REISEGUIDE OG -TIPS TIL LA PAZ

Sannsynligheten er stor for at du kommer til å bli svimmel når du ankommer La Paz for første gang. Det skyldes ikke bare den tynne luften på drøye 3.600 meters høyde, men en helt ekstrem beliggenhet i en slags bolle der kantene består av stupbratte fjellsider, det fantastiske Illimani i horisonten, de fargerike og høyst gjestfrie menneskene og den usedvanlig elendige trafikken.

Husene ser ut som små legoklosser der de er stuet sammen i skråningene opp mot millionbyen El Alto på høyden ovenfor, som knyttes sammen med La Paz ved hjelp av Mi Teleférico – taubanene som ble oppført i 2014. Innbyggernes hverdag er nå enklere, og det har medført at disse to har smeltet sammen til en av kontinentets raskest voksende storbyer.

Byens navn betyr Freden, men ved første øyekast er det ikke mye som minner om fred når man beveger seg rundt i La Paz’ trange gater. Man får en slags merkelig ro likevel. Gi byen litt tid, litt av din tålmodighet, og du vil trives her blant cholitas, gateselgere og løshunder.

Fakta om La Paz

Status: Bolivias administrative hovedstad (Sucre er den offisielle hovedstaden)
Innbyggertall: Ca 800.000. Med omliggende områder: Ca fire millioner
Befolkningstetthet: Ca 1.900 innbyggere per kvadratkilometer
Høyde over havet: 3.640 moh
Grunnlagt: 1548
Internasjonal lufthavn: El Alto Internasjonale Lufthavn
Navnet La Paz betyr: Freden

MIN REISERUTE

Min reiserute Bolivia


Oslo – La Paz:
Fly. Lufthansa via Frankfurt og Bogotá
La Paz – Uyuni: Nattbuss. Todo Turismo
Uyuni – Potosí: Buss. Diana Tours
Potosí – Sucre: Delt taxi
Sucre – La Paz: Fly. Boliviana de Aviación
La Paz – Copacabana: Buss. Bolivia Hop
Copacabana – Puno (Perú): Buss. Bolivia Hop/Peru Hop

NÅR REISE TIL LA PAZ

Det kan være greit å pakke varme klær uansett når du skal til La Paz. Vinteren, altså fra mai til september, oktober regnes nok som den beste årstiden å være her på. Da er himmelen klar, solen skinner og til tross for hva kalenderen viser, er temperaturen på dagtid mer enn levbar. Om kvelden og natten, derimot, synker den under frysepunktet.

Mellom november og april er det såkalt sommer, som betyr noe varmere temperaturer, men som også betyr regn. Tunge skyer legger seg som et lokk over dalen og slipper løs mengder med vann som kan gjøre La Paz’ bratte gater til små, frådende elver.

HVORDAN REISE TIL LA PAZ

Det er to måter å ankomme La Paz på: Med fly eller med buss eller annet kjøretøy.

Fly

Bolivias hovedflyplass (LPB) ligger i El Alto på drøye 4.000 meters høyde, rundt 30-60 minutters kjøring unna La Paz. Det er her de fleste internasjonale avgangene går til og fra, stort sett til andre land i Sør-Amerika. Det er også et par avganger til og fra USA.

Skal du reise til Bolivia med fly, er sjansen dermed meget stor for at du må starte eller avslutte her. Fra Europa har jeg til dags dato ikke klart å finne direktefly, noe som betyr at du sannsynligvis må innom byer som Lima eller Bogotá først for deretter å fly en av de kontinentale selskapene (Avianca, LATAM f.eks) videre til La Paz.

Bolivia er dermed ikke noe billig land å fly til eller fra, spesielt ikke når du kommer fra eller skal til Europa, og av den grunn blir Bolivia ofte et pit-stop for reisende som reiser gjennom Sør-Amerika.

Lufthansa og KLM er to selskaper jeg vet kan ta deg til og fra La Paz med én mellomlanding i Europa og én i Sør-Amerika. Jeg fløy selv førstnevnte via Frankfurt og Bogotá med overgang til Avianca da jeg fløy til La Paz fra Oslo i juni 2016.

Buss

Buss er et svært vanlig fremkomstmiddel i Sør-Amerika, mye fordi fly er dyrt og fordi tog er ikke-eksisterende (selv om Bolivia faktisk har et par toglinjer). De vanligste grenseovergangene i Bolivia er i nærheten av Titicacasjøen i vest og via Atacama-ørkenen i sør.

