Over 4.000 meter over havet, dypt inne i Bolivia, ligger en by som er så full av historie på både godt og vondt, og som er så spesiell, at man bare må innom. Byen heter Potosí, og var kanskje spanjolenes viktigste by fra de kom hit på midten av 1500-tallet til de trakk seg tilbake til Europa 300 år senere.
I dag er byen en skygge av hva den en gang var, fortsatt plaget og preget av sin historie, men dens innbyggere er både fremoverlente, smilende og positive – i hvert fall utenpå. Godt over 200 000 mennesker klamrer seg fast på dette karrige stedet ved foten av Cerro Potosí, populært kalt Cerro Rico.
Dypt inne i fjellet jobber det fortsatt hundrevis av mennesker på evig jakt etter uoppdagede sølvårer, ofte kun med hammer og meisel som eneste verktøy. Gjennomsnittlig levealder for disse gruvearbeiderne er rundt 40 år.
Gamlebyen i Potosí er en av Bolivias vakreste og mest fargerike, og gir et svært kontrastfylt inntrykk av en av verdens høyest beliggende byer. Et besøk her er et must, og et besøk som vil sette varige spor i deg. Det er her du virkelig forstår hvor godt vi har det her i Skandinavia.
Les mer om Potosís historie og mitt besøk i gruvene her.
Denne artikkelen innholder
Fakta om Potosí
Innbyggertall: Ca 250 000
Befolkningstetthet: Ca 2 000 innbyggere per kvadratkilometer
Høyde over havet: 4 067 moh
Grunnlagt: 1545
Kjent for: En av verdens rikeste byer under den spanske kolonitiden. I dag en av Bolivias fattigste.
Avstand fra La Paz: Ca 550 km
På UNESCOs verdensarvliste: Ja, siden 1987
MIN REISERUTE
Oslo – La Paz: Fly. Lufthansa via Frankfurt og Bogotá
La Paz – Uyuni: Nattbuss. Todo Turismo
Uyuni – Potosí: Buss. Diana Tours
Potosí – Sucre: Delt taxi
Sucre – La Paz: Fly. Boliviana de Aviación
La Paz – Copacabana: Buss. Bolivia Hop
Copacabana – Puno (Perú): Buss. Bolivia Hop/Peru Hop
NÅR REISE TIL POTOSI
Området i og rundt Potosí har to distinkte sesonger. Den tørre perioden strekker seg fra mai til oktober, mens perioden med mest regn går fra november til april. Det er ikke noe kult å være her når det regner, så jeg vil anbefale å komme hit om vinteren – altså mellom mai og oktober.
Da skinner solen stort sett fra skyfri himmel, selvsagt med noen få unntak. Temperaturene på dagtid er relativt behagelige, mens kveldene og nettene er kalde. Husk derfor å finne et overnattingssted med oppvarming.
HVORDAN REISE TIL POTOSI
Fly
Potosí har til tross for sin karrige beliggenhet faktisk en liten flyplass, Aeropuerto Capitán Nicolas Rojas (POI), som ligger rett utenfor byen. Det er ikke landets mest trafikkerte for å si det forsiktig; jeg fant kun flighter til og fra La Paz med Boliviana de Aviación da jeg gjorde min research sommeren 2016.
Buss
Potosí har faktisk to bussterminaler. En ganske ny en (Nueva Terminal), som server de aller fleste bussrutene til og fra byen, og den gamle (Ex-Terminal) som server busser til og fra Uyuni og (delte) taxier til Sucre.
Begge terminalene ligger et stykke unna gamlebyen. Regn derfor med å ta en taxi til hotellet eller hostellet. Jeg betalte 20 BOB fra Ex-Terminal til gamlebyen da jeg var her i juni 2016. Nueva Terminal er hakket lengre unna, regn med opp mot 30 BOB i taxi – hvis du ikke er god på å prute.
Det er hyppige busser til og fra Uyuni (ca fire timer), La Paz (10-12 timer), Sucre (ca fire timer) og Tupiza (ca fire, fem timer).
Kommer du fra Uyuni, ikke reis med selskapet 11 de Julio. De kansellerte uten forvarsel vår buss, og etter litt mer research viste det seg at det var ganske vanlig. Reis heller med Diana Tours, El Dorado eller tilsvarende. Turen fra Uyuni koster rundt 30 BOB per person.
