REISEGUIDE OG -TIPS TIL RIO DE JANEIRO

Inneklemt mellom skogkledde fjelltopper, kilometerlange sandstrender og hundrevis av halvøyer, ligger vakre, pulserende og legendariske Rio de Janeiro.

Da portugiseren Gaspar de Lemos gikk i land her 1. januar 1502, ante han nok lite om at dette skulle utvikle seg til å bli Sør-Amerikas mest kjente by og selve symbolet på Brasil. Geografien forvirret ham, og hans tro på at området var utløpet av en stor elv, medførte at navnet ble Rio de Janeiro – Januarelven.

I dag, 500 år senere, er Rio de Janeiro en moderne metropol med over seks millioner innbyggere. Klasseskillene er store, men felles for alle cariocas – Rios innbyggere – er pausen de kan nyte på de verdensberømte strendene Copacabana og Ipanema. Pausen fra det til tider tøffe livet. Og muligheten til å leke. Muligheten til å smile.

I Lapa sitter sambarytmene og caipirinhaen løst. På legendariske Maracanã spilles «o jogo bonito» – det vakre spillet – fotballen, som brasilianerne elsker over alt på jord.

La deg rive med, kast alle hemninger og bli med til Rio de Janeiro. Sør-Amerikas hovedstad – og byen du aldri blir lei.

Fakta om Rio de Janeiro

Rio de Janeiro


Innbyggertall: Ca 6,5 millioner (i byen). Tar man med omliggende distrikter: Ca 12 millioner
Befolkningstetthet: Ca 5.377 innbyggere per kvadratkilometer
Høyde over havet: 0 moh
Grunnlagt: 1565
Internasjonal lufthavn: Galeão International Airport (GIG)
Navnet Rio de Janeiro betyr: Januarelven

NÅR REISE TIL RIO DE JANEIRO

Rio de Janeiro ligger i et område som er svært lite påvirket av klimatiske variasjoner. Med andre ord kan byen nytes hele året. Høysesongen er likevel fra desember til mars, da været er som best – og varmest.

Vær oppmerksom på at det verdensberømte karnevalet går av stabelen i februar/mars (datoen varierer fra år til år), noe som gjør at prisnivået stiger kraftig grunnet kraftig innrykk av mennesker fra hele verden som vil bevitne denne elleville festen.

Men det er kanskje nettopp da du bør reise til Rio?

HVORDAN REISE TIL RIO DE JANEIRO

Rio de Janeiro er en av de enkleste byene i Sør-Amerika å reise til for oss nordmenn. KLM, Lufthansa, TAP, British Airways og Air France flyr hit med kun én mellomlanding og en total reisetid på rundt 15 timer.

Prisnivået varierer noe ut i fra sesong. Mellom september og mai kan du få billetter til under 5 000 kroner, mens du må regne med å betale noen få tusenlapper mer dersom du vil fly nedover fra juni til og med august.

KOMME SEG RUNDT I RIO DE JANEIRO

Rio de Janeiro har et svært godt utbygd kollektivtilbud som er svært enkelt og greit å benytte seg av, selv som turist.

Buss

Bussene i Rio de Janeiro går rundt omkring, opp og ned og på kryss og tvers absolutt hele tiden. Det er relativt enkelt å forstå hvilke busser man skal ta – det er kart på holdeplassene – og en enkeltbillett koster rundt fire reais, altså under 10 norske kroner.

Da får du riktignok ingen overgang, verken til andre busser eller til metroen.

Du går på foran og betaler hos en egen ansatt som sitter ved siden av sjåføren. Husk derfor å ha med kontanter når du skal kjøre buss.

Metro

Metro Rio de Janeiro

Metroen er et usedvanlig godt alternativ til buss, spesielt his du skal reise et stykke. Byen har tre linjer – en oransje, en grønn og en gul.

Den oransje linjen går fra Ipanema via Copacabana, Botafogo, Cinelândia (Selarón-trappene) til Uruguai (ikke til landet, altså).

Den grønne linjen starter i Botafogo og kjører parallelt med den oransje et stykke, men har endeholdeplass nord i byen. Det er den grønne linjen du skal ta for å komme deg til Maracanã blant annet.

Den gule linjen sto ferdig så sent som i 2016. Den knytter Ipanema sammen med Leblon og har endeholdeplass i Barra da Tijuca, vest i byen.

