Sentral-Asia er et av klodens mest spennende og interessante områder. Og heldigvis blir det stadig enklere for oss nordmenn å komme på besøk.
Sentral-Asia består av de minst kjente -stan-landene, altså Kasakhstan, Kirgisistan, Usbekistan, Tadsjikistan og Turkmenistan. Samtlige var tidligere en del av det voldsomme Sovjetunionen, men er i dag uavhengige stater – noen mer … eh, demokratiske enn andre.
Landet som har kommet lengst hva gjelder demokrati og åpenhet er nok Kirgisistan, som jeg besøkte sommeren 2017.
Kasakhstan, Tadsjikistan, Usbekistan og Turkmenistan har derimot fortsatt har en liten vei å gå før de blir ansett som helt «normale» land med helt «normale» statsledere.
Likevel er det fullt mulig – og høyst anbefalt – å besøke alle disse landene. Fordelen er også at det er vesentlig enklere å få visum enn for bare få år siden.
La oss ta land for land i ro og mak.
Kirgisistan
Som nevnt er Kirgisistan det enkleste landet å komme inn i for oss nordmenn. I august 2012, ikke lenge etter revolusjonen i landet, bestemte nemlig Kirgisistan seg for å satse på turisme, og dermed ble de noe kompliserte visumreglene nærmest opphevet over natten.
I dag får du et turistvisum som gjelder i 60 dager på flyplassen eller ved en av grenseovergangene. Skal du derimot reise lenger enn 60 dager, må du søke om visum på forhånd, da hos den kirgisiske ambassaden i Berlin.
Merk også at du med turistvisum til Kirgisistan kan reise visumfritt til Almaty og Zhambyl i Kasakhstan. Tilsvarende, nordmenn med kasakhstansk turistvisum kan reise visumfritt til Issyk-Kul-, Talas- og Chu-provinsene i Kirgisistan.
| Se også: Min relativt komplette reiseguide til Kirgisistan.
Kasakhstan
Å reise inn i Kasakhstan har inntil helt nylig vært forbundet med tunge visumsøknader og krav om invitasjonsbrev. Den 1. januar 2017 bestemte de seg derimot for å tilby visumfri innreise for oss nordmenn med en varighet på inntil 30 dager.
Sweet!
Kasakhstanske immigrasjonsmyndigheter er dog ikke helt vant til denne regelen enda, for de kan oppleves ganske strenge og arrogante ved ankomst. Likevel følte jeg at jeg gled ganske så greit gjennom da jeg fløy inn til Almaty sommeren 2017.
Enda greiere gikk det da jeg returnerte året etter, så jeg vil si at det er helt problemfritt å komme inn i Kasakhstan. Verken mer eller mindre.
| Se også: 10 ting å gjøre i Almaty.
I følge de offisielle papirene må man registrere seg hos myndighetene når man kommer inn i landet. Gjør man ikke det, kan man risikere å bli utvist.
Vanlig praksis er at hotellet gjør det for deg, så jeg har ikke gjort det noen av de gangene jeg har vært der. Det er derimot du som reisende som har ansvaret for at denne godkjenningen er gyldig til enhver tid.
Det kan for øvrig være en idé å ha med seg passet, eventuelt en kopi av passet, når man ferdes rundt i landet. Politiet kan nemlig finne på å stoppe og spørre hvem du er og hva i all verden du gjør i Kasakhstan, og da er det en fordel å ha papirene i orden.
Alternativene er bøter og i verste fall utvisning fra landet.
Tadsjikistan
I motsetning til Kirgisistan og Kasakhstan krever Tadsjikistan visum.
Det positive er derimot at visumsøknaden er ganske enkel, og at det kan gjøres på nett før du reiser. E-visum ble nemlig innført i 2016, og behandlingstiden er sjeldent mer enn to dager.
Visumet koster 50 USD og betales der og da.
Du får så tilsendt visumet på e-post, som må printes ut og vises i grensekontrollen. Visumet har en varighet på 90 dager, og man kan ankomme Tadsjikistan når som helst innenfor denne perioden.
Merk at man kan oppholde seg i landet i maks 45 dager.
Søk om e-visum til Tadsjikistan og få mer informasjon her.
Det er også mulig å få visum ved innreise til flyplassen i Dushanbe, Tadsjikistans hovedstad. Det anbefales likevel å ordne et e-visum for å spare tid og unngå komplikasjoner ved ankomst.
| Se også: På fottur i de vakre Fannfjellene
Gorno-Badakhshan og Pamir
Dersom du skal til Pamir-området, må du inn i den autonome regionen Gorno-Badakhshan, i grenseområdene mot Afghanistan og Kina. For å komme inn her kreves en egen innreisetillatelse (GBAO).
Det anbefales å søke om denne tillatelsen sammen med søknaden om e-visumet.
Merk at denne tillatelsen koster 20 USD ekstra.
Alternativt kan du søke hos tadsjikiske ambassader eller konsulater, blant annet i Berlin eller i Paris, men kanskje aller helst hos innenriksministeriets avdeling for visum og registrering (OVIR) i Dushanbe.