Bussterminalen, for øvrig en spektakulær bygning designet av Gustav Eiffel, ligger nord i byen, rett ved Plaza Antofagasta. Man kan gå, det er rundt 15-20 minutters gange fra turistområdene, men det er lettest å ta en taxi. Noen busser ankommer andre steder, f.eks ved busselskapets kontorer, slik at man vet aldri helt hvor i La Paz man faktisk ankommer. Spør bussjåføren dersom du er i tvil.

Det er relativt enkelt å nå La Paz med buss fra stort sett overalt i Bolivia, men merk at selv om avstandene tilsynelatende er ganske korte, kan selve turen ta flerfoldige timer.

Buss er dog billig. Vi betalte f.eks 300 norske kroner for nattbuss mellom La Paz og Uyuni med et selskap som heter Todo Turismo. Selv om avstanden “kun” er rundt 550 km, tok turen drøye 10 timer.

Andre populære bussruter er Copacabana – La Paz (ca tre timer), Oruro – La Paz (ca tre timer), Cochabamba – La Paz (ca seks timer) og Sucre – La Paz (ca 10-12 timer).

REISE RUNDT I LA PAZ

Når du skal komme deg rundt i La Paz trenger du en god porsjon tålmodighet, en god porsjon eventyrlyst og litt spanskkunnskaper.

Til fots

Mye av La Paz er faktisk fullt mulig å utforske til fots, som er min favorittmåte å komme meg rundt på når jeg besøker nye steder. Det er da du får øye på tingene som får deg til å bli glad i stedet du besøker. Få tak i et kart og hiv deg uti det.

Spesielt området rundt San Francisco og opp mot gaten Illampu er fullt mulig å traske rundt i timesvis. Det er både trygt og interessant. Det er også verdt å ta spaserturen over hovedgaten, til Plaza Murillo og videre opp til Killi Killi, utsiktspunktet som gir en fantastisk utsikt over byen – spesielt i solnedgangen.

Holder man seg til det som kan anses som hovedgatene, spesielt på dagtid, skal det være relativt trygt å ta seg rundt til fots. Husk at gatene er bratte og luften tynn, så ta med nok drikke og bruk godt med tid.

Går du deg bort, gå alltid nedover. Da vil du alltid nå en eller annen hovedgate som gjør det lettere å navigere deg tilbake der du kom fra.

Buss/colectivo

Buss La Paz

La Paz er for trangt og kaotisk til at det går tradisjonelle busser inne i byen. Kollektivtrafikken består isteden av mindre busser (micros) og små minivans (colectivos) med plass til alt fra fem til 15 personer, og som kjører dedikerte strekninger.

Destinasjonen er nevnt på en plakat i vinduet, og kjøretøyet kan stoppes hvor som helst på ruten; bare gi et lite vink der du enten skal på eller av. Utfordringen her er selvsagt å inne gaten der akkurat din colectivo går, men det går an å spørre lokalbefolkningen, som stort sett har stålkontroll på slike ting.

En tur koster som regel 2-4 bolivianos én vei, altså maks fem norske kroner.

Taxi

Skal du fra A til B og avstanden er litt lengre enn det som er vanlig gåavstand, er taxi det enkleste alternativet. De offisielle taxiene i La Paz skal ha en gul klistrelapp med fire- eller femsifrede tall på, som indikerer at de ikke er pirattaxier. Taxiene bruker ikke taksametere, så avtal pris på forhånd. Det er fullt mulig å prute.

Betal ikke mer enn 25 BOB for en (lengre) tur i La Paz. En tur til eller fra flyplassen i El Alto bør ikke koste mer enn 50 BOB.

Taubane (Mi Teleférico)

Mi Teleferico La Paz

I 2014 sto en splitter ny måte å komme seg rundt i La Paz klar til bruk: Taubanene, populært kalt Mi Teleférico. Systemet består i dag av tre forskjellige taubaner, rød, gul og grønn linje, som alle knytter forskjellige steder i La Paz sammen med El Alto, byen i høylandet ovenfor byen. Sju linjer til er under planlegging.

Mi Teleférico er en trygg, behagelig og billig måte å komme seg fra A til B på, og én tur koster tre BOB.

Den røde linjen går nord i byen, fra den gamle togstasjonen via kirkegården og opp til El Alto.

Den gule linjen går mer nede i downtown, fra Libertador (som deles med den grønne linjen) til Sopocachi og Buenos Aires før den ender opp i El Alto.