Du finner kart og mer informasjon om metroen i Rio de Janeiro på metrorio.com.

En billett koster 4,30 reais én vei og gjelder uansett hvor du skal. Metroen i Rio de Janeiro har nemlig ingen soner, som mange andre byer har. Du kan velge å kjøpe enveisbilletter eller et kort med en forhåndsbetalt saldo som du fyller på selv med valgfritt beløp.

Billetter kjøper du på selve metrostasjonen – enten i betjente luker eller på en av mange automater.

Metroen går nesten hele døgnet; fra 05:00 til midnatt på hverdager og lørdager og fra 07:00 til 23:00 på søndager.

Merk at billettene ikke har overgang til og fra buss.

Sykkel

Rio de Janeiro har kilometervis med merkede sykkelstier rundt i byen, og det er fullt mulig å leie seg en bysykkel for å benytte seg av disse. Det er utleiesteder langs sykkelstiene, litt som bysyklene i Oslo, eller man kan leie hos egne sykkelbutikker mellom Copacabana og Ipanema.

Prisen er rundt 15 reais per time.

Det finnes også guidede turer som tar deg gjennom byen på sykkel. Den mest kjente er kanskje Rio by Bike, som omtrent alle anbefaler, men jeg har ikke prøvd denne selv.

Taxi

Taxi i Rio de Janeiro er både enkelt og billig, men merk deg bare at svært få sjåfører snakker engelsk. Og selv om sjåførene kjenner byen bedre enn sin egen bukselomme, skriv ned hvor du skal og i hvilket område destinasjonen er. Slik slipper du å bli helt «lost in translation» og havne langt unna der du egentlig skulle.

Trafikken kan også være et realt problem i byen, så dersom du skal til eller fra flyplassen, regn ekstra godt med tid. Plutselig kan du nemlig stå bom fast.

Taxier i Rio de Janeiro kommer i flere farger og fasonger. Du har «de gule taxiene» og «radio taxiene», som stort sett er blå, grønne eller hvite.

For å være helt ærlig er jeg ikke sikker på om jeg noen gang forsto forskjellen på de to alternativene, men fra flyplassen og inn til Copacabana viste det seg at de gule taxiene var omlag 20-30 reais billigere enn «radio taxiene».

Sistnevnte skal vel i utgangspunktet regnes for å være tryggere og mer reliable, men er altså strået dyrere. Dog tror jeg ikke det skal spille noen stor rolle hvem du velger.

Til fots

Rio de Janeiro er fullt mulig å utforske til fots. Faktisk var det min favoritt da jeg var der i august 2015. Bare du holder deg unna de trangeste, mørkeste bakgatene, er det fullt mulig å gå (trygt) rundt i Leblon, Ipanema, Copacabana og Botafogo, samt Lapa og det hippe, trendy Santa Teresa-området.

En fin spasertur er rundt Lagoa Rodrigo de Freitas – innsjøen som ligger bak Ipanema og Copacabana, mot Corcovado og Cristo Redentor. I nordenden av innsjøen ligger den botaniske hagen, som kan være vel verdt å ta seg en tur innom.

TING Å GJØRE I RIO DE JANEIRO

Å, hvor skal man begynne? Rio de Janeiro har så mye å by på at det er umulig å få med seg alt. Her er mine personlige anbefalinger.

Ta en “free” walking tour

Free Walking Tour Rio de Janeiro

Hvis det er ditt første besøk i Rio de Janeiro, anbefaler jeg at du starter med å gå en såkalt “free” walking tour. Jeg skriver free i gåsetegn fordi man ikke betaler fastsatt sum for å bli med – turene baserer seg heller på at guidene får (valgfri) tips fra deltakerne på slutten av turen.

Jeg er egentlig ikke så glad i å traske gatelangs sammen med en guide med paraply og mikrofon, men enkelte ganger er det faktisk ganske greit – både for å gjøre seg kjent i byen, men også for å lære.

I og med at Rio de Janeiro er en såpass stor by og det er lett å la seg fange av de store attraksjonene, syntes jeg det var veldig greit å få se en litt annen side av byen før jeg ga meg i kast med den på egen hånd.

