Perito Moreno-isbreen i Patagonia er så spektakulær at jeg ikke var helt sikker på om jeg trodde det jeg så.
Inne i en liten fjordtarm i den sørvestlige enden av Lago Argentino, Argentinas største innsjø, ligger Perito Moreno-isbreen.
Før jeg reiste den korte turen dit fra El Calafate hadde jeg, naturlig nok, bare sett bilder av den. Jeg var likevel ikke forberedt på hvor storslagen den skulle være «live».
Bare for å ta noen kjappe fakta først, sånn for å gi et lite inntrykk.
Perito Moreno-isbreen dekker 250 kvadratkilometer. Den er med andre ord større enn Oslo, hvis vi tar vekk Oslomarka.
Den er 30 kilometer lang, 5 kilometer bred og 170 meter tykk – og er en av svært få isbreer i verden som faktisk vokser, uten at forskerne har noe klart svar på hvorfor.
Og kanskje det beste av alt:
Den snakker.
Dyrbar, usynlig is
Perito Moreno var mitt siste stopp i vakre Patagonia etter å ha utforsket områdene rundt El Chaltén, omtrent 200 kilometer lenger nord.
| Les også: På fottur til Laguna de los Tres og Fitzroy.
| Les også: På fottur til Laguna Torre og Cerro Torre.
Igjen var jeg tilbake til den noe slitte bussterminalen i El Calafate, og igjen var jeg oppe før solen.
Det må til når man skal se på fine ting.
Jeg betalte de 450 pesoene (snaut 200 norske kroner) som måtte til for å få tak i en tur/retur-billett, kravlet meg ombord på riktig buss, fant en vindusplass og satt meg godt til rette.
Derfra var det bare å nyte utsikten av Lago Argentino som speilet seg i himmelen i det jeg nærmet meg det som skulle bli et av høydepunktene på turen rundt i Sør-Amerika.
Etter snaut en times kjøring stoppet bussen ved inngangen til nasjonalparken og alle måtte ut for å betale for seg.
260 pesos (rundt 130 norske kroner) loppet de oss for. Cash. Kortterminal hadde de ikke.
Og som om ikke det var nok måtte vi registrere oss.
Å campe her inne er nemlig ikke lov, og skogvokterne ville heller ikke ha noe av bortkomne turister inne i parken, som har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1981.
Så bar det ombord igjen for å kjøre det siste lille stykket til selve målet.
Ved enden av veien – bokstavelig talt – stoppet bussen og jeg kunne endelig hoppe av.
Der, på venstre side, startet en godt oppmerket sti som det var naturlig å følge i og med at skiltet rett ved siden av sa noe sånt som «Denne vei til Perito Moreno-isbreen» (på spansk, da).
Så da gikk jeg.
Og etter bare noen få meter opplevde jeg den største skuffelsen i mitt liv.
Perito Moreno var innhyllet i tett, tett tåke.
Wow, bare wow
Tåke!
Krise!
Eller?
Nei, ingen krise. Langt i fra. Som på en teaterscene dro nemlig tåken sceneteppet sakte men sikkert til side, og på scenen sto plutselig den voldsomme Perito Moreno-isbreen der i all sin prakt.
Og jeg?
Jeg måpte på meg strekk i kjeven.
Makan hadde jeg aldri sett, og jeg har aldri sett det siden heller. Jeg kommer heller aldri til å se det igjen. Ja, med mindre jeg reiser tilbake.
Noe sjansen er stor for at jeg kommer til å gjøre.
Men nok om det.
At Perito Moreno ikke står på listen over verdens syv nye underverker er en aldri så liten skam.
Og som om ikke alt var nok. Når isbreen ble rammet inn av de vakreste høstfarger så var det egentlig ikke så mye mer å si.
Det handlet bare om å nyte det.
Jeg trasket rundt på den fantastiske gangstien lokale myndigheter har bygget og tok bilder fra alle mulige vinkler.
Samtidig buldret det og braket i breen i det den med jevne mellomrom kalvet og slapp enorme isbiter ned i det smaragdgrønne vannet.
For meg var det bare én ting å gjøre.
Stå helt stille og betrakte det hele. Suge inn alle inntrykkene jeg kunne før bussen gikk tilbake.
Så da gjorde jeg det.
Tips hvis du skal besøke Perito Moreno-isbreen
Som overalt ellers er det greit å ta med seg et par tips på veien. Her kommer de.
Komme hit
Perito Moreno-isbreen ligger i Los Glaciares Nasjonalpark, drøyt halvannen times kjøring fra El Calafate (med innlagt stopp for å kjøpe inngangsbillett). Har du leid bil, eller har du planer om det, er veien godt skiltet.
Hvis ikke, tar du bussen fra bussterminalen i El Calafate. Det er et par busselskap som betjener ruten med avgang klokken 08:30 og 09:00, avhengig av selskapet du velger.
Jeg reiste selv med CalTur klokken 09:00 med retur klokken 16:00.
Det er også en avgang som går fra El Calafate klokken 13:30 og som returnerer klokken 19:00. Denne kan være aktuell dersom du ønsker å unngå de store turistmengdene.