Den grønne linjen går fra dypt nede i Zona Sur og ender opp i Libertador, startpunktet for den gule linjen.

TING Å GJØRE I LA PAZ

La Paz er kanskje ikke fullstappet av de spektakulære attraksjonene, men tar man seg tiden, finner man mer enn nok å gjøre i denne spennende byen likevel.

Ta en “free” walking tour

Plaza de San Pedro La Paz
Plaza de San Pedro – stedet der gåturen starter fra.

Det første vi gjorde i La Paz var å slenge oss på en såkalt “free walking tour”. Faktisk er det ganske så misvisende, for nå må man betale 25 BOB, men det er fortsatt ekstremt billig for en to, tre timers guidet tur i La Paz’ gater.

Firmaet jeg vil anbefale kaller seg Red Cap og er lett gjenkjennelige på de røde capsene og de røde t-skjortene. Oppmøtested er Plaza San Pedro, og de kjører to turer om dagen: Én klokken 11 og én klokken 14.

Denne turen vil ta deg innom de mest populære stedene i turistområdet i sentrum, og man får høre spennende historier underveis. Prøv å gjøre turen på en søndag, slik at turen går innom det enorme søndagsmarkedet.

I tillegg til denne standardturen, har Red Cap flere andre alternativer også, blant annet en tur som inkluderer et besøk på kirkegården og cholita-wrestling (se lenger ned). Sjekk Red Caps hjemmesider for mer informasjon.

Komme hit

Plaza San Pedro er i gåavstand fra de aller fleste hosteller og hoteller i turistområdet i La Paz, rundt 15 minutter sørover fra Plaza San Francisco. Spør om et kart i resepsjonen og be de peke ut parken for deg.

Pris

Tidligere baserte turen seg kun på tips, men etter at det ble ulovlig, tar de 25 BOB per person pluss tips.

Tidspunkt

To turer om dagen: Én klokken 11 og én klokken 14.

Anbefalt selskap

Red Cap Walking Tours

Ta en tur innom kirkegården

Kirkegården i La Paz

OK, det er ikke ofte jeg anbefaler å ta en tur på kirkegården, men den i La Paz er faktisk vel verdt et besøk. Forskjellen på kirkegården i de latinamerikanske landene og de vi er vant til, er at de døde begraves i egne “byer” bestående av flere titalls meter lange bygg i flere etasjer. Her kjøper familiene egne “rom” til sine døde der man kan sette urnen med asken, pynte med blomster og tette igjen med en gjennomsiktig glassdør.

Vær oppmerksom på at dette ikke er byens tryggeste område, og ikke kom hit på kvelds- og nattestid.

Komme hit

Kirkegården ligger rett ved den røde taubanelinjen. Flere av colectivoene som kjører i sentrum av La Paz kjører hit. Se etter en som er merket med “cementerio”.

Åpningstider

Jeg tror ikke det er noen åpningstider her, men som turist kan det være greit å komme hit midt på dagen.

Pris

Gratis.

Besøk Basílica de San Francisco

Basilica de San Francisco La Paz

På Plaza San Francisco, La Paz’ hjerte og samlingspunkt, ligger Basílica de San Francisco, en storslagen katolsk kirke fullført i 1758. I tillegg til å besøke selve kirken, kan du få en guidet tur på engelsk til skarve 20 BOB. Prøv å få med deg denne turen i skumringstimen, akkurat i det lysene i husene rundt omkring kirken skrus på. Utsikten fra kirketårnet er magisk!

Komme hit

Plaza San Francisco og kirken er i gåavstand fra de aller fleste hosteller og hoteller i turistområdet i La Paz.

Pris

Å entre kirken er gratis, men hvis du vil inn i klosteret og opp på taket, koster det 20 BOB per person. Engelskspråklig guide er inkludert. Verdt det!

Åpningstider

Mandag til lørdag fra 16-18

Trask rundt i Aymara-distriktet

Aymara-distriktet La Paz

Når du står på Plaza San Francisco og begynner klatringen i gatene i retning vest, entrer du det klassiske Aymara-distriktet. Her vil du finne det man kanskje vil anse som det mer klassiske Bolivia, med massevis av små butikker som selger tradisjonelle klær, armbånd, kjeder og annet suvenir-preget håndverk pluss masse små, trivelige restauranter og kaféer.

Sagarnaga og Linares er kanskje de to mest populære og severdige gatene, men her er det lett å bruke noen timer på å bare gå seg bort. Ovenfor Illampu er det derimot ikke så mye å se.

