REISEGUIDE OG -TIPS TIL BRASIL

IntroMin reiserute 170x50Utforsk 170x50 Visum 170x50 Når dra 170x50 Reise hit 170x50 Reise rundt 170x50 Kostnader 170x50 Mat og drikke 170x50 Helse 170x50 Sikkerhet 170x50 mine historier

INTRO

FAKTA OM BRASIL

Brasil


Hovedstad:
 Brasilia
Innbyggertall: Ca 205 millioner
Språk: Portugisisk
Styreform: Føderal republikk
Myntenhet: Brasilianske real
Tidssone: UTC -2  til -5 (tre til seks timer bak Norge)
BNP per innbygger: Ca 15.000 USD per år
Grenser til: Fransk Guyana, Surinam, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru, Bolivia, Paraguay, Argentina og Uruguay

For veldig mange er Brasil selve symbolet på Sør-Amerika. Dette gigantiske landet er kontinentets soleklart største og på femteplass i verden. Tar du vekk Alaska, dekker Brasil et større landområde enn USA, og over halvparten av Sør-Amerikas innbyggere bor her.

Brasil er et land med mangfold og har alt fra tropiske, hvite strender som glir som mel gjennom tærne, store, pulserende metropoler, spektakulære fossefall, frodige regnskoger med gigantiske Amazonas som selve hjertet, og et enormt våtmarksområde med et mangfoldig dyreliv du ikke finner maken til noe annet sted.

I Brasil finner du tukaner, kaimaner, enorme arapapegøyer, parakitter, rosa delfiner, kjempemaurslukere, anakondaer og jaguarer. Pluss hundrevis av andre arter.

I dag sliter Brasil med politisk uro og polarisering. Økonomien er utrygg etter noen gode år, og store arrangementer som Fotball-VM og Sommer-OL har skapt mye intern uro og misnøye. Korrupsjonen er stigende og usikkerheten likeså.

Dette til tross, Brasil kommer til å ønske deg velkommen med åpne armer. Det er egentlig bare å slippe alle hemningene og la seg rive med i sambaens rytmer mens den søte smaken av caipirinha kiler i ganen.

Gå til toppen

MIN REISERUTE

Min reiserute Brasil

Oslo – Rio de Janeiro: Fly. TAP
Rio de Janeiro – Paraty: Buss
Paraty – São Paulo: Buss
São Paulo – Foz do Iguaçu: Fly. Gol
Foz do Iguaçu – Bonito: Buss
Bonito – Pantanal: Buss
Campo Grande (Pantanal) – Rio de Janeiro: Fly. Gol (via São Paulo)
Rio de Janeiro – Oslo: Fly. TAP

Gå til toppen

UTFORSK

BonitoIguazu-FallsPantanalParatyRio-de-Janeiro

VISUM

Norske statsborgere trenger ikke visum for å komme inn i Brasil. Turistvisum på inntil 90 dager får du ved innreise til landet.

Gå til toppen

NÅR REISE TIL BRASIL

Brasil er enormt, og det er umulig å si noe spesifikt om når det er best å dra. Det avhenger helt av hvor i landet man skal. Jo lenger sør man kommer, jo større blir forskjellene mellom sommer og vinter grunnet avstanden fra ekvator. Med andre ord er den sørlige delen av landet best å besøke sommerstid, altså fra desember til mars.

Langs kysten er klimaet stort sett alltid behagelig. Enkelte ganger, når skyene trekker inn fra Atlanterhavet, synker temperaturen til under 25 grader og da hutrer brasilianerne. For oss nordmenn betyr det at steder som Rio de Janeiro, Salvador, Recife og Fortaleza kan besøkes året rundt.

Skal du inn i Amazonas, er det anbefalt å gjøre dette fra juni til november. Resten av året er det nemlig mildt sagt fuktig her, med til tider voldsomme regnbyger.

Har du tenkt deg inn i Pantanal, våtmarksområdet i vest, er det best å gjøre dette når området er tørrest, det vil si fra mai til september. Etter dette kommer regnet, og da er området nesten umulig å ta seg rundt i.

Gå til toppen

HVORDAN REISE TIL BRASIL

Fra Norge kommer du deg til flere steder i Brasil med maks én mellomlanding. Merk deg dog at prisene varierer veldig ut i fra sesong. Utenfor den klassiske høysesongen kan du komme deg tur/retur Rio de Janeiro for drøyt 6000 kroner med KLM via Amsterdam, Air France via Paris og TAP via Lisboa. Sjekk også ut Condor.

Jeg har selv fløyet tur/retur Brasil med TAP ved to anledninger, og har vært OK fornøyd med det. Spesielt på den lange turen over Atlanteren kan underholdningsbiten på TAP-flyene være sånn passe kjedelig, men jeg velger å sette det på kontoen for I-landsproblemer.

I høysesong, altså juni, juli og august, må du etter all sannsynlighet ut med snaut 10.000 kroner tur/retur Rio de Janeiro, uansett flyselskap.

