Ved første og andre øyekast er det kanskje ikke så mye sjarm å spore i Bogotá, Colombias enorme hovedstad, men hvis du gir det et forsøk, litt av din tid og tålmodighet, vil du finne en by som kan by på det aller meste.
Høydepunktet er nok La Candelaria, byens historiske nabolag med sine fargerike bygninger og kirker i en salig blanding av spansk kolonistil og art deco. Ta med massevis av interessante museer, spennende restauranter og et pulserende uteliv og du har alt en storby bør og skal kunne by på.
Som en bonus finner du en av verdens største samlinger av graffiti og gatekunst, og dermed skal det ekstremt mye til for å ikke la seg fascinere av Bogotá – selve pulsen i Colombia.
Dessverre er kriminaliteten atter en gang stigende i Bogotá etter noen år med positiv utvikling. Det betyr at man må kikke seg over skulderen med jevne mellomrom, noe som lager en aldri så liten ripe i lakken til en by som ellers ville vært et soleklart valg for storbyferie i Sør-Amerika.
Denne artikkelen innholder
Fakta om Bogotá
Status: Colombias hovedstad
Innbyggertall: Ca 10 millioner
Høyde over havet: 2.640 moh
Grunnlagt: 1538
Internasjonal lufthavn: El Dorado Internasjonale Lufthavn
Navnet Bogotá betyr: Stammer fra det gamle, lokale ordet Bacatá, som kan oversettes til dyrket mark
MIN REISERUTE
Bogotá – San Gil: Buss – Berlinas del Fonce
San Gil – Tunja – Villa de Leyva: Buss – Concorde til Tunja. Minibuss til Villa de Leyva
Villa de Leyva – Bogotá: Buss – Flota Valle de Tenza
Bogotá – Armenia – Salento: Buss – Flota Magdalena til Armenia. Minibuss til Salento
Salento – Pereira – Medellín: Minibuss til Pereira. Buss til Medellín – Flota Magdalena
Medellín – Santa Marta: Fly – Avianca
Santa Marta – Cartagena: Delt taxi/minivan
NÅR REISE TIL BOGOTA
Bogotá har ingen distinkte sesonger. Byen ligger nesten 2.500 meter over havet og kan heller by på det vi her i Norge kan kalle ustabilt vær året rundt. Likevel regner det noe mindre fra juni og utover, og i august eksploderer gatene når festivalene Salsa al Parque og Festival de Verano starter.
Da er det kanskje aller best å være her.
HVORDAN REISE TIL BOGOTA
Fly
Colombias hovedflyplass ligger i Bogotá og heter Aeropuerto Internacional El Dorado (BOG), kun en halvtimes kjøring unna La Candelaria.
Hit går det fly fra flere steder i Europa og Sør-, Mellom- og Nord-Amerika. Som en naturlig hub for svært mange flyselskaper, er det dermed enkelt og relativt billig å komme seg til Colombia. Heldigvis!
Fra Oslo er det fullt mulig å komme seg til Bogotá med kun én mellomlanding, enten i Frankfurt, Amsterdam, Paris eller London. Jeg har prøvd både Lufthansa og KLM, og må si at jeg personlig synes førstnevnte fremstår som det beste alternativet. De kan ta deg over for drøyt 6.000 kroner tur/retur, og ventetiden i Frankfurt er kortere enn hos konkurrentene.
KLM har også gode priser og OK ventetider i Amsterdam, men etter min mening gir Lufthansa mer for pengene.
Det går også hyppige avganger til Bogotá fra alle andre populære destinasjoner i Colombia, eksempelvis Medellín, Cali, Santa Marta og Cartagena.
Skal du til Bogotá fra andre steder i Sør-Amerika, er det som regel ikke noe problem å finne fly med enten LATAM eller Avianca, Colombias eget flyselskap. De har flyvninger til og fra flere av de større byene på kontinentet, som for eksempel Lima, La Paz, Santiago, São Paulo og Buenos Aires.
Bestill god tid i forveien, da prisene kan variere kraftig, pluss at de blir høyere og høyere jo nærmere avreisedato man kommer.
Buss
Bogotá har en stor bussterminal som egentlig består av tre forskjellige terminaler og som ligger ikke så veldig langt unna flyplassen.
Hit går det busser til og fra de aller fleste store knutepunktene i landet, som for eksempel Cali (10-12 timer), Kaffedistriktet (ca 8-10 timer), Medellín (ca 8 timer), San Gil (ca 8 timer) og Cartagena (ca 20 timer).
Merk at trafikken i Bogotá er helt håpløs, noe som ofte betyr at det kan ta både en og to timer å i det hele tatt komme ut og inn av byen.