Anbefalt selskap

Jeg valgte et selskap som heter Rio Free Walking Tour og hadde en veldig god opplevelse med de.

De får dermed min anbefaling.

Det finnes selvsagt flere tilbydere også, men fordelen med overnevnte selskap var at de tok meg med på en rute som viste meg en side av Rio de Janeiro som jeg ellers ikke ville ha sett.

Jeg valgte nemlig turen som tok meg med til Rios sentrum og Lapa-området (ekstern lenke).

Når går turene

Turene går mandager til fredager klokken 09:30, uansett vær.

Oppmøtested

Rett utenfor Teatro Municipal i Centro-området.

Se kart på Google (ekstern lenke).

Du kommer hit ved å ta metroen til Cinelândia eller Carioca (linje 1, 2 eller 4)

Pris

Turen i seg selv er gratis, men baserer seg på tips til guiden på slutten av turen. Regn derfor med å punge ut med 50 norske kroner eller hva du enn føler for.

Se solnedgangen fra Sukkertoppen

Solnedgang fra Sukkertoppen i Rio de Janeiro

Sukkertoppen – eller Pão de Açúcar (som egentlig betyr sukkerbrød) – er denne litt merkelige åstoppen formet i granitt som reiser seg 396 meter over havet og som ligger ytterst på en halvøy mellom Copacabana og Botafogo, i et området som heter Urca.

Sukkertoppen er selvsagt et must å besøke når du er i Rio de Janeiro, til tross for at horder med turister har samme ærend.

Tips 1 – få med deg solnedgangen

Få med deg solnedgangen herfra, den er nemlig helt magisk. Vær tidlig ute, benk deg helst ned i posisjon rundt klokken 15:00 for best mulig utsikt (og beste mulige bilder).

Solen går ned tidlig, rundt klokken 17:00, så bruk de to timene på å nyte utsikten og ta deg en øl eller to.

Tips 2 – gå opp til Morro da Urca

I stedet for å ta taubanen hele veien opp, gå det første strekket opp til Morro da Urca, den lille åsen nedenfor selve Sukkertoppen.

Stien starter i nordenden av Praia Vermelha og er helt gratis å gå.

Du går gjennom relativt tett skog og turen er en fin avkobling til den fulle, klamme og turistifiserte taubanen. Sjansen er dessuten stor for at du møter på apekatter på turen opp.

Merk: Du må kjøpe billetter til selve Sukkertoppen nede ved taubanestasjonen før du går opp – det er ikke mulig å kjøpe billetter på Morro da Urca.

| Les også: Min personlige “kamp” med Sukkertoppen.

Komme hit

Sukkertoppen ligger i den lille bydelen Urca. Fra Ipanema og Copacabana tar du buss 511 og 512.

Du kan også ta beina fatt. Følger du sykkel- og gangstien fra Copacabana, vil jeg anslå en rundt 40 minutters spasertur.

Pris

71 reais per person.

Åpningstider

Billettkontoret åpner 08:00 og stenger 19:50. Første taubanen fra Praia Vermelha til Morro da Urca går 08:10. Siste taubanen ned fra Sukkertoppen går 20:40.

Kom deg opp til Corcovado og Kristusstatuen

Kristusstatuen Rio de Janeiro

Selve symbolet på Rio de Janeiro er den gigantiske Kristusstatuen, eller Cristo Redentor, som står på toppen av den 700 meter høye fjelltoppen Corcovado og velsigner byen under den.

Selve statuen er 30 meter høy og armene strekker seg 28 meter fra fingerspiss til fingerspiss. Statuen sto ferdig i 1931 og regnes som et av verdens syv nye underverker.

Du skal med andre ord ha gode grunner for å ikke ta deg til toppen av Corcovado og beundre dette mesterverket på nært hold. Noen forholdsregler kan likevel være greit å ta.

Det er tusenvis av andre som også ønsker å beundre statuen på nært hold, og i og med at det ikke går an å kjøpe billetter på forhånd (det var iallfall det jeg fikk beskjed om), bør du helst være tidlig eller sent ute.

Det første toget til toppen går 08:20, så min anbefaling er å være på togstasjonen til billettkontoret åpner kl. 08:00 for å få tak i billetter til den første – i verste fall til den andre – avgangen.

