Budapest er en av mine soleklare favorittbyer. Her får du noen gode tips til hva du bør gjøre i Ungarns vakre hovedstad.
Budapest er en av Europas vakreste byer, med en historie som få andre kan matche. Visste du forresten at Budapest og Wien, hovedstedene i dualmonarkiet Østerrike-Ungarn, var Europas ledende kulturelle scene helt frem til 2. verdenskrig?
Ikke?
Vel, nå vet du det.
I Budapest finner du massevis av trivelige gater, staselige bygninger, fantastiske parker, nydelige kirker og – ikke minst – et vaskeekte slott i gigantklassen.
I tillegg finner du god mat, godt drikke, fantastisk uteliv og hyggelige folk. Ja, og så kan du unne deg en halv dag på en av byens mange spa-anlegg.
Hva mer kan man vel be om når man leter etter den perfekte storbyweekenden?
La oss hoppe rett ut i mine beste tips til Budapest – en by jeg har hatt gleden av å besøke hele tre ganger.
Og jeg blir aldri lei.
| Vil du heller utforske Budapest med en guide? Da bør du se nærmere på denne 3-timersturen.
Besøk Sankt Stefans Basilika (Szent István-bazilika)
Selve hjertet i Budapest er den enorme romersk-katolske kirken Sankt Stefans Basilika (Szent István-bazilika). Den har fått navnet sitt etter Stefan sjøl, Ungarns første konge, som regjerte fra år 1000 til hans død i 1038.
Personlig er jeg langt i fra religiøs, men det er noe med denne type kirker, denne type byggverk, som gjør meg litt stum.
For den er fantastisk utvendig, men det blekner nesten sammenlignet med hvordan den ser ut innvendig.
Ta turen innom. Det er nemlig obligatorisk når du er i Budapest.
Hvordan komme hit
Sankt Stefans Basilika ligger midt mellom alt som er verdt å gjøre i Budapest, i den populære (og noe turistifiserte) bydelen Lipótváros.
Dens to mektige tårn og den enorme kuppelen kan sees fra nesten overalt i byen, og det er enkelt å komme hit til fots nesten uansett hvilket hotell du bor på.
Alternativt kan du ta metroens linje 1 til Bajcsy-Zsilinszky út, stasjonen med samme navn som hovedgaten som går rett bak kirken.
Du kan også ta buss 9 eller trikk 47, 48 eller 49.
Åpningstider
Mandag til fredag: 09:00 – 17:00
Lørdag: 09:00 – 13:00
Søndag: 13:00 – 17:00
Priser
Ca 300 HUF – eller rundt 10 norske kroner.
Skal du opp i kuppelen, noe du bør vurdere sterkt, koster det 500 HUF, ca 15 norske kroner.
Merk at åpningstidene for å komme opp i kuppelen ikke nødvendigvis samsvarer 100% med åpningstidene til selve kirken.
Slipp unna køen med en guidet tur
Hvis du først skal innom Sankt Stefans Basilika, anbefaler jeg sterkt at du får med deg panoramautsikten fra kuppelen og skatte- og historieutstillingen.
Besøk synagogen (Dohány utcai Zsinagóga)
Når vi først er inne på religiøse hus, og når du først er i Budapest; besøk for all del den fantastiske synagogen i Jødekvarteret. Herrejemini (hvis det er lov å si) for en bygning!
Ikke nok med at den ser slående vakker ut fra utsiden, men innsiden står jaggu ikke tilbake for noe som helst.
Det vil si, jeg kom aldri inn.
Da jeg hadde planlagt et besøk, viste det seg nemlig at jødene skulle feire et eller annet viktig, som naturlig nok gjorde at jeg pent måtte innfinne meg med å bli igjen på fortauet utenfor med et alvorlig tilfelle av hengegeip.
Jeg smugkikket inn, dog, og det jeg så fristet meg til å reise tilbake til Budapest utelukkende for å besøke synagogen.
Blås i religiøs overbevisning. Ta en tur innom synagogen i Budapest. Du kommer til å miste både munn og mæle. Iallfall gjorde jeg det.
Hvordan komme hit
Synagogen ligger i Dohány-gaten i Jødekvarteret, rett ved den store Károly-gaten, og bare et steinkast unna Szimpla Kert (som blir omtalt lenger ned i denne guiden).
