Jeg har testet Osprey sin Poco LT bæremeis i hele sommer. Den gjør det fullt mulig å ta med hele familien på tur i både skog, mark og fjell.
Denne testen er utført etter et samarbeid med Osprey. Erfaringene, ordene, anmeldelsen og følelsene er mine egne – bare så det er sagt.
Med et nytt tilskudd til familien, var plutselig behovet der for nytt utstyr også. For i den relativt lange overgangsperioden mellom barnevogn og fasen der sønnen min er i stand til å gå en avstand på mer enn 500 meter uten å bruke en halv evighet, er bæremeis den definitive løsningen.
Jeg sverger jo til Osprey, jeg, så hva var vel da mer naturlig enn å teste en bæremeis derfra.
Og et par små forbedringspunkter til tross; Osprey Poco LT kan varmt anbefales.
La meg forsøke å forklare hvorfor.
Størrelse og oppbevaring
Det er primært tre ting jeg ser etter når jeg ser etter en ny sekk.
Størrelse, komfort og praktiske løsninger.
Som navnet kanskje tilsier, er Poco LT (Light) Ospreys letteste bæremeis. Den måler 71x38x45 centimeter (LxBxD), men veier bare 2,3 kilo, uten å gå på bekostning av stabilitet og komfort – verken for den som bærer eller for barnet.
Meisen kan også slås sammen slik at dybden blir noen få centimeter. Perfekt når den skal fraktes et eller annet sted, enten det er i bil eller tilsvarende.
Osprey Poco LT har egentlig fire praktiske oppbevaringsrom.
Helt på toppen finner vi den integrerte solskjermen. Dette kommer jeg for øvrig tilbake til litt lenger ned i denne saken.
Under solskjermen finner vi et rom med et integrert nøkkelklips, et slags «altmuligrom». I motsetning til andre sekker fra Osprey, er ikke dette innredet med et skånsomt stoff som gjør at du blant annet kan legge solbrillene der uten å risikere riper.
Osprey kunne faktisk med fordel ha delt rommet i to: Ett til nøkler og annet stæsj, og ett til solbriller for eksempel.
I bunnen finner vi det største oppbevaringsrommet. Jeg er usikker på antall liter, men det er heller ikke så viktig, egentlig. Det viktigste er at det er plass til matpakker, litt ekstra klær og drikkeflasker (trenger du mye oppbevaring, kan du vurdere Osprey Poco Plus).
Og apropos drikke. Meisen har også et eget, integrert rom til drikkesystem på ryggen med tilhørende hemper til slangen på skulderstroppene. Det er likevel greit å nevne at det fort blir trangt med et system som rommer noe særlig mer enn én liter.
Når det gjelder kanskje den viktigste oppbevaringen, nemlig barnet, klarer jeg ikke helt å bli enig med meg selv.
Komfort for barnet
For det er nemlig sånn i en bæremeis at barnet skal sitte komfortabelt, uten altfor mye bevegelsesfrihet. Ergo må meisen være utformet slik at man sitter relativt trangt, men samtidig godt.
Sønnen min er i skrivende stund halvannet år, veier drøyt 12 kilo og måler rundt 80 centimeter på lesten. Han har ikke helt fått frem taleevnen enda, men ut ifra hvordan jeg tolker ham, sitter han greit.
Når jeg først har fått ham oppi, da.
For akkurat det er et lite prosjekt. Spesielt med sko på. Om det er fordi rommet i seg selv er for trangt eller om det er fordi undertegnede kløner voldsomt i det naturlige stresset som oppstår når man skal prøve å ha med seg en sønn på halvannet og en jakthund på tre ut på tur, vites egentlig ikke med sikkerhet.
Setet han sitter på er i alle fall justérbart med en kraftig borrelås. Det gjør at barnets sittehøyde kan justeres opp og ned, alt ettersom.
Justérbare er også stroppene på sikkerhetsselen.