Komme hit

Sjansen er stor for at du bor innenfor en radius på fem minutters gange.

Gå deg vill på søndagsmarkedet

Søndagsmarked La Paz

Hver søndag er det et enormt marked i La Paz der man selger alt fra spennende mat til dobørster. I La Paz har man nemlig ikke så mange tradisjonelle supermarkeder, og de innfødte kjøper stort sett alt av nødvendige råvarer på nettopp dette markedet, som er åpent fra tidlig om morgenen til sent på ettermiddagen.

Her vil du finne hundrevis av forskjellige boder som selger alt mellom himmel og jord, og det er fascinerende å bare blende inn sammen med et virvar av lokale og se hvordan de gjør sine nødvendige innkjøp. Forskjellen fra hvordan vi selv handler er nemlig enorm.

Komme hit

Gå til sørenden av Calle Zoilo Flores, et par kvartaler unna Plaza San Pedro. Markedet starter som regel der og strekker seg nordover.

Åpningstider

Soloppgang til solnedgang.

Besøk heksemarkedet

Heksemarkedet i La Paz

En av Bolivias mer merkelige tradisjoner er blant annet å gravlegge døde llamababyer i bakken der et nytt hus skal oppføres. Det skal nemlig bringe hell og lykke. Llamaene, i tillegg til en hel haug med andre, rare, obskure ting, får man kjøpt på heksemarkedet som ligger i Melchor Jímenez, den lille gaten mellom Illampu og mer kjente Linares.

Er du i området, er det umulig å ikke få med seg heksemarkedet – og det er en opplevelse du ikke kan være foruten.

Mer om de historien bak de døde llamaene kan du lese her.

Komme hit

Sjansen er stor for at du bor innenfor en radius på fem minutters gange.

Åpningstider

Soloppgang til solnedgang

Besøk Plaza Murillo

Plaza Murillo La Paz

Jeg nevnte at Plaza San Francisco er hjertet i La Paz, men det er nok ikke helt sant. Plaza Murillo rommer nemlig presidentpalasset, kongressen og katedralen og er virkelig verdt et besøk. Gatene her er avsperret for vanlig biltrafikk, så plassen er en liten rolig “oase” midt i byen med avslappet stemning, kul arkitektur og en spennende historie.

Merk deg også at klokken i toppen av kongressbygningen er speilvendt og går baklengs. Grunnen kan du lese her.

Rundt Plaza Murillo ligger trange gater med fargerike bygninger i koloniansk stil, så husk å ta med deg kameraet!

Komme hit

Plaza Murillo ligger et par kvartaler øst for hovedgaten Avenida Pérez Velasco, altså på motsatt side av veien når du står på Plaza San Francisco. Det er maks 10 minutter å gå fra plazaen – enten ved å krysse hovedgaten eller ved å gå via gangbroen som går fra mercadoen (markedet) i nærheten.

Se solnedgangen fra Mirador Killi Killi

Killi Killi La Paz

Ikke så fryktelig langt unna Plaza Murillo ligger Killi Killi, et utsiktspunkt der du kan se La Paz og deler av El Alto i all sin prakt. Killi Killi er spennende nok på dagtid, men prøv å få med deg solnedgangen. Her kan nemlig de mest fantastiske himmelformasjoner og farger åpenbare seg, med 6.438 meter høye Illimani som et bokstavelig høydepunkt i horisonten.

Komme hit

Killi Killi ligger i gåavstand fra Plaza Murillo, men merk deg at du må forsere et par relativt bratte bakker for å komme hit. Ha med vann og ta deg god tid. Bruk også et kart, da gatene her kan fremstå som noe uoversiktlige. Det letteste er nok å ta Avenida Sucre for så å gå opp Avenida La Bandera. Her finner du trappene som leder opp til selve utsiktspunktet.

Området skal være trygt å ferdes i, men ikke kom tilbake altfor sent. Eventuelt ta en taxi eller en colectivo tilbake til sentrum dersom du beveger deg tilbake etter mørkets frembrudd.

Pris

Gratis.

Åpningstider

Jeg er 99% sikker på at man kan komme opp her døgnet rundt.

Se cholita-wrestling

Cholita wrestling La Paz

Dette er kanskje det rareste du kan gjøre i La Paz, og kanskje i Bolivia generelt. Dette handler kort og godt om innfødte kvinner fra Aymara-folket, såkalte cholitas, iført sine tradisjonelle klær bestående av fargerike overdeler og lange, fotsige skjørt som fribryter (wrestler) med og mot hverandre. Arrangementet er svært populært, både blant turister og blant lokale, og trekker fulle hus hver søndag.

