I selve hjertet av Colombias kaffedistrikt ligger Salento, en liten by som er så sjarmerende, så vakker, så digg at du bare får lyst til å bruke resten av ferien din akkurat der.
Overalt, i 360 graders vinkel, er landskapet grønt og frodig, og man forstår hvorfor man befinner seg midt i et av verdens vikigste markeder for det sorte gull, nemlig kaffe.
De fargerike bygningene i Salento er verdt besøket i seg selv, men det er egentlig nærliggende Valle de Cocora – Cocoradalen – som virkelig er spektakulær. Her kan man betrakte verdens høyeste palmer mens kolibriene flakser fra tre til tre på jakt etter den livsviktige blomsternektaren.
I dette området ligger også flere snødekte vulkaner, og mange av de kan bestiges.
Er du i Colombia, er Salento et absolutt must.
Denne artikkelen innholder
Fakta om Salento
Innbyggertall: Ca 7.500
Region: Quindío
Høyde over havet: 1.895 moh
Grunnlagt: 1842
Kjent for: Sin unike arkitektur, kaffe og Valle de Cocora
Avstand fra Bogotá: Ca 300 km
MIN REISERUTE
Bogotá – San Gil: Buss – Berlinas del Fonce
San Gil – Tunja – Villa de Leyva: Buss – Concorde til Tunja. Minibuss til Villa de Leyva
Villa de Leyva – Bogotá: Buss – Flota Valle de Tenza
Bogotá – Armenia – Salento: Buss – Flota Magdalena til Armenia. Minibuss til Salento
Salento – Pereira – Medellín: Minibuss til Pereira. Buss til Medellín. Flota Magdalena
Medellín – Santa Marta: Fly – Avianca
Santa Marta – Cartagena: Delt taxi/minivan
NÅR REISE TIL SALENTO
Klimaet i Salento og området rundt er relativt jevnt året rundt, og det er derfor ingen spesielle årstider som utmerker seg hva gjelder å reise hit. Jeg var her i august 2016, og været var stort sett fint og varmt.
HVORDAN REISE TIL SALENTO
Buss og minibuss
De aller fleste som ankommer Salento, kommer enten fra Medellín eller fra Bogotá. Kommer du fra førstnevnte, lønner det seg å hoppe av i Pereira for så å ta en minibuss derfra opp til Salento. Kommer du fra Bogotá, lønner det seg å gå av i Armenia og ta en minibuss fra terminalen der.
Både Armenia og Pereira ligger 45 minutters kjøring unna, og minibussene kjører med jevne mellomrom. En slik tur koster omlag 5.000 COP per person.
Salento har ingen klassisk bussterminal, men bussene går til og fra Carrera 3 og kvartalet mellom Calle 4 og Calle 5.
Skal du reise ut fra Salento, spør på hotellet når bussen dit du skal går. Her er det nemlig ikke slik at bussene går når setene er fylt opp, i motsetning til mange andre steder i Colombia.
REISE RUNDT I SALENTO
Til fots
Salento er en liten by, og alt som er interessant å få med seg i byen er mulig å nå til fots.
Det er også flere av kaffegårdene i nærheten som er mulig å gå til. Den nærmeste av de, Finca El Ocaso, ligger omtrent en times gange unna.
Jeep
Jeep, ja. Ikke bil, men Jeep. Grunnen er relativt enkel. Skal du inn i Valle de Cocora på dagstur, er sannsynligheten oppunder 100% på at du blir fraktet dit i en gammel Jeep.
Om morgenen står det nemlig en aldri så liten gjeng med disse kjøretøyene, også kalt «Willys», på plazaen i byen og venter på å ta folk til dalen som ligger rundt 20 minutters kjøring unna.
De første bilene går rundt 07:30, så klokken 09:30 og de siste rundt klokken 11:30. Likevel er ikke denne tidtabellen satt. De fleste bilene kjører skytteltrafikk ettersom de blir fylt opp.
Bilene tilbake til Salento har heller ingen fast tidtabell. Vi tok en som gikk klokken 15:00, og jeg mener å husk at den siste bilen tilbake gikk rundt klokken 17:00.
