Når du hører ordet Sør-Amerika, er sjansen svært stor for at assosiasjonene tar deg til Peru. Til Andesfjellene, til den legendariske inkakulturen og selvsagt til det som muligens er verdens mest kjente by, Machu Picchu – den forlatte byen langt oppe i fjellsiden som først ble gjenoppdaget i 1911.
Det var her selve hjertet i inkariket lå, og flere hundre år gamle ruiner kan sees omtrent over alt, men Peru kan også by på Sør-Amerikas kanskje mest mangfoldige natur – fra snødekte fjelltopper over 6 000 meter høye til varme, fuktige og fruktbare Amazonas, sannsynligvis det området i verden med rikest mangfold av dyre- og plantearter.
Peru kan også by på det som utvilsomt er Sør-Amerikas mest spennende kjøkken – et kjøkken som har inspirert alle dens naboland. Fisk er spesialiteten, og man kan ikke ha vært i Peru uten å ha spist en ceviche til lunsj.
Peru er mye større enn man tror, og kan by på mye mer enn gamle ruiner i stein. Sett av nok tid, og Peru vil til gjengjeld by på en fantastisk opplevelse.
Denne artikkelen innholder
FAKTA OM PERU
Hovedstad: Lima
Innbyggertall: Ca 31 millioner
Språk: Spansk, quechua og aymara
Styreform: Republikk
Myntenhet: Peruvianske soles (PEN)
Tidssone: UTC -5 (seks/syv timer bak Norge)
BNP per innbygger: 6 819 USD
Grenser til: Colombia, Ecuador, Brasil, Bolivia og Chile
MIN REISERUTE I PERU
Turen jeg hadde til Peru var en del av et nesten fire måneder langt sør-amerikansk eventyr som innbefattet besøk til Uruguay, Argentina, Chile, Bolivia og Colombia – ja, i tillegg til Peru.
Vi reiste inn i Peru fra Bolivia i sørøst og hadde vårt første stopp i Puno før ferden gikk videre mot Cusco og området rundt, der vi ble i en drøy uke.
Fra Cusco fløy vi videre til Lima. Etter noen dager i den peruvianske hovedstaden, fløy vi videre til Bogotá i Colombia.
Opprinnelig var reiseruten i Peru vesentlig mer omfattende, men vi så oss nødt til å gjøre noen endringer underveis – blant annet for å få mer tid i Colombia.
Vi hadde for eksempel veldig lyst til å reise hele veien fra Cusco opp til Lima med buss, blant annet for å få med oss Arequipa, Nazca, Huacachina, Ica og Paracas, men det ble det rett og slett ikke tid til.
UTFORSK
VISUM TIL PERU
Nordmenn trenger ikke visum for å komme inn i Peru. Turistvisum på inntil 90 dager gis kostnadsfritt på alle internasjonale flyplasser og grenseoverganger.
NÅR REISE TIL PERU
Når man skal reise til Peru avhenger veldig av hvor man ønsker å reise og hvor mange turister man ønsker å omgi seg med.
Kort fortalt kan man si at været i høylandet i Andesfjellene, som for eksempel i Cusco og omkringliggende områder som Den hellige dalen og ikke minst Machu Picchu, er best i sommerhalvåret, som regel fra mai til oktober.
Merk deg at juni, juli og august er høysesongen over alle høysesonger, og området kryr av turister. Dersom du kan, prøv å reise hit i april/mai eller i september/oktober. Det var iallfall tipset jeg fikk av min lokale guide i Cusco.
Merk deg også at Inkatrailen er stengt i februar.
Lima kan stort sett besøkes året rundt, men merk at sommerhalvåret er «vinter» – det vil si at temperaturene er behagelige, men at været stort sett er overskyet. Skal du oppleve solen i Lima, anbefales det å reise hit fra desember til mars, sånn omtrent.
Skal du til Amazonas, er det best å reise hit etter regntiden, altså fra mai og utover.
HVORDAN REISE TIL PERU
Peru er et mye større land enn de aller fleste tror, og de mest populære stedene befinner seg sentralt og mer sør i landet.
Fly
Perus hovedflyplass ligger i Lima og heter Aeropuerto Internacional Jorge Chávez (LIM), rundt 45 minutters kjøring unna Miraflores, avhengig av trafikken. Skal du fly til Peru, er sjansen svært stor for at du kommer til å lande her.
