REISEGUIDE OG -TIPS TIL COLOMBIA

Få land har vel hatt en lignende renessanse som Colombia har hatt de siste 20 årene. Fra å være et av verdens farligste land, herjet av narkotikakartellene med Pablo Escobar i spissen, har landet i dag utviklet seg til å bli et av Sør-Amerikas tryggeste. Innbyggerne her er kåret til verdens gladeste, og det synes. Maken til den gjestfriheten man blir møtt med i Colombia skal man nemlig lete lenger.

Og landet har omtrent alt. Naturen her finner man knapt andre steder. Fra tett, tett regnskog i blant annet Amazonas til høye fjelltopper i den nordlige delen av Andesfjellene. Fra vakre strender langs den karibiske kyst i nord til enorme grønne landområder noen mil vest for Bogotá som egner seg perfekt til blant annet kaffedyrking. Dyrelivet mangler garantert sidestykke; her finner man massevis av arter som kun finnes i Colombia.

Det var hit spanjolene først kom helt på begynnelsen av 1500-tallet. Og det synes. Spanjolene har nemlig mye av æren for at Colombia har Sør-Amerikas vakreste landsbyer. Små, intime og fargerike, bygget i den klassiske kolonianske stilen – gjerne med en overdimensjonert kirke på plazaen i sentrum av byen.

Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne eller hvor jeg skal stoppe når det kommer til Colombia. Det er uten tvil mitt nye favorittland, uavhengig av kontinent.

Dra hit. Bare gjør det. Du vil aldri komme til å angre. Jeg lover.

Fakta om Colombia

Hovedstad: Bogotá
Innbyggertall: Ca 49 millioner
Språk: Spansk er det offisielle språket. Colombia har 68 etniske språk og dialekter
Styreform: Demokratisk republikk
Myntenhet: Colombianske pesos (COP)
Tidssone: UTC -5 (sju timer bak Norge)
BNP per innbygger: Ca 14.171 USD per år
Grenser til: Ecuador, Perú, Brasil og Venezuela

Min reiserute 170x50Utforsk 170x50 Visum 170x50 Når dra 170x50 Reise hit 170x50 Reise rundt 170x50 Kostnader 170x50 Mat og drikke 170x50 Helse 170x50 Sikkerhet 170x50 mine historier

MIN REISERUTE

Lima – Bogotá: Fly. LATAM
Bogotá – San Gil: Buss. Berlinas del Fonce
San Gil – Villa de Leyva: Buss. Concorde til Tunja. Minibuss til Villa de Leyva
Villa de Leyva – Bogotá: Buss. Flota Valle de Tenza
Bogotá – Salento: Buss. Flota Magdalena til Armenia. Minibuss til Salento
Salento – Medellín: Minibuss til Pereira. Buss til Medellín. Flota Magdalena
Medellín – Santa Marta: Fly. Avianca
Santa Marta – Cartagena: Delt taxi/minivan
Cartagena – Oslo: Fly. KLM/Copa America via Panamá og Amsterdam.

Gå til toppen

UTFORSK

Bogotá Cartagena Salento San Gil Tayrona Nasjonalpark Villa de Leyva

Gå til toppen

VISUM

Nordmenn trenger ikke visum for å komme inn i Colombia. Turistvisum på inntil 90 dager gis kostnadsfritt på alle internasjonale flyplasser og grenseoverganger.

Gå til toppen

NÅR REISE TIL COLOMBIA

Colombia er et enormt stort land og har slik sett ingen distinkte høy- og lavsesonger som kan sies å gjelde for hele landet. Det vil si, det som kan regnes som en såkalt lavsesong ett sted kan fort være høysesong et annet.

Jeg besøkte selv mye av Colombia i august 2016, og opplevde det som et veldig bra tidspunkt å reise hit på. Vi hadde litt regn i Bogotá, men etter hva vi ble fortalt, var det normalt hele året. Resten av oppholdet besto stort sett av fint vær og bra med varme.

August kan derfor anbefales på bakgrunn av personlige opplevelser.

