nordmenn født på 80-tallet eller tidligere har lært å se på Russland som en politisk motpol som vi må passe oss for.
Ikke helt uten påvirkning fra propagandaen til USA, selvfølgelig.
I dag er Russland, ifølge deres egen grunnlov, en semipresidentiell republikk der president Putin styrer landet, mens statsminister Medvedev styrer regjeringen. Hvordan det fungerer i praksis er en helt annen sak. Fakta er at Russland er helt nede på en 134. plass (av 167 mulige) på demokrati-indeksen til britiske The Economist Unit.
Moskva i dag
Moskva er fortsatt, som for 500 år siden, en av verdens største byer med sine 15 millioner innbyggere. Det er lett å se når Aeroflot-flyet går inn for landing eller når du sitter i taxien på vei til hotellet; byen ER enorm.
Likevel brast min fordom om en grå, tung og kjip koloss med tydelige preg fra en annen tid, fra en kald krig som aldri virket å ta slutt, med trauste og uhøflige folk som ikke snakket engelsk, ganske fort.
Moskva er nemlig en svært så trivelig by. Den er en lys, staselig, moderne og trivelig storby med strålende vakre bygninger, brede og svært så hyggelige gågater, overraskende trivelige folk og masse spennende kultur og historie.
Hadde du ikke visst du var der, og hadde det ikke vært for gateskiltene som er skrevet på kyrillisk, skulle man tro man var i en hvilken som helst vestlig storby.
Myten om at det er KGB-agenter på hvert gatehjørne, én til hver turist, er nettopp det. En myte. KGB har nemlig byttet navn siden Den kalde krigen, så det er FSB-agenter som fotfølger deg fra du kommer til du drar.
Neida, det er ikke det.
Moskva er en svært trygg by for turister, og vi er faktisk velkomne. Tro det eller ei. Og etter min mening er Moskva så til de grader verdt et besøk.
Derfor skal du få seks Moskva-tips av meg – helt gratis.
Slik ordner du visum til Russland.
Seks ting å gjøre i Moskva
Besøk Den røde plass
Det er så åpenbart at nesten blir for dumt, for det finnes vel ingen som har vært i Moskva som ikke har vært innom Den røde plass, men jeg tar det med likevel.
Du har kanskje hørt uttrykket «alle veier fører til Rom»? Vel, i Moskva er uttrykket «alle veier fører til Den røde plass».
Den røde plass ligger mellom Kreml og det tradisjonelle handelsområdet Kitai-gorod, og er i seg selv en gammel handelsplass der folk møttes for å utveksle varer og tjenester i hine hårde dager. Plassen ble også brukt til kroning av russiske tsarer.
Et steg ut på Den røde plass er dermed et steg rett inn i historien.
I dag brukes plassen til offisielle seremonier i regi av russiske myndigheter og enkelte militærparader, sist i 2015.
Mest av alt er Den røde plass for turister, og inneholder blant annet selve symbolet på Moskva, Vasilij-katedralen, Lenins mausoleum, Det historiske museet, Kazan-katedralen og det makaløse kjøpesenteret GUM. I tillegg utgjør Den røde plass den østlige grensen for Kremls massive murer, som gjør denne plassen helt unik.
Den røde plass står på UNESCOs verdensarvliste – selvsagt ikke uten grunn.
Praktisk informasjon
Hvordan komme hit
Den røde plass ligger omtrent midt i Moskva, nede ved Moskva-elven. De nærmeste t-banestasjonene er Teatralnaya (Театральная) langs den grønne linjen, Revolution Square (Площадь Революции) langs den blå linjen og Okhotny Ryad (Охотный ряд) langs den røde linjen.
Disse tre stasjonene henger for øvrig sammen, men har forskjellige navn fordi de betjener hver sin linje.
Åpningstider
Den røde plass er døgnåpen.
Priser
Å gå inn på Den røde plass er gratis.
Besøk Kreml
Du kan ikke dra til Moskva uten å besøke Kreml. Det går bare ikke.
Kreml er det russiske ordet for festning, og derfor er Kreml i Moskva det mest kjente av alle kreml i Russland. Litt som når vi kaller vår kongeresidens for Slottet, om du skjønner.
Anlegget er omringet av Kremlmuren med sine tilhørende Kremltårn. Inngangen er på den vestlige siden, altså fra motsatt side av Den røde plass.
Kreml er i tillegg til å være residens for den russiske presidenten også vertskap for den vakre Bebudelseskatedralen (1475-1479), der alle russiske tsarer ble kronet. Den like vakre Uspenskijkatedralen (1484-1489), selve hovedkirken til tsarene, ligger også her. Det gjør også Erkeengelkatedralen (1505-1508), gravstedet til tsarene og ikke minst Kremlin Armoury (1844-1851), der du finner våpenlageret og kronjuvelene.