Fra «broren» Sankt Stefans Basilika er det rundt en kilometer til fots sørøstover.
Vil du ta metroen, kan du enten ta M1, M2 eller M3 til Deák Ferenc tér, eller ta M2 direkte til Astoria, som er nærmere.
Du kan også ta trikk 47 og 49 eller buss 7 eller 78 til Astoria. Derfra er det bare fem minutters gange.
Åpningstider
Priser
Det koster 4000 HUF, eller ca 120 norske kroner å komme inn i synagogen, men du får 10% rabatt med Budapest-kortet. Da er engelskspråklig guide inkludert. Du slipper nemlig ikke inn i bygningen uten.
Tips: Sjekk ut på forhånd når turene med de engelskspråklige guidene går. De går nemlig ikke så fryktelig ofte som man skulle tro.
Du kan jo starte med å sjekke ut synagogens egen hjemmeside.
Slipp unna køen med en guidet tur
For å unngå å havne i samme situasjon som meg, er en guidet tur i synagogen vel verdt å anbefale. Ikke nok med at du slipper unna køen, men du får i tillegg lære masse spennende om jødenes lange og dramatiske historie i Budapest.
Sjekk ut denne guidede turen fra GetYourGuide.
Gå rundt parlamentsbygningen (Országház)
Budapests verdenskjente parlament, Országház, er så gigantisk at det nesten er vanskelig å fatte før du står der. Byggingen startet i 1885 og det tok så lang tid som 19 år å få alt ferdig.
Resultatet ble Europas nest største parlament, kun slått av Westminster i London.
Ikke helt overraskende er parlamentsbygningen Ungarns soleklart største bygning med sine 18 000 kvadratmeter.
Parlamentet ligger vakkert til helt nede ved bredden av Donau og er omringet av vakre parker, noen trivelige kaféer og … selvfølgelig … vann.
Det er mulig med en guidet tur inne i parlamentet, men det har jeg ikke gjort selv, så jeg vet ikke helt om det kan anbefales eller ikke. Jeg trives best med å bare gå rundt bygningen og kikke på den fantastiske arkitekturen omringet av de fantastiske omgivelsene.
Som Sankt Stefans Basilika er parlamentsbygningen i Budapest et absolutt must når du er i byen.
Hvordan komme hit
Parlamentsbygningen ligger helt nede ved Donau, omtrent midt mellom den berømte Kjedebroen og den nesten like berømte Margaret-broen. Nesten uansett hvor du bor i byen er den enkel å nå til fots.
Fra Sankt Stefans Basilika er det en drøy kilometer å gå.
Alternativt kan du ta buss nummer 15, trikk nummer 2 (anbefales!) eller metro M2 til Kossuth Lajos Tér.
Åpningstider
Du kan selvfølgelig trave rundt bygningen akkurat når du vil. Skal du ha en guidet tur, går disse hver dag med unntak av når den ungarske statsministeren har fjonge gjester på besøk eller når det avholdes «viktige møter».
Billettkontoret ligger på nordsiden av bygningen, under bakken, og har følgende åpningstider:
1. april til 31. oktober: Hver dag fra 08:00 til 18:00
1. november til 31. mars: 08:00 til 16:00
Merk at det fort kan bli lange køer her, så det lønner seg å være tidlig ute.
Priser
For å komme inn i parlamentsbygningen må du ut med 2400 HUF, eller ca 70 norske kroner.
Slipp unna køen med en guidet tur
Forhåndsbestiller du en guidet tur inne i parlamentet, slipper du garantert unna de lange køene og kan konsentrere deg om å nyte bygningens interiør og historie.
Denne turen gir deg en 45 minutters omvisning i Ungarns aller helligste.
Se Jernskoene ved Donau (Cipők a Duna-parton)
Noen minutters gange sør for parlamentsbygningen, langs bredden av Donau, står det 60 par jernsko i alle størrelser. Skotuppene, de peker rett mot elven.
Disse skoene representerer de 3 500 menneskene, av de 800 jøder, som ble skutt og dumpet i Donau da nasjonalsosialistene fra Pilkors-partiet herjet i Ungarn under 2. verdenskrig.
