Et spørsmål alle reisende stiller seg er hvordan i all verden man skal finne de aller, aller billigste flybillettene. Her er mine tips.
Du finner ut at du har noen feriedager til gode og at du aldri har vært i Istanbul. I tillegg fikk du julebonus på jobben. Hva passer vel da bedre enn å sette seg på et fly og komme seg avgårde? Men den flybilletten du bestiller, kunne du ha fått den billigere? Eller gjorde du en grei deal? Til syvende og sist er det jo din subjektive mening som avgjør akkurat det, men det avhenger litt av hvor grundig du er i researchen.
Å finne billige flybilletter er en kunstform i seg selv. Litt avhengig av hvor du skal, kan prisene variere ganske så mye fra en dag til en annen – både med tanke på når du bestiller, men også med tanke på hvilke dager du reiser. Etter å ha rundet internett opptil flere ganger på jakt etter billige flybilletter de siste årene, har jeg plukket opp et par tips som jeg ønsker å dele med dere.
Bestill relativt god tid i forveien
En skulle tro at «last minute deals» er det beste du kan gjøre, men dette viser seg å ikke alltid gjelde for flybilletter. Noen ganger kan du få kjempedealer dagen før du tenker å reise, men jeg ville aldri ha satset på det.
CheapAir gjorde en undersøkelse i 2013 der de tygde drøyt fire millioner reiser – totalt over en milliard reisekombinasjoner – gjennom sine systemer, og de fant, etter mye om og men, ut at du i snitt får den laveste prisen når du bestiller 54 dager før avreise. Nå er det ikke sånn at du sparer en formue, men opptil 10% kan du visstnok spare på å bestille på dette tidspunktet kontra tettere opp mot avreisetidspunktet for eksempel.
Du øker jo også risikoen for at den perfekte flyvningen blir utsolgt jo lenger du venter.
Mitt tips: Ikke tenk så mye på akkurat 54 dager. Tenk på at du sjekker prisene jevnlig. Hvis tendensen er at prisen stiger bittelitt dag for dag på akkurat den avgangen du kunne tenke deg, hugg til før prisen tar helt av.
Sjekk flere søkemotorer
Jeg sjekker alltid flere søkemotorer når jeg skal bestille flybilletter, men én utmerker seg: Skyscanner. Jeg må innrømme at jeg ikke er helt sikker på hvorfor, men det er noe med at den er enkel og den gir gode, presise resultater fra seriøse aktører.
Tidligere brukte jeg mye Momondo, men har gitt de mer og mer opp etter at de viser resultater fra aktører som Tripmonster, Bravofly og Travel2be. Jeg forklarer hvorfor i dette innlegget.
Momondo er dog gode ved at de sorterer treffene sine i tre faner: Billigst, Raskest og Best. Den siste brukte jeg ofte, da den kombinerer pris og reiselengde og gir treffene en totalscore fra 1 til 10, der 10 er best. Jeg betaler gjerne 500 kroner ekstra dersom jeg kan slippe å sitte 18 timer i Doha på vei til Delhi for eksempel.
Kayak er også et godt alternativ. Ikke så «lekkert» og funksjonelt, men den gir gode søkeresultater.
Felles for de alle er at de gjør såkalte metasøk, det vil si at de henter pris fra eksterne selskaper, som f.eks Travellink, Expedia og lignende, og du blir dermed rutet hit for bestilling av billettene.
Får du opp treff i en av disse søkemotorene som indikerer at for eksmpel SAS flyr ruta du er interessert i, ta gjerne en sjekk på flyselskapets egne sider. Det hender faktisk at de har priser som ikke dukker opp i disse søkemotorene, samtidig som du får bonuspoeng.
Sjekk flypriser i «inkognitomodus»
Her vil jeg starte med å si at jeg ikke har noen empirisk forskning. Når det er sagt, så bruker jeg alltid «inkognitomodus» i Google Chrome når jeg leter etter flybilletter. Hvorfor?
a) Jeg slipper å legge fra meg cookies og regelrett bli forfulgt av reklamer som «billig hotell i Beijing?» halvannet år etter at jeg søkte
b) Jeg leste et sted at med bruk av cookies kan prisene på én flyreise forandre seg noe radikalt fra en dag til en annen dersom du gjør flere søk flere dager på rad. På den måten vil man «tvinge» deg til å kjøpe der og da, siden de spiller på din frykt for at prisene skal stige ytterligere.
Jeg har dog ingen beviser for akkurat dette, men jeg bruker personlig alltid inkognitofanen når jeg leter etter flybilletter likevel.
Dagene for ut- og hjemreise avgjør totalprisen
Flyr du ut fredag og hjem søndag er flybilletten dyrere enn hvis du flyr ut tirsdag og hjem på fredag, for eksempel. Det skal visstnok også være billigere å fly om kvelden. Dette handler enkelt og greit nok om tilbud og etterspørsel. Prøv derfor å være fleksibel.
Bestill på tirsdag
Det sies at flyselskapene legger ut nye billetter på tirsdager og at det av den grunn er penger å spare dersom du bestiller på en…tirsdag.
Ta en mellomlanding
Her vil det selvsagt også være forskjell på om du skal til København eller til Bangkok. Det er lite hensiktsmessig å spare et par hundrelapper på å mellomlande i London hvis du skal til Danmark. Skal du reise langt, derimot, kan det være smart å tenke seg om. Ofte er det ganske mye penger å spare på å ta en mellomlanding et eller annet sted kontra å fly direkte.
Et kjapt søk på Kayak på en vilkårlig dato i slutten av måneden viser at det stemmer:
Du har noen ganger valgmuligheter når det kommer til mellomlandinger. 55 minutter til neste flight, tre timer og 10 minutter til neste flight, drøyt sju timer til neste flight eller obskure 77 timer til neste flight (som jeg opplevde da jeg søkte fly til Lima, Peru her forrige dagen). Slik kan du på mange måter skreddersy dine egne reiser etter hva som passer best – både tids- og pengemessig.
Ta deg gjerne et par timer på flyplassen i Doha, Dubai, New York eller hvor det nå enn er. Det kan nemlig lønne seg totalt sett.
Legg gjerne igjen dine tips i kommentarfeltet dersom du har noen.
Og god tur!
3 comments