Som en slags buffer mellom kjempene Brasil og Argentina, har Uruguay alltid vært den lillebroren som er lett å overse.
Gjør man det, gjør man en stor feil. De siste årene har Uruguay endelig kommet ut av naboenes klamme skygge og blomstrer nå helt på egenhånd – både økonomisk, men også kulturelt. Som om ikke det var nok, regnes landet som et av de tryggeste og mest stabile i hele Sør-Amerika.
Likevel har masseturismen enda tilgode å finne veien hit. Det kan skyldes fraværet av de helt spektakulære attraksjonene. Men under overflaten har Uruguay mer enn nok å by på – fra fantastiske strender i nordøst til pulserende storbyliv i Montevideo til sjarmerende koloniansk stil i Colonia.
Og får du nok av å være en tradisjonell turist, kan du sette deg på hesteryggen og jobbe som en vaskeekte gaucho på pampasen.
Fyll koppen med litt oppfriskende mate og la deg fascinere av alt det deilige Uruguay har å by på.
Denne artikkelen innholder
FAKTA OM URUGUAY
Hovedstad: Montevideo
Innbyggertall: Ca 3,5 millioner
Språk: Spansk
Styreform: Demokratisk republikk
Myntenhet: Uruguayanske pesos (UYU)
Tidssone: UTC -3 (fire timer bak Norge)
BNP per innbygger: Ca 22.000 USD per år
Grenser til: Brasil og Argentina
MIN REISERUTE I URUGUAY
Oslo – Montevideo: Fly. Air France via Paris og Buenos Aires
Montevideo – Punta del Diablo: Buss
Punta del Diablo – Cabo Polonio: Buss og 4×4
Cabo Polonio – Montevideo: 4×4 og buss
Montevideo – Colonia: Buss
Colonia – Buenos Aires (Argentina): Båt
UTFORSK
VISUM
Nordmenn trenger ikke visum for å komme inn i Uruguay. Stempel i passet fås enkelt på flyplassen og ved andre grenseoverganger.
NÅR REISE TIL URUGUAY
Den aller beste tiden å besøke Uruguay på er om sommeren – altså fra desember til og med mars. Da er det soleklart best vær, men merk også at dette er tiden da folk strømmer til de populære stedene ved havet – mest av alt uruguayanerne selv, men også argentinere og brasilianere.
Fra april og utover blir været merkbart mer ustabilt og kjøligere, og i juni, juli og august er det faktisk ganske hutrig og kjølig her.
HVORDAN REISE TIL URUGUAY
Uruguay er kanskje ikke det enkleste reisemålet for nordmenn flest med tanke på kort, effektiv og enkel reisevei. Montevideo har (selvsagt) en internasjonal flyplass, men det er ikke flust av fly som går hit – spesielt ikke fra Europa.
Regn derfor med minimum to mellomlandinger fra Norge, gjerne en i Europa og en i enten Brasil eller i Buenos Aires – eventuelt i USA.
Jeg fløy selv Air France fra Paris til Montevideo via en kort mellomlanding i Buenos Aires da jeg fløy hit i april 2016. Tidligere har jeg også ankommet med TAP via Lisboa og El Salvador i Brasil.
Når det gjelder pris, må du nok regne med rundt 10.000 kroner tur/retur.
Et tips kan være å sjekke fly til Buenos Aires og hurtigbåten til Montevideo derfra.
REISE RUNDT I URUGUAY
Buss
Uruguay har et svært godt utbygd bussnettverk – spesielt langs kysten – som betjenes av svært behagelige langdistansebusser med gode, myke seter, aircondition og til og med WiFi.
De beste alternativene er Cot og Rutas del Sol. En billett fra Montevideo til Punta del Diablo, nesten helt oppe ved den brasilianske grensen, koster drøye 500 pesos – eller rundt 150 norske kroner.
En billett fra Montevideo til Colonia i vest koster drøye 300 pesos, eller i underkant av 100 norske kroner.
Rutene som ikke betjenes av langdistansebussene, betjenes ofte av lokalbusser. Det betyr at man noen ganger må bytte buss i en uruguayansk småby der ingen er i nærheten av å snakke engelsk. Utfordrende, men også morsomt.