Skoene, som tilsynelatende er tilfeldig plassert langs den ellers så trivelige promenaden, med fantastisk utsikt til Buda-siden, er en trist påminnelse om hvor jævlige (unnskyld språket) vi mennesker kan være mot hverandre.
Man bør derfor ta seg tid til å stå noen minutter her, gjerne i stillhet, og bare tenke litt over hvor godt vi har det.
Hvordan komme hit
Skoene står ca 300 meter sør for parlamentsbygningen, helt nede ved bredden av Donau, og er som det meste annet enkelt å nå til fots fra mesteparten av Budapest.
Trikk 2 stopper rett ved. Tar du metroen, bør du ta linje M2 til Kossuth Lajos Tér.
Gå over Kjedebroen (Széchenyi Lánchíd)
Kjedebroen er et av Ungarns mest kjente og mest betydningsfulle landemerker. Den ble bygget i 1849 og var den første broen som knyttet bydelene Buda og Pest sammen, og som i realiteten skapte dagens Budapest.
Broen er 375 meter lang og er åpen både for fotgjengere, syklister og bilister. Fotgjengerne henvises til brede fortau ytterst på hver side av broen hvor man kan nyte en fantastisk utsikt over den strie Donau mens elvebåtene seiler lydløst under.
Enkelte helger om sommeren stenges broen for bilister og blir til et stort marked med massevis av spennende salgs- og matboder.
Med fare for å gjenta meg selv; å gå over Kjedebroen minst én gang er et must når du er i Budapest.
Hvordan komme hit
Kjedebroen ligger ca en kilometer vest for Sankt Stefans Basilika og ca en kilometer sør for parlamentsbygningen.
Den er med andre ord enkelt tilgjengelig til fots når du først trasker rundt i Budapests vakre gater.
Forstå historien på Terrormuséet (Terror Háza)
Tar du beina fatt og labber oppover Budapests paradegate, Andrássy út, vil du på et tidspunkt gå forbi en svært så iøynefallende bygning som fra utsiden ser svært så uvelkommen ut.
Det skyldes i hovedsak det sorte utspringet fra taket som rammer inn den klassiske bygningen. I utspringet er det skåret ut store bokstaver, som, når solen står slik at det kaster riktig skygge, viser bokstavene TERROR på selve bygningen.
Spooky.
Dette bygget var hovedsetet til fascistene i Pilkors-partiet i mellomkrigstiden og under 2. verdenskrig, og ble senere tatt over av AVH, Ungarns hemmelige politi, som styrte Ungarn med jernhånd da kommunistene tok makten etter Hitlers herjinger.
Her ble tusenvis av ungarere holdt fanget, torturert og i verste fall drept, og muséet tar deg gjennom de mørkeste periodene av Ungarns historie på en briljant måte med både effekter, tekst og film.
Muséet er vel verdt et besøk. Faktisk er det at av de bedre muséene jeg har besøkt. Jeg anbefaler sterkt å sette av minimum to timer til å tråle deg gjennom Terrormuséet i Budapest.
Hvordan komme hit
Terrormuséet (Terror Háza) ligger i Andrássy út 60, omtrent 1,5 kilometer nordøst for Sankt Stefans Basilika og bare noen få steinkast lenger opp fra Budapests berømte opera. Fra kirken går du hit på ca 20 minutter.
Du kan også ta metroens linje M1 (Milleniumlinjen) og gå av på Vörösmarty utca, som er nærmeste stasjon. Gå av på Oktagon dersom du vil se operaen på veien.
Du kan også ta trikken ved å hoppe på enten nummer 4 eller nummer 6.
Åpningstider
Mandag: STENGT
Hverdager utenom mandag: 10:00-18:00
Merk deg at billettkontoret stenger 17:30. Det anbefales å være her når muséet åpner, for det blir fort lange køer.
Priser
3000 HUF per person, altså rundt 90 norske kroner.
Ta en pust i bakken på Helteplassen (Hősök tere)
I enden av Budapests paradegate, Andrássy út, i den vestlige enden av den enorme byparken, ligger Helteplassen, eller Hősök tere, en av Budapests største åpne plasser. Den ble grunnlagt i 1896 for å feire Ungarns tusenårsjubileum.