Toget går hver halvtime frem til kl. 19:00, med mindre været blir så dårlig at det ikke er noen vits i å ta folk til toppen. Det opplevde jeg da jeg var der i august 2015, og jeg måtte reise tilbake til sentrum med uforutrettet sak.

Alternativt kan du dra opp sent på ettermiddagen, omtrent når solen går ned, for en fantastisk utsikt over byen og en opplyst Cristo Redentor, men da har jeg en lei følelse av at folkemengdene er voldsomme.

| Les også: Mitt noe ublide møte med Kristusstatuen.

Komme hit

Toget opp til Corcovado

Toget til toppen av Corcovado går fra Cosme Velho og tar rundt 20 minutter. Du kommer deg til Cosme Velho fra Ipanema og Copacabana ved å ta buss 583 eller 584. Da snakker vi rundt en 40 minutters busstur til en pris på drøyt fire reais én vei.

Alternativt kan man gå gjennom Tijuca-skogen, verdens største urbane skog, som starter ved den botaniske hagen, men dette bør, i følge lokale vi snakket med, gjøres med en guide.

Pris

I høysesong: 68 reais per person. I lavsesong: 56 reais per person. Billetten inkluderer tur/retur med toget og inngang til selve statuen på toppen.

Åpningstider

Det første toget til toppen går kl. 08:20 fra Cosme Velho. Det siste toget fra toppen går ned rundt kl. 18:30.

Se fotballkamp på Maracanã

Fotballkamp Maracanã Rio de Janeiro

Enten du er lite, middels eller svært interessert i fotball, er fotballkamp på den legendariske arenaen Maracanã et absolutt must.

Få gjerne med deg en kamp med Brasils mest populære lag, Flamengo, som spiller sine hjemmekamper her. Optimalt sett er et oppgjør mot byrivalene Vasco da Gama, Fluminense eller Botafogo å foretrekke for den ultimate stemningen, men generelt sett er fotballkamp på Maracanã et høydepunkt uansett.

Det var tidligere sett på som utrygt for turister å gå på kamp alene, men det er det ikke lenger. Mye av grunnen er blant annet høyere billettpriser enn før, som har resultert i at de absolutt fattigste ikke lenger har råd til å gå på kamp.

| Les også: Slik opplevde jeg byderbyet mellom Flamengo og Vasco på legendariske Maracanã.

Komme hit

Ta den grønne metrolinjen til Maracanã. Derfra er det skiltet til arenaen. Det kan anbefales å gå noen minutter før kampen er ferdig og ta en taxi tilbake til hvor du enn skal.

Pris

Prisen varierer fra kamp til kamp og ut i fra hvor du får plass. Jeg betalte 120 reais per billett da jeg overvar Flamengo-Vasco da Gama i august 2015, med sitteplass litt langt ut på langsiden.

Hvor kjøpe billetter

Du kan kjøpe billetter i luka på stadion i timene før kamp. Er det en skikkelig storkamp, anbefaler jeg å kjøpe billetter i luka ved Flamengos lokaler rett ved travbanen i Leblon.

Få en guidet tur på Maracanã

Maracanã Rio de Janeiro

Er du fotballidiot, sånn som meg, er en guidet tur på Maracanã som en tur inn i den hellige gral å regne. Turene går hvert 20. minutt og tar deg blant annet opp på diverse tribuneområder, inn i VIP-området, inn i garderobene og ned på innbytterbenken.

Komme hit

Ta den grønne metrolinjen til Maracanã. Derfra er det en kort spasertur over til stadionanlegget.

Åpningstider

Daglig, fra 09:00 til 18:00.

Pris

40 reais per person.

Besøk en favela

Rocinha-favelaen Rio de Janeiro

Det høres kanskje skummelt ut, men får du muligheten til å besøke en av Rio de Janeiros mange favelaer, bør du gripe den. Et slikt besøk kommer nemlig til å gi deg inntrykk du kommer til å sitte igjen med resten av livet.

Et møte med en favela, et område så preget av fattigdom at det er vanskelig å begripe, men med mennesker som alltid har et smil på lur, gjør at inntrykkene du sitter igjen med fra Rio de Janeiro er delt – men på en god måte.

