Hong Kong er en region som har massevis å by på, og som fort kan holde en opptatt i dager, uker og måneder. For å hjelpe deg med prioriteringen: Her får du 13 deilige tips til ting å gjøre i Hong Kong.
Hong Kong er en av mine absolutte favoritter. I det ene øyeblikket befinner du deg midt i en av verdens mest pulserende og tettest befolkede storbyer. I det neste befinner du deg omsluttet av eldgamle kinesiske templer, bonsai-trær og fullstendig stillhet.
Hong Kong er en fascinerende region som fortjener flere dager av din fulle oppmerksomhet.
Her får du 13 av mine beste tips til ting å gjøre i Hong Kong.
| Les også: Komplett reiseguide til Hong Kong.
Hils på Tian Ta Buddha (Big Buddha)
På Lantau Island, Hong Kongs største øy, oppe i det grønne og frodige fjellandskapet, sitter det en kar på en seng av lotusblomster og våker over naturen og det fantastiske Po Lin-klosteret under seg.
Navnet hans er Tian Ta Buddha, også kjent som Big Buddha.
Dette er en enorm bronsestatue av Buddha sjøl, reist i 1993, og symboliserer det harmoniske samspillet mellom mennesket og natur, folk og tro.
Statuen er 34 meter høy, veier 250 tonn og ble konstruert av 202 biter med bronse. Rundt ham, i en halvsirkel, sitter seks mindre bronsestatuer – «The Offering of the Six Devas» – som alle sitter med hver sin offergave.
I dag er statuen et viktig pilegrimssted for buddhister, samtidig som det er en stor turistattraksjon.
Tian Ta Buddha er virkelig verdt et besøk.
Hvordan komme til Big Buddha
Big Buddha befinner seg ved den lille landsbyen Ngong Ping Village, vest på Lantau Island, Hong Kongs største øy.
Fra Hong Kong tar du metroen til Tung Chung (gul linje). Turen tar rundt en times tid fra Kowloon.
På metrostasjonen i Tung Chung, gå ut utgang B.
Derfra kan du enten ta buss 23 til Ngong Ping Village, en tur som tar ca 45 minutter. Her kan du selvsagt bruke Octopus-kortet ditt.
Anbefalingen er å ta taubanen, Ngong Ping Cable Car. Den tar deg fra Tung Chung og over de grønnkledde åsene til Ngong Ping på en snau halvtime og er en opplevelse i seg selv.
Billetter og priser finner du her (ekstern lenke).
Merk deg at det ofte er lange køer for å komme med taubanen.
Du kan slippe unna køen ved å forhåndsbestille billettene dine hos GetYourGuide (ekstern lenke).
Et tredje alternativ er å gå. Det går nemlig en rundt 10 kilometer lang sti i fantastisk landskap hele veien fra Tung Chung til Ngong Ping. Jeg gikk den ikke selv grunnet elendig vær, men hadde garantert gjort det hvis jeg hadde hatt i nærheten av oppholdsvær da jeg besøkte Lantau Island.
Turen skal nemlig være høyst anbefalt. Den er relativt lang og tøff, men belønningen venter jo så til de grader i enden, da.
Tips: Dra rett fra Big Buddha til Tai O
Mitt tips er å kjøpe enveisbillett med taubanen og nyte Ngong Ping, Big Buddha og Po Lin-klosteret. Når du er ferdig med det, anbefaler jeg å ta den rundt 20 minutter lange bussturen videre til den lille fiskerlandsbyen Tai O (se lenger ned i denne artikkelen).
Buss nummer 21 tar deg nemlig direkte til Tai O fra Ngong Ping.
Tilbake til Tung Chung – stedet der metroen tilbake til sentrum går fra – tar du buss 11. Den bruker ca 40 minutter.
Inngangsbillett
Det er gratis å se Tian Ta Buddha.
Skal du ta taubanen, koster den drøyt 200 norske kroner tur/retur – en snau hundrelapp mer dersom du vil ha en vogn med glassbunn.