På Helteplassen står blant annet en enorm statue av Magyarenes syv høvdinger med engelen Gabriel på toppen, som holder en hellig krone og kristendommens dobbeltkors.
Bak statuen ligger en rekke med søyler i en halvsirkel med statuer av noen av de store kongene Ungarn har hatt opp gjennom historien.
I 1989 samlet det seg en kvart million mennesker her for å overvære re-begravelsen av Imre Nagy, statsministeren som ble henrettet i 1958.
På hver side av Helteplassen ligger Museum of Fine Arts og Kunsthallen, som kan være vel verdt et besøk dersom du liker denslags.
Det kan for øvrig være verdt å besøke plassen to ganger; én gang på dagtid og én gang i det solen går ned og går over til å bli kveld, senere natt. Da kan Helteplassen være et fantastisk skue.
Hvordan komme hit
Som det meste i Budapest (overalt, egentlig) er Helteplassen fullt mulig å ankomme til fots. Å gå langs Andrássy út hele veien opp er en fin tur på rundt tre kilometer fra Sankt Stefans Basilika, og tar en halvtimes tid med litt tempo i labbene.
Alternativt kan du ta t-banens linje M1 – den kjente Milleniumlinjen – til Hősök tere, endeholdeplassen for Budapests aller første metrolinje.
Ta en dukkert i Széchenyi-badet
Budapest er kjent for sine bad og sine spa-anlegg, og Széchenyi-badet er det aller største av de – faktisk et av de aller største i hele Europa. Badet ble bygget på slutten av 1800-tallet, men er heldigvis renovert flere ganger siden det.
I dag kan du nyte et varmt bad i et av anleggets tre utendørsbassenger, du kan ta badstu, få spabehandling eller ta et deilig dampbad.
Du kan til og med spille sjakk imens du bader, en gammel ungarsk tradisjon, og de har i tillegg flere aktiviteter for barn i (nesten) alle aldre.
Inne er det hele 15 bassenger med kildevann som inneholder forskjellige mineraler. Kommer du ikke ut herfra som et nytt menneske, gjør du det aldri.
Hvordan komme hit
Széchenyi-badet ligger omtrent 10 minutters gange fra Helteplassen. Du går bare inn i parken og holder mot venstre så er du der. Badet er enkelt å få øye på, for hovedbygningen er en iøynefallende gul nybarokk-bygning som ble konstruert i 1913.
Ser du bygningen, ser du også hovedinngangen der du kan kjøpe billetter.
Nærmeste metrostasjon er Hősök tere, som trafikkeres av metroens linje M1, eller Milleniumslinjen.
Slipp unna køen
Széchenyi-badet er svært populært, både blant lokale og blant turister, så det kan fort oppstå lange køer for å i det hele tatt komme inn.
Bestiller du billetter her, slipper du forbi køen og kan nyte det som nytes bør, nemlig badingen.
Besøk slottet og slottshøyden
Budapests enorme slott, eller Buda-borgen, er kanskje det mest iøynefallende i hele Budapest, helt der oppe sammen med parlamentsbygningen. Hele området har ganske så velfortjent stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1980-tallet.
Selve slottet (Budavári Palota) ble påbegynt på 1200-tallet, men mesteparten av det ble ikke bygget før utpå 1700-tallet.
Slottet har vært et viktig nasjonalsymbol for Ungarn siden, og det var her landets mektige konger bodde i tiden frem til Østerrike-Ungarn gikk i oppløsning som en konsekvens av 1. verdenskrig.
I dag finner du Nasjonalgalleriet og Budapests Historiske museum her, to muséer som er vel verdt et besøk.
Enda bedre er det kanskje å komme hit når solen går ned og dag går over til kveld og natt. Det er nemlig et spektakulært skue når blant annet parlamentsbygningen, Kjedebroen og Sankt Stefans Basilika skrur på lysene.
Hvordan komme hit
Slottet ligger i Buda-delen av Budapest, altså vest for Donau. Bor du på Pest-siden, er det derfor å anbefale å krysse Kjedebroen til fots før du kan velge om du vil gå hele veien opp (som jeg har gjort flere ganger) eller om du vil ta kabelbanen som minner om Fløibanen i Bergen (uten sammenligning for øvrig).