Når det er sagt; Karibien sies å være best fra desember til mars. Da er det stort sett knallblå himmel og fine temperaturer. Da jeg var her, var tendensen at det skyet over utover ettermiddagen og at det kunne komme noen drypp.

Gå til toppen

HVORDAN REISE TIL COLOMBIA

Colombia er heldigvis enkelt å nå – både fra Europa, men også fra andre land i Sør-Amerika og også Nord-Amerika.

Fly

Colombias hovedflyplass ligger i Bogotá og heter Aeropuerto Internacional El Dorado (BOG), kun en halvtimes kjøring unna La Candelaria.

Hit går det fly fra flere steder i Europa og Sør-, Mellom- og Nord-Amerika. Som en naturlig hub for svært mange flyselskaper, er det dermed enkelt og relativt billig å komme seg til Colombia. Heldigvis!

Fra Oslo er det fullt mulig å komme seg til Bogotá med kun én mellomlanding, enten i Frankfurt, Amsterdam, Paris eller London. Det beste alternativet er nok Lufthansa, som jeg selv fløy over da jeg fløy hit sommeren 2016. De kan ta deg over for drøyt 6.000 kroner tur/retur, og ventetiden i Frankfurt er kortere enn hos konkurrentene.

KLM har også gode priser og OK ventetider i Amsterdam, men etter min mening gir Lufthansa mer for pengene.

Fra Bogotá går det hyppige avganger til andre destinasjoner i Colombia, som for eksempel Medellín, Cali, Santa Marta og Cartagena.

Skal du til Bogotá fra andre steder i Sør-Amerika, er det som regel ikke noe problem å finne fly med enten LATAM eller Avianca, Colombias eget flyselskap. De har flyvninger til flere av de større byene på kontinentet, som for eksempel Lima, La Paz, Santiago, São Paulo og Buenos Aires.

Buss

Selv om buss er en svært vanlig måte å krysse landegrenser på i Sør-Amerika, kan ikke det samme sies om Colombia. I sør og sørøst, mot grensen til Ecuador, Perú og Brasil, ligger det enorme, mektige og ufremkommelige Amazonas og det er svært langt mellom destinasjonene.

Jeg har hørt om folk som har tatt buss fra Quito i Ecuador, men nærmeste “besøkbare” destinasjon i Colombia er enten Cali eller Bogotá, byer som ligger svært langt fra grensen (Cali ca 800 km og Bogotá ca 1300 km fra Quito).

Det sørlige Colombia anbefales ikke for turister grunnet fortsatt tilstedeværelse av geriljagrupper som kjemper de venstreradikales sak.

Hvis man mot formodning skal begi seg til eller fra Venezuela, kan man i disse dager oppleve stengte grenser og færre og færre avganger grunnet Venezuelas mildt sagt ustabile politiske og sosiale situasjon.

De fleste som skal fra andre land i Sør-Amerika til Colombia, velger dermed å fly.

Båt

Selv om Panamá og Colombia deler grense, er det faktisk ikke mulig å reise fra det ene landet til det andre med buss. Ønsker man å entre Colombia fra det lille landet i Mellom-Amerika, må man enten fly eller ta båt.

Det finnes svært mange tilbydere av seilturer fra Panamá til Colombia, gjerne en femdagerstur som går via de vakre San Blas-øyene og som ender opp i Cartagena. Jeg har ikke gjort dette selv, men har lest mye rart, blant annet en god del rundt overfylte båter, kapteiner som kanskje ikke har bestått skipperskolen (for å si det sånn), knapphet på mat og drikke og så videre.

En slik tur koster fort godt over 500 USD, så husk å gjøre grundig research dersom dette er et reelt alternativ for deg.

Gå til toppen

REISE RUNDT I COLOMBIA

Colombia er et enormt stort land med et svært kupert terreng og noe halvveis infrastruktur. Det går stort sett busser overalt, men tidtabellen stemmer sjelden med virkeligheten. Da kan det være greit å vite at det er relativt billig å fly innenlands.

