Selve hodet, pulsen og hjertet i Uruguay er hovedstaden Montevideo, som med sine halvannen million innbyggere huser rundt halvparten av landets innbyggere. I Montevideo finner du alt en by skal inneholde – pluss litt til.
I vest ligger en sær blanding av gammel arkitektur som ikke har sett malepenselen på en stund og som gir assosiasjoner til alt som en gang lå bak jernteppet i Europa.
Herfra går pulsåren i byen – Avenida de 18 Julio – som skjærer byen på tvers, helt opp til Estadio Centenario – arenaen som er legendarisk for å ha arrangert den første VM-finalen i fotball noensinne.
I sørøst ligger Pocitos og Carrasco, hippe og trendy områder som med sine kjøpesentre, sine strender og sine utesteder innehar det beste Montevideo har å tilby.
Denne artikkelen innholder
FAKTA OM MONTEVIDEO
Status: Hovedstad
Innbyggertall: Ca 1,3 millioner (i byen). Tar man med omliggende distrikter: Ca 1,9 millioner
Befolkningstetthet: Ca 6.726 innbyggere per kvadratkilometer
Høyde over havet: 43 moh
Grunnlagt: 1724
Internasjonal lufthavn: Carrasco International Airport (MVD)
Navnet Montevideo betyr: «Monte» refererer til knausen Cerro de Montevideo, men «video» er mer usikkert. Noen tror det betyr «Jeg så et fjell» («Monte vide eu»)
MIN REISERUTE
Oslo – Montevideo: Fly. Air France via Paris og Buenos Aires
Montevideo – Punta del Diablo: Buss
Punta del Diablo – Cabo Polonio: Buss og 4×4
Cabo Polonio – Montevideo: 4×4 og buss
Montevideo – Colonia: Buss
Colonia – Buenos Aires (Argentina): Båt
NÅR REISE TIL MONTEVIDEO
Montevideo er helt klart best om sommeren, fra desember og ut mars. Da er været stabilt bra, solen skinner og man kan nyte dagene langs byens rambla eller på en av strendene. Høsten, som kommer i april, kan by på tildels store nedbørsmengder og kan fort gjøre Montevideo til et grått og til tider litt småtrist sted.
HVORDAN REISE TIL MONTEVIDEO
Det er tre måter å komme seg til Montevideo på: Fly eller båt og buss fra Buenos Aires.
Fly
Montevideo har en internasjonal flyplass av bra standard som heter Carrasco og som ligger en halvtimes tid unna sentrum. Fra Norge må du regne med to mellomlandinger, en i Europa og en i Sør-Amerika – gjerne i Rio de Janeiro, São Paulo eller i Buenos Aires.
Total reisetid fra Oslo blir sånn sett på nærmere et døgn. Potensielle flyselskaper er KLM, Air France og TAP/TAM. En tur/retur-billett Montevideo er relativt dyr. Regn med rundt 10.000 kroner.
Buss
Bussnettverket i Uruguay er svært godt utbygd og behagelig. Det er svært vanlig å reise til Montevideo fra Buenos Aires via Colonia. Bussene kjøres av flere selskaper. Blant de mest kjente og reliable er COT, Buquebus og Rutas del Sol.
Fra Colonia til Montevideo tar det ca tre timer og bussbilletten koster rundt 300 pesos per person, litt avhengig av hvilket selskap man reiser med.
Båt
Det går båt til Montevideo fra Buenos Aires i Argentina. Reisetiden er ca tre timer, men husk å bestille god tid i forveien, da denne ruten er svært populær, spesielt i helgene og på helligdager. Med Buquebus, det mest populære og dyreste alternativet, ligger prisene på rundt 1800 pesos – én vei.
Et billigere alternativ er å ta båten fra Buenos Aires til Colonia (ca en time) og buss videre til Montevideo (ca tre timer). Pris fra 600 pesos og oppover.
