Absolutt alle som skal ut og backpacke over en lengre periode står i flere uker før avreise og tenker på nøyaktig det samme: Hvor mye og hva skal jeg ha med meg?
Jeg har gått på samme blemma opptil flere ganger nå. Jeg pakker for mye. Altfor mye.
Selv om jeg følger «den gylne regel» om å pakke alt jeg tror jeg trenger for så å ta ut halvparten, blir det alltid for mye stæsj, og den klassiske «å ja, hadde jeg med meg den?» når jeg kommer hjem.
Derfor har jeg nå begynt å tenke litt annerledes når jeg pakker sekken foran en lang tur til Sør-Amerika eller hvor enn jeg skal. Jeg har nemlig børstet støv av gamle mattekunnskaper og satt opp en helt enkel formel som svarer på følgende:
Hvor lenge kan jeg bruke tøyet før det MÅ vaskes?
Det er hovedspørsmålet. Fasiten er nemlig at tøy ikke må skiftes hver dag. Langt derifra. Det får være grenser for hvor urenslig det går an å bli på noen timer.
Den gylne matematiske pakkeformelen
Utregningen er relativt enkel, og den baserer seg på hvor ofte man ønsker – eller gidder – å vaske.
Si at du ønsker å vaske hver 14. dag f.eks. Perfekt når man er på en lengre tur, og like perfekt dersom man er borte i, la oss si, 14 dager.
Deretter må man finne ut hvor lenge man kan bruke hvert plagg før det havner i skittentøyposen. Her er gjerne undertøyet nøkkelen. Og nei, man skifter ikke like ofte på tur som når man er hjemme. Sånn er det bare.
Si at en boxershorts eller ei truse må skiftes annenhver dag (bomull er trikset) og at det samme gjelder for et par sokker (bomull, bomull, bomull).
Deler vi 14 – altså antall dager mellom hver klesvask – på to – altså antall dager man bruker boxershortsen/trusa og sokkene – får vi sju.
Med andre ord er sju boxershortser/truser og sju par sokker nok, uansett lengde på turen du skal på. Skal du reise i 14 dager, sier det seg selv at dette holder. Skal du reise lenger enn det, må du vaske uansett.
Sju er dermed det gylne tall når det kommer til undertøy og sokker.
Følger vi den samme formelen når det kommer til t-skjorter (topper for dere jenter?), men deler på fire dager per skift istedenfor to (ja, man kan lett bruke den samme t-skjorta i fire dager), får vi at fire er et passende antall å pakke i sekken.
Og sånn går no dagan. Det resulterer i en pakkeliste som ser noenlunde slik ut:
Klær
Boxershortser/truser
Som vi allerede har vært gjennom; basert på 14 dagers-intervaller mellom hver vask, er syv stykker er det gylne antall.
Sokker
Igjen, som vi har vært gjennom; Syv par. Minst ett av parene bør være et par lette ullsokker. Kanskje trenger du også et par litt tykkere ullsokker dersom du skal på fjelltur eller lignende. Husk at ullsokker kan brukes i dagevis i strekk, så lenge de tørkes skikkelig etter en lang dag.
T-skjorter/topper (eller hva nå enn dere jenter bruker)
Med 14 dagers vaskeintervaller: Fire. Ha gjerne med en i merinoull. Den kan nesten brukes dobbelt så lenge.
Ullundertøy
Igjen, dette avhenger av hvor man skal og hva man skal gjøre, men skal du opp i fjellene, ha med én tynn ullgenser og én ullstillongs. I og med at det er ull, kan disse også brukes flere dager på rad.
Bukser
Bukser vaskes etter behov. Det du trenger er ett par jeans eller andre bukser du trives godt i – husk at disse skal brukes til «alt» – og ett par lette turbukser – gjerne av typen som kan tas av til shorts.
Gensere
Én casual genser, gjerne en som varmer litt. Hettegenser er min personlige favoritt. Én tynnere genser som kan brukes sånn ellers. Bestefargenser er helt ypperlig.
Skal man til kjøligere strøk, er ullgenser et must. Min personlige favoritt er Ullvang-genser med høy hals. Merk dog at denne tar litt plass i sekken, men hei, heller det enn å fryse.
Shorts
Én vanlig shorts (følger du rådet mitt for bukser med avtagbare bein, har du to) og én badeshorts/bikini.