Åpningstider
Big Buddha er mottakelig for besøk alle dager fra klokken 10:00 til 17:30.
Taubanen
Ukedager: Første taubane går 10:00 og den siste går tilbake rundt 17:30.
Helger og helligdager: Første taubane går klokken 09:00 og den siste går tilbake klokken 18:00.
Besøk Po Lin-klosteret
Midt i blant grønne, frodige åssider på Lantau Island, rett ved Big Buddha, ligger Po Lin-klosteret.
Klosteret ble grunnlagt i 1906 av tre munker som kom på besøk fra det kinesiske fastlandet, og var egentlig godt gjemt for allmennheten helt til naboen Big Buddha sto ferdig i 1993.
Klosteret består av flere bygninger, alle bygget i klassisk kinesisk arkitektur, med sine tak i flere etasjer som består av buede hjørner med dragefigurer og skilter med kinesiske tegn over inngangene.
Inne i den ene bygningen kan du også se en massiv bronsestatue av Buddha som veier rundt 200 kilo, samt en bronseklokke som veier rundt et tonn.
Er du heldig, får du også med deg en bønneseremoni.
Hvordan komme til Po Lin-klosteret
Po Lin-klosteret ligger rett ved Big Buddha på Lantau Island.
Se derfor avsnittet om Big Buddha for mer informasjon om hvordan man kommer seg hit.
Inngangsbillett
Det er gratis å komme inn i Po Lin-klosteret.
Åpningstider
Po-Lin-klosteret holder åpent fra klokken 08:00 til 18:00, alle dager.
Dra til fiskerlandsbyen Tai O
Når du først befinner deg på Lantau Island, anbefaler jeg på det varmeste å ta turen ut til Tai O. Tai O er en liten fascinerende fiskerlandsby og hjemmet til Tanka-folket.
For å unngå tidevann og flom, har Tanka-folket bygget husene sine på stylter i generasjoner. Tai O er dermed virkelig en reise tilbake i tid og til den lokale kulturens røtter.
Når man vandrer på de skjøre stiene mellom disse husene, kan man ikke unngå å tenke på hvor langt unna man er sin egen verden hjemme i Norge.
Her selges mer eller mindre obskure vesener fra havet som mat og snacks mens oppvaskvannet fra huset ved siden av går rett i sjøen uten noe som helst form for filtrering.
Tidligere tjente denne lille landsbyen sine penger på fiske og dyrking av salt, men i dag er ikke dette nok til å gi den inntekten som trengs. Resultatet er derfor at de unge som regel flytter inn til storbyen sent i tenårene.
Ta deg en spasertur i denne rolige, behagelige byen og bare sug til deg inntrykkene. Har du lyst, kan du også ta deg en tur ut mot havet og se om du ser noen av områdets berømte delfiner.
Tai O er vel verdt et besøk – spesielt dersom du allerede tenker å besøke Big Buddha og Po Lin-klosteret.
Hvordan komme til Tai O
Tai O ligger helt vest på Lantau Island, Hong Kongs største øy.
For å komme hit, må du ta metroens gule linje til Tung Chung og gå ut utgang B. Derfra kan du enten reise via Big Buddha og Po Lin Monastery eller direkte til Tai O.
Fra Big Buddha og Po Lin-klosteret
Buss 21 går fra den lille landsbyen Ngong Ping rett ved Big Buddha og Po Lin-klosteret. Bussen tar ca 25 minutter og stopper på terminalen i Tai O.
Når du skal tilbake til Tung Chung, altså der metroen går fra, tar du buss 11. Denne turen tar ca 40 minutter.
Du betaler selvsagt med Octopus-kortet ditt.
Direkte fra Tung Chung til Tai O
Buss 11 går rett utenfor metrostasjonen i Tung Chung og tar ca 40 minutter.
Trask rundt i Nan Lian Garden
Midt mellom Hong Kongs skyskrapere, ligger Nan Lian Garden, en fredfull oase midt i storbyen med sine bonsaitrær og lotusdammer.