Jeg er dog usikker på om de er justérbare opp til 18 kilo, som Osprey selv sier sekken skal tåle. Nå kan det jo hende at et barn på 18 kilo kanskje ikke vil sitte så fryktelig mye i en bæremeis uansett, så det gjenstår bare for meg å finne ut av, egentlig.
Utover det savner jeg kanskje noen små fotbøyler som barnet kan hvile føttene i. Nå blir han bare sittende og dingle med beina gjennom hele turen.
Kanskje han digger det. Det vet jeg ikke, for han klarer jo ikke å svare når jeg spør.
Og er det et prosjekt å få ham ned i meisen, så er det et minst like stort prosjekt å få ham ut. Det er vel kanskje der jeg opplever meisen som trang, uten at den kanskje er det.
Men det er en del lirking og mekking for å få ham ut, altså. Det er det. Jeg innbiller meg at det skyldes at åpningen til beina er for små.
Eller kanskje det er brukerfeil fra min side.
Jeg var litt nervøs for at han skulle sitte og slå tannebissene sine borti kanten på sekken når vi først kom oss ut på tur, men den frykten skulle vise seg å være ubegrunnet.
Kanten er nemlig ingen kant i det hele tatt, men en svært god og myk polstring som gjør det umulig å slå seg dersom man skulle være så uheldig å skli eller lignende.
Polstringen er derimot ikke avtagbar og må dermed vaskes for hånd. For her kommer man til å oppleve at det blir diverse etterlatenskaper etter hvert som meisen brukes.
Med unntak av litt trøbbel med å få sønnen min inn og ut av meisen, samt de manglende fotbøylene, opplever jeg den som komfortabel for ham å sitte i. Han kan heises opp og ned etter behov, og på sidene er det to paneler i nettingstoff som også gir ekstra god ventilasjon på varme dager.
Komfort for mamma og pappa
Vel så viktig som komforten til barnet, er komforten til den som skal bære meisen. Jeg har brukt Osprey sine sekker i årevis, og visste vel egentlig på forhånd hva jeg kom til å forvente.
Og jeg synes ikke Osprey skuffer i det hele tatt.
Bærestroppene er myke og gode, utformet i Osprey sitt etter hvert velkjente skumlignende materiale med nettingstoff og små hull som sikrer så god ventilasjon som mulig. Disse kan også justeres avhengig av hva du finner mest behagelig.
Ryggen er utformet i et lignende materiale. Nå blir jeg klam på ryggen uansett, men jeg opplever likevel at Airscape-systemet reduserer det så mye som overhodet mulig. Ryggen er også justérbar i høyden med en kraftig borrelås slik at den skal passe de aller fleste overkropper.
Hoftebelter på en sekk med ti kilo pluss på ryggen som et minimum, er et must. Osprey sine er som alltid komfortable. De gnager ikke i det hele tatt, og har i tillegg små hendige oppbevaringsrom til det man måtte trenge uten å være avhengig av å ta av hele meisen.
Meisen har også bryststropper med en integrert fløyte, i tilfelle man skulle være så uheldig å havne i alvorlig trøbbel på turen.
Som alltid er dermed en Osprey-sekk en ren glede å bære – selv i lange perioder av gangen.
Integrert solskjerm
Alle som har barn blir plutselig livredde for sola. Vi kan kle de i all slags capser og solskjermer, smøre de med faktor 500 og søke mot enhver skygge på en solfylt sommerdag, men vi frykter fortsatt at de usynlige UV-strålene skal herje med den sensitive barnehuden.
Det har også Osprey skjønt. Og derfor har de på finurlig vis fått med en integrert solskjerm i Poco-meisen.
Solskjermen er egentlig bare en plate som er stappet ned i et lite rom på toppen av meisen. Åpner du glidelåsen og drar skjermen opp, fester du den til en integrert borrelås i det lille rommet. Den andre delen av skjermen festes på fremsiden i to hemper.