Selv om buss er en svært vanlig måte å krysse landegrenser på i Sør-Amerika, kan ikke det samme sies om Colombia. I sør og sørøst, mot grensen til Ecuador, Perú og Brasil, ligger det enorme, mektige og ufremkommelige Amazonas og det er svært langt mellom destinasjonene. Naturlig nok er det ikke så mye veier her heller.
Det er likevel mulig å ta buss fra Quito i Ecuador til Bogotá, men det er en strekning på godt over 1000 kilometer, og turen kan ta rundt 30 timer.
REISE RUNDT I BOGOTA
Bogotá er en enormt stor by, så planlegg godt når du skal reise fra A til Å.
Til fots
Mye av Bogotá er faktisk fullt mulig å utforske til fots, som er min favorittmåte å komme meg rundt på når jeg besøker nye steder. Det er da du får øye på tingene som får deg til å bli glad i stedet du besøker. Få tak i et kart og hiv deg uti det.
Spesielt er det fint å traske rundt i La Candelaria. Uansett hva folk sier, så er det relativt trygt å gå rundt her i dagslys. En god del politi i gatene bidrar til det. På kvelds- og nattestid anbefales det derimot ikke å gå noe sted. Ta en taxi, eventuelt bussen.
Sykkel
Bogotá er den (stor)byen i Sør-Amerika som har satset hardest på sykkel, og har over 300 kilometer med sykkelveier, kontinentets lengste. Det å sykle rundt her viste seg i tillegg å være enklere enn fryktet.
Jeg anbefaler dog en guidet sykkeltur, i hvert fall før du begir deg ut på egen hånd. Se lenger ned for anbefalinger.
Buss
For noen år siden innså myndighetene i Bogotá at noe måtte gjøres for å frakte folk rundt. T-bane ble etter ekstremt mye om og men skrinlagt, og man investerte isteden flerfoldige millioner pesos i TransMilenio, som har revolusjonert den offentlige transporten i byen. Systemet er svært likt det i Lima, med egne filer for bussene og store busstasjoner i midten av veiene som strekker seg gjennom Colombias hovedstad.
Systemet består av 1400 busser, 12 linjer, 144 stasjoner og frakter over to millioner mennesker om dagen. TransMilenio er med det verdens største system for bybusser. Likevel er ikke systemet stort nok. Bussene er nemlig stappfulle i rushtrafikken, og kan medføre at både to og tre busser må passere før det endelig er din tur til å trenge deg på.
Bussene går nesten hele døgnet, og en billett koster under 2000 COP – altså under seks norske kroner. Billettene kjøpes ved inngangen til stasjonen. For å unngå kø, kan det være lurt å kjøpe et reisekort som kan fylles på med opptil 50 turer, og som bare «bippes» når du entrer stasjonen.
Tips: Det er kart over bussrutene inne på stasjonene, men de er ikke alltid så veldig intuitive å forstå. Mitt tips er derfor å laste ned appen MoovIt, som hjelper deg med å planlegge reisen din fra A til Å. Merk at denne krever datatilkobling for å fungere.
Taxi
De offisielle taxiene i Bogotá er gule med en hvit firkant på siden som inneholder bilens lisensnummer. I tillegg skal det henge en godt synlig plakat inne i bilen med informasjon om sjåføren pluss en plakat med tariffene. Taksameteret fungerer nemlig slik at den gir fra seg en kode som må «oversettes» til riktig pris på tariffplakaten.
Ikke alle sjåfører er like flinke til å bruke taksameter, selv om de er pliktig til det i følge colombiansk lov. Spør derfor før du setter deg inn hvor mye det vil koste å komme deg fra A til B. Sjåføren vil så gi deg en sum, og det er opp til deg om du godtar, om du vil prute eller om du vil be ham om å skru på taksameteret.
Likevel regnes ikke taxi som det tryggeste alternativet for turister. Det hender nemlig at turister blir tatt med på en uønsket rundtur og deretter krevd for en vesentlig høyere sum enn hva turen normalt ville ha kostet. Det har også forekommet ran, men det blir mindre og mindre vanlig.
Spør derfor om hotellet, restauranten eller lignende kan bestille en taxi for deg. De får en kode som må oppgis til sjåføren, og som sånn sett gjør turen så trygg som overhodet mulig.
Tips: Last ned appen Tappsi, som er den offisielle taxiappen i Colombia. Her må du registrere deg, men så kan du bestille taxi til dit du befinner deg via appens GPS. Det er trygt, enkelt og kjapt.
TING Å GJØRE I BOGOTA
Bogotá er en enorm by, og til tross for at man kanskje ikke har de største turistattraksjonene, er det mer enn nok å gjøre her for å fylle noen dager med fritid.
Bli med på en guidet sykkeltur
Noe av det første jeg gjorde i Bogotá var å slenge meg med på en guidet sykkeltur rundt i byen. Turen tok omlag fem timer, og jeg fikk et unikt innblikk i en større del av byen enn jeg ville fått dersom jeg bare hadde gått rundt i La Candelaria, området jeg bodde i.