Som om ikke det var nok kan du også se klokketårnet til Ivan den store, en gang Moskvas høyeste bygning (se bilde over). Du finner også den overdimensjonerte Tsar-kanonen, som aldri har vært avfyrt, og en enorm kirkeklokke som for det første var for stor for klokketårnet og som for det andre ble ødelagt i avkjølingsprosessen.
Å traske rundt i Kreml kan fort ta noen timer, men det er det faktisk verdt. Pass dog på at du følger den oppmerkede (men ganske usynlige) «turiststien». Velger du din egen vei, blir du fløytet på av en av de mange russiske vaktene før du klarer å si «Putin».
Praktisk informasjon
Komme hit
Kreml ligger rett ved Den røde plass, men har inngang på den vestlige siden, ved Aleksandrovsky-parken. Nærmeste t-banestasjon er Biblioteka Imeni Lenina (Библиотека им. Ленина) langs den røde linjen.
Åpningstider
Kreml er åpent for publikum hver dag utenom torsdager. Fra 15. mai til 30. september er åpningstidene 10:00-18:00, og fra 30. september til 15. mai er åpningstidene 10:00-17:00.
Billettkontoret holder åpent fra 09:00-17:00 fra 15. mai til 30. september og 09:30-16:30 fra 30. september til 15. mai.
Priser
Inngangsbilletten koster 500 rubler per person.
Merk at det ofte er lange køer utenfor billettkontoret. Et lite tips er å snike seg forbi køene, inn i selve billettbygningen. Der står det billettautomater som er vesentlig lettere og mer tidsbesparende å håndtere – og de tar både kort og kontanter.
Grunnet begrenset antall besøkende til Våpenlageret og kronjuvelene, må man ha en egen billett hit. Den koster 700 rubler per person, og bør kjøpes på nett noen dager i forkant for å sikre at man kommer inn. Du kan kjøpe billetten her.
Merk at du må vise bekreftelsen i billettluka ved Kreml. Du får da en papirbillett som må vises ved inngangsporten.
Merk også at inngangstidene til våpenlageret er klokken 10:00, 12:00, 14:30 og 16:30 med oppmøte i den sørlige enden av Kreml, nesten helt nede ved Moskva-elven.
Gå innom Lenin-mausoleet
Det er ganske pussig å anbefale å se en død mann, men det er nå heller ikke hvilken som helst mann vi snakker om.
Vladimir Iljitsj Uljanov, bedre kjent som Vladimir Lenin, ble født i 1870, 900 kilometer fra Moskva. Han orkestrerte hele Oktoberrevolusjonen i 1917, hev ut tsaren og ble leder for det sosialistiske Sovjetunionen. Den tittelen beholdt han i syv år, til 1924, da han døde.
Lenin er den dag i dag en av Russlands største helter gjennom historien.
Kroppen hans ligger balsamert i et eget mausoleum på Den røde plass. Mausoleet er av granitt og kroppen hans ligger kjølig bevart i en gjennomsiktig kiste under bakkenivå. Tidligere lå også Josef Stalin her, men han er nå degradert til gravene som ligger bak mausoleet.
Her inne er det ikke lov å ha hendene i lomma, det er ikke lov å snakke, hodeplagg må tas av og det er selvsagt strengt forbudt å ta bilder eller video. Det er heller ikke lov å stoppe for å beundre kroppen nærmere; man må hele tiden være i bevegelse slik at flest mulig skal ha mulighet til å kunne se den lille, skjeggete mannen.
Praktisk informasjon
Hvordan komme hit
Lenin-mausoleet ligger på Den røde plass.
De nærmeste t-banestasjonene er Teatralnaya (Театральная) langs den grønne linjen, Revolution Square (Площадь Революции) langs den blå linjen og Okhotny Ryad (Охотный ряд) langs den røde linjen.
Inngangspartiet er i det nordvestlige hjørnet av plassen, rett ved siden av Det historiske museet. (Den lange) køen starter der og går oppover mot Tverskaya-gaten.
Åpningstider
Lenins mausoleum er åpent tirsdag, onsdag, torsdag, lørdag og søndag fra 10:00 til 13:00. Det pleier å være lange køer, så det kan lønne seg å være tidlig ute, kanskje så tidlig som halvannen time før det åpner.
Priser
Inngangen til Lenin-mausoleet er gratis.
Se et stykke i Bolsjojteateret
OK, nå går jeg mot meg selv og hele konseptet med dette nettstedet, men det får så være. Jeg anbefaler nemlig noe jeg ikke har gjort selv (jeg har riktignok stått utenfor denne vakre bygningen, som bildet relativt lite flatterende viser).