Gå til toppen

REISE RUNDT I BRASIL

Fly

Etter USA er Brasil det landet i verden med flest flyplasser. Med andre ord er det forholdsvis enkelt å komme seg rundt med fly. Relativt billig er det også. Direktefly t/r Foz do Iguaçu fra Rio de Janeiro koster f.eks drøye 1500 norske kroner. Fly t/r fra Rio til São Paulo og Brasília ligger på rundt 500 kroner, mens om du skal opp til Salvador, koster det deg rundt en tusenlapp tur/retur. Skal du fra Rio helt opp til Manaus i Amazonas, må du punge ut med rundt 2000 kroner tur/retur.

De største flyselskapene heter TAM og Gol og tilbyr god standard.

Buss

Brasil har et svært godt utbygget veisystem og det er mulig å komme seg nesten hvor som helst med buss. Ulempen er at det ofte er svært lange avstander, og mye tid må beregnes på reising. Fra Rio de Janeiro til São Paulo må du f.eks regne rundt åtte timer i buss, i motsetning til drøye 40 minutter med fly.

Det er ikke ett busselskap som server hele Brasil. Du må derfor undersøke hvilket selskap som kjører ruten du eventuelt vurderer. En kjekk nettside å ha tilgjengelig er Rome2rio.

Buss er for øvrig et svært populært alternativ i byene, og et must for enhver reisende. Da jeg var i Rio de Janeiro sommeren 2015, gjorde jeg ikke noe annet enn å reise rundt i byen med det svært godt utbygde bussnettverket i byen.

Bil

Å leie bil i Brasil er fullt mulig, og det kan fort være en god idé dersom du ønsker å utforske litt avsidesliggende steder på egenhånd. Veiene er stort sett gode og trafikkreglene følges – i alle fall som hovedregel. Vær dog oppmerksom på at du holder bilen låst og vinduene lukket når du stopper på rødt lys – spesielt i byene. Når det dannes kø, dukker det ofte opp fattige som skal selge deg et eller annet, og de benytte gjerne muligheten til å både rane deg eller putte armen inn gjennom vinduet for å stjele lommebøker o.l dersom muligheten byr seg.

Gå til toppen

KOSTNADER

I Brasil bruker man real, reais i flertall, forkortet BRL. Kursen er omtrent halvparten av den norske krona – altså er 50 reais rundt 100 norske kroner.

Brasil har med årene blitt et noe dyrere land grunnet den økonomiske oppturen landet har vært gjennom. Likevel oppfattes stort sett Brasil som billig for oss nordmenn. De klassiske turiststedene, som f.eks Rio de Janeiro, er unntaket fremfor regelen. Likevel er det dyrere å ferdes rundt i Brasil enn i resten av landene i Sør-Amerika.

Det er fullt mulig å klare seg på 200-300 reais om dagen i Brasil. Vann, enkel mat, kaffe, øl og andre nødvendigheter er stort sett vesentlig billigere enn i Norge. Hotellrom varierer veldig etter hvor du er og standarden du ønsker. Et godt alternativ er Airbnb, spesielt i Rio de Janeiro.

Det er stort sett minibanker tilgjengelig overalt, og de aller fleste butikker tar kort – enten Visa eller MasterCard. Husk å sjekke regningen når du kommer hjem; i Foz do Iguaçu ble jeg belastet for amerikanske dollar, selv om jeg tok ut reais.

Gå til toppen

MAT OG DRIKKE

Mat

Når jeg slår sammen ordene «mat» og «Brasil», blir jeg som Pavlovs hunder; jeg begynner å sikle. Brasil har et veldig variert og spennende kjøkken som det er vanskelig å bli lei av. Til lunsj er det f.eks vanlig med en enorm buffet der du plukker det du har lyst på og enten betaler per gram eller en fastpris.

Min soleklare brasilianske favoritt er likevel et konsept som heter churrasco, enkelt forklart som grillmat, og som gjerne serveres på såkalte churrascarias, egne spesialiserte grillrestauranter. Konseptet er litt likt som for lunsjen, men her består buffeten av et enormt bord med sideretter der du plukker det du vil, og så kommer kelnerne rundt med kjøtt i alle former og fasonger på pinner og skjærer av et stykke til deg om du ønsker. Er du mett, sier du bare «nei, takk».

Når du er i Brasil, må du også spise en runde med feijoada, nasjonalretten. Dette er en slags stuing bestående av svarte bønner, grisekjøtt, ris og grønnsaker stekt i hvitløk.

En annen ting som må vurderes er “vidunderbæret” acaï. Dette er et bær som vokser inne i Amazonas og som visstnok skal ha helsebringende effekt. Nå tror ikke jeg så veldig på det, men at det er godt, finnes det ingen tvil om. Acaï serveres som en iskald yoghurt-lignende variant, gjerne med bananer og/eller müsli. Et usedvanlig godt alternativ til lunsj – spesielt på varme dager.

Drikke

Det er umulig å reise hjem fra Brasil uten å ha prøvd en caipirinha. Denne drinken er laget av nasjonalspriten cachaça, et sterkt sukkerbrennevin på rundt 40%. Selv om cachaçaen kan drikkes ren, er det svært vanlig å blande den med lime, sukker, is og litt vann og vips! så har du en velsmakende caipirinha.