Det tar rundt en dag å fikse tillatelsen, og det koster ca fire amerikanske dollar (ekstra) i gebyr.
Tillatelsen har en varighet på 15 dager fra utstedelse, med mulighet for forlengelse.
Det er også mulig å skaffe innreisetillatelse til Gorno-Badakhshan sammen med visum til Tadsjikistan i Bishkek dersom planen er å reise inn fra Kirgisistan.
Uansett hvilket alternativ du velger, sørg i hvert fall for å ha tillatelsen i orden. Stanses du av politiet uten å kunne vise til en slik tillatelse, vil du få strenge bøter eller i verste fall bli straffeforfulgt.
| Se også: Pamir Highway – roadtrip på verdens tak
Usbekistan
Inntil 2018 praktiserte Usbekistan et noe rigid visumregime der man blant annet måtte ha en invitasjon for å i det hele tatt søke om visum.
Denne praksisen er nå endret. Visum må vi fortsatt ha, men invitasjonsbrevet trenger vi ikke.
Og som om ikke det var nok; sommeren 2018 innførte like god Usbekistan e-visum!
Du kan søke om e-visum til Usbekistan her.
Prisen for visum til Usbekistan er 40 USD. Skal du ha dobbel innreise, må du ut med 10 USD ekstra. Merk deg at innreise- og utreisedatoer må være nøyaktige.
Turkmenistan
Det mest spesielle landet i Sentral-Asia, og det vanskeligste å komme inn i, er uten tvil Turkmenistan.
Visum må du selvsagt ha. I Turkmenistan er det derimot umulig å få visum med varighet over fem dager dersom du ikke reiser i regi av et reisebyrå.
Selv da er du ikke garantert å bli innvilget innreise.
Når du likevel må booke en tur, er det som regel reiseselskapet som ordner alt det praktiske for deg. Den prosessen starter som regel tre måneder før ankomst. Godkjennes invitasjonsbrevet at turkmenske myndigheter, er det bare å plukke opp visumet på flyplassen i hovedstaden Ashgabat eller ved andre grenseoverganger.
Du bør derfor ikke booke fly før invitasjonsbrevet er godkjent.
Og du? Angående reisebyrå så anbefaler jeg Kalpak Travel.
Har du skikkelig guts kan du søke om et transitvisum, som kan gi deg opphold i tre til fem dager uten at du trenger å reise i regi av et byrå. Kriteriet er at du ikke kan reise tilbake til det samme landet du kom fra, og at du må spesifisere hvor du vil reise inn i landet og hvor du vil reise ut.
Likevel er denne prosessen som å spille Lotto, og sjansen for å få visum er rundt 50/50.
Dersom planen er å reise fra Turkmenistan og videre til et land som også har visumplikt, for eksempel Usbekistan, kreves det at du kan vise frem visumet. Skal du til et land som ikke har visumplikt, og du dermed ikke har noe visum å vise, går det også greit, selv om du må forklare situasjonen.
God tur til Sentral-Asia!
| Se også: Alt om Sentral-Asia
8 comments
Flott guide! Min bedre halvdel har hatt lyst til å reise til stan-landene lenge. Veldig kjekt å være klar over disse innreisebestemmelsene før vi eventuelt legger ut på en reise hit 🙂
Du, da bør du følge med her de nærmeste dagene. Det dukker straks opp en alle tiders mulighet til å være med på et überspennende eventyr til et av -stanlandene 🙂
Den turen så jo helt awesome ut! Dessverre tror jeg ikke vi har 3 uker ledig nå i sommer, men vi skal definitivt sjekke det opp 🙂
Fin guide 🙂 Angående Usbekistan, så er det ikke nødvendig å reise dit gjennom et reiseselskap. Jeg reiste dit på egenhånd, uten problemer. Jeg ordnet meg visum til Usbekistan ved ambassaden i Almaty, og fikk visumet på dagen. Jeg betalte 55 dollar for et 7-dagersvisum. Invitasjonsbrevet fikk jeg av Stantours, og det kostet hele 70 dollar, men gjorde at jeg kunne reise rundt på egenhånd – som jeg foretrekker så langt det lar seg gjøre.
Spennende tur du har planlagt i sommer forresten! Tadsjikistan ble et av mine favorittland. Helt makaløst. 😀
Hva hadde skjedd dersom du hadde blitt stoppet av politiet og det viste seg at du ikke reiste sammen med Stantours?
Ingenting? Det stod jo ikke i papirene at jeg reiste med Stantours, bare at de ordnet innreisen min. Har ikke hørt noen andre steder at man må reise i gruppe for å dra til Usbekistan. Politi var jo å se overalt, men jeg ble aldri stoppet eller «sjekket». Det eneste man kan havne i trøbbel for er hvis man ikke får registrert overnattingene sine hver natt, med stempel og greier, for det må man ha når man reiser ut av landet. Slik holder myndighetene kontroll på deg mens du er i landet.
Da er det mine kilder som har vært upresise. Har rettet opp etter dine innspill nå. Takk! 🙂
interessert