Sko
Ett par joggesko, ett par flip-flops og ett par lette, lave hikingsko. Sistnevnte tar ofte litt mer plass i sekken, og det kan ofte lønne seg å reise med disse på føttene.
Jakke
Igjen, her kommer det litt an på hvor i verden du skal, men en vannavstøtende og vindtett jakke er gull verdt de dagene været er crap. Jeg har en Falketind fra Norrøna som nesten er brukt opp, og den har jeg med meg overalt. Ikke tar den stor plass heller.
Denne lille pakkelisten er selvsagt svært så generell, men overraskende nok er den relevant for veldig mange steder der ute. Det er klart, skal du en uke på stranda i Hellas så vil du ikke ha bruk for Ullvang-genser og et par turstøvler, men da har du kanskje ikke lest helt hit heller?
Hygieneartikler
Nå er folk heldigvis forskjellige, men de aller fleste av oss velger å pakke hygieneartikler. Her er det stor forskjell på gutter og jenter, så jeg velger å ikke gå noe dypere inn i materien enn det, annet enn at jeg anbefaler å pakke tannbørste.
Stæsj
Ja, det er faktisk en del såkalt stæsj man bør ha med seg når man drar på tur.
Silkelaken
Jeg reiser aldri et eneste sted uten! Man vet aldri hva slags hoteller eller hosteller man havner på, og i tillegg til å beskytte mot såkalte bed-bugs, gir silkelakenet et par grader ekstra med komfort. Perfekt dersom betjeningen både har glemt å vaske sengetøyet og glemt å skru på varmen.
Hodelykt
Når man reiser litt utenfor allfarvei kan hva som helst skje. Strømmen kan helt uten forvarsel gå, eller du kan plutselig bestemme deg for å ta et par dagers ekskursjon til steder der det ikke er strøm.
Da er hodelykt et absolutt must. De finnes i flere prisklasser, men jeg anbefaler å gå til innkjøp av en som har litt trøkk i seg. De beste kan attpåtil lades med mobilladeren, og du slipper derfor å ha med deg enda en kabel. Petzl er et hett tips.
Kamera
Sier seg selv? Mange tar bare med mobilen, og for de fleste holder sikkert det, men for mange av oss er liksom ikke det nok. Samtidig blir speilrefleksen altfor stor å drasse med seg over lengre tid. Med mindre man jobber for National Geographic, da.
Jeg hadde med meg et Panasonic LX100 til Sør-Amerika i 2016, et kamera jeg er svært, svært fornøyd med. Du kan lese min test av Panasonic LX100 her.
Og husk, da, for all del å ha med deg nok minnekort (minimum tre!) og minst ett ekstra batteri. Og lader.
Skylagring
Skylagringstjenestene er strengt tatt ikke noe du har med deg, men noe du må huske å sette opp før du reiser. Sett opp en konto på Dropbox, Min Sky eller lignende og sørg for at bildene lastes opp dit når du kobles til et WiFi-nett.
Jeg kan ikke tenke meg noe kjipere enn å miste alle bildene underveis på turen uten backup.
Hengelåser
Når du er ute og reiser hender det at du må kjøre buss, tog eller må sove i rom med andre, ukjente mennesker. Da kan det være greit å ha en eller to små hengelåser som kan brukes til å låse sekken. Du vil nemlig ikke at andre skal rote rundt i bagasjen din og i verste fall ta med seg noe de plutselig får lyst på.
Adapter
Du vet aldri hva slags strømuttak det er i landet du kommer til, og derfor er et adapter et absolutt must. Disse fås kjøpt på flyplasser, gjerne til en altfor dyr penge, men det er bedre enn å gå tom for strøm på mobilen. Ikke sant?
Kopi av dokumentene dine
Det høres kjedelig ut, men er gull verdt dersom du skulle bli utsatt for noe som medfører at ting blir stjålet. Da risikerer du å stå der uten pass eller annen form for legitimasjon, og det er godt oppe på kjiphetsskalaen når du befinner deg langt hjemmefra.
Sørg alltid for å ha kopier av pass, bankkort, reiseforsikring og andre viktige dokumenter med deg, ha det på ett sted, gjerne i en konvolutt, og gjem det på et trygt sted.
Sekk, bag eller koffert?
OK, så har du fulgt den gylne pakkeformel og lagt frem alt av klær du skal ha med deg. Men hva slags sekk skal du pakke i? Skal du pakke i sekk i det hele tatt? Holder det med en duffelbag? Hva med trillekoffert?