Brasil har også et bra utvalg av øl, selv om ikke alt er like velsmakende. Jeg likte kanskje best Skol, selv om det ikke gir den helt store ølkulinariske opplevelsen, om man kan si det på den måten.

Kaffen, derimot. Gled deg!

Gå til toppen

HELSE

Litt avhengig av hvor i Brasil du er, kan du risikere å pådra deg mer eller mindre ubehagelige sykdommer. Spesielt gjelder dette i områder der myggen trives godt. Denguefeber, malaria og gulfeber er alle sykdommer som finnes i Brasil og som smittes via mosquitobitt. En enkel måte å unngå dette på, er selvsagt vaksiner.

Anbefalte vaksiner

 • Hepatitt A
 • Hepatitt B
 • Difteri
 • Stivkrampe
 • Polio
 • Kikhoste
 • Gulfeber
 • Malaria

Den siste tiden har zika-viruset slått til for alvor også i Brasil. Følg med på rådene både norske og lokale myndigheter gir rundt dette, da en vaksine foreløpig ikke finnes.

Drikk kun vann du har kjøpt på flaske og vær litt kritisk til hvor og hva du spiser. Pass blant annet litt på frukt og grønnsaker uten skall, spesielt dersom du kjøper på gaten.

Gå til toppen

SIKKERHET

Brasil har fått et rykte på seg for å være et utrygt land med mye kriminalitet. Det er vanskelig å generalisere et så stort land, men at det er problemer enkelte steder, finnes det ingen tvil om. Hovedregelen er å bruke sunn fornuft og ta nødvendige forholdsregler.

 • Ikke ha med deg for mye kontanter
 • Ha på deg nøytrale klær
 • Ikke ha på deg dyre klokker eller «flash» rundt med dyrt elektronisk utstyr
 • Ikke gå alene ute om natten – dette er en regel som bør gjelde uten unntak
 • Møter du på guttegjenger eller mennesker som helt tydelig er dopet, gå gjerne lange omveier
 • Ha med deg minst mulig på stranden
 • Ikke godta noe som helst fra fremmede, spesielt mat, drikke, godteri eller sigaretter

Jeg slapp heldigvis unna noen situasjoner da jeg var i Rio de Janeiro, men jeg ble flere ganger advart av lokale da jeg gikk langs Copacabana midt på dagen om at jeg burde pakke ned kameraet. Det hender at guttegjenger kommer løpende bort og regelrett angriper mens de river utstyret til seg. Det hele skjer så fort at man ikke rekker å reagere.

Gå til toppen

MINE HISTORIER FRA BRASIL

Kommentarer

4 Kommentarer
 1. posted by
  Lars Martin Holta
  des 16, 2016 Reply

  Reise-selskapet G Adventures har en tur kalt “Wonders of Brazil”. Var du booket inn på den turen, eller reiste du rundt i Brasil selv? Denne reiseguiden din til Brasil er veldig lik den turen, da alle disse stedene på lista besøkes.

  • posted by
   Anders
   jan 10, 2017 Reply

   Deler av denne turen var med G Adventures, ja, men det er langt i fra nødvendig å reise organisert for å ta denne ruten. Alt av research har jeg gjort på eget initiativ, og alt som er beskrevet i Rio de Janeiro gjorde jeg på egen hånd.

 2. posted by
  Johanne
  sep 29, 2017 Reply

  Hei Anders! Takk for en helt super blogg:)
  Jeg lurte på hva du vil klassifisere som billige billetter til Rio i september (neste år)? Ser jo at du skriver 10 000 tur-retur i sommermånedene. Ser noen nå til rundt 2800 én vei, men vet ikke om jeg skal slå til alt nå, eller om det er sjans for å få det enda billigere?

  Og er det nødvendigvis dyrere å bestille returen for seg selv, enn å bestille det samtidig? (Retur fra annen by)

  • posted by
   Anders
   okt 2, 2017 Reply

   Hei Johanne, og takk!

   Billetter til Brasil, og spesielt Rio, er soleklart dyrest i sommermånedene. I september derimot bør det være mulig å få til en god deal, men om du får det noe lavere enn 7000 kroner fra Oslo er jeg vel noe tvilende til. 2800,- én vei høres jo nesten for godt ut til å være sant, men hvis det tilfredsstiller kravene dine rundt flyselskap, hvor lang reisen er etc så er det jo bare å slå til. Enkelte ganger er det jo billigere med to enveisbilletter, selv om jeg selv alltid forsøker å bestille tur/retur – i ditt tilfelle da med retur fra en annen by. Jeg bruker ofte Skyscanner for å finne ut hvilke selskaper som flyr ruten. Deretter bestiller jeg som regel via flyselskapets egne sider.

   Og sånn til slutt sies det jo at flybillettene er aller billigst seks til åtte uker før avreise – om du da tør å vente så lenge 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Join to Instagram

Følg reisene mine på Instagram