Helt syd i Argentina, omgitt av de ville Andesfjellene i vest og det ville Atlanterhavet i øst, finner vi Patagonia, et enormt tilnærmet uberørt område som sannsynligvis savner sidestykke.
Langs grensen til Chile reiser de majestetiske, snødekte fjelltoppene seg som kirkespir i horisonten, og langs deres føtter ligger noen av verdens største isbreer og speiler sine hvite og blå farger i den argentinske solen og i de turkise innsjøene.
Mot øst brer det seg et øde høyland bestående av tilnærmet ingenting, annet enn fred og ro og tid til å pleie seg selv og sine egne tanker.
Patagonia er kontrastenes land. Dette er stedet der det er lov til å bli overveldet.
Dette er stedet som garantert får deg til å drømme deg tilbake.
Merk: Denne guiden gjelder kun den sørlige delen av Patagonia, i områdene rundt El Calafate og El Chaltén.
Denne artikkelen innholder
FAKTA OM PATAGONIA
Størrelse: 1 043 076 kvadratkilometer (totalt i Argentina og Chile)
Største by: Neuquén, Argentina (345 097 innbyggere)
Befolkningstetthet: Ca 1,9 innbyggere per kvadratkilometer
Høyde over havet: 0 – 4 000 moh
Navnet Patagonia betyr: Patagón – kjemper – en beskrivelse av menneskene de oppdagelsesreisende møtte i Patagonia på midten av 1500-tallet
NÅR REISE TIL PATAGONIA
Her strides de lærde. Den offisielle høysesongen i Patagonia er om våren og sommeren, det vil si fra oktober til mars, men da er menneskemengdene størst, prisene høyest og været er faktisk ganske så variabelt.
Den varmeste tiden, ja, men ofte med mye vind og skyer.
Har du mulighet, kan april anbefales. Da er høsten kommet, men snøen lar fortsatt vente på seg. Det betyr at fargene i fjellet er ubeskrivelig vakre, det er færre mennesker, lettere å finne steder å bo og prisene kan også være hakket lavere.
Været kan også være stabilt bra i lange perioder, selv om nettene er relativt kalde.
HVORDAN REISE TIL PATAGONIA
Patagonia dekker et enormt område, så her finnes det fryktelig mange muligheter.
Er tanken å reise hele veien fra Norge, vil jeg sterkt anbefale å fly til Buenos Aires og ta et par dager der før du reiser videre. Jeg vil i såfall anbefale å bestille en flybillett tur/retur Buenos Aires og bestille billetten videre til og fra Patagonia separat.
Patagonia har ikke så mange flyplasser. Et hot tips er å fly ned til El Calafate, rund tre timers flytur sørvest for Buenos Aires. Andre alternativer er Rio Gallegos, Puerto Williams og Ushuaia.
Jeg fløy selv til El Calafate da jeg besøkte Argentina sist, og hadde noen fantastiske dager i dette området, omringet av vakre høstfarger. Flybilletten loppet meg for rundt 3 000 norske kroner, men det var utenfor sesong og jeg hadde retur til Córdoba.
Det bør derfor være fullt mulig å få tak i billigere billetter.
Tur/retur fra Norge (Oslo) via Buenos Aires bør derfor være mulig å fly for under 10 000 kroner, bare du gjør litt research.
Det er i tillegg mulig å jobbe seg hele veien nedover med buss, men det er en enormt tidkrevende øvelse.
Et hot tips kan jo være å reise fra Buenos Aires til Mendoza, nyte noen late dager på en vingård før man leier en bil og kjører legendariske Ruta 40 langs Andesfjellene ned til Ildlandet (Terra del Fuego). Jeg har ikke gjort dette selv, men det står høyt oppe på lista mi.
REISE RUNDT I PATAGONIA
Argentina har svært gode bussforbindelser, og Patagonia er stort sett intet unntak. Merk dog at antall avganger varierer stort ut i fra når man er her.
I høysesongen fra oktober til mars går det busser overalt, hele tiden, mens rutene og antall avganger reduseres fra begynnelsen av mai til rundt oktober.
Jeg reiste selv fra El Calafate til El Chaltén og tilbake igjen med buss, en tur som tok rundt tre timer og som kostet rundt 400 ARS én vei – drøye 200 norske kroner.
For busser til og fra El Chaltén kan forresten denne siden brukes (ekstern lenke).
Fra El Calafate er det også en tur på rundt tre timer til Puerto Natales i Chile, som er inngangsporten til Torres del Paine.
