Inneklemt mellom skogkledde fjelltopper, kilometerlange sandstrender og hundrevis av halvøyer, ligger vakre, pulserende og legendariske Rio de Janeiro.
Da portugiseren Gaspar de Lemos gikk i land her 1. januar 1502, ante han nok lite om at dette skulle utvikle seg til å bli Sør-Amerikas mest kjente by og selve symbolet på Brasil. Geografien forvirret ham, og hans tro på at området var utløpet av en stor elv, medførte at navnet ble Rio de Janeiro – Januarelven.
I dag, 500 år senere, er Rio de Janeiro en moderne metropol med over seks millioner innbyggere. Klasseskillene er store, men felles for alle cariocas – Rios innbyggere – er pausen de kan nyte på de verdensberømte strendene Copacabana og Ipanema. Pausen fra det til tider tøffe livet. Og muligheten til å leke. Muligheten til å smile.
I Lapa sitter sambarytmene og caipirinhaen løst. På legendariske Maracanã spilles «o jogo bonito» – det vakre spillet – fotballen, som brasilianerne elsker over alt på jord.
La deg rive med, kast alle hemninger og bli med til Rio de Janeiro. Sør-Amerikas hovedstad – og byen du aldri blir lei.
Denne artikkelen innholder
Fakta om Rio de Janeiro
Innbyggertall: Ca 6,5 millioner (i byen). Tar man med omliggende distrikter: Ca 12 millioner
Befolkningstetthet: Ca 5.377 innbyggere per kvadratkilometer
Høyde over havet: 0 moh
Grunnlagt: 1565
Internasjonal lufthavn: Galeão International Airport (GIG)
Navnet Rio de Janeiro betyr: Januarelven
TING Å GJØRE I RIO DE JANEIRO
Det er så mye å gjøre i Rio de Janeiro at det fortjente sin helt egen artikkel.
14 ting å gjøre i Rio de Janeiro finner du her.
NÅR REISE TIL RIO DE JANEIRO
Rio de Janeiro ligger i et område som er svært lite påvirket av klimatiske variasjoner. Med andre ord kan byen nytes hele året. Høysesongen er likevel fra desember til mars, da været er som best – og varmest.
Vær oppmerksom på at det verdensberømte karnevalet går av stabelen i februar/mars (datoen varierer fra år til år), noe som gjør at prisnivået stiger kraftig grunnet kraftig innrykk av mennesker fra hele verden som vil bevitne denne elleville festen.
Men det er kanskje nettopp da du bør reise til Rio?
HVORDAN REISE TIL RIO DE JANEIRO
Rio de Janeiro er en av de enkleste byene i Sør-Amerika å reise til for oss nordmenn. KLM, Lufthansa, TAP, British Airways og Air France flyr hit med kun én mellomlanding og en total reisetid på rundt 15 timer.
Prisnivået varierer noe ut i fra sesong. Mellom september og mai kan du få billetter til under 5 000 kroner, mens du må regne med å betale noen få tusenlapper mer dersom du vil fly nedover fra juni til og med august.
KOMME SEG RUNDT I RIO DE JANEIRO
Rio de Janeiro har et svært godt utbygd kollektivtilbud som er svært enkelt og greit å benytte seg av, selv som turist.
Buss
Bussene i Rio de Janeiro går rundt omkring, opp og ned og på kryss og tvers absolutt hele tiden. Det er relativt enkelt å forstå hvilke busser man skal ta – det er kart på holdeplassene – og en enkeltbillett koster rundt fire reais, altså under 10 norske kroner.
Da får du riktignok ingen overgang, verken til andre busser eller til metroen.
Du går på foran og betaler hos en egen ansatt som sitter ved siden av sjåføren. Husk derfor å ha med kontanter når du skal kjøre buss.
Metro
Metroen er et usedvanlig godt alternativ til buss, spesielt his du skal reise et stykke. Byen har tre linjer – en oransje, en grønn og en gul.
Den oransje linjen går fra Ipanema via Copacabana, Botafogo, Cinelândia (Selarón-trappene) til Uruguai (ikke til landet, altså).