Fly

Å fly innenlands i Colombia kan lønne seg. Det er ikke spesielt dyrt – jeg betalte rundt 1.000 norske kroner for en tur fra Medellín til Santa Marta for eksempel – og det er helt fullstendig trygt. Avianca er Colombias stolthet og medlem av Star Alliance, mens utfordreren Viva Colombia er et relativt nytt selskap som satser på lave priser. Det gjør at det blir litt RyanAir-preg over det, uten faste seteplasser og gebyrer hvis håndbagasjen din er litt for stor.

Merk at du ofte må innom Bogotá dersom du skal fra A til Å med fly.

Buss

Bussnettverket i Colombia er et svært godt utbygd, billig og populært alternativ – både blant turister og blant lokale. Mellom de mest populære destinasjonene er det ofte mange selskaper som konkurrerer, noe som gjør avgangene hyppige, standarden høy og prisene lave. På lengre turer har man også en halvtimes stopp for lunsj underveis.

Jeg kjørte selv mye buss rundt i Colombia da jeg var her sommeren 2016, og mener det er et svært enkelt, billig og behagelig alternativ. Likevel kan det noen ganger være godt over middels tidkrevende.

Som et eksempel: Jeg tok buss fra Pereira til Medellín, en strekning som i følge Google Maps ikke er mer enn rundt 220 kilometer. Personen som solgte meg bussbilletten mente turen ikke burde ta mer enn seks timer. Den ente med å ta ni. Grunnen er høye fjell som skal forseres, mye trafikk – gjerne med store lastebiler som ikke er bygget for å tåle bratte oppoverbakker og som gjerne bryter sammen underveis – og uforutsette hendelser. Med det mener jeg at vi måtte ta en enorm omvei til terminalen i Medellín grunnet en festival som hadde sperret gatene.

Oppsummert er buss i Colombia en anbefalt måte å reise på, men beregn god tid!

Minibuss

Flere steder i Colombia er rett og slett for trange til at normale busser kan ferdes her. Spesielt gjelder dette de små landsbyene, eksempelvis Barichara og Salento. Ofte kommer man seg hit ved å ta buss til et knutepunkt i nærheten for så å ta minibuss videre. Minibussene går hele tiden, men venter som regel til alle setene er fylt opp. Dette tar normalt ikke så fryktelig lang tid.

Colectivo

Det er også flere steder det rett og slett kan lønne seg å ta en colectivo – altså en slags minivan med flere passasjerer der man deler den totale kostnaden for turen. Jeg brukte et slikt alternativ mellom Santa Marta og Cartagena da jeg var i Colombia. Et litt dyrere alternativ i seg selv, men på en annen side ble jeg kjørt fra dør til dør og slapp dermed kostnader til og fra bussterminalene i de to byene. Det er også et raskere alternativ.

Taxi

Jeg tror jeg aldri har vært et sted hvor jeg har sett flere taxier inn i Colombia. Spesielt gjelder dette i de større byene som Bogotá og Medellín. Likevel regnes ikke taxi som det tryggeste alternativet, spesielt ikke for turister. Det anbefales ikke å praie en taxi fra gaten grunnet potensiell fare for å bli tatt med på en uønsket rundtur for deretter bli krevet for en vesentlig høyere sum enn hva turen normalt ville ha kostet. Det har også forekommet ran, men dette blir mindre og mindre vanlig.

Ikke alle sjåfører er like flinke til å bruke taksameter, selv om de er pliktig til det i følge colombiansk lov. Spør derfor før du setter deg inn hvor mye det vil koste å komme deg fra A til Å. Sjåføren vil så gi deg en sum, og det er opp til deg om du godtar, om du vil prute eller om du vil be ham om å skru på taksameteret.

De offisielle taxiene i Colombia er gule og har en hvit firkant på siden med et lisensnummer. I tillegg skal det henge en godt synlig plakat inne i bilen med informasjon om sjåføren pluss en plakat med tariffene. Taksameteret fungerer nemlig slik at den gir fra seg en kode som må “oversettes” til riktig pris på tariffplakaten.

Tips: Last ned appen Tappsi, som er den offisielle taxiappen i Colombia. Her må du registrere deg, men så kan du bestille taxi til dit du befinner deg via appens GPS. Det er trygt, enkelt og kjapt.

