REISEGUIDE OG -TIPS TIL SAN GIL

La meg være helt ærlig; San Gil er langt i fra Colombias vakreste by. Det har den heller aldri skrytt på seg. San Gil er derimot kjent for å være utendørshovedstaden i Colombia, og der skuffer den ikke.

I umiddelbar nærhet ligger Rio Suárez, Colombias heftigste elv hva gjelder rafting, som byr på stryk i klasse 4 og 5. Råere enn det får man ikke.

Her kan man også hive seg utfor bratte fjellsider og paraglide ned til tryggheten på bakken, man kan utforske spennende hulesystemer, man kan rappellere og man kan ta en dagstur til fots i San Gils mektige natur.

Selve rosinen i pølsa ligger likevel en times tid unna og heter Barichara. Denne lille landsbyen regnes som Colombias vakreste, og ligner med på en filmkulisse enn et ekte sted.

San Gil og omegn er vel verdt et besøk, og du kan fort finne på å bli her en ukes tid og vel så det.

Fakta om San Gil

San GilInnbyggertall: Ca 50.000
Region: Santander
Grunnlagt: 1689
Kjent for: Byen kalles La Tierra de Aventura – Eventyrlandet – og er kjent for sine utendørsaktiviteter
Avstand fra Bogotá: Ca 300 km

MIN REISERUTE

Bogotá – San Gil: Buss – Berlinas del Fonce
San Gil – Tunja – Villa de Leyva:
Buss – Concorde til Tunja. Minibuss til Villa de Leyva
Villa de Leyva – Bogotá: Buss – Flota Valle de Tenza
Bogotá – Armenia – Salento: 
Buss – Flota Magdalena til Armenia. Minibuss til Salento
Salento – Pereira – Medellín: 
Minibuss til Pereira. Buss til Medellín – Flota Magdalena
Medellín – Santa Marta: 
Fly – Avianca
Santa Marta – Cartagena:
Delt taxi/minivan

NÅR REISE TIL SAN GIL

Klimaet i San Gil og området rundt er relativt jevnt året rundt, og det er derfor ingen spesielle årstider som utmerker seg hva gjelder å reise hit. Jeg var her i slutten av juli 2016, og været var litt skiftende, men stort sett fint og varmt.

HVORDAN REISE TIL SAN GIL

Buss

De aller fleste ankommer San Gil med buss, enten fra Bogotá eller andre steder lenger sør, eller fra Cartagena eller Santa Marta i nord. Fra Bogotá er avstanden ca 300 km, og det tar mellom seks og åtte timer med buss.

Jeg kjørte selv Bogotá – San Gil med buss da jeg var her i juli 2016. Busselskapet het Berlinas del Fonce. Bussen gikk fra terminalen i Bogotá klokken 09:45 og kostet 40.000 COP per person. Tidtabellen sa at turen skulle ta seks timer, men vi brukte godt over sju. Forsinkelsen skyldtes i stor grad trafikken i Bogotá – det kan ta opp mot halvannen til to timer bare å komme seg ut av byen.

Fra Cartagena er avstanden ca 800 km, mens avstanden fra Santa Marta er omtrent 100 km kortere. Skal du reise denne strekningen, anbefales nattbuss.

Bussterminalen (Terminal Principal) i San Gil ligger omtrent sju minutters kjøring utenfor sentrum, og nås enklest med taxi. Turen til eller fra terminalen bør ikke koste mer enn 5.000 COP.

San Gil har også en mindre terminal, ofte bare kalt Terminalito, som ligger mer sentralt plassert i byen. Herfra går det minibusser til steder i nærheten, for eksempel til Barichara. Terminalen ligger på hjørnet mellom Calle 15 og Carrera 11.

REISE RUNDT I SAN GIL

Til fots

Det lille som er å få med seg i San Gil dreier seg stort sett om byens plaza som ligger innenfor en radius på 10 minutters gange for omtrent alle hotellene og hostellene i byen.

Å utforske hele byen til fots er dermed fullt mulig.

Minibuss

Dersom du for eksempel skal til Barichara, noe du absolutt bør, må du ta minibussen fra Terminalito, som ligger på hjørnet av Calle 15 og Carrera 11. Billettene kjøper du på stedet, og bussene går stort sett når de er fylt opp.

Du må også ta bussen fra Terminalito dersom du ønsker å ta deg en fottur i områdene rundt byen. Sjekk på hotellet hvilken buss du skal ta, hvor ofte de går og hvor du skal gå av.

Taxi

Den eneste gangen du har behov for en taxi i San Gil, er sannsynligvis når du skal til eller fra bussterminalen. På terminalen står det stort sett et par, tre stykker og venter når bussene ankommer, men husk å avtale pris på forhånd. En tur inn til sentrum eller fra sentrum til terminalen skal ikke koste mer enn 5.000 COP (juli 2016).

TING Å GJØRE I SAN GIL

Som du kanskje har skjønt er San Gil en by som helt klart nytes best ute. Grunnet rester av matforgiftning, kunne jeg dessverre ikke bli med på alt som var gøy, men høydepunktet fikk jeg med meg:

Rafting i Rio Suárez

Rafting Rio Suarez San Gil

Er du i San Gil, må du bare ta på deg badetøyet og hive deg oppi en gummibåt ned strykene i Rio Suárez. Det er ekstremt gøy, utfordrende og sosialt.