Delt taxi
Skal du enten til eller kommer fra Sucre, kan delt taxi være et godt alternativ. Det er kjapt, enkelt og trygt. Jeg tok en slik variant fra Uyuni til Sucre da jeg var her i juni 2016, og betalte 60 BOB per sete. Er dere to stykker med mye bagasje, kan det hende dere blir bedt om å «kjøpe» tre seter for 90 BOB per person. Turen tar ca to timer og bilen drar når alle setene er fylt opp.
Fra Uyuni går taxiene fra Ex-Terminal. Fra Sucre går taxiene fra bussterminalen, eller det kan eventuelt organiseres gjennom hotellet eller hostellet.
REISE RUNDT I POTOSI
Sjansen for at du kommer til å reise så veldig mye rundt i Potosí er liten. Gamlebyen og det historiske sentrum er ganske lite og kompakt og nås enkelt til fots. Utenom dette er det ingenting å se i byen. Likevel kommer du ganske langt med taxi for 20 BOB.
Skal du opp til Cerro Rico og opp i gruvene, gjør du dette med en av turoperatørene i byen.
TING Å GJØRE I POTOSI
Gruvene i Cerro Rico
Du kommer ikke utenom gruvene når du er i Potosí. Det er, for å bruke et godt norsk ord, en jævlig opplevelse, men det er verdt det. Verdt det på den måten at alle har godt av å se under hvilke forhold disse menneskene jobber.
Les mer om mitt besøk i gruvene her.
Det er et par ting man må være klar over før man besøker disse gruvene.
Det er trangt
Ja, gruvene er trange. Man beveger seg likevel stort sett i ganger hvor man i stor grad kan gå oppreist, men jeg opplevde også partier der jeg måtte krype gjennom bittesmå åpninger som langt i fra var tilpasset en norsk mann på 180 centimeter.
Har du klaustrofobi bør du kanskje tenke deg om to ganger før du blir med inn i fjellet.
Det er farlig
Ja, gruvene er farlige. Dette er tross alt aktive gruver der mennesker jobber nesten døgnet rundt, og ulykker skjer. Spesielt utsatt er man for løpske vogner fulle av stein. Det er også vanlig å høre dumpe drønn når dynamitt sprenges, men dette går stort sett ganske så greit, selv om ras også kan forekomme.
Likevel er det svært sjeldent at ulykker skjer, spesielt der turistene ferdes.
Det er giftig
Enkelte steder i fjellet er det giftige gasser og giftige materialer man helst ikke skal ta på. I følge de som kan det, altså gruvearbeiderne, skal det likevel ekstremt mye til å bli forgiftet etter et par timer inne i gruvene.
Anbefalt byrå
Man kommer ikke inn i gruvene uten en guide. Det er flere byråer som tilbyr turer til gruvene, men min sterke anbefaling er et byrå som heter Big Deal Tours. Dette byrået eies og drives av mennesker som alle har jobbet i gruvene, og alle guidene er også tidligere arbeidere. De gir et unikt innblikk i hvordan det er å jobbe i fjellet, de har hundrevis av gode historier på lager og de er gode i engelsk.
Sikkerheten tas på største alvor, og jeg følte meg ikke utrygg i ett eneste sekund da jeg tilbragte to timer inne i mørket i juni 2016. Da min bedre halvdel fikk nok og ville ut etter en snau time, fikk hun sin egen guide som fulgte henne hele veien tilbake i friluft.
Program (ca)
08:30: Oppmøte
09:00: Avreise fra gamlebyen i Potosí i minibuss
09:30: Ankomst Miner’s Market, der man kjøper gaver til arbeiderne. Vi kjøpte dynamitt, kokablader og brus til en samlet pris på rundt 30 BOB.
10:00: Ankomst «kostymelager», der man får utdelt overtrekksklær, hjelm, slagstøvler og hodelykt
10:30: Besøk hos en fabrikk som sorterer og foredler mineraler fra gruven
11:00-13:00: Besøk i gruvene i fjellet
13:30: Retur til gamlebyen i Potosí
Pris
150 BOB per person
Hvor
Big Deal Tours holder til i Calle Bustillos 1092, rett ved Casa Moneda. Gå gjerne innom og snakk med de. Ofte holder det å stikke innom dagen før man tenker å besøke gruvene.
Opplev gamlebyen
Potosí har en av Bolivias flotteste gamlebyer med sine trange gater, fargerike hus og flotte kirker. Her er det vel verdt å ta på seg gode joggesko, slenge kameraet på skulderen og hive seg uti det. Denne delen av Potosí har en stor del av æren for at byen står på UNESCOs verdensarvliste.
Casa Moneda
Det var i Casa Moneda man gjorde sølv om til mynter i gamle dager. I dag er det et museum, og et av de aller beste jeg har vært på noensinne. Jeg overdriver ikke.