Prisen er 3.600 COP per person, én vei.
Hest
Er du i Salento, vil du se flere tilbydere av hesteridning rundt omkring i området. Kanskje spesielt gjelder dette i Cocoradalen. Men selv om dette høres idyllisk ut, ikke gjør det. Ri hest i Cocoradalen, altså.
Terrenget her er så bratt og så ulendt at for det første vil det være en risiko for passasjeren dersom han/hun ikke er en godt erfaren rytter. For det andre er ikke dette et spesielt godt terreng for hester å ferdes i i det hele tatt, og vi så flere hester med skader, spesielt på beina. Ryktene sa også at hestene her ikke blir spesielt godt behandlet, og noe av det skinte vel frem når man så hvor tynne mange av hestene faktisk var.
Hesteridning i Cocoradalen er en litt håpløs måte å tjene penger på late turister på. Tenk å dyrenes velferd og ta beina fatt isteden.
TING Å GJØRE I SALENTO
Salento er ikke en by med de store attraksjonene, men det er en svært hyggelig by å traske rundt i. Ta livet med ro. Betrakte det lokale livet og de fargerike bygningene. Likevel er det selvsagt et par ting du må ha med deg når du først er her.
Besøk en kaffegård
Det går ikke an å befinne seg i Zona Cafeteria, altså kaffedistriktet i Colombia, uten å besøke en kaffegård. Det strider ganske enkelt mot diverse naturlover. Rundt Salento ligger det flere gårder, såkalte fincaer, og veldig mange av de tar i mot besøk fra turister.
Vi besøkte en gård som heter Finca El Ocaso og som ligger en times gange unna byen. Her går det guidede turer med engelsktalende guider omtrent annen hver time (se lenger ned). Først får man en liten innføring i kaffe, hva det faktisk er og dens betydning for området før man får lov til å plukke sine egne kaffebønner.
Deretter får man et innblikk i prosessen fra bønne til ferdig produkt, før man til slutt får lov til å lage sin egen kaffe med ferske bønner fra gården. Selvsagt får man også lov til å kjøpe kaffe som er produsert her helt til slutt. 500 gram koster 20.000 COP, eller rundt 60 norske kroner.
Komme hit
Farmen ligger omlag fem kilometer nedenfor Salento. Vi gikk, men det er også mulig å få skyss med en av byens Jeeper. Å gå tar rundt en times tid og du kommer deg hit ved å følge Carrera 5 helt til asfalt ender i grus og så ca fire kilometer til. Farmen er godt skiltet hele veien, så det skal godt gjøres å ikke finne frem.
Åpningstider
Det går guidede turer på engelsk klokken 09:00, 11:00, 13:00, 14:00 og 16:00. Turer på spansk går klokken 10:00 og 15:00. Turene varer ca halvannen time.
Pris
10.000 COP per person
Ta en dagstur i Valle de Cocora
Man kan si mye bra om kaffe, men Valle de Cocora er nok likevel Salento-områdets ubestridte høydepunkt. Dalen er en del av Los Nevados Nasjonalpark, og er blant annet hjemsted for de utrydningstruede vokspalmene, unike for dette området, som kan vokse til å bli over 60 meter høye.
Her finner man også massevis av kolibrier i sitt naturlige habitat, noen store, andre så små at man bare hører summingen fra vingene i det de flyr forbi deg.
Det finnes flere ruter å gå her, men fellesnevneren for de alle er at de går gjennom svært variert terreng. Alt fra åpent lavland med idylliske elver som skjærer seg gjennom landskapet, til tett jungel der man omtrent må brøyte seg vei, til over 5.000 meter høye fjell og vulkaner litt lenger nordvest. Mange av de er mulig å bestige, men da krever det naturlig nok litt lenger tid enn én dag.
Valle de Cocora er uten tvil et av de aller vakreste områdene jeg har vært i.
Komme hit
Dalen ligger omtrent 20 minutters kjøring unna Salento. Fra morgenen av står det flere Jeeper, såkalte «Willys», på byens plaza som kan man sitte på med.
