REISEGUIDE OG -TIPS TIL SUCRE

Med sin vakre gamleby bestående av kalkhvite bygninger, et dusin kirker og sin avslappede stemning, kan Sucre sies å være av Bolivias høydepunkter. Historien forteller at det var her Bolivias krav om frigjøring fra spanjolenes stramme grep startet i 1809, med en kraftig ringing med klokken i Saint Francisco-kirken – en klokke som fortsatt er bevart, og som regnes som Sucres viktigste relikvie den dag i dag.

Iglesia San Francisco Sucre Bolivia

30 år senere – i 1839 – fikk Sucre status som Bolivias offisielle hovedstad og ble samtidig oppkalt etter revolusjonshelten Antonio José de Sucre.

Byen ligger snaue 3.000 meter over havet, noe som gir den et mildere klima enn La Paz og Potosí for eksempel. Og når man er ferdig med å utforske gamlebyen, er det absolutt verdt å ta en tur ut i naturen, opp i fjellene, der man kan vandre over høye topper, ned i dype kløfter og blant annet se dinosaurspor som stammer fra flere millioner år tilbake.

Sucre er muligens Bolivias vakreste by, og en by der du sannsynligvis kommer til å befinne deg lenger enn planlagt.

Fakta om Sucre

Status: Bolivias konstitusjonelle og offisielle hovedstad
Innbyggertall:
 Ca 300 000
Høyde over havet: 2 810 moh
Grunnlagt: 1538
Kjent for: Den hvite byen – Bolivias kanskje vakreste by
Avstand fra La Paz: Ca 700 km
På UNESCOs verdensarvliste: Ja, siden 1991

MIN REISERUTE

Min reiserute Bolivia


Oslo – La Paz:
Fly. Lufthansa via Frankfurt og Bogotá
La Paz – Uyuni: Nattbuss. Todo Turismo
Uyuni – Potosí: Buss. Diana Tours
Potosí – Sucre: Delt taxi
Sucre – La Paz: Fly. Boliviana de Aviación
La Paz – Copacabana: Buss. Bolivia Hop
Copacabana – Puno (Perú): Buss. Bolivia Hop/Peru Hop

NÅR REISE TIL SUCRE

Selv om området i og rundt Sucre har relativt jevne, milde temperaturer året rundt, er det likevel to distinkte sesonger. Den tørre perioden strekker seg fra mai til oktober, mens perioden med mest regn går fra november til april. Det er ikke noe kult å være her når det regner, så jeg vil anbefale å komme hit om vinteren – altså mellom mai og oktober.

Da skinner solen stort sett fra skyfri himmel, selvsagt med noen få unntak. Temperaturene på dagtid er relativt behagelige, mens kveldene og nettene kan bli kalde.

HVORDAN REISE TIL SUCRE

Fly

Flyplassen som server Sucre heter Aeropuerto Internacional Alcantari (SRE) og ble innviet så sent som i mai 2016. Den gamle flyplassen ble rett og slett regnet som for farlig og er nå stengt.

Alcantari-flyplassen ligger rundt 45 min kjøring unna sentrum og er en ganske liten flyplass, men målet er å bygge ut og at man her skal kunne ta i mot internasjonale flygninger innen 2020. En taxi inn til Sucre sentrum bør ikke koste mer enn 60 BOB.

Her finner man flygninger til og fra La Paz, Cochabamba og Santa Cruz med selskapene Boliviana de Aviación, Amaszonas, EcoJet og TAM.

Jeg fløy selv fra Sucre til La Paz i juli 2016 og betalte 400 BOB én vei med Boliviana.

Buss

Bussterminalen i Sucre ligger et par kilometer unna sentrum. En taxi herfra og inn til byen bør ikke koste mer enn 10 BOB.

Bussene herfra går både til og kommer fra de aller fleste større steder i Bolivia, som blant annet La Paz og Cochabamba (ca 12 timer, nattbuss), Santa Cruz (ca 14 timer), Potosí (ca tre, fire timer) og Uyuni (ca sju, åtte timer med pit-stop i Potosí).

Prisene varierer ut i fra selskap, det samme gjør komforten. På lengre turer, som for eksempel til eller fra La Paz, er det høyst anbefalt å velge minst en semi-cama (et sete som kan lenes nesten helt tilbake) eller en full cama (et sete som kan lenes helt tilbake).