Det er også mulig å reise opp mot Bariloche i Innsjødistriktet, rundt 1 500 kilometer lenger nord.
Merk deg dog at avstandene er enorme. For å komme deg fra A til B må du ikke bli sjokkert om bussturen er et sted mellom 18 og 24 timer lang, selvsagt avhengig av hvor du skal.
KOSTNADER
Patagonia er generelt sett dyrere enn resten av Argentina, og prisene er også sesongavhengige.
Merk at minibankene kan være din beste og din verste venn. Noen ganger funker de, andre ganger ikke. Det er heller ingen logikk bak som sier noe om når eller hvorfor. Ofte må du betale 30-40 norske kroner i gebyr bare for å få ut penger, uansett beløp.
Cash is king i Patagonia.
Bo
Et hostel i El Calafate og i El Chaltén kan fås for snaue 150 norske kroner natten i firemannsrom.
Prisene for et privat rom ligger på det dobbelte og vel så det, mens et hotellrom fort kan komme opp i godt over 500 norske kroner per natt på et hotell av ok standard.
Mat
Dette er veldig generelt, men maten følger hovedregelen om at det er dyrere i Patagonia enn i resten av Argentina. Regn med minimum 50 norske kroner for en enkel lunsj ute og minst det dobbelte for en middag.
Bor man på et hostel, lønner det seg å kjøpe mat på supermarkedet og lage maten på kjøkkenet hostellet tilbyr.
Drikke
Drikke følger den samme regelen som maten; den er dyrere her enn i resten av Argentina. En kaffe kan koste rundt 15 norske kroner, en øl kan fort komme opp i 35-40 norske kroner mens 0,5 liter med vann kan finne på å koste 12-13 norske kroner, litt avhengig av hvor den kjøpes.
Hovedregelen er å kjøpe drikken man trenger på supermarkedet. Her er prisene stort sett svært overkommelige sammenlignet med restauranter, kaféer, hoteller og hosteller.
Er du heldig, finner du også en god flaske rødvin til under 30 norske kroner.
TING Å GJØRE I PATAGONIA
Patagonia er et enormt område og inneholder et hav av muligheter for aktiviteter. Velge og vrake er en klisjé, men den passer definitivt inn her.
Spør på hostellet/hotellet du bor på, og de har sannsynligvis et dusin alternativer tilgjengelig – alt fra fotturer og isbre-vandring til fjellklatring og kanoturer.
Da jeg var i Patagonia, fikk jeg gjort tre ting som jeg anbefaler på det aller varmeste.
Gå til Lagunas de Los Tres
Turen fra El Chaltén til Lagunas de Los Tres er kanskje den vakreste og mest spektakulære jeg noensinne har gjort.
Man starter fra den lille byen El Chaltén og går til den vestlige enden av byen, der selve stien starter. Derfra går det litt opp i begynnelsen før den etterhvert flater ut og man passerer vakker, vakker natur før man til slutt når høydepunktet.
Etter en drøy mil, avsluttes turen med en stupbratt klatring opp til selve Lagunas de Los Tres og en fantastisk utsikt over Monte Fitzroy og nabofjellene.
Turen er totalt på rundt 25 kilometer, og man bør minst sette av minimum 10 timer.
Husk mat og drikke!
| Les også: Flere tips og masse bilder fra turen min til Laguna de los Tres og Fitzroy.
Komme hit
Lagunas de Los Tres nås fra den lille byen El Chaltén, tre timers kjøring nord for El Calafate. Det er bare å snøre på seg turskoene på hostellet/hotellet og gå derfra. Stien starter helt nordvest i byen og er svært godt skiltet underveis.
Spør om kart på hostellet/hotellet.
Pris
Det er gratis å gå opp til Lagunas de Los Tres. Foreløpig, i hvert fall.
Åpningstider
Det er mulig å ta denne turen hele døgnet, selvsagt på eget ansvar. Det er fullt mulig å campe underveis også. Campingplassene er skiltet.
Gå til Laguna Torre
Litt sør for Laguna de Los Tres og Monte Fitzroy, ligger innsjøen Laguna Torre ved foten av fjellet Cerro Torre. Turen er ca 19 kilometer tur/retur, men er stort sett flat og sånn sett enklere enn turen til Laguna de Los Tres.
Er du i god form, klarer du denne turen på under åtte timer – med pauser.
Husk mat og drikke!
| Les også: Flere tips og masse bilder fra turen min til Laguna Torre og Cerro Torre.