Velger du kabelbanen, kan du risikere å stå i (lang) kø, spesielt hvis du møter opp midt på dagen, så jeg anbefaler egentlig å ta beina fatt.
Gå mot kabelbanen, ta til venstre og gå gjennom porten i muren på høyre side. Følg stien, så er du oppe i løpet av 10 minutter. Regn bare med en svetteperle eller to i pannen på vei opp (det er heldigvis mulig å kjøpe vann når du kommer opp).
Du kan også ta bussen fra Pest. Hopp på linje 16 og du blir kjørt hele veien opp.
Åpningstider
Selve området rundt slottet er åpent døgnet rundt. Skal du ta kabelbanen, kjører den hver dag fra 07:30 til 22:00.
Nasjonalgalleriet er åpent mandag til søndag fra 10:00 til 18:00 (du slipper dog ikke inn etter klokken 17:00.
Det historiske muséet har samme åpningstider, men stenger klokken 16:00 i vinterhalvåret (fra 1. november til 29. februar)
Priser
Det koster ingenting å gå rundt slottet eller å nyte utsikten fra borgen.
Skal du ta kabelbanen koster den ca 2000 HUF tur/retur, eller ca 60 norske kroner.
Nasjonalgalleriet koster 1800 HUF, eller rett i underkant av 60 norske kroner.
Det historiske muséet koster 2400 HUF i høysesong, eller ca 70 norske kroner.
Det er også mulig å booke guidede turer som tar deg gjennom flere deler av komplekser. Her gjelder egne priser. Sjekk i billettlukene for den turen som passer deg best.
Ta en guidet tur
Jeg angrer på én ting jeg aldri har fått gjort de gangene jeg har vært i Budapest: Å få traske rundt det enorme slottet med en guide.
Jeg har dog snakket med folk som har gjort det, og de har mildt sagt vært over seg av beundring for alle de spennende historien denne bygningen har å by på.
Når du først er her, prøv denne guidede turen med en historiker. Jeg garanterer massevis av spennende historier.
Trask rundt i gamlebyen i Buda
Når du først er ved slottet og nyter den deilige utsikten over Budapest; ta deg tid til å gå deg bort i gamlebyen i Buda.
Buda er den eldste delen av Budapest og var hovedstaden i det ungarske riket fra 1361, helt til Buda og Pest teknisk sett ble slått sammen i 1873 og ble den andre hovedstaden i dualmonarkiet Østerrike-Ungarn (den andre var naturlig nok Wien).
Buda består av gamle, kringlete og kronglete gater, gjerne av brostein, omringet av fargerike bygninger i typisk sentraleuropeisk landsbystil. Svært mange av bygningene er oppført i tre, en ganske sterk kontrast til de storslåtte murbygningene man finner i Pest.
Sett deg gjerne ned på en av de trivelige fortauskaféene og nyt en vaskeekte gulasjsjuppe med en øl til – det smaker nemlig ekstra godt her oppe.
Hvordan komme hit
Finner du Buda-slottet (som det er umulig å ikke gjøre), finner du også gamlebyen i Buda.
Hele området rundt slottet er nemlig vel verdt å utforske, men pass på å gjøre det til fots. Det er da du oppdager de små, trivelige hemmelighetene som ligger på nesten hvert eneste gatehjørne.
Nyt utsikten fra Fiskerbastionen (Halászbástya)
Oppe på slottshøyden, rett nord for Buda-borgen, ligger Fiskerbastionen. Det er lett å spørre seg om hva i all verden dette byggverket har med fiskere å gjøre, men også det finnes det et (godt) svar på, tro det eller ei.
Langt tilbake i tid var nemlig dette bare en «vanlig» mur som var en del av Buda-borgen, og fungerte som et forsvarsverk. Budas fiskere bodde rett nedenfor, ved Donau, men fikk lov å trekke seg tilbake hit dersom uvedkommende kom på besøk til byen for å lage kvalm.
Forutsetningen var bare at fiskerne fikk ansvaret for å holde muren i god stand, og byggverket fikk med det navnet Fiskernes bastion – senere bare Fiskerbastionen.