Delt taxi

Skal du enten til eller kommer fra Sucre, kan delt taxi være et godt alternativ. Det er kjapt, enkelt og relativt trygt (kjører sjåføren for fort kan du be ham roe ned tempoet).

Jeg tok en slik variant fra Uyuni til Sucre da jeg var her i juli 2016, og betalte 60 BOB per sete. Er dere to stykker med mye bagasje, kan det hende dere blir bedt om å “kjøpe” tre seter for 90 BOB per person. Turen tar ca to timer og bilen drar når alle setene er fylt opp.

Fra Uyuni går taxiene fra Ex-Terminal. Fra Sucre går taxiene fra bussterminalen, eller det kan eventuelt organiseres gjennom hotellet eller hostellet. Taxiene kjører deg som regel direkte til hotellet eller hostellet du skal til.

REISE RUNDT I SUCRE

Sucre har et relativt lite og kompakt bysentrum og det er enkelt å komme seg rundt til fots. Gatene er trange, svært trivelige og trygge og alt ligger innenfor en halvtimes gange fra selve hjertet i byen, Plaza 25 de Mayo.

Skal du ut i naturen som omkranser Sucre er sjansen stor for at du gjør det sammen med en guide, og da er transport inkludert.

TING Å GJØRE I SUCRE

Utforsk gamlebyen

Sucre

Gamlebyen i Sucre har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1991, og det er lett å forstå hvorfor. Med sine hvite hus i koloniansk stil, trange gater, plazaer, museer, kirker og klostre er det en ren glede å bare traske rundt her med både øyne og ører på vidt gap.

Casa de la Libertad

Casa de La Libertad Sucre

Hvis du har et snev av interesse for historie, og for å forstå Bolivia, er dette museet et absolutt must. Det var her selve frigjøringspapirene ble signert i 1825, og dette stedet regnes derfor som fødestedet for nasjonen Bolivia.

Selv om de fleste guidede turene er på spansk, er det fullt mulig med en engelskspråklig guide også. Spør når du kjøper billetten.

Åpningstider

Tirsdag-lørdag 09:00-12:00 og 14:30-18:30. Søndag 09:00-12:00. Mandag stengt.

Pris

15 BOB per person. Guide inkludert.

Komme hit

Museet ligger på vestsiden av Plaza 25 de Mayo.

Museo del Tesoro

Et annet svært så spennende og interessant museum i Sucre er Museo del Tesoro, som kan oversettes til Skattemuseet. For ja, det er en liten skatt Sucre her kan by på – i dobbel forstand.

Museet befinner seg i en av byens mange klassiske bygninger i koloniansk stil, og inneholder masse spennende informasjon om Bolivias mange mineraler – inkludert gull – hvordan de utvinnes, hvordan de prosesseres og hvordan teknikkene har utviklet seg fra starten.

Inkludert i billettprisen er en dyktig, engelskspråklig guide som gir god valuta for pengene og tiden brukt her.

Åpningstider

Mandag til fredag 09:00-12:30 og 15:00-18:30. Siste tur går 45 minutter før stengetid.

Pris

25 BOB per person

Komme hit

Museet ligger i det nordøstlige hjørnet av Plaza 25 de Mayo.

La Recoleta

La Recoleta Sucre

På en høyde ovenfor sentrum ligger La Recoleta, et kloster som ble grunnlagt av fransiskanerne på begynnelsen av 1600-tallet. Stedet har også vært brukt som fengsel og treningsanlegg for soldater. Utenfor ligger vakre Plaza Anzures med en fantastisk utsikt over Sucre, og spesielt vakkert er det å sitte her og se solen gå ned bak fjellene i vest.

Du vil ha best utbytte av en guide her. Dersom spansken er undr pari er engelskspråklige guider tilgjengelig om ettermiddagen, i følge vår spansktalende guide.

Åpningstider

Mandag til fredag 09:00-11:30 og 14:30-16:30. Lørdag 15:00-17:00. Søndag stengt.

Pris

15 BOB per person. Guide er inkludert, men da jeg var der i juli 2016, var ikke engelskspråklig guide tilgjengelig før på ettermiddagen.

Komme hit

Gå opp Calle Dalence, som leder rett til klosteret.

Dagstur i fjellene

Around Sucre

Naturen rundt Sucre er fantastisk, og vel verdt et besøk. Her kan man se vaskeekte dinosaurspor som stammer fra millioner av år siden, eller man kan ta på seg hikingskoene og gå for en vandring i fjellene. Eller begge deler. Man kan også dra på sykkeltur, quadbike-tur eller paraglide.