Bil
Et godt alternativ til buss, er å kjøre bil. Veiene i Uruguay holder stort sett svært god standard, og trafikken er enkel å hanskes med. Selv storbyen Montevideo er relativt enkel å håndtere bak rattet på en leiebil.
KOSTNADER
I Uruguay bruker man Uruguayanske Pesos, forkortet UYU. Kursen er rundt en fjerdedel av den norske krona. Altså er 100 uruguayanske pesos rundt 25 norske kroner.
Prisnivået er generelt en god del lavere enn i Norge.
Et restaurantmåltid bestående av en saftig biff med tilbehør koster rundt 100 norske kroner.
En øl (f.eks Pilsen, 1 L) koster rundt 20 norske kroner.
En flaske vann koster under 10 norske kroner.
En bussbillett som tar deg fire, fem timer avgårde koster rundt 150 kroner.
MAT OG DRIKKE
Mat
Det uruguayanske kjøkkenet kan vel ikke akkurat kalles verdenskjent eller spesielt kreativt, men at maten er god finnes det ingen tvil om. Er du fan av grillmat bør du passe deg; da kan det nemlig hende du ønsker å bli igjen i Uruguay.
Asado
Asado er kanskje den mest populære retten i hele Uruguay. Eller, det er egentlig ikke én rett, men en samling av retter. Nærmere bestemt grillmat. Asado består av alt mulig rart som kan grilles, og alt tilberedes på en stor grill som kalles parilla, som holdes varm av kilovis med glovarmt kull.
Jeg elsker asado, og det kommer du også til å gjøre – med mindre du er vegetarianer.
Biff
Ja, når vi først er inne på asado: Når man kombinerer ordene «mat» og «Uruguay», kommer man ikke utenom biff. Det lille landet er verdenskjent for sine biffer, men ryktene sier at det beste kjøttet eksporteres utenlands. Undertegnede tviler dog sterkt på at det er hold i disse ryktene.
I motsetning til i Norge serveres det i Uruguay biff på skikkelig vis – det vil si den skal grilles, den skal serveres uten saus (saus er fy, fy!) og uten tilbehør. Husk derfor å bestille poteter, salater etc ved siden av når du skal bestille deg et saftig kjøttstykke.
Chivito
Reiser du til Uruguay, vil du se de innfødte gnavle på en helt spesiell sandwich. Denne sandwichen består av kjøtt i skiver, skinke, ost, egg og majones. Noen steder får du bacon på også.
Ikke et spesielt sunt herremåltid (eller kvinnemåltid!), men gud hjelpe meg så godt.
Choripán
Vi befinner oss i grillriket igjen, denne gang i pølsenes verden. Choripán er kort fortalt en krydret pølse – en chorizo – i brød, og nytes gjerne som forrett i kombinasjon med asado.
Pancho
Apropos pølser: Pancho er den uruguayanske hot-dogen, bestående av pølse i en slags bolle som kalles Pan de Viena. Den akkompagneres så av ketchup, majones og noen ganger sennep. Usunt, men fryktelig godt.
Pastel del Carne
Pastel del Carne minner mye om den engelske retten Shepherd’s Pie, og består av kjøttdeig, paprika og egg dekket av et deilig lag med potetstappe.
Dulce de Leche
Å herregud, har du ikke smakt dulce de leche har du virkelig, virkelig gått glipp av noe. Det er en dessert, brun i fargen og karamellaktig i konsistensen, laget av kokt melk, som smaker som vårt eget HaPå, men mye, mye bedre. En dessert uten dulce de leche er ingen dessert!
Churro
En churro er et sylinderlignende bakverk som er fylt med det gylne gullet dulce de leche og som er toppet med sukker. Kan holde deg gående i dagevis.
Drikke
Mate
Jeg er nærmere 100% sikker på at nærmere 100% av uruguayanerne drikker mate. Kort forklart består mate av tørkede blader av yerbamate, en plante, som helles oppi en kopp som man så fyller på med varmt vann. Deretter stikker man et spesielt sugerør oppi, et med et filter i enden som unngår at bladene blir med inn i sugerøret.