Samtlige trær, steiner og vannpytter er anlagt her etter helt spesielle tradisjoner og gjør denne hagen til en helt spesiell opplevelse og et velkomment avbrekk fra hektiske Hong Kong – uansett vær.
Det mest iøynefallene i Nan Lian Garden er nok den kinesiske paviljongen, som med sin gule fasade og den røde brua i forkant, danner en spektakulær kontrast til resten av omgivelsene.
Selv om hagen virker eldgammel, ble den faktisk anlagt så sent som i 2006. Likevel er den bygget etter gamle kinesiske tradisjoner og inneholder alle fire elementer en klassisk kinesisk hage skal ha:
- Steiner
- Vann
- Planter
- Arkitektur
Etter du har tatt spaserturen rundt i hagen og blant annet betraktet de fargerike karpene i dammen, er avstanden kort opp til Chi Lin Nunnery, som ligger rett ovenfor parken (se neste punkt).
Hvordan komme til Nan Lian Garden
Nan Lian Garden ligger i Diamond Hill, nordøst i Kowloon, en liten halvtimes metrotur unna Central på Hong Kong Island.
Ta metroen til Diamond Hill (grønn linje) og gå ut utgang C2. Når du kommer opp av rulletrappa, tar du til høyre før du går inn på kjøpesenteret.
Nan Lian Garden er ca fem minutters gange unna – og er skiltet.
Inngangspenger
Det er gratis å traske rundt i Nan Lian Garden.
Åpningstider
Hagen er åpen hver dag fra klokken 07:00 til 21:00.
Besøk Chi Lin Nunnery
Omgitt av Hong Kongs skyskrapere, trafikkaos og ekstremt fredfulle Nan Lian Garden, ligger Chi Lin Nunnery. Chi Lin er et nonnekloster og et stort buddhistisk tempelkompleks bestående av elegante bygninger i tre i klassisk, kinesisk stil, buddhistiske relikvier, bonsaitrær og fredfulle lotusdammer.
Komplekset ble anlagt i 1934, men ble bygget om til dagens stil i 1998. Det unike med disse byggene er at de er satt opp uten en eneste spiker eller en eneste skrue.
I stedet er det spesielle låsesystemer i selve treet som brukes for å holde materialene sammen. Byggestilen er gjort i henhold til Tang-stilen, dynastiet som regjerte i Kina fra 618 til 907, og skal symbolisere harmonien mellom mennesket og naturen.
Chi Lin Nunnery er de eneste byggene i Hong Kong som er bygget i denne stilen.
Hvordan komme til Chi Lin Nunnery
Følg anvisningene under punktet om Nan Lian Garden.
Inngangspenger
Inngangen til Chi Lin Nunnery er gratis.
Åpningstider
Hver dag fra klokken 09:00 til 16:30.
Lær historien på Hong Kong Historiske Museum
Hong Kong kan by på flere spennende museer. Selv om jeg ikke har besøkt alle, må Det historiske museet i Kowloon være blant de aller beste – ja, faktisk er det et av de bedre jeg har besøkt.
Her bør du ta turen innom dersom været er dårlig eller om du bare har lyst til å lære litt mer om Hong Kongs mildt sagt fascinerende og interessante historie.
Museet er delt inn i åtte svært interessante deler:
- Prehistorien – omhandler alt fra tiden da dinosaurene levde
- Dynastiene – fra Han til Qing
- Folkekulturen i Hong Kong
- Opiumskrigene
- Fødselen og den tidlige veksten til Hong Kong
- Den japanske okkupasjonen under 2. verdenskrig
- Den moderne metropolen og returen til Kina
Spesielt de sistnevnte delene, fra Opiumskrigene og oppover i historien, er ekstremt godt laget, dokumentert og interessant bygget opp. Her føles det som du er en del av historien og virkelig forstår deg på det Hong Kong som for de aller fleste av oss fremstår som en litt merkelig del av verdenskartet.
Er det kinesisk eller ikke? Hvorfor utbrøt Opiumskrigene med England? Hva fikk Hong Kong til å bli et av verdens viktigste økonomiske sentre?