Jeg er ganske langt unna å tilhøre noen kulturelite, men jeg angrer likevel fælt på at jeg ikke pakket smokingen og bestilte billetter til en forestilling i det legendariske Bolsjojteateret da jeg besøkte Moskva i juli 2017.
Teatret ble grunnlagt i 1776, men innviet først i 1825. I dag er det mest kjent for sitt ballettensemble Bolsjojballetten, som alle med et visst kultur-gen kjenner til.
Praktisk informasjon
Komme hit
Bolsjojteateret ligger noen hundre meter nord for Den røde plass. Den nærmeste t-banestasjonen er Teatralnaya (Театральная) langs den grønne linjen.
Åpningstider
Bolsjojteateret har, så vidt jeg har forstått, forestillinger nesten hele året, med unntak av i august og på mandager. For å få tak i billetter bør man være tidlig ute, kanskje så tidlig som halvannen til to måneder til enkelte forestillinger.
Priser
Prisene varierer naturlig nok etter hvor du ønsker å sitte. Du finner billetter og priser på Bolsjojteaterets egne hjemmesider.
Besøk det historiske museet
Nå er jeg godt over middels interessert i historie, men Det historiske museet på Den røde plass i Moskva vil jeg påstå er interessant for absolutt alle. Museet er enormt stort og tar for seg omtrent hver eneste lille detalj fra Moskvas – og Russlands – historie fra den spede start for 1000 år siden til i dag.
Dessverre er ikke all informasjonen tilpasset oss som ikke leser russisk, så her kan det være en god idé å investere i en guide som kan ta deg gjennom Russlands mildt sagt interessante historie.
Praktisk informasjon
Hvordan komme hit
Det historiske museet ligger i det nordlige hjørnet av Den røde plass. De nærmeste t-banestasjonene er Teatralnaya (Театральная) langs den grønne linjen, Revolution Square (Площадь Революции) langs den blå linjen og Okhotny Ryad (Охотный ряд) langs den røde linjen.
Åpningstider
Åpent hver dag fra 10:00 til 18:00 hver dag unntatt fredager og lørdager. Da er museet åpent fra 10:00 til 21:00. Billettkontoret stenger en time før stengetid.
Museet er stengt første tirsdag hver måned.
Priser
Det koster 400 rubler per person å komme inn. Send mail til shm@shm.ru og forhør deg om guide dersom du er interessert.
«Shop till you drop» på GUM
GUM er navnet på et gigantisk kjøpesenter som ligger i den østlige delen av Den røde plass. Den staselige bygningen ble påstartet på slutten av 1800-tallet, og var det statlige kjøpesenteret i Moskva under sovjettiden.
Da Den russiske revolusjonen startet i 1917 hadde bygget over 1200 butikker. I dag er det «bare» 150 igjen, men her skal det i hvert fall være mulig å få med seg noe i bagasjen hjem, selv om prisene naturlig nok er relativt stive.
Og blir du sulten av å shoppe, bør du ta deg en tur opp i tredje etasje, til Stolovaja No. 57, en klassisk russisk kafé med en slags koldtbordservering til en billig penge.
GUM har for øvrig en tvilling, TSUM, som ligger rett ved Karl Marx’ plass, og som kan by på vel så mye som GUM – om ikke mer. Hvis du virkelig vil tømme kredittkortet besøker du begge to.
Hvordan komme hit
GUM ligger langs den østlige siden av Den røde plass. De nærmeste t-banestasjonene er Teatralnaya (Театральная) langs den grønne linjen, Revolution Square (Площадь Революции) langs den blå linjen og Okhotny Ryad (Охотный ряд) langs den røde linjen.
Åpningstider
GUM er åpent fra 10:00 til 22:00 hver dag.
6 comments
Det virker som en spennende by! Må også legge til at bildet på toppen av artikkelen er utrolig fint. Mye planlegging for å få til bildet?
Så absolutt. Moskva kan virkelig anbefales. Takk for det. Litt planlegging må jo til. Og litt skills. Ikke at jeg har så mye av det, egentlig, men… 🙂
Har så lyst til å oppleve Moskva en gang! Ser fantastisk ut.
Det synes jeg så absolutt du bør prøve å få til. Russland – og spesielt Moskva – er fascinerende. Ganske så rett frem å få tak i visum også.
Åh, dette er til STOR hjelp! Oppdaget siden din for første gang nå, elsker at du gjør det så oversiktelig og enkelt for meg å planlegge tur.. Tusen takk!!
Åh, så hyggelig tilbakemelding – tusen takk! 🙂