Den grønne linjen starter i Botafogo og kjører parallelt med den oransje et stykke, men har endeholdeplass nord i byen. Det er den grønne linjen du skal ta for å komme deg til Maracanã blant annet.
Den gule linjen sto ferdig så sent som i 2016. Den knytter Ipanema sammen med Leblon og har endeholdeplass i Barra da Tijuca, vest i byen.
Du finner kart og mer informasjon om metroen i Rio de Janeiro på metrorio.com.
En billett koster 4,30 reais én vei og gjelder uansett hvor du skal. Metroen i Rio de Janeiro har nemlig ingen soner, som mange andre byer har. Du kan velge å kjøpe enveisbilletter eller et kort med en forhåndsbetalt saldo som du fyller på selv med valgfritt beløp.
Billetter kjøper du på selve metrostasjonen – enten i betjente luker eller på en av mange automater.
Metroen går nesten hele døgnet; fra 05:00 til midnatt på hverdager og lørdager og fra 07:00 til 23:00 på søndager.
Merk at billettene ikke har overgang til og fra buss.
Sykkel
Rio de Janeiro har kilometervis med merkede sykkelstier rundt i byen, og det er fullt mulig å leie seg en bysykkel for å benytte seg av disse. Det er utleiesteder langs sykkelstiene, litt som bysyklene i Oslo, eller man kan leie hos egne sykkelbutikker mellom Copacabana og Ipanema.
Prisen er rundt 15 reais per time.
Det finnes også guidede turer som tar deg gjennom byen på sykkel. Den mest kjente er kanskje Rio by Bike, som omtrent alle anbefaler, men jeg har ikke prøvd denne selv.
Taxi
Taxi i Rio de Janeiro er både enkelt og billig, men merk deg bare at svært få sjåfører snakker engelsk. Og selv om sjåførene kjenner byen bedre enn sin egen bukselomme, skriv ned hvor du skal og i hvilket område destinasjonen er. Slik slipper du å bli helt «lost in translation» og havne langt unna der du egentlig skulle.
Trafikken kan også være et realt problem i byen, så dersom du skal til eller fra flyplassen, regn ekstra godt med tid. Plutselig kan du nemlig stå bom fast.
Taxier i Rio de Janeiro kommer i flere farger og fasonger. Du har «de gule taxiene» og «radio taxiene», som stort sett er blå, grønne eller hvite.
For å være helt ærlig er jeg ikke sikker på om jeg noen gang forsto forskjellen på de to alternativene, men fra flyplassen og inn til Copacabana viste det seg at de gule taxiene var omlag 20-30 reais billigere enn «radio taxiene».
Sistnevnte skal vel i utgangspunktet regnes for å være tryggere og mer reliable, men er altså strået dyrere. Dog tror jeg ikke det skal spille noen stor rolle hvem du velger.
Til fots
Rio de Janeiro er fullt mulig å utforske til fots. Faktisk var det min favoritt da jeg var der i august 2015. Bare du holder deg unna de trangeste, mørkeste bakgatene, er det fullt mulig å gå (trygt) rundt i Leblon, Ipanema, Copacabana og Botafogo, samt Lapa og det hippe, trendy Santa Teresa-området.
En fin spasertur er rundt Lagoa Rodrigo de Freitas – innsjøen som ligger bak Ipanema og Copacabana, mot Corcovado og Cristo Redentor. I nordenden av innsjøen ligger den botaniske hagen, som kan være vel verdt å ta seg en tur innom.
BO
Det mest populære stedet å bo i Rio de Janeiro er uten tvil Copacabana. Som vi alle vet styrer også etterspørselen prisen, så Copacabana er også det dyreste alternativet.
Copacapana er vel også – med unntak av favelaene – det området der risikoen for å bli utsatt for noe ubehagelig er størst, så jeg vil kanskje anbefale å bo noen hundre meter lenger vest, i Ipanema- og/eller Leblon-området.
Her vil du også finne alt du trenger for et vellykket opphold i Rio de Janeiro.
Jeg bodde to steder da jeg var i Rio de Janeiro i august 2015.
Copacabana – Belmond Copacabana Palace
Dette verdenskjente hotellet Belmond Copacabana Palace ligger midt i hjertet av Copacabana og er intet mindre enn en opplevelse i seg selv. Det lyser fem stjerner lang vei, og det synes også på prisen: Du kan ikke regne med å betale noe mindre enn 1300 reais (rundt 3000 norske kroner) per natt.