Det er flere selskaper som tilbyr sykkelturer i Bogotá, og jeg kjenner ikke kvaliteten på de, men jeg vil uten tvil anbefale et selskap som heter Bogotá Bike Tours. De holder til midt i La Candelaria og har flere engelskspråklige guider med godt over middels kjennskap til byen og historiene den bærer.
Turene varer i omlag fem timer, og man blir tatt med på fruktmarkedet, kjøttmarkedet, en kaffefabrikk, man får et innblikk i all gatekunsten og graffitien som befinner seg rundt omkring i Bogotás gater, og man avslutter med å drikke øl og spille tejo – et spill der man kaster en tung metallpuck på en blink som er dekket med krutt. Målet er selvsagt å få disse kruttlappene til å smelle, noe som ikke akkurat foregår lydløst.
En høyst anbefalt opplevelse dersom du skal til Colombias hovedstad.
Anbefalt selskap
Komme hit
Bogotá Bike Tours holder til i Carrera 3, No 12-72. Det kan ære greit å booke turen en dag eller to på forhånd, da jeg vet de har stor pågang.
Pris
35.000 COP pluss eventuell tips.
Tidspunkt
To turer om dagen: Én klokken 10:30 og én klokken 13:30. Kan være greit å være ute en halvtimes tid før for å tilpasse sykkelen.
Ta en guidet graffiti-tur
Bogotá har en unik samling av forskjellig gatekunst, som for eksempel graffiti. Hvert kunstverk, hvert maleri, hvert bilde har ofte sin helt egen historie, og kunstnerne har sin helt egen måte å fortelle den på.
Den beste – og eneste – måten å forstå noe av Bogotás gatekunst på, er ved å ta en guidet tur.
I løpet av en drøyt to timer lang vandring rundt i La Candelaria tar guiden deg med til de mest berømte og de mest spesielle kunstverkene i Bogotá, og man får også et unikt innblikk i kunstneren og hans eller hennes historie.
I tillegg får man et innblikk i hvorfor det er så mye graffiti her kontra andre steder i verden, og hvorfor det er lovlig å male på enkelte vegger her, i motsetning til for eksempel i Oslo.
En guidet graffiti-tur vil gi deg enda større innblikk i Bogotá og i menneskene som bor og lever her. Høyst anbefalt.
Anbefalt selskap
Komme hit
Oppmøtested er Parque de los Periodistas i La Candelaria, rett ved statuen av Simon Bolivar.
Tidspunkt
Det går to turer om dagen. Én klokken 10:00 og en klokken 14:00.
Pris
Selve turen er gratis, men baserer seg på tips, for øvrig en svært irriterende praksis. Tips er «frivillig» og man kan gi så mye man vil.
Besøk Botero-museet (Museo Botero)
OK, jeg er langt i fra noen kunstkjenner, og malerier kjeder stort sett vettet av meg, men det finnes ett hederlig unntak. Han heter Fernando Botero og ble født i Medellín i 1932.
Hans kunst baserer seg stort sett uten unntak det på det litt lubne. Mennene, kvinnene, dyrene, frukten – ja, alt er litt overvektig i hans bilder og hans statuer.
I Botero-museet i La Candelaria henger 123 verk av Botero selv pluss 85 verk av diverse andre kunstnere, som for eksempel Dalí og Picasso. Det er gratis å komme inn, og vel verdt en time eller to av din tid.
Komme hit
Museet ligger i Calle 11 No 4-41 i La Candelaria, ikke så fryktelig langt fra gullmuseet.
Pris
Gratis inngang.
Åpningstider
Mandag, onsdag, torsdag, fredag og lørdag 09:00-19:00. Tirsdag og søndag stengt.
Besøk gullmuseet (Museo del Oro)
Colombia har alltid hatt en helt ubeskrivelig mengde med naturressurser, og er kanskje spesielt kjent for sitt gull. Det er ikke uten grunn at spanjolene lette etter gullbyen El Dorado i Colombia.
De innfødte har alltid brukt gull til å lage blant annet smykker, og selv om nesten alle storbyer i Sør-Amerika har et gullmuseum, er det i Bogotá det aller beste.
Tre etasjer med gull, gull og mer gull der det ubestridte høydepunktet er en liten flåte laget i rent gull med flere figurer oppå. Figuren kalles Balsa Muisca, eller Muisca-flåten, og representerer et eldgammelt rituale der Muisca-folkets tronarving dekket kroppen i gullstøv og hoppet i Guatavitasjøen med ofringer til gudene.
Gullmuseet er utvilsomt et svært interessant og spennende museum, men bør besøkes med en guide.