Enkelte favelaer er mer «tilpasset» turister enn andre. Spesielt gjelder dette Rocinha, Rios største, som ligger vest for Ipanema, på baksiden med utsikt mot Pedra da Gávea blant annet. En annen favela som kan være verdt et besøk er Vidigal-favelaen, også den vest for Ipanema, beliggende nedenfor Morro Dois Irmãos.

Jeg var selv i Rocinha da jeg besøkte Rio de Janeiro i august 2015 – en opplevelse som virkelig satt sine spor.

| Les også: Mitt møte med Rocinha-favelaen i Rio de Janeiro.

Komme hit

Uansett hvilken favela du ønsker å besøke, må det gjøres med en guide dersom du ønsker å beholde liv, helse og personlige eiendeler. Spesielt med tanke på den nåværende situasjonen i Rio de Janeiro.

Anbefalt guide

Jeg dro til Rocinha med Be a Local, og kan trygt gi mine anbefalinger videre til deg.

Se mer om Be a Local her (ekstern lenke).

Pris

25 USD. Betaling med kort ved bestilling online eller kontanter ved oppmøte.

Når

Ukedager kl. 10:00 og 14:00. Lørdager og søndager kl. 12:00. Turen varer i ca tre timer, og dere blir enige om hvor du ønsker å bli plukket opp.

Utforsk Selarón-trappene

Selaron-trappene Rio de Janeiro

I bydelen Santa Teresa, litt sånn bortimellom noen bygninger og opp mot en åsside, ligger de fargerike Selarón-trappene (Escadaria Selarón). Dette merksnodige mesterverket ble initiert – og fullført – av chileneren Jorge Selarón, som en hyllest til det brasilianske folk.

Selarón begynte arbeidet i 1990, og i dag består trappene av over 2 000 fliser fra hele verden. Kunstneren selv ble funnet død ved bunnen av trappene i 2013.

Kroppen hadde svimerker, men dødsårsaken er fortsatt ukjent.

Komme hit

Ta buss 123, 161 eller 433 fra Copacabana. Ta eventuelt metroen til Cinelândia. Både oransje og grønn linje går hit. Trappene ligger litt bortgjemt, men sett kursen mot åssiden i vest.

Pris

Det er gratis å utforske Selarón-trappene.

Åpningstider

Trappene er åpne for utforsking hele døgnet, men for å unngå de store folkemengdene er det best å være her tidlig.

Gå deg vill i Botanisk hage

Botanisk hage Rio de Janeiro

Jeg er ikke akkurat Blomster-Finn, men det å slappe av i Rio de Janeiros botaniske hage, Jardim Botânico do Rio de Janeiro, er en veldig fin opplevelse.

Den botaniske hagen ble grunnlagt såpass tidlig som 1808 og har vært en viktig del av Rio de Janeiro siden, både for turister, men også for forskere. Her er nemlig et uvisst antall med eksotiske trær, blomster og dyrearter – i tillegg til gjengrodde bygninger og grotter som gir en slags Jungelboken-følelse.

Ta en time eller to her, gjerne med en liten piknik, før du hiver deg uti Rios kjas og mas atter en gang. Jeg lover at det er verdt det.

Komme hit

Jardim Botânico do Rio de Janeiro ligger rett ved den enorme veddeløpsbanen i den vestlige enden av den store innsjøen Lagoa Rodrige de Freitas, omtrent tre kilometer nord for stranden i Ipanema.

Hit kan du enten gå – det er en fin spasertur fra for eksempel Ipanema – eller du kan ta bussen.

Det går nemlig en blå “matebuss” hit fra metrostasjonene General Osório og fra Botafogo.

Nærmeste holdeplass til hovedinngangen med tilhørende busslinjer finner du her (ekstern lenke).

Pris

Inngangsbilletten koster 9 reais per person – og de aksepterer kun kontanter (det gjorde de iallfall da jeg var der).

Åpningstider

Mandager: Fra 12:00 til 19:00

Tirsdag – søndag: 08:00 – 17:00

Se solnedgangen fra Arpoador

Arpoador Rio de Janeiro

Arpoador er klippene i østenden av Ipanema, mellom Ipanema og Copacabana. Det er høyst anbefalt å traske bort hit en time før solen går ned bak horisonten for et helt spesielt lys og en helt spesiell utsikt over surferne som gjør sine triks mens Ipanema gjør seg klar til kveldsskiftet i bakgrunnen.

