Eventurer
  • Hjem
  • Reiseblogg
  • Reiseguider
  • Om
  • Work with me
Eventurer
Eventurer
  • Hjem
  • Reiseblogg
  • Reiseguider
  • Om
  • Work with me
  • Tester

Test: Osprey Skarab 34 dagstursekk

  • 5. januar 2020
0
0
0
0
0

Jeg har testet Osprey Skarab 34 dagstursekk. Den har noe jeg har savnet fra Osprey sine sekker i denne kategorien: God plass. 

Dette testen er utført etter et samarbeid med Osprey. Erfaringene, ordene, anmeldelsen og følelsene er mine egne – bare så det er sagt.

Opp gjennom årene har jeg testet en god del forskjellige Osprey-sekker. Noen av de har vært svært gode bekjentskaper, andre har hatt et par irriterende mangler.

Derfor ble jeg glad da jeg kunne slenge 34 liter store Osprey Skarab på ryggen og komme meg ut i “skauen”.

Det er nemlig en finfin turkamerat som, etter min mening, er vel verdt investeringen.

La oss se på den sammen, i ro og mak.

NB! Skarab er i utgangspunktet designet for menn. Kvinnevarianten heter Skimmer og er to liter mindre, men har like løsninger. Uansett om du er mann eller kvinne, kan du dermed trygt lese videre.

Størrelse

Når det kommer til valg av sekk, er størrelsen utvilsomt noe av det første vi ser på.

Hva slags tur skal jeg på? Hva trenger jeg å ha med meg? Hvor lenge skal jeg være borte? Skal jeg sove ute eller ikke? Skal jeg bære lett eller tungt? Trenger jeg noen helt spesielle løsninger?

Alle disse spørsmålene er helt vanlige å stille seg før man velger ut sekken man trenger.

Men noen fasit, det finnes dessverre ikke.

Og bare for å ha sagt det; Skarab 34 er en dagstursekk.

Så da har vi i alle fall luket ut muligheten for å ha med seg sovepose og telt.

Det er det ikke plass til.

Det er derimot plass til mye annet.

Og det er akkurat dette jeg liker med Skarab. Jeg har nemlig en Stratos 36 fra før, og til tross for at den rommer to liter mer, virker Skaraben faktisk større.

Mye av årsaken til det, er at Skarab ikke har Ospreys etter hvert velkjente AirSpeed-system.

Ut med AirSpeed – inn med Bump Foam

AirSpeed-systemet til Osprey er veldig kort fortalt et nettingstoff som skiller ryggen fra selve sekken ved hjelp av en superlett aluminiumsramme.

Det funker svært godt på den 26 liter store og superlette Hikelite-sekken som jeg har testet her.

Når det kommer til Skaraben, liker jeg at de har byttet det ut med et såkalt AirScape ryggpanel med “Bump Foam”.

Osprey Skarab 34

Nettingen fra AirSpeed-systemet er der fortsatt, men i stedet for aluminiumsrammen, er det lagt inn et lag med et skum-lignende stoff på innsiden.

Det gjør at det fortsatt er god ventilasjon mellom rygg og sekk. Det beste er likevel at den manglende aluminiumsrammen frigjør plass inne i selve sekken.

Og det er jo strengt tatt det vi ønsker oss.

Tar vi med oss de tre rommene i toppen av sekken, samt at rommet til drikkesystemet er flyttet på utsiden, fremstår Osprey Skarab 34 som en ypperlig dagstursekk hva gjelder plass til det du trenger å ha med deg.

Rom, hemper og lommer

I topplokket på Osprey Skarab 34 skjuler det seg intet mindre enn tre separate rom; to relativt store og innholdsrike på toppen av lokket, og et mindre, men svært praktisk rom på innsiden.

Det største av de tre er et “altmuligrom”.

Det kan du bruke til hva som helst, enten det er en liten genser eller en matpakke.

En av tre topprom i Osprey Skarab 34.
Det nederste av de tre rommene i topplokket er et “altmuligrom”.

Rommet helt på toppen er laget i et skånsomt materiale som skal sørge for at du unngår å få riper i det du måtte finne på å putte der.

Et smart rom å oppbevare solbriller, mobiltelefon og kamera i for eksempel.