Komme hit
Museet ligger i Carrera 6 No 15-88.
Pris
3.000 COP per person mandag til lørdag. Søndag gratis (men forvent lange køer).
Åpningstider
Tirsdag til lørdag 09:00-18:00. Søndager og offentlige helligdager 10:00-16:00. Mandager stengt.
Stikk innom Plaza de Bolivar og katedralen
Nesten alle byer i Sør-Amerika har en plaza og en statue oppkalt etter kontinentets store helt, Simon Bolivar. Plaza de Bolivar i Bogotá er enorm og huser de viktigste offentlige bygningene i Colombia, blant annet kongressen og justisdepartementet.
Ja, og en fantastisk katedral.
Her er det fint å ta seg en kaffe på trappene opp til katedralen mens man betrakter livet midt i hjertet av Colombias viktigste by. Husk for all del også å stikke innom denne massive religiøse bygningen, som sto ferdig i 1823.
Komme hit
Plaza Bolivar ligger mellom Carrera 7 og 8, på Calle 10.
Besøk Bogotás kirker
De aller fleste byene i Sør-Amerika av en viss størrelse har minst én kirke og én katedral som nesten tar pusten fra en, uavhengig av tro. Bogotá er intet unntak.
Den eldste – og fineste – er San Francisco-kirken med sitt karakteristiske hvite tårn utvendig og sitt unike alter i gull. Bogotás katedral er definitivt også verdt et besøk.
Tipset er bare å ta beina fatt rundt i La Candelaria, og du vil gå på disse kirkene en etter en. Ikke nøl med å gå inn, de er nemlig vakre alle sammen.
BO
Bogotá består av massevis av forskjellige bydeler med tilsvarende mengde hoteller og hosteller. La Candelaria er nok den mest kjente av de, og det er her de aller fleste turistene kommer for å bo.
Jeg bodde i Bogotá ved to anledninger, begge ganger på et hotell som heter Hotel Regina, kun et lite steinkast unna Museo del Oro.
Hotellet var helt greit, det. Bra pris også. Vi betalte kun 116.000 COP, eller rundt 320 norske kroner, for et dobbeltrom per natt. Svært hyggelig personale og en den inkluderte frokosten var også god. Kort avstand til nærliggende steder av interesse.
Hotel Regina får derfor min anbefaling.
SIKKERHET
Bogotá levde lenge på en bølge av fremgang etter de vanskelige 1990-årene, men nå sier flere lokale at det går utforbakke igjen. Det til tross for at byen er vesentlig tryggere enn hva den var.
En voldsom befolkningsvekst har medført store forskjeller mellom fattig og rik, og det ender gjerne slik det ofte gjør; med narkotikasalg, ran og andre kriminelle handlinger.
Turister får gjerne ikke være i fred heller. Selv om for eksempel La Candelaria er relativt trygt på dagtid – politiets tilstedeværelse sørger for det – bør man ikke surre rundt her etter mørkets frembrudd, spesielt ikke etter klokken 22.
Vi gikk likevel frem og tilbake til restauranter og barer etter mørkets frembrudd uten å oppleve problemer, men vi var tre stykker, og det var ikke vanskelig å få øye på lokale som ikke akkurat så ut som mors beste barn.
Jeg vil dog understreke at jeg aldri opplevde noe skummelt her, til tross for nesten en ukes vandring rundt omkring i byens gater. Ja, jeg møtte på folk som jeg ikke ville invitert hjem på middag, men de var aldri utagerende, aldri voldelige.
I utkantene av bydelene rapporteres det om ran daglig, og jeg ble også advart mot å gå opp mot Montserrate, da turister har blitt utsatt for overfall her i det siste.
Hvis du likevel ønsker å bo et annet sted enn La Candelaria, ble jeg av lokale anbefalt Zona G, Zona Rosa eller Usaquén. Her er alt hakket finere – og hakket tryggere.
Ta forholdsregler
Uansett hvor du ferdes rundt i Bogotá, ta nødvendige forholdsregler. Når til og med en av taxisjåførene jeg hadde her ba meg instendig om å ikke stå midt på gata og taste på mobilen, så hører jeg på det rådet. Samtidig kan det være greit å følge følgende råd:
- Ikke ha med deg for mye kontanter
- Ha en liten rull med kontanter (små sedler) lett tilgjengelig i tilfelle ran
- Ha på deg nøytrale klær
- Ikke ha på deg dyre klokker eller «flash» rundt med dyrt elektronisk utstyr
- Ikke gå alene ute om kvelden eller natten – dette er en regel som bør gjelde uten unntak
- Møter du på guttegjenger eller mennesker som helt tydelig er dopet, gå gjerne lange omveier
- Ikke godta noe som helst fra fremmede, spesielt mat, drikke, godteri eller sigaretter