Mulighetene er mange, og turenes varighet varierer fra én til fem dager. Det finnes flere byråer i Sucre som tilbyr forskjellige alternativer.

Vi valgte en dagstur til den såkalte inkatrailen og Maragua-krateret med et selskap som heter Joy Ride Turismo, som holder til i Calle Nicolás Ortiz #26. Turen var relativt enkel, man går nesten kun nedover, men vakker og verdt pengene. Guiden vår, en eldre kar jeg dessverre ikke husker navnet på, var knallbra og god i engelsk.

Sucre Bolivia

Sucre Bolivia

Maragua Crater Sucre

Maragua Crater Sucre

Maragua Crater Sucre

Fakta om turen (med Joy Ride)

Total hikingdistanse: Ca fem km
Total hikingtid: Ca tre timer
Total varighet på turen: Mer enn åtte timer
Vanskelighetsgrad: Lett
Pris: Avhenger av gruppens størrelse. Vi betalte 237 BOB per person, og da telte gruppen rundt 10 personer.

Sucres kirker

OK, for første gang skal jeg anbefale noe jeg aldri fikk gjort selv. Jeg skal kjapt forklare hvorfor.

Sucre har opp mot 10 vakre kirker og katedraler som alle skal være verdt et besøk. Jeg fikk dessverre ikke mulighet til å besøke noen av de.

Én ting var at de aldri var oppe da jeg var der (og åpningstidene var vanskelige å forstå seg på). En annen relativt viktig årsak var at jeg ble liggende på hostellet i et par dager med sykdom. En tredje og siste årsak høres dum ut, men det var faktisk et par kirker jeg aldri fant inngangen til (!), og tro meg; jeg prøvde.

Likevel snakket jeg med flere som sa “åh, du må bare inn i den kirken, og du må bare inn i den kirken”.

Vel, her kommer en liten liste på de du i hvert fall bør prøve å få med deg (basert på anbefalinger jeg fikk i Sucre).

Katedralen

Katedral Sucre

Sto ferdig i 1712 og kan sies å være selve høydepunktet i Sucre. Står i det sørøstlige hjørnet av Plaza 25 de Mayo. Vanskelige åpningstider.

Convento de San Felipe Neri

En neoklassisk kirke som sto ferdig i 1799 og hvis ene kirketårn gir en fantastisk utsikt over Sucre. Ligger i kvartalet bak Plaza 25 de Mayo.

Templo Nuestra Señora de la Merced

Denne kirken, eller tempelet, skal være enda vakrere innvendig enn utvendig, men her kom vi faktisk ikke inn i juli 2016 grunnet restaurering.

Basílica de San Francisco

Basilica de San Francisco Sucre

Nesten alle sør-amerikanske byer har en kirke oppkalt etter San Francisco, og Sucre er intet unntak. Denne er bygget på 1500-tallet og befinner seg vegg i vegg med markedet, Mercado Central.

BO

Vi bodde fem netter på et privat rom på Hostal CasArte Takubamba, et svært så trivelig “hostel” (det er mer et hotell) snaue 10 minutters gange unna Plaza 25 de Mayo. Rommene var store, dusjen var varm og frokosten var god. I tillegg var det en trivelig liten “hage” med et utendørskjøkken der man kunne lage egne måltider.

Betjeningen var også svært hyggelig, men merk at ingen snakker engelsk.

Et tomannsrom koster rundt 200 BOB per natt.

SIKKERHET

Sucre er en litt annerledes by enn flere andre byer jeg besøkte i Bolivia. Mindre, roligere og litt mer “upscale”. Forskjellen på Sucre og La Paz for eksempel er som natt og dag.

I Sucre følte jeg meg trygg fra første sekund, og jeg ble heller aldri advart om noen spesielle farer da jeg var på besøk her i juli 2016. Det eneste er selvsagt de omkringliggende forstedene, men dit skal man jo ikke uansett.

Hold deg til kvartalene rundt Plaza 25 de Mayo, og ikke gå alene hjem sånn altfor sent, og du vil klare deg helt fint.

MIN FULLSTENDIGE REISEGUIDE TIL BOLIVIA

Bolivia

MINE HISTORIER FRA BOLIVIA

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Instagram

Følg reisene mine på Instagram