Her får man et unikt innblikk i hvordan man brukte sølvet til å produsere ren rikdom, og man får se hele prosessen fra A til Å. Eksemplene på mynter opp gjennom årene er mange, og spesielt historien om at Potosí er kilden til selveste dollartegnet ($) er svært interessant.
Åpningstider
09:00 – 12:00 og 14:30 – 18:30 (sørg for å være her 09:00, 10:30, 14:30 eller 16:30 for en tur med engelskspråklig guide – det er et absolutt must!)
Pris
40 BOB per person
Komme hit
Casa Moneda ligger i begynnelsen/enden av Calle Ayacucho, tvers ovenfor Plaza 10 de Noviembre, omtrent midt i gamlebyen, og er lett å nå til fots.
Ta en tur inn i katedralen
Kirkene i Potosí er spesielle. Ikke bare representerer de katolisismen, som spanjolene så freidig spredte til Sør-Amerika gjennom tvang, men akkurat her vender de sørover istedenfor vestover. Grunnen er selve grunnen til byens eksistens, nemlig Cerro Rico.
Selve smykket blant Potosís kristne arkitektur kan godt sies å være byens katedral, den massive Catedral de San Luís, som med sine to voldsomme kirketårn våker over byen som en stum soldat. Byggingen ble påbegynt rett etter at spanjolene kom hit på midten av 1500-tallet, og den sto ikke ferdig før rundt år 1600.
En spesiell katedral, vel verdt en time eller to av din tid. Utsikten fra klokketårnet er spektakulær.
PS: Vi ble etterlatt inne i katedralen alene. Prisen vi betalte for å komme inn skal egentlig inkludere en guide, men vi ble sluppet inn i katedralen og bedt om å utforske litt på egenhånd helt til vi ble lei, noe som for øvrig var spennende nok.
Et av rommene inneholdt blant annet to rom i veggene som inneholdt en hel haug med menneskeknokler, men vi fikk aldri noe svar på hvorfor i og med at det ikke var noen guide tilstede.
Åpningstider
Dette var faktisk svært så vanskelig å finne ut av da jeg var her i juni 2016. Jeg fikk likevel lov å komme inn sånn omtrent midt på dagen en vanlig ukedag. Gå og sjekk det ut, det ligger heller ikke noe særlig informasjon på nett.
Pris
15 BOB per person (juni 2016).
Komme hit
Katedralen er umulig å misse, da dens tårn rager over alt annet i byen, men dens formelle adresse er Plaza 10 de Noviembre. Hoveddøren, altså døren mot plazaen var alltid stengt da jeg var der, men vi fant en inngang på andre siden av bygget, altså fra Calle Matos.
BO
Jeg har dessverre ingen hoteller eller hosteller å anbefale i Potosí, men jeg har et jeg absolutt IKKE vil anbefale. Det heter Hostal Tukos La Casa Real. Her luktet rommet vondt, sluket i dusjen var fullt av hår, døra lot seg ikke lukke, senga var hard og godt over middels ubehagelig og frokosten var en vits.
Velg noe annet dersom du skal til Potosí!
SIKKERHET
Demonstrasjoner
Potosí er en av Bolivias fattigste byer, og med fattigdom kommer en del sosiale utfordringer. Jeg har ikke hørt historier om ran eller lignende av turister, men da vi var der, oppsto det en demonstrasjon som vi opplevde som ubehagelig.
Demonstrasjonen var mot lave lønninger og dårlige arbeidsforhold, spesielt oppe i gruvene (naturlig nok), og ble akkompagnert av kamprop og kinaputter og papirbomber. Vi satt akkurat da og spiste lunsj, og innehaveren låste døra og slukket lyset mens demonstrasjonen pågikk – noe den gjorde i en times tid.
Da vi «slapp ut», var menneskemengden oppløst, men jeg er glad vi ikke havnet midt i denne suppa, som fort kunne ha utartet seg.
Etter å ha gjort litt research, viste det seg at demonstrasjoner forekommer ganske ofte i Potosí, og disse gjelder det å holde seg unna.
Høyden
Ellers kan det være verdt å nevne høyden. Med en beliggenhet på over 4 000 meter over havet, er sjansen store for at du vil oppleve symptomer på høyden som kvalme, svimmelhet, høy puls, manglende appetitt eller hodepine.
Trikset er å ta det med ro. Gå sakte i gatene, drikk mye vann, helst over to liter om dagen, og få i deg noe mer sukker enn normalt.