På innsiden av lokket finner du et lite rom med nettingstoff der du kan legge alt du absolutt ikke må finne på å miste underveis på turen.

Rommet har en liten festeanordning som er svært praktisk med tanke på nøkler, men her kan du trygt oppbevare lommeboken din også.

Sånne små, artige løsninger liker jeg.

På sidene av hovedrommet på sekken finner du to rom med glidelås som er perfekt for drikkeflasker på inntil en liter.

Ja, dersom du ikke har med deg et drikkesystem, da.

Osprey Skarab 34
Siderommene rommer drikkeflasker på inntil en liter.

Rommet for drikkeposer er som nevnt flyttet til utsiden av sekken, på baksiden av ryggtavlen.

På siden av det polstrede hoftebeltet er det også to små rom som egner seg brillefint til det du måtte ha bruk for underveis på turen, enten det er små sjokolader, leppepomade, solkrem eller snus.

Osprey Skarab 34.
Siderommene på hoftebeltet rommer småtterier du trenger underveis på turen – i dette tilfellet en lue.

Den siste lille løsningen som er verdt å nevne, er de to hempene nederst på sekken som, sammen med stroppene litt lenger opp, kan brukes til å feste vandrestaver.

Osprey Skarab 34.
De små hempene nederst på sekken er ypperlige til å feste vandrestaver i.

Integrert regntrekk

Men det stopper ikke der.

Helt nederst på sekken er det et lite rom som skjuler en vidunderlig løsning.

Et regntrekk.

Ikke at det er noe unikt for denne sekken – eller for Osprey for den saks skyld – men jeg elsker det likevel.

Det har jeg vært nødt til å bruke opptil flere ganger, og er etter min mening en av de bedre løsningene sekken har å by på.

Hvor mye vann det faktisk tåler, vet jeg ikke helt, for jeg er jeg sjeldent ute og går i øs pøs regn i timevis i strekk, men det lille jeg har testet i vått vær holder i massevis for å holde både sekk og innhold tørt.

Som du kanskje ser, betyr bruk av regntrekk at du mister den relativt enkle tilgangen til rommene i sekken.

Unntaket er de som befinner seg på hoftebeltet.

Det betyr at du må stoppe og ta av regntrekket dersom du trenger noe, men i og med at denne er festet med en strikk og dermed er enkel å ta av og på, er ikke dette noe stort problem.

Komfort og justeringsmuligheter

Skulderstroppene på Osprey Skarabt 34 er laget i det samme Bump Foam-materialet som i ryggtavlen. Sammen med nettingen utenpå, sikrer dette god ventilasjon rundt skulderpartiet.

Stroppene kan selvsagt også justeres slik at det passer skuldre og rygg best mulig.

Det er selvsagt en viktig egenskap.

Sekken sitter fint på min 180 centimeter høye kropp, men jeg anbefaler at du tester den i butikk, gjerne med litt vekt, for å sjekke om den passer din fysikk.

Osprey Skarab 34.
Skulderstroppene har selvsagt justeringsmuligheter.

Sekken har selvsagt også en brystreim som får den til å sitte stramt til kroppen – hvis du ønsker. Denne brystreima har en slags magnetlås som jeg finner noe klønete å bruke, spesielt når den skal åpnes.

Den er derimot ganske så praktisk når man skal feste den og har hansker på, men ærlig talt; en enkel klikklås hadde fungert vel så godt.

Hoftebeltene er også laget i det allerede nevnte Bump Foam-materialet. Det sikrer både komfort og at du kan bære relativt mye vekt uten at det går utover rygg og skuldre.

På grunn av de små rommene som er integrert på disse, er ikke ventilasjonen her like god. Regn derfor med å bli god og svett rundt hoftene på en varm sommerdag.

Hva gjelder komfort, har likevel Osprey Skarab 34 alt det som trengs for å sikre at turen blir så behagelig som mulig – selv med litt vekt i sekken.

Løsninger for drikke

Én ting jeg er avhengig når jeg er ute i skog og mark, er inntak av nok væske. Og for å sikre at jeg får i meg nok væske, sverger jeg til drikkeposer.

Det er så vidt nevnt allerede, men vi tar det én gang til.