Senere mistet Buda-borgen sin funksjon som forsvarsverk, og Fiskerbastionen ble bygget om til å bli et utkikkspunkt og et monument over hine hårde dager.
Fiskerbastionen slik den ser ut nå kom dermed ikke i stand før på begynnelsen av 1900-tallet, og ble i 1987 oppført på UNESCOs verdensarvliste.
Vel fortjent også det!
Hvordan komme hit
Fiskerbastionen ligger bare noen få steinkast unna Buda-slottet og kan enkelt nås til fots dersom du befinner deg i denne delen av Budapest.
Alternativt kan du ta kabelbanen nede fra Kjedebroen og gå til høyre eller ta buss nummer 16 fra Pest, som kjører deg hele veien opp.
Åpningstider
Du kan nyte utsikten fra Fiskerbastionen alle dager, hele døgnet, helt uten å kjøpe billetter. Unntaket er det øverste tårnet, men jeg undersøkte aldri muligheten for å komme opp, da utsikten fra «nivå én» holder i massevis.
Spør du meg, da.
Priser
Det koster ingenting å surre rundt ved Fiskerbastionen og nyte utsikten fra en av de mange terrassene. Unntaket er det øvre tårnet, men som nevnt sjekket jeg aldri muligheten for å komme opp dit.
Betrakt Mathiaskirken (Mátyás Templom)
Rett ved Fiskerbastionen ligger den vakre Mathiaskirken, en gotisk romersk-katolsk kirke som først ble oppført på slutten av 1300-tallet, men som fikk dagens form først på 1800-tallet.
Kirken er oppkalt etter Kong Matthias av Ungarn, som bestemte at kirken skulle se ut som den nå gjør, og har vært scene for kongelige kroninger, blant annet Franz Josef, tronarvingen som ble skutt i Sarajevo i 1914, en hendelse som utløste 1. verdenskrig, og Karl IV, den siste Habsburgerske kongen.
Kirken har også vært arena for kongelige bryllup og begravelser.
Matthias-kirken er kanskje likevel mest kjent for det fargerike taket, som består av keramiske fliser fra den ungarske produsenten Zsolnay, samt de fantastiske freskene, malt av berømte ungarske malere.
Hvordan komme hit
Matthias-kirken ligger omtrent fire skritt unna Fiskerbastionen på Slottshøyden.
Åpningstider
Mandag – fredag: 09:00 – 17:00
Lørdag: 09:00 – 13:00
Søndag: 13:00 – 17:00
Priser
Skal du inn i kirken, koster det deg 1500 HUF, eller rundt 40 norske kroner.
Slipp unna køen med en guidet tur
Det kan fort være lange køer for å komme inn i Matthias-kirken.
Klatre opp på Gellérthøyden
Litt lenger sør i Buda, rundt 2,5 kilometer fra Slottshøyden, ligger den 235 meter høye Gellérthøyden.
Kravler du deg opp her, kan du vente deg en helt makaløs utsikt over Budapest, med slottet, parlamentet, Sankt Stefans Basilika og det hele.
Høyden er oppkalt etter St. Gerard, som i 1046 visstnok ble trykket ned i en tønne med innvendige spikre og rullet hele veien ned åsen helt til han for sikkerhets skyld ramlet uti Donau og ble med strømmen nedover.
På toppen av Gellérthøyden er det en festning som ble bygget på midten av 1850-tallet. I sørenden av denne står Frihetsstatuen, som ble konstruert av kommunistene for å minnes frigjøringen fra nazistene.
Dessverre for ungarerne så var ikke kommunistene så veldig mye bedre, og etter at rødskjortene forlot landet ble alle sovjetiske monumenter fjernet.
Unntaket var Frihetsstatuen på Gellérthøyden. Likevel ble en del kommunistiske elementer fra byggverket tatt vekk, blant annet en sovjetisk soldat som hvilte ved foten av statuen. Så vet du det!
Det er også en gruvekirke i fjellet som kan besøkes uten kostnad. Jeg har ikke vært inne i denne, så jeg vet ikke om det er å anbefale eller ikke.
Rett nedenfor Gellérthøyden finner du det andre av Budapests mest berømte spa-anlegg, nemlig Gellért-badet, som ble bygget i 1918 i Art Noveau-stil.
