Dersom du starter ditt sør-amerikanske eventyr i La Paz i Bolivia, kommer du til å lure på hva i all verden du har begitt deg ut på.
For mange nordmenn står ikke Bolivia høyest på den såkalte «bucketlista». Det er sikkert flere grunner til det. Mange vet ikke en gang hvor Bolivia ligger. Men Bolivia, og ikke minst landet største by, La Paz, bør helt definitivt stå på lista til alle og enhver som er middels reiseinteressert.
Bolivia ligger kort fortalt midt i Sør-Amerika, som ett av to land på kontinentet uten kyst (Paraguay, som enda færre nordmenn kjenner til, er det andre).
Hjertet i dette landlåste landet med grense til blant annet Brasil, Argentina og Perú heter altså La Paz.
Freden, dersom man oversetter til norsk.
| Les også: Komplett reiseguide og mine beste reisetips til La Paz.
Byen med «feil» navn
Og det starter egentlig her. Med navnet.
For freden eller fredelig er den siste assosiasjonen kjære La Paz har å by på (selv om det er fred her i ordets rette forstand). Det sørger blant annet et konstant vedvarende trafikkaos for. Det finnes trafikklys, men de er det ingen som bryr seg om.
I beste fall kjører man gjerne på rødt og stanser på grønt.
Høyreregel? Glem det. Vikeplikt? Det finnes ikke i den bolivianske ordboka.
Men tuting, det kan de. Det er viktigere å tute enn å trykke inn gasspedalen og kjøre når det er deres tur. Og når absolutt alt stokker seg, når alle bilene står på kryss og tvers med null fremdrift, så lærer alle bolivianske sjåfører at alle skal tute på likt samtidig som man banner og sverter til hverandre, gjerne på så mange av de 37 offisielle språkene i Bolivia som mulig.
Trafikkpolitiet i La Paz står som regel bare og speider utover mens de trekker på skuldrene til hverandre.
De har rett og slett gitt opp. Med god grunn.
Kollektivtrafikk over bakken
I La Paz har man har forstått at dette ikke kan fortsette. Derfor bygde man i 2014 et kollektivsystem som går over bakken. Konseptet består av tre taubaner, kalt Mi Teleférico, som går fra forskjellige steder i La Paz opp til El Alto, byen som ligger på høylandet ovenfor.
Syv linjer til er under planlegging.
Én av taubanene går fra byens kirkegård, som egentlig kan minne mer om en liten by i seg selv.
Taubanene går opp til byen med det beskrivende navnet El Alto, som rett og slett betyr Høyden. Det må sies å passe greit til en by som ligger over 4 000 meter over havet.
Kvinnewrestling i El Alto
El Alto var tidligere kun en liten forstad til La Paz, men har nå vokst til å bli en millionby større enn La Paz selv.
Det er her, i El Alto, verdens høyest beliggende internasjonale flyplass ligger. Det er også her verdens største utemarked befinner seg, et marked hvor man kan finne alt fra brukte joggesko til gamle flymotorer.
Det er her man kan gå til sjamaner og bli spådd fremtiden. Og det er her man kan se innfødte kvinner, såkalte cholitas, fribryte (wrestle) med hverandre. For øvrig det rareste arrangementet jeg har vært vitne til noensinne.
El Alto er dermed, om mulig, et enda merkeligere sted enn La Paz.
Høydesyk?
Vi må innom høyden. Dette området her ligger altså på mellom 3 600 og 4 100 meter over havet. Det er godt over en kilometer høyere enn Norges høyeste knaus, nemlig Galdhøpiggen.
Her er luften så tynn at man blir andpusten bare av å ta seg en tur på ramma. Det er faktisk ikke tøys. De første dagene i La Paz er så utmattende at det føles som man har deltatt i tre Tour de France etter hverandre.
Og som om det ikke er slitsomt nok å ferdes rundt i nesten 4 000 meters høyde; byen finnes ikke flat.
La Paz ligger nemlig nede i en bolleformet dal, omringet av bratte skråninger på alle kanter, og absolutt alle gatene går i så måte enten bratt oppover eller bratt nedover.
Både bussene og bilene her kjører nesten kun i første gir og slipper ut så mye eksos og avfallsstoffer at et visst miljøparti fra Norge burde ha tatt seg en liten tur hit for å fastslå at Oslo kanskje ikke er så gæærnt likevel.
Cholitaene
Men selv om byen ligger høyt, er menneskene usedvanlig lave. Den gjennomsnittlige kvinnen i Bolivia er under 150 centimeter høy.
Til sammenligning: I Norge regnes kvinner under 150 centimeter som såkalt kortvokste.
Men de vagger seg rundt i La Paz’ gater. Ofte med bowlerhatt på hodet og fotside kjoler i alle regnbuens farger.
| Les også: Hvorfor kvinnene i Bolivia går med bowlerhatt og 11 andre fascinerende fakta om Bolivia.
Cholitaene.
