Når man er ute i skog og mark, er det viktig med en god sekk. Jeg har testet Osprey Hikelite 26, en finurlig liten og praktisk turkamerat.
Dette er et samarbeid med Osprey, men erfaringene, ordene, anmeldelsen og følelsene er mine egne – bare så det er sagt.
OK, norske lover og regler krever sitt. Faktum er at jeg fikk oversendt en 26 liter stor Hikelite av Osprey, som hadde funnet ut at «han derre der, han er en del ute – han fortjener en skikkelig daypack!»
Jeg var selvsagt enig i dét faktumet, og takket pent ja takk, mot at jeg skrev noen linjer om mine erfaringer.
Det gjør jeg med glede, for denne lille herligheten av en ryggsekk likte jeg godt.
| Les også: Test av Osprey Skarab 34 dagstursekk |
Hvor stor skal den være?
Når det kommer til valg av ryggsekk opplever jeg at de aller aller fleste, inkludert meg selv, er usikre. Hvor stor skal den være, hva skal den romme, hvor mye lommer og artige finurligheter skal den egentlig ha?
Eller i bunn og grunn: Hva trenger jeg egentlig å ha med meg på tur?
Vel, her finnes det ingen fasit. Dessverre.
Når det kommer til en dagssekk – eller en daypack – derimot, skal du ikke ha plass til så fryktelig mye. En jakke, en matpakke, noe å drikke og kanskje et hendig lite rom til et fotoapparat, solbriller og andre mindre accessoirer.
En dagstur krever ikke en større sekk enn 25-30 liter.
Det er nå iallfall min påstand.
Den 26 liter store Osprey Hikelite er i så måte av en perfekt størrelse. Ikke for stor, ikke for liten – ja den er akkurat passe – og den er bygget i et så lett materiale at du ikke merker at du har den på ryggen.
Deilig AirSpeed-løsning
Vi kan ta for oss det aller beste med denne sekken med en eneste gang.
Osprey har nemlig utstyrt sin Hikelite (og etter hvert flere sekker også) med sitt såkalte AirSpeed-suspenderte ryggsystem, som kort fortalt er en slags buffer i et nettingstoff som skiller ryggen fra selve sekken ved hjelp av en superlett aluminiumsramme.
I og med at fottur i naturen medfører svette, spesielt på rygg, er dette, etter min mening, genialt.
Nettingen sikrer stadig sirkulasjon av luft, som betyr at selv om svetten siler, slipper det å «smitte over» på selve sekken og dermed unngår du en tur der du er konstant våt på ryggen.
Ikke minst betyr det at matpakka og resten av innholdet i sekken holder seg tørr gjennom hele turen.
Aha! Ikke hvis det regner, tenker du kanskje.
Jo, faktisk! Sekken kommer nemlig med et integrert regntrekk som ligger trygt plassert i et lite rom i bunnen av sekken og som kan tas frem og dekke hele sekken ved behov.
Hvor mye vann det faktisk tåler, vet jeg ikke helt, for jeg er jeg sjeldent ute og går i øs pøs regn i timevis i strekk, men det lille jeg har testet i vått vær holder i massevis for å holde både sekk og innhold tørt.
Som du kanskje ser, betyr bruk av regntrekk at du mister den relativt enkle tilgangen til alle rommene i sekken.
Det betyr at du må stoppe og ta av regntrekket dersom du trenger noe, men i og med at denne er festet med en strikk og dermed enkel å ta av og på, er ikke dette noe stort problem.
Komfort og justeringsmuligheter
Skulderstroppene på Osprey Hikelite 26 er laget i noe som minner mest om skumgummi akkompagnert av det nevnte nettingbaserte AirSpeed-materialet, og det fungerer helt topp.
Det betyr at du slipper å få det tunge, våte søkket på skuldrene som er klissvått av din egen svette. Det skal i alle fall noe mer til enn på andre sekker.
Stroppene kan selvsagt også justeres slik at det passer skuldre og rygg best mulig.
Sekken har selvsagt også en brystreim som får den til å sitte stramt til kroppen – hvis du ønsker. Denne brystreima har en enkel klikklås med en tilhørende fløyte, sånn i tilfelle du skulle havne i skikkelig trøbbel og trenger oppmerksomhet.
Finurlig liten løsning!
Det som derimot ikke kan justeres er sekkens plassering på ryggen. Altså hvor langt opp eller hvor langt ned på ryggen sekken skal sitte.
Nå er jeg riktignok en helt gjennomsnittlig mann på 180 cm, og på meg sitter den godt plassert akkurat der jeg vil ha den. Hvordan den sitter på folk som er lavere eller høyere enn meg selv, er vanskelig for meg å vite. Det må du nesten teste selv.