Komme hit

Arpoador ligger i den østlige enden av Ipanema-stranden og er høyst tilgjengelig til fots fra både Ipanema, Leblon og Copacabana.

Pris

Gratis.

Åpningstider

Hele døgnet.

Utforsk Copacabana

Copacabana Rio de Janeiro

Ja, vi kommer ikke utenom Copacabana. Dette nå verdensberømte området fikk sitt store gjennombrudd på 50- og 60-tallet, da rikfolk reiste hit for å leve jetset-livet.

I dag er det verdens soleklart mest berømte strand, og selvsagt et must for alle som besøker Rio de Janeiro. Det er lett å bruke en hel dag her med å bare vandre langs gangstien eller på selve stranden mens man ser på de lokale som leker seg i sanden, ofte med en ball av et eller annet slag.

Har du lyst, kan du også slå deg ned på stranden og nyte den brasilianske solen. Merk deg at bølgene er høye og at vannet er relativt – og noe skuffende – kaldt.

Komme hit

Du bor sannsynligvis her, gjør du ikke? Copacabana ligger helt sør i byen og er lett tilgjengelig med både buss og metro fra hele byen.

Sikkerhet

Copacabana er ikke alltid like trygt, spesielt ikke tidlig på morgenen og om kvelden og natten. Antall utførte ran, spesielt på turister, har økt bemerkelsesverdig de senere årene, og man er nødt til å ta forholdsregler:

 • Prøv å unngå å gå alene, spesielt når det er mørkt
 • Ikke gå rundt med kameraer, mobiltelefoner og (dyre) klokker lett synlig
 • Kle deg enkelt, gjerne i shorts, t-skjorte og flip-flops. Ikke skill deg ut med dresser eller kjoler som ser dyre ut
 • Ha litt småpenger i lomma du kan gi bort ved et eventuelt ran. Ikke noe kredittkort!

DET JEG IKKE FIKK GJORT

Hanggliding

Å hive seg utfor Pedra Bonita, rett ved São Conrado, med et trekantet seil på ryggen, såkalt hanggliding, er en svært populær akitivitet i Rio de Janeiro. Jeg var tøff i trynet lenge, og 100 % bestemt på å gjøre det, men til syvende og sist tok høydeskrekken overhånd og jeg trakk meg.

Buuuuu!

De andre jeg snakket med som hadde gjort det, sa det var en helt fantastisk opplevelse, men relativt kostbart.

Gå opp Morro Dos Irmãos

Morro Dos Irmãos (De To Brødre) er to fjelltopper som ligger ved enden av Leblon-stranden, ovenfor Vidigal-favelaen. Dette skal være en meget flott tur som i tillegg byr på en fantastisk utsikt når du først når toppen. Nesten bedre enn toppen av Corcovado – og mye mindre folk.

Denne turen bør tas med guide, dagens sikkerhetssituasjon tatt i betraktning.

Gå opp til Corcovado

Det finnes en mulighet for å gå den lange veien gjennom verdens største urbane skog, Tijuca-skogen, opp til Corcovado – du vet, der Kristusstatuen står.

Turen tar omtrent fire timer, men de lokale vi snakket med anbefalte ikke å gjøre det uten guide. Vi fant aldri noen guide, og derfor slo vi det fra oss.

Dog skal det være vel verdt det.

BO

Det mest populære stedet å bo i Rio de Janeiro er uten tvil Copacabana. Som vi alle vet styrer også etterspørselen prisen, så Copacabana er også det dyreste alternativet.

Copacapana er vel også – med unntak av favelaene – det området der risikoen for å bli utsatt for noe ubehagelig er størst, så jeg vil kanskje anbefale å bo noen hundre meter lenger vest, i Ipanema- og/eller Leblon-området.

Her vil du også finne alt du trenger for et vellykket opphold i Rio de Janeiro.

Jeg bodde to steder da jeg var i Rio de Janeiro i august 2015.

Copacabana – Belmond Copacabana Palace

Dette verdenskjente hotellet Belmond Copacabana Palace ligger midt i hjertet av Copacabana og er intet mindre enn en opplevelse i seg selv. Det lyser fem stjerner lang vei, og det synes også på prisen: Du kan ikke regne med å betale noe mindre enn 1300 reais (rundt 3000 norske kroner) per natt.