Brytingen er selvsagt bare skuespill, og kvinnene er ikke spesielt flinke til det, men det byr på ganske god underholdning og en god latter eller tre. Bli ikke overrasket dersom du blir invitert med på moroa, da damene ofte går rundt blant publikum for å høste anerkjennelse. Bli heller ikke overrasket dersom det flyr vann, appelsinskall og annet “søppel” gjennom luften fra de lokale på tribunen.

Arrangementet varer gjerne i to, tre timer og den første timen er forbeholdt de mannlige wrestlerne.

Komme hit

Arrangementet foregår i en innendørshall kalt Coliseo i El Alto, ovenfor La Paz. Du kommer deg hit ved å ta en minibuss mot Caja fra Basílica de San Francisco. Spør sjåføren om han kan gi beskjed når du skal av. Turen tar ca 30 minutter fra La Paz. Alternativt kan du ta taubanen opp til El Alto og gå gjennom det enorme utendørsmarkedet der oppe, men det anbefaler jeg ikke å gjøre på egenhånd.

Et annet alternativ er å gjøre det med en guide. Red Cap, som jeg nevnte over, har turer som avsluttes med wrestlingen. Vi betalte 195 BOB da vi gjorde en slik tur i juni 2016.

Når

Wrestlingen foregår hver søndag, og varer gjerne fra 16-19.

Pris

Det koster fra 50 BOB å komme inn. 90 BOB for “VIP-plasser”. Billetter kan kjøpes i døra. 195 BOB hvis du gjør det sammen med Red Cap Walking Tours, som også inkluderer tur et besøk på kirkegården, en tur med taubanen og et besøk på verdens største utendørsmarked i El Alto.

Sykle Death Road

Death Road

Du kan nesten ikke være i La Paz uten å sykle Yungas-veien, mer populært kalt Death Road. Denne veistrekningen er nesten 60 kilometer lang og strekker seg fra La Paz ned til Coroico, der 3.000 høydemeter skal forseres. Turen er ikke for pyser – veien er flere ganger kåret til verdens farligste – men dersom man tar det med ro og ikke tar unødvendige sjanser, går det helt fint.

Man starter på over 4.700 meters høyde nordøst for La Paz og sykler de første kilometerne på asfalt før det bærer inn i jungelen og grusveien som snirkler seg langs stupbratte fjellsider helt ned mot Coroico.

Selv om det er fullt mulig å sykle her på egenhånd, anbefaler jeg på det sterkeste å gjøre det sammen med en guide som er lommekjent i området. Han eller hun har nemlig viktig informasjon om partiene man skal gjennom, hva slags svinger det er, hvordan terrenget er og så videre.

I tillegg får du tilsendt bilder og videoer i etterkant av turen. Og en t-skjorte som forteller alle at du overlevde Death Road.

Du kan for øvrig lese mer om min ferd ned Death Road og få flere tips her.

Komme hit

Turen starter på 4.700 meters høyde en times kjøring unna sentrum av La Paz. Booker man gjennom et byrå, blir man selvsagt plukket opp på hotellet eller møtes et annet sted mer sentralt i La Paz.

Når

Det går turer ned Death Road hver eneste dag med forskjellige byråer. Vanligvis blir man plukket opp på hotellet eller møtes på et fastsatt møtested rundt klokken 7 om morgenen og er tilbake i La Paz 12-14 timer senere.

Pris

Prisen varierer veldig fra byrå til byrå. Vi valgte det byrået som hadde best rating på Tripadvisor, Gravity Bolivia, og betalte 850 BOB per person. Da fikk vi til gjengjeld svært gode guider, en dyktig sjåfør, solide sykler og lunsj.

Anbefalt byrå

Vi brukte Gravity Bolivia, noe vi var veldig fornøyde med. Muligens dyrest, men det er verdt det. Utstyret er i skjønneste orden og guidene er veldig bra. Anbefales på det varmeste.

Hvordan dagen ser ut (med Gravity Bolivia)

Ca 07:30: Avreise fra La Paz

Ca 09:00: Startskuddet går oppe på La Cumbre, 4.700 moh

Ca 09:00 – 14:00: Sykle Death Road

Ca 14:00-16:00: Øl, avslapping og en varm dusj

Ca 16:00-19:00: Hjemreise

Ca 19:00-20:00: Ankomst La Paz

BO

La Paz er full av hosteller og hoteller til en svært OK penge. Her er det nesten bare å tråle bookingsidene og velge og vrake. Vi bodde på Sol Andino Hostal, maks 10 minutters gange unna Plaza San Francisco.

