REISEGUIDE OG -TIPS TIL UGANDA

IntroUtforsk 170x50 Visum 170x50 Når dra 170x50 Reise hit 170x50 Reise rundt 170x50 Kostnader 170x50 Mat 170x50 Drikke 170x50 Helse 170x50 Sikkerhet 170x50 mine historier

INTRO

FAKTA OM UGANDA

Uganda Entebbe-Kampala


Hovedstad:
 Kampala
Innbyggertall: Ca 37 millioner
Språk: Swahili og engelsk
Styreform: Republikk
Myntenhet: Ugandisk shilling
BNP per innbygger: Ca 2000 USD per år
Grenser til: Sudan, Den demokratiske republikken Kongo, Rwanda, Tanzania og Kenya

Midt på ekvator, i selve hjertet av Afrika, med sitt appelsinfargede jordsmonn og sine ugjennomtrengelige regnskoger, finner vi Uganda. Mesteparten av dette landet, der menneskene alltid smiler, ligger drøye 1000 meter over havet, langs et dalføre dannet av vulkansk aktivitet, noe som har skapt en helt usedvanlig natur med et helt usedvanlig dyreliv.

I vest, på grensen til Rwanda og Kongo, bor, som et av få steder på jorden, de ville fjellgorillaene; en art som for få år siden var så utrydningstruet at håpet om å redde de kun hang i en tynn tråd. Litt lenger øst, langs teplantasjer og bananfarmer, bor sjimpanser, bavianer og et titalls andre primater i skjønn forening.

Det er i Uganda legendariske Nilen har sitt utspring. Og ønsker du å kjenne hjertepumpa slå litt ekstra, kan du benytte muligheten til å hive deg ut i denne mektige elven i en gummibåt.

Uganda er det ekte Afrika – det Afrika som gjør såpass sterkt inntrykk at du vil drømme om å reise tilbake lenge etter du har kommet hjem.

Gå til toppen

UTFORSK

BwindiEntebbe-KampalaJinjaKalinzuLake-Bunyonyi

Gå til toppen

VISUM

Tre måneders turistvisum får du på flyplassen eller ved grenseovergangene ved ankomst og koster 50 USD. Visumet må betales i amerikanske dollar. Husk at passet må være gyldig i inntil seks måneder etter innreise.

Gå til toppen

NÅR REISE TIL UGANDA

Uganda kan besøkes året rundt. Fra juni til september finner du nok det beste været med relativt varme dager og få dager med regn. Oktober, november og til dels desember er den våteste perioden.

Gå til toppen

HVORDAN REISE TIL UGANDA

Det er fullt mulig å reise til Uganda med kun én mellomlanding. Den internasjonale flyplassen ligger i Entebbe, en times tid utenfor hovedstaden Kampala, og nås blant annet med Qatar Airways og en mellomlanding i Doha. Prisen bør ligger på rundt 6000 kroner tur/retur.

Gå til toppen

REISE RUNDT I UGANDA

For en turist kan ikke Uganda sies å være det enkleste landet å reise rundt i. Det er fullt mulig å leie en firehjulstrekker og kjøre rundt på egenhånd, men dette kan jeg hverken anbefale eller ikke, da jeg ikke har gjort det selv.

Det er også vanlig å leie en sjåfør. Dette kan man gjøre i stort sett alle byer av en viss størrelse.

Det finnes kollektivtrafikk med busser, minivans og såkalte boda-bodas – motorsykkeltaxier – men jeg fikk aldri helt fatt på hvordan dette systemet egentlig fungerte da jeg var der selv. Dessuten er boda-bodas ofte involvert i ulykker, og regnes som et utrygt alternativ.

En arrangert tur kan derfor være å anbefale. Vi reiste med G Adventures og reiste rundt med en slags blanding av en buss og en lastebil – en såkalt «overland truck» sammen med en gruppe eventyrlystne mennesker fra hele verden. Overnatting foregikk i telt på dedikerte campingplasser. Et eventyr uten sidestykke, og høyst anbefalt.