REISE RUNDT I MONTEVIDEO
Buss
Relativt sett er ikke Montevideo en spesielt stor by, spesielt ikke sentrumsområdet. Busstilbudet er svært godt, og dekker byen på kryss og på tvers til en billig penge. Man betaler hos føreren ved påstigning og én tur koster 28 pesos, eller under 10 norske kroner.
Merk at bussene ikke gir beskjed om hva som er neste stopp. Jeg anbefaler å laste ned appen Moovit, der du kan skrive inn hvor du skal fra, hvor du skal til og når du skal reise. Appen gir så forslag til kollektivalternativer, og varsler deg attpåtil når det er på tide å gå av. Appen fungerer stort sett i hele Latin-Amerika.
Til fots
Personlig liker jeg å bruke beina når jeg er nye steder. Det er også fullt mulig i Montevideo, men man er nødt til å ta visse forholdsregler. Fra sentrum er det fint å gå ned til ramblaen og følge den østover så langt du gidder, langs strendene og mot Pocitos.
Velger du å gå vestover, mot havna, anbefaler jeg å snu ved utstikkeren ved gamlebyen.
Ikke gå i det som kalles Barra Sur, ihvertfall ikke uten en som er lokalkjent og ikke gjør det etter mørkets frembrudd. Dette området er kult på sin måte, men etter at solen har gått ned fremstår det som øde og et potensielt farlig sted for turister.
Følg samme regelen i Ciudad Vieja, altså gamlebyen. Du trenger ingen lokalkjente hvis du følger hovedstien, men ikke gå her etter mørkets frembrudd – spesielt ikke alene. Til tross for at det skal være tryggere her nå enn for noen år siden, skjer det fortsatt ran og overfall her.
Følg hovedgatene, altså de gatene som på kartet er bredere enn de andre. De såkalte avenidaene, gjerne de som har biltrafikk begge veier. Sjansen for at ting skal skje her er mindre enn i de mindre sidegatene.
Sykkel
Når det er fint vær i Montevideo, er en sykkeltur langs ramblaen så absolutt å anbefale. Sjansen er stor for å møte mange lokale som enten er i full gang med en treningsøkt, lufter hunden eller bare går seg en tur. Det er på sykkel langs Atlanterhavets bredder du møter det ekte Montevideo.
Taxi
Taxi i Montevideo er både trygt og relativt billig. Bilene er lett gjenkjennelig med sine gule og sorte farger. Merk at de færreste sjåførene snakker engelsk, så ha gjerne adressen skrevet ned eller lignende. Som eksempel betalte jeg rundt 400 pesos – under 100 norske kroner – fra bussterminalen til hostellet jeg bodde på, som lå midt i sentrum.
TING Å GJØRE I MONTEVIDEO
Montevideo er ikke byen med de store attraksjonene. Snarere tvert i mot. Likevel er det et par ting som kan være verdt å få med seg.
Ramblaen og strendene
Montevideo er kjent for sin 22 kilometer lange rambla som slynger seg langs Atlanterhavets dønninger. I fint vær er nok en sykkeltur her blant noe av det beste man kan finne på. Rett og slett bare ta livet med ro og suge til seg inntrykkene som seiler forbi. Ta en pause på Punta Carretas og ta en selfie ved Montevideo-skiltet i enden av Pocitos-stranden litt lenger bort.
Ciudad Vieja (gamlebyen)
Igjen, i fint vær er gamlebyen i Montevideo nokså fin å spasere rundt i. Vanligvis ønsker man ikke å traske rundt sammen med horder av andre mennesker, men akkurat her er det ganske så greit. En tom Ciudad Vieja kan nemlig fremstå som ganske så skummel, med sine slitne bygninger som absolutt har sett sine bedre dager.
Avslutt spaserturen på Mercado del Puerto – havnemarkedet – som rett og slett er en mathall med ekte, deilig uruguayansk grillmat til en helt ok penge. Nam!
Estadio Centenario
Estadio Centenario er Montevideos berømte fotballstadion, bygget i 1929. Sannsynligvis har den ikke sett en malerpensel siden, men det dobler bare stedets sjarm og gir virkelig inntrykk av all historien som sitter i veggene.