Alt dette lærer du her. Hong Kong Historiske Museum er definitivt verdt et besøk.
Hvordan komme hit
Ta metroen til East Tsim Sha Tsui (lilla linje). Går du ut utgang P3, er det ca 10 minutter å gå opp langs Chatham Road.
Alternativt kan du ta bussen videre. Minibuss nummer 62S kjører opp Chatham Road og stopper rett utenfor.
Du kan også ta buss 5C, 8 eller 87D opp til museet. Holdeplassen heter enten Hong Kong Museum of History eller Hong Kong Polytechnic University, litt avhengig av hvilken retning du kommer fra.
Inngangsbilletter
Inngangsbilletten koster skarve 10 HKD per person.
Åpningstider
Mandag, onsdag, torsdag og fredag: 10:00-18:00
Lørdag, søndag og helligdager: 10:00-19:00
Tirsdager: Stengt
Se mer informasjon på museets egen hjemmeside.
Gamble på Happy Valley Racecourse
Midt i mellom skyskrapere, skogkledde åssider og gravlunder ligger en av Hong Kongs mest spektakulære attraksjoner.
Happy Valley Racecourse.
Veddeløpsbanen.
Innbyggerne i Hong Kong er nemlig splitter pine gærne etter hester og gambling. Når totalt åtte løp går av stabelen hver onsdag kveld, er det med opp mot 50 000 tilskuere innenfor portene, og det omsettes gjerne for 100 millioner HKD bare i gambling.
På én kveld.
Samtidig er det å se veddeløp på en av verdens mest berømte baner en opplevelse i seg selv. De fantastiske omgivelsene er én ting, festen er en annen.
For innenfor portene serveres det selvsagt øl (og sterkere saker) og mat, noe som ofte betyr at det er flere som tar kveldens kule akkurat her på Happy Valley Racecourse.
På General Stand, der det er stor sjanse for at du som turist vil bli stående, står du bare få meter fra gresset der topptrente hester galopperer så fort de bare kan med bittesmå jockeyer i fargerike kostymer på ryggen.
En kveld på Happy Valley anbefales for absolutt alle, uansett interessenivået du måtte ha for hest og veddeløp.
| Les også: Da jeg havnet på gamblingkjøret på Happy Valley Racecourse.
Hvordan komme hit
Happy Valley ligger på Hong Kong Island, rett sør for Wan Chai og Causeway Bay og kan nås med metro (blå linje). Fra en av disse holdeplassene er det rundt 15-20 minutter å gå.
Du ser flomlysene på lang avstand, og banen er i tillegg skiltet.
Trikken – ding-ding’en – går helt til arenaen. Holdeplassen heter Happy Valley Tram Terminus.
Pris
10 HKD per person i inngangsbillett på General Stand-tribunen, helt sør på banen. Du kan betale med kontanter eller med Octopus-kort.
Én spillbong koster minimum 20 HKD.
Åpningstider
Det er løp hver onsdag kveld fra september til juli. Dørene åpner klokken 17:15 og første løp går av stabelen klokken 19:15. Det er totalt åtte løp, det siste er ferdig i 23-tiden.
Ingen forhåndsbestilling er nødvendig, med mindre du vil ha en helaften med middag og det hele i en av losjene høyere opp på tribunen. Det finnes spesialtilpassede opplegg for turister, men disse koster fra drøye 1 000 norske kroner og oppover – riktignok med mat, drikke og all moro inkludert.
Gå deg vill i Mong Kok
Hvis du virkelig vil oppleve det ekte Hong Kong, det virkelig gale Asia med masse folk, butikker, markeder og neonlys med kinesiske tegn i alle regnbuens farger, må du ta deg en tur til Mong Kok.
Dette området regnes i følge Guinness Rekordbok som verdens travleste, og det anslås at det bor 130 000 mennesker per kvadratkilometer her.
Akkurat det kommer du til å merke hvis du tar turen hit rett rundt mørkets frembrudd. Da slutter nemlig folk på jobb, og hele området blir som en maurtue av mennesker, biler, scootere, taxier og busser.