Jorge Chávez er en svær flyplass som server svært mange flyselskap, både nasjonale, kontinentale og interkontinentale.
Skal du til Peru fra Europa, er Air France, British Airways, Iberia eller KLM gode alternativer med kun én mellomlanding i Europa før du flys direkte over til Lima. En tur/retur-billett koster fra rundt 8 000 norske kroner og du kan få den totale reisetiden ned til rundt 18 timer.
Det finnes også flere dusin av kontinentale flyselskaper som kan ta deg til Lima fra de store byene i Sør-Amerika som Buenos Aires, São Paulo, Santiago, Bogotá, Quito og så videre.
I tillegg går det flere daglige flyvninger til og fra USA, som for eksempel til Fort Lauderdale, Miami, Houston og New York.
Buss
Bussnettverket er i Peru, som i de fleste andre søramerikanske landene, svært godt utbygd. Den mest populære grenseovergangen med buss er nok den som linker Peru sammen med Bolivia, nærmere bestemt mellom byene Yunguyo og Copacabana ved Titicacasjøen.
Fra Yunguyo er det et par timers kjøring videre til den større byen Puno. Fra Puno er det snaut 400 kilometer til Cusco, selve rosinen i den peruvianske pølsa.
Jeg krysset selv grensen her da jeg besøkte Peru, og det foregikk helt uten problemer. Grensekontorene i de to landene ligger kun få meter fra hverandre.
Fra Chile er den eneste overgangen mellom de to byene Arica og Tacna, og jeg møtte flere underveis på min egen reise som sa at dette foregikk helt uten problemer.
Kommer du fra Ecuador, er det ganske langt mellom de interessante destinasjonene på hver side av grensen. Det mest naturlige vil kanskje være å ta buss fra Guayaquil ned til Tumbes eller Máncora og krysse grensen ved Huaquillas.
Jeg møtte likevel aldri noen som har gjort akkurat dette. De fleste valgte å fly fra Ecuador fordi den nordlige delen av Peru ikke regnes som spesielt spennende.
REISE RUNDT I PERU
Fly
Som nevnt er Peru et stort land, og fly er ofte en billig og effektiv måte å reise rundt på, spesielt mellom de kjente destinasjonene. Det er ofte flere flyselskaper som konkurrerer om de samme rutene, noe som gir relativt lave priser.
De mest kjente selskapene er Avianca Peru, LATAM Peru (tidligere LAN Peru), LC Peru og Peruvian Airlines.
Jeg fløy selv fra Cusco til Lima med LC Peru, en flytur på drøye timen, og betalte rundt 700 norske kroner én vei.
Buss
En svært enkel og billig måte å komme seg rundt i Peru på, er med buss. Nettverket er godt utbygd, selskapene er mange og prisene er lave, spesielt langs den mest populære ruten fra Puno til Cusco, ned til Arequipa og videre opp til Lima via Nasca og Ica.
Min anbefaling
Jeg reiste selv med et selskap som heter Peru Hop da jeg var i Peru (ekstern lenke). Selskapet er relativt nytt, men allerede et svært populært alternativ blant backpackere. Hovedgrunnen er fleksibiliteten. Kjøper du en billett fra Cusco til Lima, kan du hoppe av og på når du selv vil, du bare går inn og endrer reisedatoene dine på nett.
I tillegg har bussene alltid med en engelskspråklig guide og de hjelper deg over grensen til eller fra Bolivia, der de for øvrig har et søsterselskap som heter Bolivia Hop som kan ta deg hele veien til La Paz.
Peru Hop kan også arrangere turer og utflukter, for eksempel til de flytende øyene utenfor Puno, i tillegg til at de kan tilby rabatter på utvalgte hosteller.
Colectivo/minivan
Flere steder kan det lønne seg å ta en colectivo – altså en slags minivan med flere passasjerer der man deler den totale kostnaden for turen.
Jeg tok blant annet en colectivo mellom Cusco og Pisac i Den hellige dalen da jeg var her. Bilen går når den er full (det sørger ivrige gateselgere for at den blir relativt fort) og det er et vesentlig kjappere alternativ enn en vanlig rutebuss, spesielt opp og ned langs bratte, svingete veier i dette området.
Akkurat denne turen tok rundt 45 minutter og kostet 4 PEN per person, altså rundt 10 norske kroner.
