Colombias hovedstad, Bogotá, er en av byene i verden med størst samling av graffiti og gatekunst. Hovedgrunnen heter Justin Bieber.
(se bilder nederst)
19. august 2011. En 16 år gammel graffitikunstner ved navn Diego Felipe Becerra blir overrasket av politiet i Bogotá i det han er i ferd med å fullføre nok et kunstverk.
Noen sekunder senere ligger han død på fortauet. Skutt i ryggen på kloss hold.
Politiet hevdet gutten var i ferd med å rane en buss. Deres overordnede hevdet sågar at politiet ble nødt til å skyte, da det så ut til at Becerra skulle til å trekke våpen.
Obduksjonsrapporten viste derimot at den unge colombianeren hadde maling på hendene. Vitner har senere bekreftet at Becerra skulle til å dytte sprayboksen i lomma gjemme seg for politiet da det fatale skuddet falt.
Politimennene ble senere suspendert, men etterforskningen pågår fortsatt. Mange colombianere tror det kommer til å ebbe ut med en frifinnelse.
Så kom Justin Bieber
1. oktober 2013. Den canadiske superstjernen Justin Bieber er i Bogotá for å avholde en konsert. Samme natt sniker han seg ut av hotellet for å spraye graffiti på en 40 meter lang murvegg i 26. gate, midt i Bogotá sentrum.
Justin Bieber visste der og da ikke hva han var i ferd med å utløse.
Ikke nok med at han sprayet det canadiske flagget med et marihuanablad istedet for det berømte lønnebladet, men han gjorde det til tross for at graffiti var forbudt – og han gjorde det med politibeskyttelse.
De svært mange graffitiartistene i Colombia så bildene i sosiale medier med sjokk og vantro. Det samme politiet som hadde jaget de over stokk og stein et titalls ganger, beskyttet nå Bieber i det han var i ferd med å spraye ned en offentlig vegg midt i hovedstaden.
Ikke var han spesielt flink heller. «Mesterverket» kan du se her (ekstern lenke).
Noen dager senere kom den uunngåelige reaksjonen. Over 300 graffitikunstnere tok til gatene i Bogotá og malte over 700 verk i samme område der Bieber hadde malt sitt canadiske flagg (dette er nå malt over).
Artistene – både kvinner og menn – holdt på i over 24 timer med politiet, nå satt i et moralsk dilemma, som maktesløse tilskuere.
Aksjonen spredte seg også til andre storbyer, som Medellín og Cali.
Verdens mest liberale
Myndighetene så ingen annen utvei enn å løsne på lovverket som forbød graffiti, men visse restriksjoner eksisterer fortsatt.
I dag er Colombia kanskje verdens mest liberale land når det kommer til denne type gatekunst. Bogotá og Medellín tiltrekker seg ikke bare artister fra hele landet, men også fra andre land og andre kontinenter som ønsker å få utløp for sitt kunstneriske talent.
De aller fleste kunstverkene har et politisk motiv, og det å vandre langs Bogotás gater og betrakte alle de fargerike og storslåtte maleriene, er som å foreta en reise gjennom landets historie og dets nåværende politiske situasjon.
Alt på grunn av en canadisk superstjerne ved navn Justin Bieber.
Min anbefaling
Skal du til Bogotá og vil lære mer om graffitien i byen? Da anbefaler jeg å ta en såkalt Free Graffiti Tour med et selskap som heter Bogotá Graffiti Tour. De har to turer om dagen – én klokken 10:00 og én klokken 14:00. Oppmøtested er Parque de los Periodistas (Journalistparken) i La Candelaria.
Utgangspunktet et gratis, men de baserer seg på tips.
Guide til Bogotá
Mer om graffitituren og en mer utdypende guide til Bogotá finner du her.
2 comments
Kult! Det var jo mange flotte kunstverk – de som tror at graffiti alltid er stygt tar feil 🙂
Folk blander graffiti og tagging, der sistnevnte er en uttrykksform jeg aldri har skjønt meg på. Enkelte graffitier er kunstverk som ikke står tilbake for noe annet, og i Colombia finner man slike kunstverk på hvert gatehjørne. I hvert fall nesten.