Med andre ord svært sentralt, og vi likte oss svært godt.

Standarden på hotellene i Bolivia er litt annerledes enn vi kanskje er vant til. Ikke forvent noe særlig med varme på rommet for eksempel, men ofte byr de i det minste på varme pledd slik at det aldri blir noe problem. Varmtvannet var i orden og frokosten var helt OK.

Prisen vi betalte var rundt 270 norske kroner per natt for et privatrom med to senger.

Anbefales!

SIKKERHET

Bolivia er et svært fattig land, og med fattigdom kommer ofte kriminalitet. Jeg ble advart flere ganger om La Paz og hvor farlig det er der, men jeg opplevde aldri noe som lignet ubehageligheter. Det til tross for at jeg var der en ukes tid.

Det betyr likevel ikke at man ikke må se seg for. Jeg har nemlig aldri sett meg like ofte over skulderen som jeg gjorde da jeg var der.

Som i alle andre storbyer, ta nødvendige forholdsregler når du ferdes rundt. Hør med lokale, gjerne de på hotellet, hva de anbefaler. Er det strøk du bør unngå, gjør det. Bør du være inne til en viss tid, vær det. Bør du ikke praie en taxi fra gata, ikke gjør det.

Demonstrasjoner kan forekomme. Jeg opplevde det aldri i La Paz, men da jeg var i Potosí, en av Bolivias fattigste byer, oppsto det en demonstrasjon da vi satt og spiste lunsj. I tillegg til høye “kamprop” ble det smelt papirbomber, og situasjonen kunne oppfattes som truende for utenforstående. Innehaveren av restauranten stengte også dørene og slukket lyset, og vi måtte rett og slett vente inne i restauranten til demonstrasjonen var ferdig før vi fikk lov til å gå.

Merk deg også at trafikken i La Paz, kan være regelrett farlig. Pass på før du krysser gata, da bolivianere ikke nødvendigvis bryr seg om trafikklyset viser rødt, gult eller grønt.

Lommetyveri/ran

I La Paz kan det være lurt å ha begge øynene åpne når du ferdes rundt. Bolivia er et av verdens fattigste land, og kriminalitet er så absolutt tilstede. Selv om jeg ikke opplevde noe ubehagelig selv, snakket jeg med flere rundt omkring i Sør-Amerika som hadde opplevd ubehagelige situasjoner.

Det finnes blant annet en person som går rundt i La Paz’ gater iført politiuniform og ber turister om å få se passene deres. All den tid de færreste turister har med seg passet ut, ber han turistene om å bli med inn i en taxi til hotellet slik at man kan vise frem passet der. Det man ikke vet, er at taxisjåføren er med på “leken”, at dørene låses og at man blir tvunget til å gi fra seg alle eiendeler for så å bli sluppet av på ukjent sted.

Politiet i byen vet om personen og hva som skjer, men de virker ikke å bry seg nevneverdig om at det foregår.

Kommer det bort noen som ber om pass eller annen dokumentasjon, insistér på å gjøre det på nærmeste politistasjon. Sørg eventuelt for å prate med personen inne på en restaurant, en kafé eller andre offentlige steder.

Vær også oppmerksom på falsk turistpoliti og det som kan betegnes som overhjelpsomme lokale. Vær naturlig skeptisk, selv om de aller, aller fleste bolivianere er snille som dagen er lang.

“Scam” med illeluktende væske

Sjansen er tilstede for at du kan bli utsatt for en såkalt «scam». Det innebærer gjerne at noen prikker deg på skulderen, spytter på deg eller søler illeluktende væske på deg for å få din opperksomhet. En medhjelper prøver så å tømme lommene dine eller stjele sekken din.

Dette skjedde meg i Buenos Aires.

Blir du utsatt for dette, bare gå. Gå til et annet sted og sørg for at disse menneskene ikke følger etter deg. Sjansen for dette er liten, og det haster tross alt ikke å få tørket av jakka eller buksa.

MIN FULLSTENDIGE REISEGUIDE TIL BOLIVIA

Bolivia

MINE HISTORIER FRA BOLIVIA

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Instagram

Følg reisene mine på Instagram