Komme hit
Laguna Torre nås fra den lille byen El Chaltén, tre timers kjøring nord for El Calafate. Det er bare å snøre på seg turskoene på hostellet/hotellet og gå derfra. Stien i utkanten av byen og er svært godt skiltet underveis.
Spør om kart på hostellet/hotellet.
Pris
Det er gratis å gå opp til Laguna Torre. Foreløpig, i hvert fall.
Åpningstider
Det er mulig å ta denne turen hele døgnet, selvsagt på eget ansvar. Det er fullt mulig å campe underveis også. Campingplassene er skiltet.
Se Perito Moreno-isbreen
Rundt 70 kilometer fra El Calafate ligger et av Argentinas mest spektakulære naturfenomener: Perito Moreno-isbreen.
Isbreen er opptil 60 meter høy, 30 kilometer lang og dekker over 250 kvadratkilometer. Man skjønner egentlig ikke hvor spektakulært det er før man opplever det på nært hold.
Som om ikke synet i seg selv er nok, så «snakker» den. Breen er nemlig konstant i bevegelse og man kan høre buldring og braking omtrent hele tiden.
I tillegg «kalver» den titt og ofte, det vil si at den slipper både små og store isblokker ned i vannet nedenfor, som kan være ganske så spennende – og ikke minst fascinerende.
| Les også: Perito Moreno – isbreen over alle isbreer (med masse bilder og flere gode tips).
Komme hit
Perito Moreno-isbreen ligger i Los Glaciares Nasjonalpark, drøyt to timers kjøring vestover fra El Calafate.
Veien er godt skiltet stort sett hele veien – og man velger selv om man vil ta bussen fra bussterminalen i byen eller om man vil leie bil.
Bussen går hver morgen klokken 09:00 og returnerer klokken 16:00. Det går også en buss klokken 13:00 som returnerer klokken 19:00.
Pris
Bussen fra terminalen i El Calafate koster 600 ARS tur/retur. I tillegg koster det 500 ARS å entre nasjonalparken. Parken aksepterer IKKE kredittkort.
Merk: Inflasjonen i Argentina er til tider galopperende. Prisene kan derfor endres ganske så fort og ganske så drastisk. Prisene over er oppdatert i januar 2019.
Åpningstider
Hver dag fra 08:00 til 19:00.
BO
El Calafate
I El Calafate bodde jeg på hostellet America del Sur (ekstern lenke), som også har en «bror» i Buenos Aires. Hostellet ligger omtrent 15 minutters gange fra bussterminalen, oppe på en høyde, med strålende utsikt til Lago Argentino.
Hver kveld er det grilling der man kan få så mye kjøtt og tilbehør man orker, pluss et glass vin, til 250 ARS per hode
En seng i et firemannsrom koster drøye 200 ARS per natt, men merk at prisene fort kan stige i høysesongen. Da anbefaler jeg også å booke litt på forhånd, da dette hostellet er populært blant backpackere.
El Chaltén
I lille El Chaltén er ikke overnattingsmulighetene så veldig mange, selv om det stadig bygges hoteller og hosteller.
Jeg bodde på Condor de los Andes da jeg var der i april 2016 (ekstern lenke), et helt ok hostell rett ved busstasjonen (som for øvrig var veldig praktisk, da man må gå fra terminalen uansett, gjerne med en del bagasje).
En seng i et firemannsrom koster drøye 200 ARS per natt, men merk at prisene fort kan stige i høysesongen.
Jeg fant rommene litt trange og varme, og kjøkkenet ble fort overfylt av sultne backpackere om kvelden.
Selv om betjeningen der var svært serviceminded, kan det være greit å lete etter andre alternativer.
SIKKERHET
El Calafate og spesielt El Chaltén er bittesmå steder, og er svært trygt å farte rundt i på egenhånd. Faren for å bli ranet, som fort er den største risikoen andre steder i Argentina, er svært liten.
Det man bør passe litt på, er været. Det er lett å kikke ut på en knallblå himmel og en strålende sol om morgenen og tenke at «i dag blir en fantastisk dag» og pakke lett, men sannheten er at været her nede kan endre seg på et øyeblikk.
De lumske Andesfjellene kan skjule uværsskyer med tildels mye vind og nedbør, og da gjelder det å være forberedt.
Pakk gjerne et ekstra lag med ull og en ekstra vindjakke i sekken – bare for sikkerhets skyld.
1 comment
Jeg ønsker å reise februar/mars i år. Noen tips om reiseselskap eller turer i år ?