De innfødte kvinnene. Hyggelige som få. Smiler bredt når du kommer, enten de har tenner eller ikke. Ikke kan de et døyt engelsk heller, men snakke med deg, det kan du banne på at de skal.
De skal gjerne selge deg et eller annet også. Det er gjerne helst det de skal når jeg tenker meg om. Armbånd, skjerf, genser eller kanskje et par sokker?
De har alt i disse små bodene sine. Absolutt alt.
Skal det være en død llama?
Kanskje til og med en død llamababy. Sånn hvis du mot formodning skal bygge deg hus i La Paz og du trenger litt hell og lykke, så kan du legge en død llamababy i jorden der huset skal stå og vipps! så er huset ditt velsignet slik at det ikke raser sammen.
Ikke med det første iallfall.
Sliter du kanskje med potensen eller urovekkende lite hårvekst? Vel, det finnes midler for det også. Bare spør på heksemarkedet.
La Paz har nemlig sitt eget heksemarked. Det er ikke svære greiene, bare noen få butikker, men mer enn nok til at du går forbi og tenker «hva i all videste verden?».
Her henger de døde llamaene i tau fra taket, og flere av krukkene er merket med tegninger som ikke overlater noe som helst til fantasien.
| Les også: Mer om de døde llamababyene i 12 fascinerende fakta om Bolivia.
Enkelte ganger kan også heksene ta seg en real fest. Da vi var her, stengte de plutselig sjappene sine en søndags kveld, drakk seg snydens og danset i gatene, og butikkene deres åpnet ikke før flere dager etterpå.
Det er sånt som bare skjer i Bolivia, ofte helt uten forvarsel.
Likevel, i La Paz, og i Bolivia generelt, er det stort sett kvinnene som jobber. Mennene, de … vel, det er det ingen som vet helt.
Ingen supermarkeder
Hvis du skal ut og gjøre de nødvendige innkjøpene dine i La Paz, må du planlegge godt. Byen har nemlig ingen supermarkeder. Ingen Rema 1000-ish der du kan få tak i alt fra kyllingfilet til oppvaskbørster.
Nei, skal du handle i La Paz, må du på markedet. Og markedet, det er oppe på torsdager og søndager. Her får du kjøpt alt fra cashewnøtter til levende høner. Her er det kvinnene som regjerer. De både kjøper og selger.
Og mennene? De glimrer med sitt fravær. Igjen.
Populær president
Men presidenten i Bolivia, han er mann. I motsetning til sine 79 forgjengere er han også populær. Evo Morales heter han, og han regnes som den første presidenten av urbefolknings-avstamning i Bolivia noensinne.
Bare det gjør ham umåtelig populær.
Morales bor og jobber i La Paz. Hovedstaden ligger likevel flere hundre kilometer lenger sør, i Sucre. Det er kanskje like greit, sånn for Bolivias skyld.
En hovedstad bør nemlig ikke ha offisielle bygninger med speilvendte klokker som går baklengs, som klokka i La Paz’ kongressbygning.
Typisk La Paz.
| Les også: Hvorfor kongressklokken går baklengs og 11 andre fascinerende fakta om Bolivia.
Rare, vakre, fascinerende La Paz
La Paz er, som du kanskje skjønner, ikke helt som andre byer. Rar, men usedvanlig sjarmerende og fascinerende. Alt er liksom bakvendt her. Bakvendt fra alt vi er vant til. Vakker er den også, på sin helt egne, særegne måte.
Det mest magiske med La Paz er kanskje øyeblikket når solen går ned bak de høye fjellskrentene som omringer byen, akkurat i det de siste strålene treffer det over 6 000 meter høye fjellet Illimani i horisonten.
Etterhvert som himmelen går fra blå til gul til dyp lilla og over til sort mørke, tennes tusenvis av små lys i de små, beige legokloss-aktige husene som klamrer seg fast til åssidene.
Så, mens mørket senker seg over Freden og byens andre ansikt sakte men sikkert kommer til syne, står man der og klør seg i hodet og lurer på hva i all verden man kan forvente når nok en dag gryr noen timer senere.
| Les også: Reiseguide og mine beste reisetips til La Paz.
| Les også: Reiseguide og mine beste reisetips til Bolivia.
6 comments
Fantastiske bilder! Jeg elsker at det er så mye farger her! La Paz skal jeg absolutt besøke når jeg en gang får tatt turen tilbake til Sør-Amerika! God tur videre!
Det ER mye farger i Sør-Amerika, det er blant annet det som gjør kontinentet så spennende. Takk, men er tilbake i fedrelandet nå 🙂
Flott og morsomt skildret om en by jeg gleder meg til å besøke neste uke! 😀
You’re in for a treat! Bare husk å gi byen litt tid 🙂
Så flott innlegg. Jeg elsker bildene dine med farger og mye følelser. Veldig glad i Latin-Amerika, og skjønner at jeg må ta turen hit 🙂
Takk! La Paz er et must. Tar det par dager å bli vant til, men når det er gjort er det bare å nyte 🙂