Spørsmålene er så fryktelig mange, spesielt de første gangene man skal ut i den store verden.
Valg av sekk/bag/koffert kommer igjen veldig an på type tur du skal på. For meg er likevel én ting klinkende klart:
Trillekoffert – eller koffert i det hele tatt – er fy fy. For det første er alle kofferter like, noe som gjør de vanskelige å spotte på bagasjebåndet på flyplassen.
For det andre er de vanskelige å håndtere. Ja, de ruller fint bortover flisene på flyplassen, men når du kommer ut på grusen utenfor så merker du fort hvor uhåndterlige de faktisk er.
For det tredje er kofferter et dårlig alternativ når det kommer til de kreative løsningene – og ja, disse finnes, og ja, once you go sack, you’ll never go back (sorry!).
Duffelbag
Jeg har selv brukt duffelbag ved flere anledninger, og jeg må si at det er et godt alternativ så lenge det ikke krever allverdens med bæring.
Jeg har to av bagene til North Face – som attpåtil er vanntette – og som virkelig gjør jobben sin, men bæresystemet er ikke tilrettelagt for bæring over lengre avstander. Du har null støtte for hoftene, noe som gjør at skuldrene blir svært utsatte, i hvert fall dersom bagen veier opp mot 20 kg.
Vinneren: Ryggsekk
Så da står vi igjen med ryggsekk, da. Det er tross alt ikke uten grunn at det heter backpacking.
Før min avreise til Finnmark høsten 2015 kjøpte jeg en Osprey Xenith 105L. Det er en svær jævel av en ryggsekk, men så kan jeg også bruke den til omtrent hva som helst, og sannsynligvis har jeg den til jeg er gammel og grå og jeg kun trenger å pakke trillekofferten til det cruiset jeg skal på.
Ulempen med en så stor sekk, er at det er lett å pakke for mye. Fordelen er selvsagt at den rommer alt du trenger å ha med.
Nå er ikke jeg sponset av Osprey på noen som helst slags måte, men sekken gjør virkelig jobben sin. Den er god å bære, selv vekt på rundt 25 kilo og gjerne mer enn det også, pluss at den har gode pakkeløsninger – blant annet åpning foran og en avtakbar daypack – som gjør det til mer enn bare en ryggsekk. Regntrekk følger med (så vidt jeg kan huske), og man får kjøpt et hendig reisetrekk ved siden av.
Jeg brukte denne sekken i Sør-Amerika i 2016, og selv om jeg gikk på en blemme og pakket altfor mye på del 1 av turen, fikk jeg tilpasset det slik at jeg dro tilbake med mindre bagasje da del 2 startet.
Etter all sannsynlighet trenger du ikke en så stor sekk. Jeg vil anta at en sekk på mellom 60L og 80L vil gjøre nytten sin og vel så det.
Daypack?
Selvsagt er ikke en stor ryggsekk nok. Du trenger etter all sannsynlighet en daypack i tillegg. Her må man nesten tenke seg nøye om med tanke på hva man har behov for og hvor stæsj man skal ha med, men for meg, som har med kamera, Mac, kabler og annen elektronikk, er jeg nødt til å ha med meg en noe mindre sekk som jeg kan ha med på flyet.
Valget har valgt på en Osprey Stratos 36L, som i utgangspunktet ble kjøpt som daypack til Himalaya-turen i 2015, og som funket veldig bra der, men som kanskje ikke er det optimale valget for en tilleggssekk når man skal ut på langtur.
Her ville jeg nok ha gått for et noe mindre alternativ – rundt 30L, kanskje til og med enda mindre – og en sekk som lar seg brette sammen og dermed får plass i den store sekken ved behov.
Jeg har med stort hell brukt en Fjällräven Kånken størrelse medium (16L) når jeg har vært på byvandring f.eks. Denne er svært liten og hendig, men rommer samtidig en god del. Den er også såpass fleksibel at den kan rulles sammen og dyttes i en større sekk når man ikke bruker den. Jeg passet alltid på å ha en regnpose i sekken når jeg gikk ut, i tilfelle regn, da sekken i seg selv ikke er vanntett.
Pakk smart med pakkeposer/pakkekuber
Å hjælpes, en av mine store oppdagelser i 2016 har vært pakkekuber, eller pakkeposer. Kort fortalt er dette poser/kuber i forskjellige størrelser og formater som jeg rett og slett kategoriserte plaggene mine i.