Hvis vi sammenligner med de tidligere modellene til Osprey, har de i Skarab 34 flyttet rommet for drikkesystem ut av hovedrommet i sekken og til baksiden av ryggtavlen.

Det frigjør plass i hovedrommet, men det viktigste er likevel at du slipper å åpne hele sekken og ta ut innholdet dersom du trenger påfyll.

Det er også en hendig liten hempe til å feste drikkeposen i, slik at den ikke faller helt sammen etter hvert som du slurper i deg innholdet.

Det er derimot klønete å få drikkeposen ned i rommet.

Jeg mistenker også at Osprey har designet løsningen for bruk av deres egne drikkeposer. Da jeg prøvde å legge ned min egen Camelbak, strevde jeg voldsomt. Spesielt med å feste den i klikklåsen på toppen.

Rommet til drikkeposen kan fremstå som trangt og klønete.

Uansett. Drikkeslangen kan du enten ha på høyre eller venstre side; det er hemper på begge skulderstroppene som du kan feste den i.

Og som allerede nevnt: Sekken har to rom til drikkeflasker på inntil en liter på hver side av hovedrommet også.

Den gledelige overraskelsen er at disse ikke lenger er i det nettinglignende PowerMesh-materialet, men fullverdige lommer med glidelås som gjør at flasken ikke faller ut bare du skal bøye deg.

Det har nemlig vært en designutfordring lenge, og den har heldigvis Osprey rettet opp i.

Farger og spesifikasjoner

For den som er litt over middels av hvordan man skal se ut når man ferdes ute, som jo selvsagt er viktig, kommer Osprey Skarab 34 i fire forskjellige farger: Mystic Red, Deep Blue, Shiitake Grey (med gule detaljer) og helsort.

Her bør det være mulig å finne sin favoritt!

Deep Blue er én av fire farger Skarab 34 leveres i.

Volum: 34 liter

Vekt: Ca én kilo

Maksdimensjoner (cm): 62 (l) x 34 (b) x 24 (d)

Stoff: Nylon

Konklusjon

Osprey har åpenbart tatt tak i en del av tilbakemeldingene på de forrige modellene, for her synes jeg de leverer en svært god dagstursekk til en relativt god pris.

Det eneste jeg muligens savner, er “stapperommet” foran der jeg enkelt kan stappe ned et ytterplagg uten å måtte åpne hele sekken, men da er vi på detaljer.

Osprey Skarab er en suveren og slitesterk turkamerat som bør løse de aller fleste behov for en lang dag ute i frisk luft.

Prisen er også fornuftig, så dersom du trenger en større sekk enn lillebroren, 26 liter store Osprey Hikelite, kan du trygt vurdere Skarab 34.

Litt trekk for en noe klønete brystrem og løsningen for drikkeposer. I alle fall de som ikke er Osprey sine egne.

Terningkast 5.

Du finner mer informasjon Osprey Skarab 34 og kan bestille sekken her.

Er du kvinne, finner du Osprey Skimmer 32 her.

Del 0
Tweet 0
Pin 0
Del 0
Send 0
Emner
  • dagstursekk
  • osprey
Kanskje du også vil lese
Les nå
  • Tester

Test: Osprey Poco LT bæremeis

  • 17. september 2021
Osprey Rolling Transporter 40
Les nå
  • Tester

Test: Osprey Rolling Transporter 40 trillekoffert

  • 21. november 2018
Osprey Hikelite 26
Les nå
  • Tester

Test: Osprey Hikelite 26 dagstursekk

  • 25. juni 2018

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fire dager, 65 km vandring i vakre Rondane, som er i ferd med å ikle seg årets høstfarger. Selv med alle gnagsårs mor (på begge føtter) var turen med Zenta helt upåklagelig. Nå venter noen dager med fortjent hvile for begge to.
Sliten gordonsetter etter nesten 20k vandring i Rondane. Kanskje ikke så rart 🥱😴
Beste måten å utnytte en planleggingsdag i barnehagen på; komma seg ut i skævven 🍂🍂🍂
Ikke noe fisk å få, men å få niser så tett på er bare 😍🐬
Store gleder for både far og sønn 🎣🥰
Stisykling i Telemark. Eller bekkesykling om du vil.
Eventurer

Skriv inn det du leter etter og trykk Enter