Gå til toppen

KOSTNADER

I Colombia bruker man pesos, forkortet COP. Og vær forberedt: I Colombia er tallene høye. 100 norske kroner er nemlig rundt 35.000 COP (august 2016).

En metode for å regne om valutaen til norske kroner, er å fjerne tre nuller og gange med tre. Da får du en sum som ikke er fryktelig langt unna virkeligheten.

Eks.: 50.000 COP = (50.000/1.000)*3 = ca 150 NOK.

Colombia er ikke et spesielt dyrt land, men det er heller ikke det billigste i Sør-Amerika. Økonomien er på vei oppover, men det vil ta lang tid før vi nordmenn vil anse landet som “dyrt”.

Reiser man på budsjett, er det ikke noe problem å klare seg med under 300 norske kroner per dag – inkludert mat, overnatting og transport, men merk at det finnes en del regionale forskjeller.

Cartagena er merkbart dyrere enn for eksempel Bogotá og Medellín.

Likevel kan man finne hosteller til under 100-lappen per natt for en seng i en sovesal, og et helt OK dobbeltrom på hotell kan man få for rundt et par hundre kroner per natt.

En halvliter vann koster under en tier, en øl ligger på rundt 15 kroner og et godt måltid koster rundt en femtilapp.

En 7-8 timer lang busstur koster rundt 120 kroner, litt avhengig av selskap og hvor man skal. Eksempelet jeg bruker her er bussen fra Bogotá til San Gil og fra Pereira til Medellín.

Jeg opplevde ikke noe trøbbel med å betale med kort eller med å ta ut penger i minibanken. Begge deler fungerte knirkefritt, uavhengig av bank.

Gå til toppen

MAT OG DRIKKE

Det colombianske kjøkken er svært variert, avhengig av hvor i landet man befinner seg. I innlandet består menyen stort sett av kjøttretter i alle former og fasonger, noen merkeligere enn andre (kumage, noen?).

Langs kysten er det naturligvis fisk som dominerer. Maten her er inspirert av flere kulturer – blant annet spansk, afrikansk og arabisk – noe som gjør at du i Colombia vil få noen av de mest spennende kulinariske opplevelsene i Sør-Amerika.

De fleste colombianske restauranter tilbyr en Menu del Día, altså en dagens meny. Da får du gjerne en forrett bestående av en velsmakende suppe og en hovedrett der du ofte kan velge mellom kylling eller annet kjøtt. Drikke er også inkludert, ofte en form for juice. Billig er det også, gjerne ikke mer enn 15-20 norske kroner.

I tillegg er det et par andre ting man bare må smake når man er i Bolivia.

Ajiaco

Ajiaco er en tykk potetsuppe bestående av kylling og krydder i tillegg til tre varianter av poteter, som kraften for øvrig også er kokt på. Serveres normalt til lunsj, og i motsetning til andre supper, her blir man mett!

Arepa

Arepa er en slags pannekake av mais, ris, egg eller lignende som stekes eller aller helst grilles. Serveres ofte til frokost og som tilbehør til for eksempel chorizo eller annet kjøtt.

Bandeja Paisa

Skal du bli skikkelig mett, er dette retten for deg. Her får du ris, bønner, ribbe, biff, chorizo, arepa og et stekt egg – blant annet. Dette anses for å være en av Colombias nasjonalretter, og nytes helst til lunsj.

Fisk

Langs den karibiske kysten finner man en endeløs meny av forskjellige fiskeretter. Det er ikke nødvendigvis så veldig mye spesielt med disse rettene, så fryktelig mye kreativt eller magisk, annet enn at de smaker helt fantastisk. Ofte serveres de svært så enkelt: Helgrillet med poteter, ris og grønnsaker som tilbehør. Nam!

Frukt

Som for fisk, jeg skriver bare frukt, for Colombia har en tilsynelatende endeløs rekke av forskjellig frukt du kun finner her. Min soleklare favoritt er grenadillaen, en slags pasjonsfrukt som kan by på et rompetroll-aktig fruktkjøtt som smaker himmelsk. Tipset er å gå til et fruktmarked og spørre om å få smake på de forskjellige fruktene de har liggende.