Min anbefaling er derfor at du tester Osprey Hikelite 26 i butikk, gjerne med litt vekt, for å sikre at den er behagelig å bære for deg og din kropp. Det er jo tross alt det viktigste.
Jeg savner også et skikkelig hoftebelte. Ikke noe voldsomme greier, men noe som er litt mer solid og behagelig enn den tynne, enkle reima som sitter på denne sekken. Den bidrar nemlig ikke med så mye annet enn litt ekstra stabilitet.
Når det er sagt; jeg har selv testet sekken i både seks og sju timer sammenhengende på tur med rundt fem kilos vekt. Det har ikke vært noe problem, men jeg foretrekker likevel å ha muligheten til å avlaste skuldrene når det trengs.
Der synes jeg Osprey Hikelite 26 skuffer bittelitt.
Løsninger for drikke
Én ting jeg er avhengig når jeg er ute i skog og mark er inntak av nok væske. Og for å sikre at jeg får i meg nok væske, sverger jeg til drikkeposer.
Osprey Hikelite 26 har et hendig rom til denslags bakerst i ryggen, som heldigvis rommer drikkeposer opptil hele tre liter. Her finner du også en liten hempe til å feste drikkeposen i, slik at den ikke faller helt sammen etter hvert som du slurper i deg innholdet.
Løsningen er nok beregnet for Ospreys egne drikkeposer, som har et litt slankere design enn min Camelbak. Jeg opplevde det som litt knotete å stappe en breddfull Camlebak nedi der, men med litt tålmodighet gikk det bra det også.
Hullet til slangen går ut i toppen, midt på, så du kan velge helt selv om du ønsker å ha sugetutten på høyre eller venstre side. Begge skulderstroppene har en liten festehempe til slangen som gjør at den slipper å dingle fritt.
Sekken har også to rom på hver side i det nettinglignende PowerMesh-materialet som jeg tror er ment for drikkeflasker opptil én liter.
De opplever jeg ikke fungerer helt etter hensikten av den enkle grunn at flaskene har en liten tendens til å dette ut. Til tross for strammereimer er lommene rett og slett for brede og for grunne til å romme, la oss si, en litersflaske.
Dette er dog en designfeil som Osprey virker å ha tatt tak i på sine nyere sekker.
Rom og lommer
På toppen av Osprey Hikelite 26 er det et lite praktisk rom til å ha mobiltelefon, solbriller og kamera i.
Inni rommet er det nok et rom, et bittelite rom, en slags lomme, som du kan ha nøkler i. Nøklene kan du feste i en tilhørende klipssnor som sørger for at de ikke faller ut når det går litt fort i svingene.
Sånne små, artige løsninger liker jeg.
I fronten av sekken er det også et rom, et åpent såkalt stapperom som du kan stramme med tilhørende strammereimer.
Her kan du stappe ned en liten genser, en regnjakke eller lignende og samtidig ha lett tilgang uten å åpne selve sekken.
Nederst på hver side av sekken er det to små løkker som, sett i sammenheng med to hemper på skulderstroppene, fungerer som feste for vandrestaver dersom du foretrekker denslags.
Enda en finurlig løsning jeg liker godt!
Ja, og så er det denne fine lille lomma under selve sekken som inneholder det avtagbare regntrekket, da. Det har jeg vært nødt til å bruke opptil flere ganger, og er en av de bedre løsningene sekken har å by på etter min mening.
Alternativer og pris
For den som er litt over middels av hvordan man skal se ut når man ferdes ute, kommer Osprey Hikelite 26 i fire forskjellige farger:
Oransje, rød, grå og sort (mitt blå testeksemplar virker å ha gått ut av produksjon).
Prisen er mildt sagt overkommelig. Rundt 900 kroner er ikke stort for en såpass god sekk.
Hikelite leveres også i to andre størrelser: Storebroren på 32 liter og lillebroren på 18. Førstnevnte får du for en tusenlapp. 18-literen koster rundt 800 kroner.
Alle sekkene i Hikelite-serien finner du her.
Konklusjon
Til tross for et par små mangler, mener jeg Osprey Hikelite 26 er en suveren og slitesterk turkamerat som løser de aller fleste behov man har på en dagstur.
Av grunner jeg har nevnt andre steder i denne teksten, kan jeg likevel ikke gi den helt toppscore, men nå er jeg perfeksjonist, så det skal mye til uansett.
Jeg mener nå at dette AirSpeed-systemet og de finurlige løsningene med alle lommene er mer enn nok til å gjøre Osprey Hikelite 26 til et godt kjøp i seg selv.
| Les også: Test av Osprey Rolling Transporter 40 trillebag |