Delhi er Indias nest største storbyområde, og rommer blant annet landets hovedstad, New Delhi. Grunnet sin strategiske beliggenhet i nordvest, nær veldig mange av Indias mest populære reisemål, er denne byen første møte med India for veldig mange nordmenn.
Delhi rommer rundt 15 millioner mennesker totalt og har alle symptomer på en internasjonal metropol med til dels alvorlige voksesmerter. Her er eldgammel historie mikset sammen med det moderne India på en så spennende måte at et besøk i Delhi fortjener flere dager av din fulle oppmerksomhet.
Delhi er nemlig delt i to: Gamle Delhi har røtter fra tusenvis av år tilbake og bærer spesielt preg av mogulenes styre, som varte i tre hundre år fra 1500-tallet. I sør ligger New Delhi, britenes Delhi, grunnlagt i 1911 og dagens hovedstad. Her er brede avenyer omringet av staselige trær, moderne motorveier og verdens største presidentpalass – blant annet.
New Delhi er ikke noe dårlig valg som første stoppested dersom du er i India for første gang. Byen er vant til utlendinger og inneholder flust av hoteller i alle former og farger, attraksjoner og restauranter. I tillegg har byen en relativt ny metro som enkelt kan ta deg fra sted til sted.
Denne artikkelen innholder
FAKTA OM DELHI
Status: Hovedstad (New Delhi)
Innbyggertall: Ca 11 millioner (i Delhi-territoriet). Tar man med omliggende distrikter: Ca 22 millioner
Befolkningstetthet: Ca 11.300 innbyggere per kvadratkilometer
Høyde over havet: 200-250 moh
Grunnlagt: Ca 600 f.Kr. New Delhi ble grunnlagt i 1911
Internasjonal lufthavn: Indira Ghandi International Airport (DEL)
MIN REISERUTE
Oslo (Norge) – Delhi: Fly. Turkish Airlines
Delhi – Jaipur: Buss
Jaipur – Agra: Buss
Agra – Orchha: Tog
Orchha – Varanasu: (Natt)tog
Varanasi – Lumbini (Nepal): Buss
MIN HISTORIE FRA DELHI
Les om mitt første møte med India og kultursjokket jeg fikk i Delhi her.
NÅR REISE TIL DELHI
Delhi er helt klart best om sen høst, vinter og tidlig vår, altså fra oktober til mars. I april begynner temperaturen å stige til særs ubehagelige høyder og i juni kommer monsunen, som sammen med temperaturer på rundt 40 grader, kan gjøre et opphold i Delhi til ubehagelig.
HVORDAN REISE TIL DELHI
Det er enkelt å komme seg til New Delhi fra Norge (Oslo). Flere flyselskap tar deg hit med kun én mellomlanding, blant annet Turkish Airlines, Qatar Airways eller Emirates. Tur/retur koster rundt 4000 kroner. Indira Ghandi International Airport, en av de travleste flyplassene i Sør-Asia, sto ferdig i 2010 og er topp moderne.
REISE RUNDT I DELHI
Metro
Den beste og enkleste måten å komme seg rundt i Delhi på, er med metroen. Den begynte å gå i 2002, og har i dag 160 stasjoner over hele byen. Billettprisene varierer ut i fra hvor langt du skal reise, men du kommer deg ganske langt for rundt fem norske kroner – én vei.
Taxi/tuk-tuk
Et alternativ til metroen er taxi og tuk-tuk, altså motorsykkeltaxi. Utfordringen med et av disse alternativene er den utbredte mangelen på bruk av taksameter. Noen steder står det boder der man kan avtale pris på forhånd, men som regel må man forhandle pris direkte med fører. Det fører som regel til at man som turist blir forsøkt lurt, så pass på å prute. Synes du prisen virker for høy, velg en annen bil/tuk-tuk. Hør gjerne med lokale om hva en passende pris til din destinasjon vil være.
Rickshaw
Rickshaw, altså sykkeltaxi, kan være et godt alternativ i den gamle delen av Delhi, der gatene er trange og uoversiktlige. Husk å avtale pris på forhånd.
TING Å GJØRE I DELHI
Det er tusenvis av ting å gjøre i Delhi. Personlig hadde jeg litt for dårlig tid da jeg var her, så jeg kan kun anbefale en liten brøkdel av hva som faktisk finnes. Dette er mine personlige anbefalinger.