Likevel er ikke Mong Kok irriterende ufremkommelig. Langt i fra. Det er heller en slags reise inn i det ekte Hong Kong, det som virkelig utgjør nerven i bystaten. Det er her de bor, de fattige som skaper Hong Kongs rikdom.
Det er her de bor i knøttsmå leiligheter for å få endene til å møtes.
Min anbefaling er bare å traske rundt med et åpent sinn. Ikke ha dårlig tid. Og hvis du har lyst, kan du jo ta turen innom Ladies’ Market i Tung Choi Street, som med sine over 100 boder tilbyr varer i absolutt alle formater og fasonger – og som, til tross for navnet, langt i fra bare er for kvinner.
Husk å prute. Prisen bør i hvert fall reduseres med 50% fra utgangspunktet.
Hvordan komme til Mong Kok
Mong Kok dekker et større område, men det kan kanskje være greit å starte midt i gryta: Ta metroen til Mong Kok (rød linje) og gå ut utgang D1.
Alternativt kan du ta metroen et hakk høyere opp, til Prince Edward, og gå nedover til Mong Kok langs Nathan Road.
Tips til restaurant i området
Prøv Dim sum på DimDimSum Dim Sum i 112 Tung Choi Street, ikke langt fra Ladies’ Market.
Vil du lære mer?
Hvis du vil lære mest mulig om Mong Kok og om livet her og i Hong Kong generelt, bør du vurdere en guidet tur.
Ta turen over Victoria Harbour med Star Ferry
Du kan faktisk ikke ha vært i Hong Kong uten å ta en av de legendariske Star Ferry-fergene over kaotiske Victoria Harbour.
Det går bare ikke.
Star Ferry er navnet på selskapet som har eksistert siden slutten av 1800-tallet og som har fraktet millioner av mennesker fra Hong Kong Island til Kowloon – eller motsatt. Tradisjonene lever så til de grader fortsatt, og den eldste skuta som fortsatt er i drift, er bygget i 1956.
Mannskapet som er med på å sørge for at båtene kommer trygt i havn, er fortsatt kledd i de tradisjonelle, blå uniformene. Og fortsatt bruker de stokker med kroker på for å få tak i trossene.
Star Ferry har i over 130 år hatt en voldsom betydning for Hong Kong og dens utvikling.
Du kan med andre ord ikke reise hjem uten å ha tatt minimum én tur.
I tillegg til å kjøre de normale rutene, som tar deg over havna på kortest mulig tid, er det mulig å bli med på litt mer spesielle «cruise»:
- Én times tur i Victoria Harbour (dagtid)
- Én times tur i Victoria Harbour (kveldstid)
- Tur i Victoria Harbour på kveldstid med lyssymfonien fra Hong Kong Island
Avgangstider og billettpriser finner du her (ekstern lenke).
Hvor går Star Ferry-fergene fra
Fra Hong Kong Island går fergene fra terminalen i Man Kwong Street i Central og fra terminalen i Wan Chai, litt lenger øst.
De går begge til terminalen i Tsim Sha Tsui på fastlandet.
Når og hvor ofte går Star Ferry-fergene
Fra Central til Tsim Sha Tsui og motsatt går de første fergene klokken 06:30. De siste går rundt klokken 23:30.
Fergene går med ca 10 minutters frekvens.
Fra/til Wan Chai går de første fergene ca klokken 07:30. De siste går 22:20 fra Wan Chai og 22:30 fra Tsim Sha Tsui.
Disse fergene går med mellom 8 og 20 minutters frekvenser.
Mer informasjon finner du her (ekstern lenke).
Priser
Skal du sitte oppe på dekk, er prisen per overfart rett i underkant av 3 HKD per person. Skal du sitte nede, er prisen drøye 2 HKD per person.
I helgene er prisene ca 1 HKD dyrere for begge alternativene.
Du kan selvsagt benytte Octopus-kortet ditt.
Mer informasjon finner du her (ekstern lenke).