Det er ikke noe problem å kjøpe bussbilletten samme dag. Bare møt opp en halvtimes tid før avgang.
Vil du bli plukket opp på hotellet/hostellet, kan du be vertsskapet om å ordne det for deg. Dette er det dog mulig du må betale ekstra for.
Pris
Bussbilletten koster 600 ARS (rundt 140 NOK) tur/retur – pluss en liten terminalskatt på noen få pesos.
Inngangsbilletten til nasjonalparken koster 500 ARS (rundt 115 NOK).
Merk: Inflasjonen i Argentina er til tider galopperende, og prisene kan endre seg på et øyeblikk. Overnevnte priser er oppdatert i januar 2019.
Ta på/med deg
Dette avhenger selvsagt av sesong. Kle deg etter været og pakk uansett årstid med deg en vindtett jakke. Ellers kan det være greit å pakke:
- Vann
- Matpakke
- Solkrem
- Cap/solhatt
- Fotoapparat med fulladet batteri og tom minnebrikke
Guidet tur eller gjøre det alene?
Det finnes flere selskaper inne i El Calafate som tilbyr guidede turer ut til Perito Moreno.
Mine tanker er at du like godt kan gjøre det på egen hånd. Stien er nemlig godt oppmerket, og det er flere skilt underveis som gir deg god informasjon om hva du ser. I tillegg kan du bruke akkurat så lang tid du selv ønsker, i stedet for å følge på en stor gruppe med turister.
Unntaket er hvis du har lyst til å gå oppå isbreen. Det er nemlig fullt mulig.
Jeg gjorde ikke dette selv, men jeg snakket med en som gjorde det, og han sa det var en helt fantastisk opplevelse.
Båttur?
Ønsker du å komme så nære Perito Moreno som mulig uten å måtte gå oppå den? Da bør du i såfall vurdere en båttur.
Båtturen kan bookes når du kommer frem med bussen i en liten bod med et skilt som sier Navegación.
En slik båttur varer i ca en time, og inkludert i prisen er noe snacks og et lite glass whiskey servert med is fra isbreen.
Prisen varierer ut i fra sesong. 500 ARS i lavsesong og 800 ARS i høysesong, altså henholdsvis 115 og 180 norske kroner (januar 2019).
Bo i El Calafate
Det finnes flere flotte overnattingssteder i El Calafate.
Jeg bodde selv på America del Sur hostel, som beliggende på en liten høyde litt utenfor selve byen, har fantastisk utsikt til Lago Argentino.
America del Sur har også enkeltrom av høy standard, så dette er en solid anbefaling uavhengig av budsjettet du har.
| Les også: Reiseguide og mine beste reisetips til Patagonia.
7 comments
For noen fantastisk flotte bilder! Wow. Helt sykt! 🙂 Jeg reiser til Chile neste uke, og ettersom det regner(!) i Atacama kan det hende det blir Patagonia istedet. Tiden vil vise. Begge deler er høyt oppe på lista mi, så ingen sure miner, og jeg fikk ikke mindre lyst til å dra ut i herlig natur etter dette innlegget. 🙂
http://www.desireetravels.com
Regner det i Atacama? Det skal jo ikke være mulig. Jeg har vært i den bolivianske delen av Atacama, og hvis jeg kunne ha fått velge helt fritt … vel, da ville jeg utvilsomt ha reist til Patagonia. Atacama er fint og fascinerende, men Patagonia er noe helt spesielt. God tur uansett!
Regner ca 1 gang hvert tiende år. Og dagen etter så blir hele ørkenen dekket av små blomster. Ellers er det meste av nedbør i form av tåke-dis.
Men i år ser det ut som det regnet mer enn vanlig
Du mener i Atacama nå, eller? Ikke ved Perito Moreno?
Wow! Skjønner godt at du ble satt ut av det synet. Lo forresten godt av «måpte på meg strekk i kjeven», for et fantastisk uttrykk! 🙂 Skulle ønske det var rimeligere å reise til Sør-Amerika, for det er et fantastisk sted. Skal tilbake dit i mai, men rekker dessverre ikke å reise til Patagonia. Siden i livet må det opplevelse da. Har veldig lyst til å klatre opp Aconcagua også, kanskje det kan kombineres med en tur til dette flotte stedet 🙂
Patagonia er et eneste stort wow-område og bør definitivt oppleves av alle som liker å være ute i naturen. Satt og lette etter flybilletter tilbake til Sør-Amerika i helgen selv, jeg, og er helt enig med deg. Koster jo fort 10 000 kroner å reise helt ned, men så er det jo bokstavelig talt på andre siden av kloden også, så det er kanskje forståelig. Aconcagua og Patagonia kan helt sikkert kombineres, selv om Aconcagua teknisk sett ligger ganske mye lenger nord, da. Og kanskje er man møkk lei fjellet etter å ha basket seg opp dit? 😉 Hvor i Sør-Amerika skal du i mai?
Hehe, skal nok ikke se bort fra at man ønsker en pause fra gåing etter Aconcagua. Skal til Ecuador, nærmere bestemt Galapagos! På vei hjem blir det også en liten tur innom Panama, riktignok kun et par dager.