Disse er litt klønete å få på, spesielt med utålmodige fingre som mine egne, men når det først er festet skikkelig, er det en finfin løsning.
Solen slipper nesten ikke til gjennom skjermen, som Osprey lover skal ha en beskyttelsesgrad (UPF) på 50+.
Sønnen min klager litt hver gang skjermen er på, for da ser han ikke like godt, men han vender seg fort til det.
Ikke bare at skjermen beskytter mot sol, den har en delvis beskyttelse mot regn også. En dag vi var ute og ble overrasket over et voldsomt regnvær, brukte vi solskjermen som regnskjerm, og det fungerte overraskende bra.
Her er et klassisk Kinder-egg med to løsninger i én, egentlig.
Manglende integrert regntrekk
Og når vi snakker om sola, så kan vi vel snakke litt om regnet også.
For selv om solskjermen delvis beskytter mot regnet, gir det ikke en fullgod beskyttelse – verken for barn eller for innholdet i meisen.
Av en eller annen grunn følger ikke regntrekk med Osprey Poco LT. Det må kjøpes separat. Kanskje er årsaken at Poco LT er Ospreys billigste bæremeis, at man har valgt å spare der man kan spare, men for meg, som bor i Norge hvor været kan skifte fra strålende sol til fullt øs på et øyeblikk, er regntrekk et absolutt must.
Akkurat det trekker derfor ned i den totale helhetsvurderingen.
Regntrekk følger for øvrig med i modellene Osprey Poco og Osprey Poco Plus.
Andre praktiske løsninger
Jeg nevnte det så vidt tidligere. Når meisen ikke er i bruk, eller når den skal fraktes et eller annet sted, kan den slås sammen. Det gjør man ved to klips på sidene og vips! så er meisens størrelse redusert til et minimum.
Som om ikke det var nok kan skulderstroppene kles inn med et medfølgende trekk for å unngå at de blir skadet underveis. Selve trekket dyttes inn i et stapperom på bunnen av sekken når det ikke er i bruk.
Slike løsninger liker jeg.
Det er i tillegg fire bære-/løftehemper på meisen: To på toppen og to på hver side. Disse er praktiske når man for eksempel er alene og skal ha meisen opp på ryggen eller av ryggen med en sprell levende krabat sittende baki.
I tillegg må jeg understreke at meisen er bygget på en ramme som for meg fremstår som utrolig stabil når den står på bakken. Det er liksom aldri noen fare for at hele meisen skal gå overende. Ja, med mindre man setter den fra seg oppå en stubbe eller noe, naturligvis.
Aluminiumsrammen er også beskyttet av plastinnretninger som gjør at det er vanskelig å få skader i selve konstruksjonen.
Her er det åpenbart noen som har brukt hodet godt.
Konklusjon
Ja, hva mer er det egentlig å si?
Osprey Poco LT er i skrivende stund Ospreys enkleste bæremeis. Prisen er lavere enn storebrødrene Poco og Poco Plus, og det gir utslag i blant annet manglende integrert regntrekk og manglende fotbøyler.
Hvis man trenger en bæremeis til kortere turer, trenger man ikke noe mer enn Poco LT. Det er jeg ganske sikker på. Skal man derimot ut på lengre ekspedisjoner, kan det være greit å ha med begge deler, og da kan Poco LT fort bli litt for enkel i så måte.
Misforstå meg rett: Poco LT har alt det en god bæremeis skal ha med tanke på komfort for både barn og den som bærer, men taper litt når det kommer til medfølgende utstyr.
Den scorer likevel godt hos meg. Om den scorer like godt hos sønnen min, vet jeg jo ikke, for det klarer han ikke å uttrykke, men han uttrykker i alle fall ikke at han ikke liker å være med på tur i den.
Bare det er jo et godt tegn.
Osprey Poco LT kommer i fargene blå, sort, grå og mørkegrønn og koster fra 2 000 kroner og oppover.
| Les også: Alle mine tester av Osprey-sekker.