Se skylinen fra Tsim Sha Tsui
Tsim Sha Tsui (TST) er en helt spesiell del av Hong Kong som ligger lengst sør på fastlandet, helt nederst i Kowloon.
Tsim Sha Tsui har i mange, mange år vært selve inngangsporten til Hong Kong med sin umiddelbare nærhet til travle og kaotiske Victoria Harbour. Hit kom folk fra alle verdenshjørner – enten sjøveien eller med tog til den berømte togstasjonen som lå her frem til 1978.
Kanskje dro de videre til Hong Kong Island med legendariske Star Ferry, som har betjent ruten over kaotiske Victoria Harbour siden 1888.
I dag er Tsim Sha Tsui mest kjent for utsikten. Fra promenaden nede ved vannet kan du nemlig betrakte det som har utviklet seg til å bli en av verdens kuleste og mest spektakulære skylines.
Utsikten er like spektakulær enten du spaserer her på dagtid eller på kveldstid. Begge deler anbefales på det sterkeste, selvfølgelig.
Sørg for all del å få med deg lysshowet som går av stabelen hver kveld fra klokken 20:00 til 20:20. Husk bare å være tidlig ute, for her blir det fort fullt.
Langs Tsim Sha Tsui ligger også det spektakulære kultursenteret, bygget i 1989 og stedet du sannsynligvis skal innom dersom du skal på konsert eller lignende mens du er i byen.
Hvordan komme til Tsim Sha Tsui
Det aller enkleste er å ta Star Ferry fra kaia i Wan Chai eller fra Central – som for øvrig er et must i seg selv.
Alternativt kan du ta metroen til Tsim Sha Tsui (rød linje) og gå 10 minutter sørover langs Nathan Road. Du kan også ta den lilla linjen til East Tsim Sha Tsui og gå ut utgang J.
Inngangsbillett
Det er (selvsagt) gratis å gå langs promenaden. Det er også gratis å se det daglige lysshowet.
Åpningstider
Promenaden er åpen hele døgnet.
Nyt utsikten fra Victoria Peak
Få ting er like spektakulært som utsikten fra berømte Victoria Peak, eller bare The Peak.
Den 552 meter høye toppen har alltid tiltrukket seg de rike og berømte grunnet sin plassering og sin svale og relativt klare luft – i alle fall når vi sammenligner med sentrum. I dag er Victoria Peak en enorm turistattraksjon og et absolutt must for alle som besøker Hong Kong.
Victoria Peak har den egenskapen av å være like unik på dagtid som på kveldstid, der begge deler byr på et overblikk over Hong Kong som bare vil få deg til å måpe.
På toppen er det et kjøpesenter og restauranter, og det kan være vel verdt å spise litt Dim sum her på kveldstid, akkompagnert av det fantastiske lyset fra byen nedenfor.
| Les også: Da jeg hadde griseflaks på Victoria Peak.
Hvordan komme til Victoria Peak
Man har egentlig tre alternativer når det kommer til å komme seg opp til Victoria Peak. Man kan gå, man kan kjøre bil, eller man kan – og bør – ta den berømte trikken.
Den klatrer seg opp det som regnes som verdens bratteste jernbaneskinner på sin snaue 10 minutters ferd mot toppen, og gir et skikkelig magasug.
Nærmeste metrostasjon til trikken er Central. Riktig utgang fra metroen er skiltet.
Inngangsbillett
Skal du ta trikken opp, koster den 40 HKD tur/retur. Octopus-kortet gjelder ikke.
Det er ingen inngangspenger for å komme inn på selve utsiktspunktet på toppen.
Ønsker du å ta turen helt opp på toppen av Sky Terrace, en enorm plattform på toppen av kjøpesenteret, koster det deg 40 HKD ekstra. Jeg gjorde det ikke selv, og du må velge selv om du synes det er verdt det.
Snik deg forbi de lange trikkekøene og få tilgang til Sky Terrace med denne pakken fra GetYourGuide.
Åpningstider
Trikken går fra klokken 07:00 til midnatt hver dag. Sky Terrace er åpen fra klokken 10:00 til 23:00 på ukedager og fra klokken 08:00 til 23:00 i helger og på helligdager.