Red Fort
Red Fort er et enormt palass bygget i rød sandstein under mogulkeiser Shah Jahan, samme mann som fikk bygget Taj Mahal i Agra. Da britene tok makten, gjorde de fortet om til kaserner, og dermed er bygningen i dag bare en skygge av hva det en gang var, men fordums storhet, den er enkel å få øye på – mest grunnet størrelsen.
Red Fort står på UNESCOs verdensarvliste, og hver nasjonaldag, 15. august, heiser landets statsminister det indiske flagget ved hovedporten og holder en tale fra muren.
Komme hit
Ta metroen til Chandni Chowk
Inngangsbillett
250 Rs
Åpningstider
Tirsdag-Søndag (mandag stengt), soloppgang-solnedgang
India Gate
India Gate er en triumfbue til minne om de drøyt 80.000 indiske soldatene som døde under 1. verdenskrig. Grunnstenen ble lagt ned i 1921, men minnesmerket ble ikke innviet før 10 år senere.
Buen ligger i New Delhi, ikke så veldig langt unna presidentpalasset, i et område omringet av vakre avenyer, parker og grøntarealer. Dette stedet er en svært populær attraksjon – både blant turister, men også blant indere. Hver kveld lyses monumentet opp i de indiske fargene oransje, hvitt og grønt.
Komme hit
Ta metroen til Central Secretariat eller Udyog Bhawan
Inngangsbillett
Gratis
Åpningstider
Hele døgnet
DET JEG IKKE FIKK GJORT
Noen ganger går tiden litt for fort til at man får med seg alt man vil. Under følger noen anbefalinger jeg fikk, men som jeg dessverre ikke hadde tid til.
Bahai Temple
Dette tempelet har form som en enorm lotusblomst og sto ferdig i 1986. Omringet av grøntområder, skal dette være et spektakulært skue – spesielt på kveldstid, når tempelet er opplyst.
Humayun’s Tomb
Bygget i 1565 og et av de første og beste eksemplene på mogulenes arkitektur i India. Her er hager, gangveier, vannkanaler og selvfølgelig Humayuns mausoleum.
Jama Masjid
Den største moskéen i India med plass til 25.000 mennesker. Også denne ble bygget av Shah Jahan, samme mann som bygget Taj Mahal og Red Fort.
Jantar Mantar
Jantar Mantar er et observatorium som ble bygget i 1724 og som tidligere ble brukt til å observere stjerner og andre himmellegemer. I dag kan det ikke lenger brukes grunnet de høye bygningene rundt.
Qutab Minar
Qutab Minar er en 73 meter høy minaret bygget i sandstein og marmor, bygget i 1193 av muslimene etter å ha beseiret det siste hinduistiske kongeriket. Minareten står på UNESCOs verdensarvliste.
BO
Vi bodde på Hotel Perfect, et trestjerners hotell ikke langt unna metrostasjonen Karol Bagh. Ikke det beste hotellet i verden, men helt OK. Kul toppetasje der man kan nyte frokosten. Dobbeltrommet mener jeg kostet rundt 200 kroner natten.
SIKKERHET
Delhi er stort sett en sikker by å ferdes rundt i, men et par ting kan være greit å være klar over.
Pass på verdisaker, sekker og bagasje – spesielt i områder med større menneskemengder. En vanlig måte å rane intetanende turister på, er at en eller to personer kommer bort til deg og søler et eller annet på klærne dine eller på skoene dine. Mens de tilbyr seg å tørke opp, benytter en tredjepart muligheten til å tømme lommene dine eller skjære opp sekken din.
Pass spesielt opp for svindlere. Dette er veldig vanlig, spesielt utenfor flyplassen og togstasjonen. Det foregår ved at du blir tilbudt taxi, og når du sier du skal til hotellet, svarer personen med at hotellet ditt er fullt, men at han kan kjøre deg til et alternativt hotell – selvfølgelig til en pris som ikke ligner noe som helst. Enten det eller så ringer han «hotellet» og spør hva det vil koste å kjøre dit. «Hotellet» er selvsagt en medsammensvoren, som forteller deg en pris som er rundt 10 ganger høyere enn hva det egentlig vil koste.
Les om da jeg ble forsøkt svindlet i Delhi her.
Jeg har også hørt historier om at det kommer noen bort til deg på togstasjonen, ber om å få se billetten din og forteller deg at den er ugyldig. Personen kan selvsagt tilby seg å selge deg en ny billett til tre ganger prisen. Den generelle regelen er at du ikke skal tro på noen som kommer bort til deg på togstasjonen eller flyplassen.
Følg magefølelsen.