Ipanema – Airbnb

Da jeg var i Rio de Janeiro i august 2015, bodde jeg en uke øst i Ipanema, i en leilighet jeg fant gjennom Airbnb. Dette valget var jeg svært godt fornøyd med, og jeg ville gjort det igjen uten å blunke. Prisen jeg betalte var rundt 400 reais (rundt 900 norske kroner) per natt, inkludert renhold, en pris som var vesentlig billigere enn hotellene i nærheten.

SIKKERHETSSITUASJONEN

For få år siden ble Rio de Janeiro kåret til “verdens lykkeligste by”. Siden den gang har situasjonen endret seg ganske dramatisk. Dessverre.

Fotball-VM i 2014 og Sommer-OL to år senere medførte et enormt innhugg i byens økonomi, og kombinert med en fallende oljepris, har økonomien i Rio de Janeiro og Brasil generelt tilnærmet kollapset på bare få år.

Forskjellene mellom fattig og rik er stor, og dessverre er forskjellene økende. De fattige blir fattigere, og de blir flere. Favelaene vokser. Gjengvirksomheten og den organiserte kriminaliteten er økende. Det samme er korrupsjonen. Og situasjonen virker å ha kommet ut av kontroll.

Selv ikke det berømte karnevalet, Rio de Janeiros årlige happening som skal få lokalbefolkningen til å glemme sitt vanlige liv i noen få dager, slipper unna. Snarere tvert i mot. Karnevalet har regelrett blitt farlig – både for lokale, men også for turister.

Budsjettet til det lokale politiet er på et absolutt minimum. Noen onde tunger vil ha det til at politiet ikke en gang har nok penger til å fylle tanken på bilene sine. Det har medført at militæret er satt inn i de verste områdene for å opprettholde en viss lov og orden.

Og som om ikke det var nok, har Brasil valgt en president som er så høyrevridd at det fremkaller kalde gufs fra det vi trodde var en svunnen tid.

Ta nødvendige forholdsregler

Rio de Janeiro har lenge hatt et rykte for å være en utrygg by. Ryktet har en slags rot i virkeligheten, bare så det er sagt. Likevel, dersom du tar noen påkrevde forholdsregler og ser deg litt ekstra for, kommer du sannsynligvis ikke til å oppleve noe ubehagelig.

Jeg har blant annet snakket med flere som har vært i Rio de Janeiro nylig som ikke opplevde byen som utrygg, og langt i fra noen krigssone, som noen medier beskriver. Likevel sa alle det samme; man må passe litt ekstra på.

Tar du disse forholdsreglene, bør du være ganske trygg:

 • Ikke ha med deg for mye kontanter når du skal ut
 • Trenger du kontanter, legg gjerne noe i én lomme og en mindre sum i en annen som du kan avse dersom noe skulle skje
 • Ha på deg nøytrale klær
 • Ikke ha på deg dyre klokker eller «flash» rundt med dyrt elektronisk utstyr, inkludert kameraer og mobiltelefoner
 • Ikke gå gatelangs om natten – selv ikke de lokale gjør det
 • Møter du på guttegjenger som står og “henger” eller mennesker som helt tydelig er dopet, gå gjerne lange omveier
 • Ha med deg minst mulig på stranden
 • Ikke godta noe som helst fra fremmede, spesielt mat, drikke, godteri eller sigaretter
 • Ta alltid en taxi eller en Uber når du skal hjem etter mørkets frembrudd, nesten uansett hvor kort eller hvor langt det er snakk om

Sunn fornuft tar deg som regel ganske så langt, men gir selvsagt ingen garantier.

Jeg slapp heldigvis unna noen situasjoner da jeg var i Rio de Janeiro, men som naiv nordmann ble jeg flere ganger advart av lokale da jeg gikk langs Copacabana om at jeg ikke burde gå rundt med kamera. Det var attpåtil midt på dagen.

Spør på hotellet eller andre lokale du måtte finne på å stole på om hvilke områder du definitivt bør holde deg unna og hvilke ekstra forholdsregler du bør ta.

MIN FULLSTENDIGE REISEGUIDE TIL BRASIL

Brasil

MINE HISTORIER FRA BRASIL

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Join to Instagram

Følg reisene mine på Instagram