Ipanema – Airbnb
Da jeg var i Rio de Janeiro i august 2015, bodde jeg en uke øst i Ipanema, i en leilighet jeg fant gjennom Airbnb. Dette valget var jeg svært godt fornøyd med, og jeg ville gjort det igjen uten å blunke. Prisen jeg betalte var rundt 400 reais (rundt 900 norske kroner) per natt, inkludert renhold, en pris som var vesentlig billigere enn hotellene i nærheten.
SIKKERHETSSITUASJONEN
For få år siden ble Rio de Janeiro kåret til «verdens lykkeligste by». Siden den gang har situasjonen endret seg ganske dramatisk. Dessverre.
Fotball-VM i 2014 og Sommer-OL to år senere medførte et enormt innhugg i byens økonomi, og kombinert med en fallende oljepris, har økonomien i Rio de Janeiro og Brasil generelt tilnærmet kollapset på bare få år.
Forskjellene mellom fattig og rik er stor, og dessverre er forskjellene økende. De fattige blir fattigere, og de blir flere. Favelaene vokser. Gjengvirksomheten og den organiserte kriminaliteten er økende. Det samme er korrupsjonen. Og situasjonen virker å ha kommet ut av kontroll.
Selv ikke det berømte karnevalet, Rio de Janeiros årlige happening som skal få lokalbefolkningen til å glemme sitt vanlige liv i noen få dager, slipper unna. Snarere tvert i mot. Karnevalet har regelrett blitt farlig – både for lokale, men også for turister.
Budsjettet til det lokale politiet er på et absolutt minimum. Noen onde tunger vil ha det til at politiet ikke en gang har nok penger til å fylle tanken på bilene sine. Det har medført at militæret er satt inn i de verste områdene for å opprettholde en viss lov og orden.
Og som om ikke det var nok, har Brasil valgt en president som er så høyrevridd at det fremkaller kalde gufs fra det vi trodde var en svunnen tid.
Ta nødvendige forholdsregler
Rio de Janeiro har lenge hatt et rykte for å være en utrygg by. Ryktet har en slags rot i virkeligheten, bare så det er sagt. Likevel, dersom du tar noen påkrevde forholdsregler og ser deg litt ekstra for, kommer du sannsynligvis ikke til å oppleve noe ubehagelig.
Jeg har blant annet snakket med flere som har vært i Rio de Janeiro nylig som ikke opplevde byen som utrygg, og langt i fra noen krigssone, som noen medier beskriver. Likevel sa alle det samme; man må passe litt ekstra på.
Tar du disse forholdsreglene, bør du være ganske trygg:
- Ikke ha med deg for mye kontanter når du skal ut
- Trenger du kontanter, legg gjerne noe i én lomme og en mindre sum i en annen som du kan avse dersom noe skulle skje
- Ha på deg nøytrale klær
- Ikke ha på deg dyre klokker eller «flash» rundt med dyrt elektronisk utstyr, inkludert kameraer og mobiltelefoner
- Ikke gå gatelangs om natten – selv ikke de lokale gjør det
- Møter du på guttegjenger som står og «henger» eller mennesker som helt tydelig er dopet, gå gjerne lange omveier
- Ha med deg minst mulig på stranden
- Ikke godta noe som helst fra fremmede, spesielt mat, drikke, godteri eller sigaretter
- Ta alltid en taxi eller en Uber når du skal hjem etter mørkets frembrudd, nesten uansett hvor kort eller hvor langt det er snakk om
Sunn fornuft tar deg som regel ganske så langt, men gir selvsagt ingen garantier.
Jeg slapp heldigvis unna noen situasjoner da jeg var i Rio de Janeiro, men som naiv nordmann ble jeg flere ganger advart av lokale da jeg gikk langs Copacabana om at jeg ikke burde gå rundt med kamera. Det var attpåtil midt på dagen.
Spør på hotellet eller andre lokale du måtte finne på å stole på om hvilke områder du definitivt bør holde deg unna og hvilke ekstra forholdsregler du bør ta.