Besøk Ten Thousand Buddhas
Ten Thousand Buddhas er det jeg vil kalle et fascinerende og noe merkelig sted. Selve tempelet, som har gitt stedet sitt navn, ligger oppe i en åsside og på veien opp dit må du passere drøye 400 trappetrinn omgitt av 500 gylne buddhastatuer i menneskestørrelse.
Når du kommer opp og kikker inn i selve tempelet, gjør deg klar for å miste både munn og mæle. Langs veggene, fra gulv til tak, er det tusenvis av små buddhastatuer – alle med ulik form.
Til tross for navnet er det rundt 13 000 av de – pluss tre store – alle donert av forskjellige artister rundt omkring i Kina. Hver statue har en liten plakett med navnet på artisten som har laget den.
Utenfor er det også en vakker pagode som fortjener oppmerksomheten din i noen få øyeblikk.
Hvordan komme til Ten Thousand Buddhas
Ten Thousand Buddhas ligger i New Territories, ganske langt nord i Hong Kong.
Du kommer hit ved å ta metroen til Sha Tin (lyseblå linje). Gå ut utgang B, gå ned fortgjengerrampen og ta til venstre inn gaten ved kjøpesenteret. Deretter tar du til høyre ved enden av gaten og går langs bygget til høyre gjennom en liten port.
Da ser du trappene med buddhaene til venstre.
Inngangspenger
Det er gratis å besøke Ten Thousand Buddhas.
Åpningstider
Tempelet er åpent fra klokken 09:00 til 17:00 hver dag.
Koble av storbyens kjas og mas i Stanley
Helt sør på Hong Kong Island, omgitt av skogkledde åser, idylliske bukter og det turkise Sør-Kinahavet, ligger lille Stanley. Det originale kantonesiske navnet, Chek Chue, betyr noe sånt som «bandittenes utpost» og mer enn antyder at dette stedet i hine hårde dager var hjemsted for flere av områdets pirater.
Senere kom britene og annekterte hele greia på 1800-tallet. Stanley ble da gjort til administrativt senter før det ble flyttet opp til Victoria i det som er dagens Central.
Byen har (selvsagt) fått sitt navn etter en engelskmann, nærmere bestemt Lord Stanley, tre ganger britisk statsminister på midten av 1800-tallet.
I dag er det en idyllisk liten landsby som kanskje er aller mest kjent for markedet sitt, Stanley Market. Her er det fullt mulig å gå «bananas» dersom du er på utkikk etter souvenirer eller kinesiske artefakter som skal pryde peishylla.
Det er også fullt mulig å ta noen timer på stranda – enten i selve Stanley, i nevnte Shek O eller oppe i Repulse Bay, et par kilometer lenger nordvest.
Selv om flere turister tar turen hit, føles det ikke slik. Her får du en merkelig rolig kontrast til det mer kaotiske Hong Kong. Stanley er dermed vel verdt en aldri så liten utflukt fra byens kjas og mas.
Hvordan komme til Stanley
Noe av moroa med Stanley er selve turen dit i seg selv. Veien hit går nemlig opp og ned i takt med den vakre naturen, langs bratte skråninger med til tider fantastisk utsikt over havet.
Det enkleste alternativet er nok å ta buss 6, 6A eller 6X fra Exchange Square Bus Terminus.
Exchange Square Bus Terminus ligger tvers overfor Star Ferry-terminalen i Central. Du kan ta metroen hit ved å ta gul linje til Hong Kong Station og gå ut utgang D, eller ved å ta blå eller rød linje til Central og gå ut utgang A.
Bussen herfra til Stanley tar i underkant av en time og koster rundt 10 HKD. Du kan selvsagt betale med Octopus-kortet ditt.
Ta en dagstur til Macau
En drøy times båttur vestover fra Hong Kong Island ligger Macau, nok en såkalt autonom bystat som egentlig tilhører Folkerepublikken Kina, levert tilbake fra portugiserne i 1999.