Noen sekunder senere og vips! så har man en fiks ferdig mate. Vannet blir fort sugd opp av mate-bladene, så det er vanlig å bære med seg både kopp og termos for stadig påfyll.
Mate smaker ikke veldig ulikt gress, men har en oppfriskende effekt på lik linje som koffein. Det smaker ikke så verst, men det krever tilvenning å bli hekta.
Grappamiel
Du kan sannsynligvis ikke forlate Uruguay uten å ha smakt grappamiel. Kort fortalt består drikken av grappa og honning og smaker, vel, nettopp det; grappa med hint av honning.Grappa er restene fra vinproduksjonen og smaker rimelig fælt i seg selv, men i motsetning til italienerne, fant uruguayanerne ut at de måtte spe på med noe søtt for at det skulle bli drikkenes.
Grappamiel finnes også med andre smaker, men det er den med honning som regnes som selve nasjonaldrikken. Ja, ved siden av mate.
Vin
I likhet med sin lyseblå nabo Argentina, kan Uruguay også skilte med vinproduksjon. Ikke bare er det vin, men det er god vin også. For oss nordmenn er uruguayanske rødviner ikke så godt kjent (dessverre!), men ta deg et glass (eller en flaske) med en lokal rødvinsfavoritt til en ekte, uruguayansk biff og jeg lover deg et gastronomisk høydepunkt.
ELEKTRISITET
220-240V. Omformer behøves ikke.
HELSE
Det er ingen spesielle ting knyttet til helserisikoer i Uruguay. Et par ting kan være greit å være klar over:
Vann fra springen
Vann fra springen regnes generelt som trygt å drikke i Uruguay.
Mygg
Ja, det er mye mygg i Uruguay. Likevel skal det ikke utgjøre noen risiko å bli bitt, men husk myggspray!
Som standard anbefales disse vaksinene:
- Hepatitt A.
- Difteri, stivkrampe, kikhoste og polio.
- Gulfeber
SIKKERHET
Uruguay regnes som et av de tryggeste landene i Sør-Amerika å ferdes rundt i. I Montevideo skal man likevel passe seg, det er langt i fra alle områder i byen som er like trygge.
Hovedregelen er å ikke bevege seg langt unna hovedgaten Avenida 18 de Julio, spesielt ikke etter mørkets frembrudd. Disse områdene er da svært folketomme, og det er ingen som vil legge merke til om du eventuelt blir ranet eller overfalt. Unngå også gamlebyen – Ciudad Vieja – i Montevideo på kveldstid.
Skal du fra A til B etter at mørket har falt på, ta en taxi. Det er billig og trygt.
Ha også et øye eller to ekstra oppe på dagtid, og ikke gå rundt spradende med verdisaker. Det finnes ungdomsgjenger som ikke går av veien for å ville ha tak i mobilen eller klokka di. Trikset, dersom uhellet skulle være ute, er å ha noen småpenger i lomma som enkelt kan gis vekk slik at situasjonen kan avvæpnes så fort som overhodet mulig.
1 comment
Jeg kan legge til at kostnadene for oss bankkort-glade nordmenn er enda lavere. Om man betaler med bankkort på butikken får man 4% lavere sum på kassalappen i hvert fall ut hele 2017. Du trenger ikke si fra om noe, dette skjer helt automatisk i kortterminalen.
På restauranter slipper man også å betale VAT om man betaler med bankkort, noe som vil si at du får 22% avslag – noe som er helt sykt deilig hvis du reiser på budsjett. Nå bor jeg ikke lenger i Montevideo, men etter hva kilder fra august sier, så varer det i hvert fall til og med 22. april. Men siden de akkurat gjeninnførte 4% avslag i butikker, så antar jeg at de har gjort det samme med dette. Hvis ikke er det enten bare å spørre – eller sjekke kvittering på første måltid. Det kan i hvert fall være mye penger å spare 🙂
Kilder:
http://guruguay.com/use-credit-card-get-vat-off/
https://uruguayexpat.info/tag/debit-card-discount/