I likhet med Széchenyi-badet finner du både utendørs og innendørs badeanlegg, dampbad, badstuer og har muligheten til å unne deg diverse spabehandlinger.
Hvordan komme hit
Jeg liker å ta beina fatt i nesten alle byer jeg er i, og Budapest var intet unntak. Fra Slottshøyden brukte jeg en knapp halvtime å gå hele veien. Fin trim er det også.
Velger du trikk som fremkomstmiddel, kan du ta nummer 41, 47 og 49.
Velger du bussen, kan du ta nummer 7 og 86.
Disse stopper ved Gellértplassen, rett nedenfor åsen. Derfra må du gå opp. Selve stien er godt skiltet, så det er egentlig umulig å gå feil.
Åpningstider
Gellérthøyden kan besøkes hele døgnet, året rundt. Det er mye turister her, så det kan være en idé å komme tidlig om morgenen, eventuelt sent på ettermiddagen.
Utsikten herfra når kveldens mulm og mørke har falt på er intet mindre enn makaløs. Husk kamera (og stativ hvis du vil ha virkelig fete bilder)!
Priser
Å besøke Gellérthøyden er gratis.
Fest på Szimpla Kert
Szimpla Kert hører kanskje hjemme under Mat og drikke, men jeg tar den med her likevel.
Rundt omkring i Budapest finner du nemlig massevis av såkalte «ruinbarer», som enkelt forklart er barer bygget i skikkelig, skikkelig rustikk stil, gjerne i bygninger som ikke er bygninger lenger, men som er … ja, ruiner.
Det er litt vanskelig å forklare. Du forstår når du besøker en.
Den mest berømte heter Szimpla Kert og ligger i Jødekvarteret i det 7. distriktet. Szimpla er enorm, og inneholder et titalls forskjellige utesteder i ett og samme bygg, og tiltrekker seg naturlig nok festglade folk fra hele byen.
Mest av alt finner du turister her, for det er kanskje blitt hakket for kommersialisert, men det er kult å oppleve likevel.
Szimpla Kert er i tillegg til å være en arena for fest og moro også et sted du kan oppleve minikonserter, filmvisninger, et unikt sykkelloppemarked (!) og et slags Farmer’s Market som, hvis jeg husker riktig, arrangeres hver søndag – på dagtid.
Ta en tur innom Szimpla Kert for en unik utelivsopplevelse!
Hvordan komme hit
Szimpla Kert ligger i Kazinczy-gaten i Jødekvarteret, to gater ovenfor Budapests berømte synagoge.
Du kan ta metroens linje M2 til Astoria, eller buss nummer 5, 7, 8, 110 eller 112 til Uránia.
Eller, gjør som meg, ta turen til fots!
Åpningstider
Jeg er ikke sikker på om Szimpla Kert har noen definerte åpningstider, egentlig. Jeg har vært der to ganger, og den ene gangen gikk jeg vel hjem i fem-tiden om morgenen uten at stedet viste tegn til å stenge.
Priser
Det er gratis å komme inn på Szimpla Kert, inkludert alle utestedene inne i selve bygningen. Det du betaler for, er mat og drikke.
Prøv en guidet pub-til-pub-runde
Vil du prøve flere ruinpuber enn bare Szimpla Kert, noe du selvsagt bør, kan det være en idé å gå sammen med noen som er litt «drevne» i faget.
Gå på fotballkamp
Er du fotballinteressert kan det godt hende du bør sjekke terminlista før du reiser nedover til Ungarn. Selv om nivået på banen ikke er allverden, holder nivået på tribunen (til tider) europeisk toppklasse.
Budapest har fire lag i den nasjonale toppserien, Nemzeti Bajnokság I:
- MTK Budapest
- Újpest FC
- Ferencvárosi TC
- Budapest Honvéd.
Har du lyst til å bevitne det heteste oppgjøret, bør du velge kampen mellom erkerivalene Ferencváros og Újpest, gjerne på førstnevntes stadion, Groupama Arena.
Merk deg at det kan være vanskelig å få billetter til disse oppgjørene, så det kan være en idé å kontakte klubben for informasjon om hvordan du skal gå frem.