Tog
Peru kan vel ikke skryte på seg å ha verdens best utbygde nettverk av togskinner, men noe finnes.
Puno – Cusco/Cusco – Puno
En av rutene går fra Puno til Cusco og tilbake igjen med et tog som heter Andean Explorer. Turen er lang, rundt 10 timer, og skal visstnok være ganske så flott. Vi var på nippet til å ta denne turen selv, men ombestemte oss da vi følte at prisen ikke stemte overens med forventet valuta for pengene.
Denne togturen koster nemlig over 200 USD, og selv med mat og drikke inkludert, følte vi at dette var litt i overkant av hva vi var villige til å betale.
Cusco – Ollantaytambo – Machu Picchu/Machu Picchu – Ollantaytambo – Cusco
Skal du til Machu Picchu er likevel sjansen stor for at du kommer til å ta toget enten til eller fra Aguas Calientes, som er nærmeste by til Perus mest berømte attraksjon.
Toget går helt fra Cusco, men det vanlige er å ta toget til og fra Ollantaytambo, rundt halvannen times togtur unna Aguas Calientes. Transport til og fra Ollantaytambo foregår stort sett med buss, iallfall dersom man reiser organisert.
VALUTA OG PRISNIVÅ I PERU
I Peru bruker man soles, forkortet PEN. Kursen er omtrent to og en halv ganger den norske krona. 100 peruvianske soles er ca 260 norske kroner (mars 2019).
Eks.: 1 000 PEN = 1.000*2,5 = 2 500 NOK (dette blir ca-tall, men er ikke så langt unna virkeligheten).
Prisnivået i Peru er høyere enn de fleste andre landene i Sør-Amerika. Likevel er det ganske langt i fra det vi nordmenn vil assosiere med dyrt.
Hostellene varierer veldig i pris ut i fra hvor man er, men det er fullt mulig å få en seng i en sovesal for under en hundrelapp per natt, selv i Cusco, som regnes som det dyreste stedet i Peru.
Et dobbeltrom på et hotell av ganske OK standard kan fås for rundt 350 kroner per natt, men her må man regne med å gjøre litt research før man finner noe som er ålreit.
Mat og drikke er relativt billig, med måltider fra 30 kroner og oppover, en flaske vann for et par kroner og en øl for rundt en tier.
Å reise med buss er stort sett ganske billig. Tar du bussen fra Cusco til Lima eller omvendt med Peru Hop, med full fleksibilitet med tanke på hvor du vil gå av og hvor du vil gå på, koster det deg 200 USD.
Du finner for øvrig alle priser med Peru Hop her (ekstern lenke).
I motsetning til for eksempel Argentina og Bolivia, fungerer minibankene i Peru stort sett veldig bra. Jeg opplevde iallfall ingen problemer med å få ut penger noe sted. Ei heller var det et problem å betale med kort, selv om noen tar et kortgebyr dersom du for eksempel skal betale med MasterCard.
De aller fleste restauranter, hoteller og butikker aksepterer bank- og kredittkort.
MAT OG DRIKKE
Mat
Som nevnt tidligere er Peru kjent for sitt kjøkken. Maten varierer noe fra region til region, men baserer seg på en salig blanding av tradisjonell mat med røtter flere hundre år tilbake i tid og europeisk mat i form av det spanske og det franske kjøkken.
Er du i Peru, er det et par ting du bare må prøve.
Cuy (marsvin)
Ja, det høres makabert ut for oss nordmenn, som er vant til å ha marsvin som kjæledyr. I Peru regnes dyret som en delikatesse, og spesielt ved festlige anledninger diskes det opp med marsvin til både forrett, hovedrett og dessert.
Du får gjerne dyret servert helt før servitøren tar det tilbake på kjøkkenet og deler det opp for deg. Smaken kan best beskrives som en blanding mellom kylling og ribbe. Tilbehøret er ofte poteter og grønnsaker.
Ceviche
Peru er kjent for sin ceviche, spesielt byene langs kysten. Ceviche kommer i flere varianter, men det vanligste er hvit fisk, eksempelvis sjøabbor (torsk kan også brukes), som «kokes» rå i sitronsaft og serveres med rødløk. Ofte serveres den med avokado og søtpoteter som tilbehør.
En svært smakfull og deilig rett som best bør nytes til lunsj for å unngå sure oppstøt før leggetid.
