Etter å ha kjørt noen smertefulle timer på humpete afrikanske veier og fått en klassisk «African massage», begynner landskapet sakte, men sikkert å forandre seg. Fra det frodige, bratte og kjølige Ngorongoro-krateret går ferden utover et slettelandskap som virkelig ikke har noen ende. Til slutt står man der, midt i Serengeti, midt i ingenmannsland, og lurer på om man er helt alene i verden.
Men det er før dyrene dukker opp. Gigantiske elefanter, som på sin helt særegne, dovne, majestetiske måte glir forbi og understreker sin status om Serengetis konger.
Giraffene, som med sin karakteristiske kropp og lange hals står i skyggen fra et tre og napper nåler fra grenene. Gnuene, som til tross for å konstant frykte for sitt eget liv, vandrer rolig over savannen i flokk, som om de ikke hadde en bekymring i verden – før de legger ut på den store migrasjonen nordover, til Kenya, et av naturens virkelige underverker.
Og rundt sirkler løver, leoparder, geparder og hyener. Serengetis jegere. Alle på konstant jakt etter mat.
I Serengeti har naturen spilt hovedrollen i tusenvis av år, og den gjør det i aller høyeste grad fortsatt. Det er i Serengeti du virkelig forstår hva Løvenes Konge, Mufasa, mener med «livets sirkel».
Denne artikkelen innholder
FAKTA OM SERENGETI NASJONALPARK
Hva: Nasjonalpark
Størrelse: 14.750 kvadratkilometer
Etablert: 1951
Antall besøkende: Over 350.000 per år
Nærmeste (store) by: Arusha
Dyr man finner i området (eksempler): «De fem store»: Svarte neshorn, bøfler, løver, leopard og elefanter. Over én million gnuer. Giraffer, gaseller, hyener, impalaer og flodhester. 500 fuglearter.
På UNESCOs verdensarvliste: Ja, siden 1981
NÅR REISE TIL SERENGETI
Serengeti kan besøkes hele året, men mars, april og mai anses som regntid, og man kan oppleve våte dager der dyrene stort sett holder seg helt i ro.
I januar og februar kan man bli vitne til at gnuene føder, noe som tiltrekker seg rovdyr og som kan by på spektakulære, men i mange tilfeller rå, usensurerte og ganske så brutale situasjoner.
Den store migrasjonen, altså når gnuene setter kursen nordover mot Kenya, starter i mai og varer hele sommeren. De mest spektakulære situasjonene oppstår gjerne i juni, når flokken krysser Grumeti-elven, og i september, når flokken skal over elven Mara.
Perioden juni til oktober regnes også som den perioden med best og tørrest vær.
HVORDAN REISE TIL SERENGETI
Det er flere måter å komme seg inn i Serengeti på, med en organisert safari som den aller vanligste. Det er enklest og mest vanlig å koordinere dette fra byen Arusha, som ligger ca 230 kilometer øst for Serengeti, kun fem mil unna Kilimanjaro Internasjonale Lufthavn.
I Arusha finner du flere safarialternativer – alt fra de mest luksuriøse der du bor i store telt midt på savannen med fasiliteter du ikke trodde var mulig, til billigere alternativer der du bor i små telt midt i naturen uten noe som helst beskyttelse fra naturen rundt.
Sistnevnte alternativ gjorde jeg da jeg var her i august 2014, men dette var en del av et større afrikansk eventyr med G Adventures.
Det er også mulig å ta seg inn i parken på egenhånd ved å leie en bil. Vær dog oppmerksom på at avstanden fra Arusha er lang, regn i hvert fall med åtte timer én vei. Inngangsbillett til selve parken koster $25 per person per dag og $30 per bil per dag. Billett kjøper du i besøkssenteret rett etter du har passert Naabi Hill Gate, en stund etter du har kjørt ned fra Ngorongoro-krateret.
Når det gjelder overnatting finnes det flere alternativer for å organisere dette på egenhånd. Bruk Google.
I bunn og grunn er det nok enklere å ordne alt via en organisert tur. Det samme sier samtlige jeg har snakket med som har vært i Serengeti.
REISE RUNDT I SERENGETI
Den aller, aller, aller vanligste måten å komme seg rundt på i Serengeti er selvsagt med en 4X4 Jeep eller lignende. Det er humpete og det er vondt, og du kommer til å bli lei, men det er kun på denne måten man får oppleve det ekte Afrika på.
Noen steder er det også lov å ta seg en tur til fots, men dette må aldri, aldri gjøres uten guide.
KOSTNADER
En safari i Serengeti kan du få til alle mulige varianter, fra en dag og oppover og i alle mulige prisklasser. Til syvende og siste handler det om dine ønsker og dine behov for komfort.
Et godt tips kan være å kontakte et norsk reisebyrå dersom du er usikker på hva du skal velge.
Kostnadsmessig ville jeg nok ikke ha regnet med noe særlig under 1500 kroner per snute per dag, i alle fall.
TING Å GJØRE I SERENGETI
Annet enn å kjøre rundt i Serengeti og se på dyrene, selvsagt, har jeg én aktivitet jeg virkelig kan anbefale.
Ballongsafari
Å fly luftballong over Serengetis endeløse sletter mens sola sakte men sikkert klatrer opp over horisonten er intet mindre enn en opplevelse helt utenom det vanlige. Man blir hentet litt over 04:00 om morgenen og blir fraktet ut til en slags lufthavn der luftballongene ligger rolig på bakken og venter på sine passasjerer. Derfra er det den afrikanske vinden som avgjør hva dagen bringer og hvor man skal.
Fra luftballongen får du en utsikt du aldri kommer til å se maken til. Har du sjansen, gjør det. Snu hodet vekk og dra kortet. Du kommer ikke til å angre.
Hvordan
Luftballongsafari kjøres av Serengeti Balloon Safaris. Vi organiserte alt gjennom guiden vår, men det er også mulig å organisere det på egenhånd ved å kontakte firmaet direkte. Merk at du må bo relativt sentralt i parken.
Pris
539 USD per person, inkludert frokost.
Når
Man kan fly luftballong over Serengeti hver dag hele året. Organisér ballongturen på forhånd, da det fort fylles opp.
Les mer
Les om min ferd over Serengeti i luftballong her.
BO
Det er flere måter å bo på i Serengeti. Her finner du alt fra enkle campingplasser med helt enkle fasiliteter til komplekser med alt du kan tenke deg av afrikansk luksus. Midt i mellom finner du såkalte luksustelt; store telt som kan minne litt om bungalower innvendig, gjerne med en utsikt over Serengeti du sent kommer til å glemme.
I Serengeti er det egentlig bare din egen lommebok som setter begrensningene.
SIKKERHET
Husk at Serengeti er en nasjonalpark, ikke en dyrehage. Med andre ord går dyrene helt fritt, og det er du som må ta hensyn. Ta nødvendige forholdsregler til enhver tid. Ikke gå der du blir fortalt at du ikke skal gå. Ikke kjør for nærme dyrene, spesielt ikke elefanter og neshorn. De ser fredelige ut, men kan «klikke» alvorlig dersom anledningen byr seg.
Om natten, dersom du må på do, ta på hodelykt og speid ut i nattemørket etter øyne. Lær deg forskjell på hvilke øyne som er «snille» og hvilke som potensielt er «slemme». Det er nemlig en vesentlig forskjell på hvordan en sebra og en løve ser ut om natten. Og forskjellen kan være livsviktig.