Portugiserne kom hit allerede på midten av 1500-tallet og byen bærer fortsatt preg av sin historie med sin svært varierte, kolonianske arkitektur i en fargerik paljett.
Byen er verdens tettest befolkede område med drøye 600 000 innbyggere på kun 30 kvadratkilometer, men er samtidig en av verdens rikeste byer når vi ser på kjøpekraft per innbygger.
I dag er Macau denne delen av Asias soleklare gamblinghovedstad, og mange hongkongere og kinesere tar helgeutflukten hit for å spille bort pengene sine på en av byens mange kasinoer.
Macau er et fascinerende sted for en dagstur. Ta på gode joggesko, ta med deg et kart fra turistkontoret i båtterminalen, sett deg på buss nummer 3 inn til sentrum og hiv deg uti det.
Du kommer langt i fra til å være alene i Macau, men det er en del av hele opplevelsen.
Korte fakta om Macau
Status: Spesiell administrativ region i Folkerepublikken Kina
Innbyggertall: Ca 650 000
Språk: Kantonesisk, kinesisk og portugisisk
Myntenhet: Macanese pataka (MOP)
Tidssone: UTC +8 (syv timer foran Norge)
Viktigste næring: Servicenæring (turisme), handel og finans
Grenser til: Kina
Hvordan komme til Macau
Fra Hong Kong går det hurtigbåter omtrent hele tiden. De røde TurboJet-båtene går fra Hong Kong Macau Ferry Terminal rett ved metrostasjonen i Sheung Wan (blå linje) på Hong Kong Island.
Turen over «fjorden» koster 186 HKD per person én vei og tar ca en times tid.
Mellom klokken 07:00 og 23:59 går båtene herfra med 15 minutters intervaller.
TurboJet har også avganger fra China Ferry Terminal i Tsim Sha Tsui i Kowloon og fra Hong Kong International Airport. Avgangene herfra er langt i fra like hyppige som fra terminalen i Sheung Wan.
Mer informasjon finner du for øvrig her (ekstern lenke).
Visum til Macau
Du trenger ikke visum for å komme inn i Macau.
Husk likevel at Macau ikke er en del av Hong Kong, så du må ha med deg passet.
Hva er det å se i Macau?
Macau har en del interessante ting å få med seg når du først er her. Under følger mine personlige anbefalinger.
Vil du ha en guidet tur rundt hele Macau? Kikk nærmere på denne turen fra GetYourGuide.
Det historiske sentrum
Macau har et veldig definert historisk sentrum som består av en god del bygninger i klassisk, koloniansk stil med en fargerik paljett.
Her er kirker, gamle administrative bygninger, templer og fort pluss en hel haug med nymotens butikker i alle former og fasonger. Regn med mye mennesker i dette området.
Den mest kjente bygningen her er ruinene av St Paul-kirken, der kun fasaden står igjen etter en brann for mange år siden.
Fortaleza do Monte
Fortaleza do Monte, eller Fjellfestningen, er et fort som ligger på en liten høyde rett ved det historiske sentrum.
Fortet ble bygget i 1627, står på UNESCOs verdensarvliste og var tidligere det militære sentrum i Macau. Merk at kanonene kun vender sørover – dette for at portugiserne skulle ha full kontroll over en mulig invasjon fra nederlenderne fra sjøveien.
Her er også et museum, som jeg ikke tok meg tid til å gå innom, men som skal være verdt et besøk.
Fortaleza da Guia
Litt lenger nord i byen ligger Fortaleza da Guia, lett gjenkjennelig med sitt fyrtårn på toppen.
Fortet ble bygget på 1700-tallet og herfra får du en makaløs utsikt over Macau. Fortet ligger ikke så veldig langt unna fergeterminalen, og kan derfor være et fint siste stopp før du setter deg på fergen tilbake til Hong Kong.
Denne artikkelen inneholder lenker til samarbeidspartnere. Noen få kroner tilfaller meg dersom du bestiller gjennom å bruke en av disse lenkene. Inntektene går utelukkende til å videreutvikle dette nettstedet.