Man rafter et strekke som tar rundt tre timer, litt avhengig av vannmengden, og underveis er man gjennom alt fra stryk klasse 1 til stryk klasse 5, som er det råeste en turist får lov til å være med på.

Før “sjøsetting” har man en halvtimes opplæring der man blir forberedt på alt som kan skje, for eksempel hva man skal gjøre dersom båten “flipper” (tipper rundt). Dette forekommer svært sjeldent, men det er greit å følge med sånn i tilfelle.

Allerede her kjenner man adrenalinet strømme ut i blodet og hjertepumpa går godt oppunder makspuls, men det går over allerede i første stryk. Derfra er det en ren glede å rafte ned Rio Suárez – som for øvrig regnes som Colombias beste elv når det kommer til rafting.

Det finnes en elv til i San Gil som kan raftes, Rio Fonce, men denne har kun stryk med klasse 1-3 og anbefales kun for de med ekstremt svake hjerter, eventuelt for familier med barn. Vi snakket med flere som hadde valgt denne elven fordi de var litt nervøse for Rio Suárez, men som angret fælt i etterkant.

Selv om du er nybegynner, bør du velge Rio Suárez. Heftig? Ja. Farlig? Nei.

Morsomt? Definitivt!

Her kan du bli med ned et såkalt Grade 5-stryk i Rio Suárez. Jeg sitter bakerst til venstre.

Anbefalt selskap

Colombia Rafting Expediciones

De har topp rating på TripAdvisor, og det er ikke uten grunn. Ekstremt proffe guider med gode engelskkunnskaper, og vi følte oss trygge hele veien fra start til mål. Turen ble avsluttet med en god lunsj langs elvebredden, og et par dager i etterkant fikk vi tilsendt både bilder og filmer fra turen – uten ekstra kostnad.

Komme hit

Colombia Rafting Expediciones holder til i Carrera 10 No 7-83, omtrent fem minutters gange unna plazaen i San Gil.

Pris

130.000 COP pluss eventuell tips.

Tidspunkt

Turen starter fra firmaets kontor rundt klokken 10:00, og man er som regel tilbake i 16-tiden – litt avhengig av vannmengden i elven.

Ta med

  • T-skjorte
  • En lett shorts
  • Lette joggesko
  • Solkrem
  • Skift

Ta en dagstur til Barichara

Barichara

Ah, Barichara! Sannsynligvis min favorittby i hele verden. Eller, by og by. Landsby er vel mer dekkende, kanskje.

Med sin unike beliggenhet oppe i åssidene i Santander og med sine kalkhvite bygninger med fargerike detaljer og rustrøde takstein, er Barichara som tatt ut av en filmkulisse. De skjeve, til tider bratte brostensbelagte gatene gjør sitt til at du ikke finner noe tilsvarende noe sted, og det er ikke uten grunn at Barichara er kåret til Colombias vakreste by.

Barichara Barichara Barichara Barichara Barichara

BaricharaHer er det enkelt å bruke timesvis på å traske rundt og betrakte arkitekturen, naturen og det dovne dagliglivet som utspiller seg her.

Blir du rastløs, kan du ta en to-timers gåtur nedover til Guane – en enda mindre landsby enn Barichara, men i samme stil.

Guane
Guane

En dagstur til Barichara er et absolutt must om du befinner deg i San Gil og omegn.

Komme hit

Barichara ligger omtrent 45 minutters kjøring unna San Gil. Du kommer hit ved å ta minibuss fra Terminalito. Bussene går relativt ofte, minst en gang i halvtimen, og koster rundt 5.000 COP per person én vei.

Siste buss tilbake til San Gil fra Barichara går 18:30.

BO

San Gil er ikke store byen, men er en populær destinasjon for backpackere og har dermed et ganske godt utvalg av hosteller spesielt.

Vi valgte å bo på Hotel Puerto Bahía, rundt 10 minutters gange unna plazaen, et relativt nytt hotell med relativt bra standard. Billig var det også.

Likevel føler jeg kanskje at vi kunne fått bedre valuta for pengene et annet sted. Jeg synes blant annet hotellet var litt lytt, og i når vi måtte betale ekstra for frokost og den i tillegg ikke smakte spesielt bra, drar det ned på helhetsinntrykket.

Eieren eller den daglige lederen (litt usikker), Vanessa, dro derimot opp inntrykket ved å være svært vennlig, svært god i engelsk og svært hjelpsom. Hun skrev blant annet en guide til Medellín til oss som vi fikk da vi sjekket ut.

Alt i alt et helt OK hotell, men det finnes nok bedre alternativer i byen.

SIKKERHET

San Gil har ikke rykte på seg for å være en utrygg by, men her, som alle andre steder i Colombia, skal man være litt varsom etter mørkets frembrudd. Du skal nemlig ikke langt unna sentrum før gatene er relativt tomme og uoversiktlige, og ting kan skje.

Da jeg spurte i resepsjonen på hotellet fikk jeg beskjed om å ikke gå hjem alene altfor sent, og spesielt ikke med kameraet rundt halsen og mobilen i hånda.

Med andre ord gjelder de samme forholdsreglene som ellers i verden.

Gjør også litt research før du velger et firma eller en turoperatør når det kommer til ekstremsport. Det er nemlig ikke alle som er like flinke til å følge regler og prosedyrer hva gjelder sikkerhet spesielt.

MIN FULLSTENDIGE REISEGUIDE TIL COLOMBIA

Colombia Barichara

MINE HISTORIER FRA COLOMBIA

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Join to Instagram

Følg reisene mine på Instagram