Eventurer
  • Hjem
  • Reiseblogg
  • Reiseguider
  • Om
  • Work with me
Eventurer
Eventurer
  • Hjem
  • Reiseblogg
  • Reiseguider
  • Om
  • Work with me
Gdańsk
  • Europa
  • Polen
  • Reisetips

Kom deg til Gdańsk – perlen ved Østersjøen

  • 2. oktober 2020
0
0
0
0
0

Det er noe helt spesielt med Gdańsk, havnebyen helt nord i Polen og hovedstaden i Pommern. Bombet sønder og sammen under 2. verdenskrig. Nå bestående av en unik gamleby, fascinerende arkitektur, shopping og spa og perfekt for en langweekend.

Gdańsk er byen som ingen vet helt hvordan de skal uttale. For mange er byen derfor mest kjent som Danzig, som er den tyske oversettelsen.

Gdańsk ligger helt innerst i bukta med samme navn, en liten avstikker i Østersjøen, og har med det vært Polens viktigste havneby gjennom århundrer.

Det synes, for både byen i seg selv og områdene rundt oser av spennende historie, både gammel og ny. Gdańsk ble sannsynligvis grunnlagt før år 1000 som en slags polsk festning som skulle stå imot inntrengere som kom sjøveien.

Siden den gang har Gdańsk vært under polsk, prøyssisk og tysk styre. Da 2. verdenskrig brøt ut akkurat her, var den en autonom bystat – på tyskernes lag.

Før Warszawa vokste kraftig på 1800-tallet, var også Gdańsk Polens viktigste og rikeste by. Ikke minst grunnet hanseatene, handelslauget som dominerte handelen i denne delen av Europa i flere hundre år fra midten av 1300-tallet.

Det er med andre ord ingen smågutt i nord-europeisk historie vi snakker om her. Og det synes.

Gå deg vill i gamlebyen

Gdańsk har nemlig en unik og sjarmerende gamleby som består av bygninger i den klassiske hanseatiske stilen. De små husene står tett i tett, malt i forskjellige farger, og ligner aller mest på noe fra sortimentet til godteriprodusenten Haribo.

Gdańsk

Er du i Gdan´sk for en kort helgetur, er det fullt mulig å bare traske rundt i gatene her uten å noensinne ha behov for å bevege deg noe annet sted. Det beste tipset er dermed bare å gå seg vill akkurat her.

I tillegg til å traske rundt blant en bebyggelse som mest av alt kan minne om noe som er hentet rett fra Disneyland, får du mest sannsynlig dekket alle behov du måtte ha for en langhelg.

Her finner du trivelige restauranter i typisk polsk stil, altså med et litt brunt preg som gjerne serverer deg piroger eller villsvingryte, alt etter hva ganen måtte ønske seg.

Frister ikke det, kan du ta turen innom en såkalt “melkebar”. Dette er serveringssteder fra fordums tid, fra tiden da kommunistene subsidierte både mat og drikke for at fattige arbeidere skulle bli mette. I dag er det fortsatt mulig å få et svært smaksrikt måltid med drikke for rundt hundrelappen.

Er du på jakt etter rav, materialet som det finnes tonnevis av i denne regionen, bør du svinge deg innom gaten Ulica Mariacka. Her finner du utsalgssteder nesten hver eneste meter bortover, og du får tak i alt som tenkes kan av rav-relaterte produkter – og attpåtil til en billig penge.

Blir du tørst underveis, kan du dekke behovet i Ulica Piwna – Ølgaten – der pubene og barene ligger på rekke og rad bortover.

Gdańsk

Żuraw-kranen

Ved utkanten av gamlebyen, langs Motława-elven, ligger Gdan´sks mest kjente landemerke, den enorme Żuraw-kranen.

Kranen er egentlig umulig å misse dersom du er i Gdańsk – selv om du skulle være så uheldig å få i deg for mye av det til tider velsmakende polske ølet.

Żuraw ble bygget på 1300-tallet og var lenge verdens største i sitt slag. Den kan sies å være selve symbolet på Gdańsk, for den ble brukt til å laste og losse varer som kunne veie opptil fire tonn fra båtene som kom seilende opp og ned langs elva.

Zuraw-kranen i Gdansk
Żuraw – til høyre i bildet – er et ikonisk byggverk i gdansk.

Krana ble i likhet med resten av byen nesten helt ødelagt i slaget om Gdańsk under 2. verdenskrig.

Den ble heldigvis møysommelig bygget opp igjen bit for bit og er i dag en del av det spennende maritime muséet som er vel verdt et besøk.

Długi Targ og Gdańsks muséer

Vi har jo allerede snakket om gamlebyen, og når vi snakker om gamlebyen, er det umulig å ikke snakke om Długi Targ, gaten som tidligere var Gdańsks viktigste marked.

I dag er det fullt av turister her – for mange turister etter min mening – men løft blikket og ta en kikk på de hanseatiske Haribo-bygningene, Neptun-fontenen og rådhuset i nabogaten Ulica Długa så vil det fort bli glemt.

Długi Targ i Gdańsk

Alternativt kan du ta en liten avstikker til høyre eller venstre, finne deg en koselig liten restaurant og nyte en deilig polsk gryterett med så mye kilokalorier at det vil holde deg gående i flere timer til. Nam!