De første bilene går rundt 07:30, så klokken 09:30 og de siste rundt klokken 11:30. Likevel er ikke denne tidtabellen satt. De fleste bilene kjører skytteltrafikk etterhvert som de blir fylt opp.
Bilene tilbake til Salento har heller ingen fast tidtabell. Vi tok en som gikk klokken 15:00, og jeg mener å husk at den siste bilen tilbake gikk rundt klokken 17:00.
Prisen er 3.600 COP per person, én vei.
Anbefalt rute
Det finnes flere ruter i Valle de Cocora, noen lenger enn andre. Skal du på dagstur, kan det være verdt å følge den mest vanlige:
Når du blir sluppet av i den lille landsbyen, går du bare oppover slik at du får restaurantene på høyre hånd og deretter ned til høyre ved den blå porten. Følg veien i ca halvannen til to timer, så langt du kommer, helt til du kommer til et skilt som sier Aicama. Dette er et slags reservat for kolibrier og selvsagt et av høydepunktene underveis. Det koster 5.000 COP per person å komme inn, og da får man en drikke inkludert.
Når du skal ned igjen, anbefaler jeg å ta første til høyre etter den første brua. Du får en ganske voldsom stigning opp på en ås, men det er så verdt det når man får nærkontakt med vokspalmene på vei ned.
Vi brukte rundt fem timer på denne turen, og da gikk vi ikke spesielt fort.
Ta med
Jeg så flere underveis som var relativt dårlig utstyrt. Her, som alle andre steder, kan det være greit å være godt forberedt. Ta derfor med:
- Hikingsko – stien er svært gjørmete og ubekvem flere steder, og hikingsko er et must. Joggesko funker bare til nød. Slipperser og lignende kan du la bli liggende hjemme.
- God turshorts
- T-skjorte som kan frakte svetten vekk fra kroppen, gjerne en teknisk t-skjorte eller en i tynn merino
- Solbriller
- Hat/cap
- Daypack
- Masse vann (camelback er et hett tips)
- Matpakke
- Insektsspray
- Solkrem
Pris
Det er gratis å komme inn i Valle de Cocora, men skal du for eksempel inn til Aicama, koster det noen få tusen pesos per person.
Se solnedgangen fra utkikkspunktet El Mirador
Er du heldig, kan du sannsynligvis bli vitne til en av Colombias vakreste solnedganger fra utkikkspunktet som ligger rett ovenfor byen. Trappa opp er ganske bratt, men premien er verdt det.
Komme hit
Utkikkspunktet er synlig fra stort sett hele byen. Du kommer hit ved å følge Carrera 4 helt til enden og ta trappa opp til toppen.
Åpningstider
Her kan du gå opp akkurat når du vil.
Pris
Gratis.
BO
Salento er en bitteliten by, men har likevel et ganske godt utvalg av både hoteller og hosteller.
Vi endte opp med å bo på et litt merkelig sted som heter Posada El Mirador de Salento, et relativt trivelig hostel (eller hva jeg skal kalle det) omtrent 10 minutters gange unna plazaen.
Merkelig fordi bygget ikke ser ut til å være pusset opp siden det ble bygget, sannsynligvis for 100 år siden. Vi hadde ikke vann i hverken spring eller dusj på tre dager, og vi fant aldri helt ut hvorfor. Eieren, en svært sjarmerende eldre dame, prøvde så godt det lot seg gjøre å forklare på spansk, men jeg forsto ikke helt sammenhengen.
Likevel så trivdes vi relativt godt her. Mye grunnet eieren. Alltid i godt humør, selv om språkbarrièren så absolutt var tilstede. Frokosten var også glimrende.
Kan være verdt å sjekke ut, i hvert fall. Vi betalte drøye 1.000 norske kroner for tre netter i tremannsrom.
SIKKERHET
Det er ikke mye skummelt å spore i Salento. Vær, som alltid, litt ekstra varsom etter mørkets frembrudd.
Gjør også litt research før du velger et firma eller en turoperatør når det kommer til hesteridning. Vår research avdekket at det hadde vært noen ulykker her, og at ikke alle behandler hestene like bra.