Boxershortser i én kube, sokker i en annen, t-skjorter i en tredje og så videre.
Disse posene har altså hjulpet meg så fryktelig mye når jeg har stått med huet nedi sekken på diverse hosteller rundt omkring og lett etter spesifikke plagg eller et par rene sokker. Istedenfor å ta ut alt innholdet, gjelder det bare å finne den rette posen.
På IKEA får du fire poser i forskjellig størrelse til 49,-. Jeg kjøpte like godt fem, altså 20 totalt, da jeg var der rett før jeg reiste til Sør-Amerika. Genialt!
6 comments
Takk for masse gode tips! Har strevd selv med å pakke og bestemme meg for hva jeg vil ha med og hva jeg trenger å ha med. Endte selvsagt med å overpakke selv om jeg tok mye ut av. Men noen ting lærte jeg!
Var på en liten backpacking tur i Costa Rica i regnsesongen. Fantastisk med mindre turister og regnet kommer nesten på tiden hver dag.
Bomull var lite smart å ha med der. Høy luftfuktighet og etter klesvask i vasken, så tok det to dager å tørke det. Da var det mye lettere å ha treningstøy eller tøy som puster/tørker fort.
Hadde med en tynn ullgenser, skjerf og ullsokker, noe jeg er himla glad for da det var kaldere høyere oppe i fjellene. Og skjerfet er stort så det kan brukes som både teppe og kjole (på stranden)
Når det gjelder hygieneartikler så er det jo litt av hvert. Og her pakket jeg med meg alt for mye. Men en pakke med intimservietter, tannbørste og noe til å vaske ansiktet med er definitivt greit å ha. Og hårbørste (for alle oss jenter med langt og vanskelig hår).
Og det silkelakenet forelsket jeg meg helt i, og brukte det selv når jeg fikk utdelt reint sengetøy. Men vil også legge til at et lite reisehåndkle som tørker fort er like høyt på lista. (aldri mere vanlige håndklær på reise!)
Har ikke prøvd det kameraet før, men personlig har jeg blitt veldig glad i mitt lille olympus pen kamera. Lett og hendig å ha med seg og tar gode bilder!
Som sekk hadde jeg en Bergans trollhetta lady 75L. Den gjorde virkelig jobben og er knallgod. Til dagstursekk hadde jeg en Osprey Sirrus 36 og en liten fra SeaToSummit som er på str med hånden min. Jeg hadde to store pakkeposer, men ikke pakkekuber. Noe jeg definitivt skal ha neste gang! Hver dag stod jeg på hostellet og rota for å finne klærne mine nedi disse posene! Heldigvis var det ikke plastikkposer. Da det er fryktelig irriterende å våkne til om noen bråker med det. Så må ta meg en tur innom ikea.
Ellers så tror jeg at på neste tur blir det kun en sekk som jeg kan ha med på flyet og en mindre veske. Har lært det at jeg trenger faktisk ikke så mye, og om jeg trenger noe, så kan det som regel kjøpes underveis!
Ha en flott videre reise!
Takk for det. Virker som om du er godt forberedt fra før! 🙂
Hei!
Jeg skal på en rundreise nå i februar 2017, og lurte på om du har no erfaring med å ta med Mac/PC på tur?
Er litt redd for at den skal bli stjelt o.l når man bor på hostell.
Heisann,
Jeg har stort sett alltid med Mac-en når jeg er ute og reiser. Når man bor på hostell har man stort sett et skap eller lignende som man kan låse denslags inn i når man er ute. Jeg har ikke hatt noen ubehagelige situasjoner i forbindelse med dette foreløpig, men greit å ha minimum begge øynene oppe. Ta heller den lille ekstra forholdsregelen enn å ikke gjøre det.
God tur! Hvor skal du?
Hei, skal på India tur i 17 dager, lurte på hva som vil være en bra pakkeliste samt hvor stor sekk trenger jeg? 😀
Mvh Espen Engan
Det kommer helt an på hvor du skal og hva du skal. Skal du farte rundt i lavlandet, eller tenker du deg opp i Himalaya? Strand eller by? Fest eller casual?
Da jeg var i India hadde jeg med meg en sekk på 80L. Nå reiste jeg videre opp i fjellene i Nepal riktignok, men du kommer aldri til å angre på at du har god nok plass 🙂