Gå til toppen

KOSTNADER

I Uganda bruker man ugandisk shilling. 100 UGX er rundt 25 norske øre. Altså kan hovedregelen for å konvertere shilling til kroner sies å være «del på 100 og del på fire». Amerikanske dollar er også svært populært i Uganda, og mange priser er satt i USD – spesielt hoteller, hosteller, aktiviteter og lignende drevet av utlendinger.

Det er minibanker rundt omkring i landet, men vær oppmerksom på at disse like ofte er ute av drift som de faktisk er i drift grunnet pengemangel. Ha med både Visa og MasterCard, da ikke alle steder godtar begge varianter.

Ut i fra norsk standard er Uganda et svært billig land å ferdes rundt i. Dog kan hoteller koste litt, spesielt i Entebbe og Kampala. Se derfor etter hosteller hvis du reiser på budsjett.

Mat og drikke er generelt svært, svært billig. Du får en bra middag til rundt 30 kroner, en øl til under en tier og flaskevann koster under fem kroner.

Gå til toppen

MAT

Mat i Uganda er et lite eventyr i seg selv. Mye er basert på stuing og gryter, gjerne akkompagnert av bananer og peanøtter. Søtpoteter og ris er også populære retter. Nær Victoriasjøen og Lake Bunyoni er fisk og skalldyr populært – og her kan du få servert fantastiske retter av sjømat.

Er du fan av grønnsaker, er Uganda et aldri så lite høydepunkt. Stort sett overalt vil du finne grønnsaksmarkeder med fersk frukt og grønnsaker som smaker mye bedre enn hjemme i Norge.

Gå til toppen

DRIKKE

Uganda er kjent for sin kaffe og for sin te. Det frodige landskapet er nemlig perfekt for dyrking av kaffebønner og teblader, noe du nesten er nødt til å benytte deg av. Kjøp også med hjem!

Vann må du kjøpe på flaske, da springvann ikke er behandlet. Av øl, anbefaler jeg Nile Special, men pass på; alkoholprosenten er høyere enn vi er vant til.

Gå til toppen

HELSE

Litt avhengig av hvor du er i Uganda, er risikoen for å pådra seg sykdommer av ymse karakter og alvorlighetsgrad så absolutt tilstede. Husk vaksiner før du reiser. Hvor fristende det enn ser ut, ikke bad i Victoriasjøen. Her er nemlig en del ugne parasitter som fort kan gjøre oppholdet i Uganda ganske mye mindre behagelig.

Anbefalte vaksiner

  • Hepatitt A
  • Hepatitt B
  • Difteri
  • Stivkrampe
  • Kikhoste
  • Polio
  • Gulfeber
  • Malaria (ingen vaksine, men ta tabletter)

Gå til toppen

SIKKERHET

Uganda er stort sett et trygt land å ferdes rundt i, med unntak av den nordlige delen, spesielt i grenseområdene mot DR Kongo. Her er det flere militante grupper som herjer, og FN har blant annet fredsbevarende styrker stasjonert her oppe på permanent basis.

Selv om det stort sett er trygt å reise i Uganda, bør man likevel være forsiktig med hvor man beveger seg etter mørkets frembrudd. Hvis mulig, hold deg på hotellet/hostellet/campingplassen.

Da jeg var der i august 2014 ble en turistbuss angrepet og ranet av to banditter på vei ned fra Lake Bunyonyi, vest i landet, kun et døgn etter at vi dro ned fra samme sted. Det foregikk ved at de hadde blokkert veien med en tømmerstokk, noe som betød at sjåføren måtte stanse og ranerne kunne komme frem fra skjulestedene sine og gå til angrep. Både sjåføren og en svensk turist ble skutt, men begge overlevde.

Politiet tar slike hendelser svært alvorlig fordi turismen er viktigere og viktigere for Uganda. Derfor skjer slike ting sjeldent, men det kan altså forekomme dersom man ikke tar nødvendige forholdsregler. Dersom en lokal kommer bort og spør når du tenker å reise videre, ikke svar, eventuelt gi feil informasjon. Den lokale kan nemlig ha helt andre hensikter enn å bare være hyggelig.

Gå til toppen

MINE HISTORIER FRA UGANDA

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Join to Instagram

Følg reisene mine på Instagram