Gå til toppen

Drikke

Colombia kan by på en variert drinkmeny, både med og uten alkohol. Jeg var ikke spesielt flink til å prøve ut førstnevnte da jeg var her annet enn øl, men holdt meg stort sett til en type drikke som er min soleklare nye favoritt.

Limonade.

Colombianerne er ekstremt gode på limonade i alle varianter, men jeg vil trekke frem kokoslimonaden. Noen steder er den god, andre steder er den fantastisk god. Jeg drakk gjerne to til lunsj og to til middag, så god var den. Limelimonaden kan også varmt anbefales i den colombianske varmen.

Vi må selvsagt ikke glemme kaffe heller, men selv om man befinner seg i kaffens hjemland, er faktisk kaffen stort sett litt skuffende. Dette skyldes først og fremst at Colombia eksporterer de beste bønnene, men også fordi overraskende få vet hvordan ordentlig god kaffe skal lages (!). Likevel, er du på et ordentlig kaffested og ber om en tinto (svart kaffe), blir du ikke skuffet.

Gå til toppen

HELSE

Nordmenn som reiser til Colombia møter svært sjeldent på helsemessige problemer. Den største risikoen er myggstikk i mer tropiske områder, som i verste fall kan føre med seg malaria, dengue- eller gulfeber. Det anbefales å sjekke risikoen for disse sykdommene i områdene du skal til.

Husk også at deler av Colombia ligger høyt over havet og kan medføre symptomer på høydesyke. Ankommer du direkte til Bogotá for eksempel, kan du risikere å merke symptomer som hodepine, svimmelhet, mangel på appetitt, søvnproblemer og høy puls. Den beste medisinen er å ta det med ro. Høydesyketabletter er ikke nødvendig.

Utover det anbefales det å ta de vanligste vaksinene for å være på den sikre siden.

Anbefalte vaksiner er:

 • Hepatitt A
 • Difteri, stivkrampe, kikhoste og polio
 • Gulfeber
 • Malariatabletter kan være greit å ha i deler av landet, spesielt om du skal inn i områder som Amazonas

Vann fra springen regnes stort sett som relativt trygt å drikke i de store byene. Vær mer forsiktig i de litt mer grisgrendte strøkene.

Gå til toppen

SIKKERHET

Selv om Colombia er et land i fremgang og med stadig mindre kriminalitet, spesielt sammenlignet med sine naboer, skal man ikke ta lett på å reise rundt i landet.

Bogotá er for eksempel et sted der man finner mye rart, og regnes som en by som har gått i litt feil retning hva gjelder sikkerhet og kriminalitet sammenlignet med andre steder i Colombia. Som i alle andre storbyer, ta nødvendige forholdsregler når du ferdes rundt.

Hør med lokale, gjerne de på hotellet, hva de anbefaler. Er det strøk du bør unngå, gjør det. Bør du være inne til en viss tid, vær det. Bør du ikke praie en taxi fra gata, ikke gjør det.

Unngå å reise langt utenom de mer populære turistrutene, spesielt dersom du ikke kan spansk. Hold deg unna de sørlige delene av landet, som til tross for den nylige fredsavtalen mellom Colombia og FARC-geriljaen (august 2016), fortsatt preges av venstreradikale geriljagrupper.

Bruk litt ekstra sunn fornuft, og Colombia vil gi deg en opplevelse for livet.

 • Ikke ha med deg for mye kontanter
 • Ha en liten rull med kontanter (små sedler) lett tilgjengelig i tilfelle ran
 • Ha på deg nøytrale klær
 • Ikke ha på deg dyre klokker eller «flash» rundt med dyrt elektronisk utstyr
 • Ikke gå alene ute om kvelden eller natten – dette er en regel som bør gjelde uten unntak
 • Møter du på guttegjenger eller mennesker som helt tydelig er dopet, gå gjerne lange omveier
 • Ikke godta noe som helst fra fremmede, spesielt mat, drikke, godteri eller sigaretter

Gå til toppen

MINE HISTORIER FRA COLOMBIA

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Join to Instagram

Følg reisene mine på Instagram