Lomo saltado
Lomo saltado er en rett du typisk vil finne i fjellene, for eksempel i og rundt Cusco. Dette er i utgangspunktet en svært så enkel rett bestående av kjøttbiter som er marinert med løk og paprika, ris og pommes frites.
En skikkelig kaloribombe, og svært så deilig for kroppen etter en lang dag ute i fjellene.
Drikke
I motsetning til sitt kjøkken er kanskje ikke Peru spesielt godt kjent for sine drikkevarer, med unntak av én ting.
Pisco.
Pisco er brennevin laget av druer og kan minne litt om tequila. Piscoen kan komme i flere forskjellige smaker, men det vanligste er likevel å drikke en Pisco Sour, laget av «ren» pisco, limejuice, sirup, knust is, eggehvite og litt av brennevinet Angostura.
I tillegg kan man få servert de herligste juicer i Peru, spesielt på de lokale markedene. Ølet smaker OK, ikke noe mer, og er du på utkikk etter en søt brus, bør du prøve Inka Kola – en brus som minner mye om vår egen Villa Champagnebrus.
Hold deg unna vinen i Peru, den er ikke spesielt god.
HELSE
Nordmenn som reiser til Peru møter svært sjeldent på helsemessige problemer, kanskje med unntak av symptomene som kommer ved å befinne seg i høyden, altså over 3 000 meter over havet.
Flyr du inn til Cusco fra lavlandet, vær oppmerksom på hodepine, svimmelhet, mangel på appetitt, søvnproblemer og høy puls – i hvert fall de første to, tre dagene. Ta det med ro, gå sakte, drikk masse vann og få i deg sukker. Eventuelt drikk koka-te eller tygg kokablader (det hjelper, jeg lover!).
Det er ikke nødvendig med Diamox eller andre høydesyketabletter.
Skal du gå Inkatrailen eller andre turer i fjellene rundt Cusco, anbefaler jeg et par, tre dager i Cusco først for akklimatiseringens skyld. Man kan nemlig ikke undervurdere verdien av å bli vant til høyden, spesielt dersom man skal ut og være fysisk aktiv over en lengre periode.
Utover det anbefales det å ta de vanligste vaksinene for å være på den sikre siden.
Anbefalte vaksiner
- Hepatitt A
- Hepatitt B
- Difteri
- Stivkrampe
- Polio
- Kikhoste
- Gulfeber
Det anbefales også malariapiller dersom du skal inn i områder med mye mygg, for eksempel i Amazonas. Gjør ordentlig med research rundt dette før du reiser.
Ikke, under noen omstendigheter, drikk vann fra springen! Kjøp flaskevann.
SIKKERHET
Peru er stort sett et trygt land å reise rundt i for turister. Landet har hatt en aldri så liten renessanse siden urolighetene på begynnelsen av 1990-tallet, men i de store byene skal man likevel ha minst ett øye i nakken.
Jeg ble advart om Lima, men opplevde aldri noe ubehagelig her. Jeg holdt meg likevel stort sett til områdene Miraflores og Barranco, som regnes som trygge.
Jeg var også en snartur oppe i gamlebyen, og der var situasjonen en ganske annen. Man skulle ikke langt unna hovedgatene før man med en gang kikket seg over skulderen og passet litt ekstra godt på både seg selv og verdisaker.
Som i alle andre storbyer, ta nødvendige forholdsregler når du ferdes rundt. Hør med lokale, gjerne de på hotellet, hva de anbefaler. Er det strøk du bør unngå, gjør det. Bør du være inne til en viss tid, vær det. Bør du ikke praie en taxi fra gata, ikke gjør det.
Bruk litt ekstra sunn fornuft, og du vil klare deg helt fint.
- Ikke ha med deg for mye kontanter
- Ha en liten rull med kontanter (små sedler) lett tilgjengelig i tilfelle ran
- Ha på deg nøytrale klær
- Ikke ha på deg dyre klokker eller «flash» rundt med dyrt elektronisk utstyr
- Ikke gå alene ute om kvelden eller natten – dette er en regel som bør gjelde uten unntak
- Møter du på guttegjenger eller mennesker som helt tydelig er dopet, gå gjerne lange omveier
- Ikke godta noe som helst fra fremmede, spesielt mat, drikke, godteri eller sigaretter