Det var her Uruguay vant den første VM-finalen noensinne, i 1930, på hjemmebane foran 70.000 elleville supportere, attpåtil mot erkerivalen Argentina fra andre siden av Rio de la Plata.
I dag spiller både Nacional og Peñarol viktige kamper her, i tillegg til landslaget, selvfølgelig. Hvis du kan, prøv å få med deg en kamp. Hvis ikke, ta deg en tur innom fotballmuseet. Det er faktisk ganske så bra.
Komme hit
Det går flere busser hit, spesielt fra Avenida 18 de Julio. Eventuelt kan du også gå hele Avenida 18 de Julio, fortsette rett frem over rundkjøringen og inn i Avenida Dr Luis Morquio. Centenario ligger i motsatt ende av parken du ser foran deg.
Pris
Inngang til fotballmuseet koster 150 pesos per person. Fotballbilletter varierer ut i fra hvem som spiller. Se klubbenes, eventuelt det uruguayanske forbundets hjemmesider.
Åpningstider
Mandag til fredag 10:00 til 17:00.
Museo Andes 1972
Du har kanskje sett filmen Alive? Lest boken? Dette museet, som ligger i gamlebyen, er dedikert til historien om flyet med 45 mennesker ombord som styrtet i Andesfjellene på vei fra Mendoza i Argentina til Santiago i Chile. Ombord var blant annet et uruguayansk rugbylag.
Grunnet dårlig vær valgte piloten en alternativ rute, et valg som skulle vise seg å bli fatalt. Flyet krasjet i en fjelltopp og skled ned i et dalføre. Flere overlevde, men mange var hardt skadet og døde etterhvert som følge av skadene. Etterhvert tok desperasjonen overhånd for flere, og man tok valget om å spise sine døde medpassasjerer.
16 mennesker overlevde de 72 dagene oppe i kulda, og dette museet forteller en sterk historie som virkelig er verdt å få med seg.
Komme hit
Kom deg til Plaza Indepencia. Derfra går du gjennom porten til gamlebyen og tar til høyre ved den første plazaen du kommer til, Plaza Matriz. Ta så første til høyre igjen og du ser museet på venstre hånd.
Pris
200 pesos per person
Åpningstider
Mandag til fredag 10:00-17:00. Lørdager 10:00-15:00.
BO
Da jeg var i Montevideo reiste jeg på budsjett og bodde derfor på hostel. Hostellet het Caballo Loco, ligger to kvartaler unna Avenida 18 de Julio og anbefales på det varmeste. Prisen var rundt 150 norske kroner per natt i en firemanns sovesal.
SIKKERHET
Montevideo regnes som en av de tryggeste storbyene i Sør-Amerika. Likevel, som nordmann, følte jeg meg ikke helt trygg her. Det var mer en følelse enn noe annet, kanskje, men likevel. Forholdsregler bør tas. Det skal også sies at jeg er blond og veldig lys i huden, noe som gjør at jeg skiller meg veldig ut som turist.
Følg disse enkle reglene, og ting bør gå greit:
- Skal du ut og gå, følg alltid hovedgatene så godt det lar seg gjøre
- Unngå så langt det lar seg gjøre å gå alene etter mørkets frembrudd
- Ha litt småpenger enkelt tilgjengelig. I tilfelle noe skulle skje, er det greit å kunne gi dette fra seg for å avverge situasjonen
- Unngå Ciudad Vieja (gamlebyen) når dagen går mot slutten
- Unngå å gå alene i Barrio Sur
- Ser du utagerende guttegjenger, prøv å styre unna
- Er du i tvil, ta taxi
Samtidig vil jeg understreke at uruguayanere er et veldig hyggelig og høflig folk. Du får ofte et «hola» eller lignende, og dersom noen kommer bort og snakker til deg, er det i 99% av tilfellene for å hjelpe til eller fordi de er nysgjerrige.