Disse kampene har også vært preget av en del bråk mellom klubbenes supportere. Dersom du får tak i billetter til en kamp mellom disse to, kan det dermed være greit å ta visse forholdsregler.
Møt opp på stadion i god tid på forhånd, og vær klar over at det kommer til å kry av politi utstyrt med litt tyngre utstyr enn vi er vant til her i Norge.
Hvis det ikke er noe byderby når du skal til Budapest, kan du sjekke om MOL Vidi (tidligere Videoton, klubben som ble trent av Henning Berg for noen år siden) kommer til byen.
Denne klubben er fra Székesfehérvár, vest i Ungarn, men er mislikt av de fleste – inkludert egne supportere – fordi de rett og slett byttet navn på hele klubben i 2018 av sponsormessige årsaker.
At en fotballklubb «selger sjela si» på den måten blir ikke godt mottatt av klubber med en viss historie, som samtlige av Budapest-klubbene tross alt har.
Selv dro jeg ut til Honvéd for å se hjemmelaget, det gamle laget til blant annet Ferenc Puskás, mot Ferencváros. Matchen endte, kjedelig nok, 1-1, men nivået på tribunen var bra nok til at jeg vil anbefale å få med deg en kamp dersom du er i Budapest.
Iallfall hvis du er fotballinteressert.
Hvordan komme hit
Budapest har, som nevnt, fire lag i landets øverste divisjon. Under finner du lenker til Google Maps som pinpointer klubbenes hjemmearenaer på kartet.
Budapest Honvéd – József Bozsik stadion
Újpest – Szusza Ferenc Stadium
MTK – Hidegkuti Nándor Stadium
Priser
Prisene for å gå på fotballkamp i Ungarn varierer, både fra klubb til klubb, men også ut i fra hvilket lag som står på motsatt banehalvdel. Det er ikke uvanlig at klubbene øker prisene en smule dersom det for eksempel er et byderby på gang.
Likevel er det billig å dra på kamp i Ungarn sammenlignet med andre land i Europa. For eksempel koster den dyreste kategori A-billetten til Ferencváros 6550 HUF, eller snaut 200 norske kroner.
Jeg betalte selv 3000 HUF, rundt 90 norske kroner, for sitteplass på langsiden på hovedtribunen da jeg bevitnet Honvéd mot Ferencváros.
Hvordan kjøpe billetter
Det å kjøpe billetter til en fotballkamp i Ungarn er ikke bare bare. Grunnen er at alle ikke-ungarere ikke kan kjøpe billetter på nett på forhånd. Iallfall er det slik jeg har forstått det.
Da jeg var på Honvéd – Ferencváros i mai 2018, kontaktet jeg klubben på forhånd. De sa at kampen ikke kom til å bli utsolgt, så det var bare å møte opp på stadion og kjøpe billett i luka, noe jeg også gjorde.
Enkelt og greit. Men passet mitt, det måtte jeg ha med meg.
Ferencváros, Újpest og MTK har sannsynligvis sine egne rutiner, som gjør det vanskelig å komme med en tydelig anbefaling akkurat her.
Jeg anbefaler å sende en e-post til klubben og høre med de.
Vil du lære mer?
Ungarn var en gang verdens beste fotballag. Hvis du er interessert, kan du lese den lange historien om hvordan i all verden det skjedde på fotballbloggen Best uten ball.
Historien om Honvéds mektige magyarer kan du lese her.
Noe du lurer på?
Kontakt meg gjerne dersom du har spørsmål eller innspill, så skal jeg hjelpe til så godt jeg kan.
Jeg har i tillegg bekjente i Budapest som muligens kan bistå.
Jó út!
(det skal bety «god tur!»)
| Les også: En dag i Budapest – byen med den kompliserte historien
| Les også: Min fullstendige reiseguide til Budapest
4 comments
Herlig og informativt innlegg 🙂
Takk skal du ha! Kommer mer om Budapest snart. Det synes jeg den fortjener 🙂
Hei bra innlegg. Jeg var og besøkte byen i 2016, drar gjerne tilbake.
Takk for det. Budapest er definitivt en by som er verdt å besøke flere ganger. Jeg tenker allerede på å reise tilbake – for tredje gang.