Er du en museumsgjenger er Gdańsk også byen for deg.

Er du ikke en museumsgjenger, bør du likevel ta turen innom det imponerende historiske muséet i rådhuset i Ulica Długa og ikke minst det splitter nye og makaløse muséet fra 2. verdenskrig som ligger i det merkelige, skjeve bygget litt utenfor gamlebyen, mot havna, rundt 10 minutters gange fra Żuraw.

Det muséet er så bra at det er lett å sette av en hel dag.

Besøk Malbork og verdens største mursteinsslott

Selv om Gdan´sk i utgangspunktet har mer enn nok å by på til at man ikke føler på behovet for å bevege seg noe annet sted, anbefaler jeg likevel å ta turen til Malbork – hvis du kan.

Malbork er en liten by rundt 70 kilometer sør for Gdan´sk. Ved første øyekast ser byen veldig lite spennende ut. Ved andre øyekast er den et absolutt must.

Slottet i Malbork

Grunnen er det enorme slottet Marienburg (Maries borg) ved elven Nogat, det som er verdens største mursteinsslott og et av verdens største gotiske arkitekturkomplekser.

Slottet ble bygget av Den tyske orden på slutten av 1200-tallet før hele greia ble solgt til den polske kongen Kasimir på 1400-tallet og ble omdøpt til Malbork.

Det voldsomme slottet fikk store ødeleggelser da krigen herjet her på 1940-tallet, men har i ettertid blitt bygget opp igjen og står i dag på UNESCOs verdensarvliste.

Malbork ligger bare en kjapp togtur unna Gdańsk og er varmt anbefalt fra undertegnedes side. Den samme undertegnede har tre klare anbefalinger:

  1. Vær tidlig ute. Slottet besøkes av en halv million turister årlig. For å unngå trengsel, vær der når det åpner.
  2. Kjøp billett på forhånd. Samme grunn som under punkt 1.
  3. Lei en guide. Det er mulig med en audioguide, men en vaskeekte og levende guide er et mange ganger bedre alternativ.

Du finner mer informasjon om slottet i Malbork, åpningstider og mulighet for å kjøpe billetter her.

Kirker, shopping og spa

Gdańsk er også kjent for sine kirker. Selv om jeg personlig er langt i fra religiøs, er det noe spesielt ved å gå inn i et storslagent gudshus, uansett religiøs tilhørighet. Jeg må innrømme det.

Spesielt Mariakirken kan by på skikkelig wow-faktor. Den er verdens nest største mursteinskirke og sto ferdig i 1502 – 150 år etter at den ble påbegynt.

Med sine rundt 190 000 kubikkmeter er det bare San Petronio-basilikaen i Bologna som er større.

Av mursteinskirker, altså.

Hvis du er kvinne, frister sannsynligvis tanken om shopping og spa. Gdańsk har bra shoppingmuligheter i seg selv – blant annet er Madison og Galeria Bałtycka to fantastiske shoppingsentre – men også i den moderne nabobyen Gdynia kan du gjøre gode kupp i blant annet Batory Shopping Center og KLIF. Et av Polens største shoppingsenter finner du også i Gdynia, nemlig Riviera.

Selv om du finner velkjente merkevarer til en ok penge, er tipset likevel å se etter de polske merkene. Enkelte ting, som for eksempel varer i skinn, har meget god kvalitet og kan skaffes til en meget god pris.

Er du aller mest keen på litt eksklusiv massasje- og spabehandling, bør du reise til den siste av “trippelbyene”, nemlig Sopot. Her finner du – i tillegg til flotte strender, luksushoteller og et uslåelig uteliv – flere behandlingssteder som kan tilby kroppslig behandling av ypperste sort.

Gdańsk er egentlig et eneste stort Kinder-egg. Tre byer i én, arkitektur, historie, mat og drikke.

Sett deg på flyet og kom deg av gårde!

Del 0
Tweet 0
Pin 0
Del 0
Send 0
Emner
  • historie
  • kultur
  • storby
Kanskje du også vil lese
Les nå
  • Italia

Bilferie i Nord-Italia: Tips til tre ukers reiserute

  • 29. desember 2019
Iseosjøen i Italia.
Les nå
  • Italia

Iseosjøen: Lombardias skjulte perle

  • 9. desember 2019
Arena di Verona
Les nå
  • Italia

Verona: Mer enn uteopera og Shakespeare

  • 15. oktober 2019

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fire dager, 65 km vandring i vakre Rondane, som er i ferd med å ikle seg årets høstfarger. Selv med alle gnagsårs mor (på begge føtter) var turen med Zenta helt upåklagelig. Nå venter noen dager med fortjent hvile for begge to.
Sliten gordonsetter etter nesten 20k vandring i Rondane. Kanskje ikke så rart 🥱😴
Beste måten å utnytte en planleggingsdag i barnehagen på; komma seg ut i skævven 🍂🍂🍂
Ikke noe fisk å få, men å få niser så tett på er bare 😍🐬
Store gleder for både far og sønn 🎣🥰
Stisykling i Telemark. Eller bekkesykling om du vil.
Eventurer

Skriv inn det du leter etter og trykk Enter