Det er sjelden man befinner seg på så historisk grunn som når man trasker rundt i Cusco. Det var akkurat her inkaene hadde sin hovedstad frem til spanjolene kom i 1533 og ødela alt på sin hensynsløse jakt på gull, sølv og andre rikdommer.
Bevisene på inkaenes storhet finner man overalt, med Saksaywaman, festningen ovenfor byen, som det aller beste. I umiddelbar nærhet ligger Den hellige dalen, der over 500 år gamle byggverk som klamrer seg fast til fjellsidene kan få hvem som helst til å måpe.
Cusco ligger fredelig til i et dalføre 3 400 meter over havet og har i dag vokst til rundt 450 000 innbyggere. Dens unike arkitektur består av en spesiell blanding mellom katedraler, kirker og gamle inkatempler med McDonald’s og KFC som nærmeste naboer.
Gatene er trange, skjeve og brostensbelagte, og overalt vil du bli spurt om massasje, bilder med en lamababy eller om du vil kjøpe et «håndstrikket» skjerf til overpris.
Akkurat dette tar vekk litt av sjarmen ved det som i utgangspunktet er en helt fantastisk by, og som er selve startstedet for veldig mange som skal til den mest kjente byen av de alle
Machu Picchu.
| Les også: Reiseguide og mine beste reisetips til Peru.
| Les også: Reiseguide og mine beste reisetips til Machu Picchu.
Denne artikkelen innholder
FAKTA OM CUSCO
Innbyggertall: Ca 450 000
Region: Cusco
Høyde over havet: 3 399 moh
Grunnlagt: Ca 1100
På UNESCOs verdensarvliste: Ja, siden 1983
Navnet Cusco stammer fra: Quscu (quechua) som betyr «senter»
Avstand fra Lima: Ca 1 100 km
TING Å GJØRE I CUSCO OG OMEGN
Cusco og omkringliggende områder har mye å by på. Fryktelig mye. Det er lett å bruke over to uker her – og det er vel verdt det.
Dette er mine tips til ting å gjøre i Cusco (og omegn).
Gå deg vill i gamlebyen
Cuscos trekkplaster er utvilsomt den vakre, spennende og ikke minst historiske gamlebyen. Mange tror at gamlebyen bevisst er formet som en puma, et av inkaenes (mange) hellige dyr.
Da inkarikets første Sapa Inca (keiser), den legendariske Pachacuti, kom til makten i 1438, bestemte han umiddelbart at det daværende kongeriket Cusco skulle være hovedstaden i det mektige Inkariket.
Da spanjolene ankom byen under 100 år senere, ødela og plyndret de mesteparten av inkaenes byggverk. Steinene brukte de til å bygge sine egne kirker og palasser.
Omtrent en tredjedel av byen gikk tapt i det enorme jordskjelvet i 1950. Det som sto igjen, var i all hovedsak byggene fra inkatiden, som atter en gang ble levende bevis på inkaenes unike ingeniørkunst.
Nettopp derfor er også Cuscos gamleby unik.
Her finner du katedraler, gamle kirker, plazaer, klostre og ruiner i en salig blanding, alt omringet av skjeve, brostensbelagte gater som uten tvil har sett sine bedre dager.
Og den beste måten å utforske det hele på, er å gå seg bort.
Fra gate til gate uten mål og mening. Uten kart. Bare utforske ved å trekke inn Cuscos historiske sus og dus.
Vær dog oppmerksom på høyden, den kan gi deg litt av en overraskelse når du begir deg opp en av Cuscos mange bratte bakker.
Det er også mulig å ta en såkalt «free» walking tour, altså en guidet tur til fots rundt i byen som baserer seg på tips. Vi gjorde dette med et firma som heter Free Walking By Marco, men var ikke superimponert og han får derfor ikke min anbefaling.
Jeg vet det finnes flere operatører i Cusco. Kanskje de er bedre.
Komme hit
Sjansen er stor for at du bor i eller i nærheten av gamlebyen når du befinner deg i Cusco. Det klassiske startpunktet er nok Plaza de Armas, som er synlig fra omtrent hele byen.
Besøk Saksaywaman
Saksaywaman (Sacsahuayman – «sexy woman» gjør det enklere å huske) er en festning som ligger på en høyde nord for gamlebyen.
Her har man funnet arkeologiske funn som kan dateres tilbake til 900-tallet, lenge før inkakulturen oppsto. Inkaene var derimot med på å utvide området fra det 1400-tallet og utover.
De enorme steinene som er brukt til murene her oppe er satt sammen uten mørtel, en helt ubeskrivelig prestasjon som er vanskelig å fatte når du står der.
Saksaywaman ble brukt til flere ting enn å bare beskytte byen, blant annet hadde den seremonielle og religiøse funksjoner. For hele historien om dette området anbefales det på det sterkeste å ha med en guide.
Komme hit
Vi valgte å gå opp via (den bratte) veien som går fra stedet der Pumacurco-gaten møter veien som heter Don Bosco. Turen tar en snau time fra Plaza de Armas til toppen.
Det er også mulig å «snike» seg inn bakveien dersom du går opp på høyden litt lenger øst, på baksiden av den hvite Kristus-statuen, men vi prøvde ikke dette selv.
Veldig mange ankommer med bil/van som en del av en større gruppe med guide.
Åpningstider
Hver dag fra klokken 07:00 til 17:30.
Pris
For å se Saksaywaman på virkelig nært hold, må du ha en kombinasjonsbillett. Du finner mer informasjon om billettalternativene lenger ned på denne siden.
Besøk Cuscos katedral
Cusco har et titalls forskjellige kirker og andre religiøse bygninger. Den mest imponerende er uten tvil katedralen som sto ferdig i 1654, nesten 100 år etter at den ble påbegynt.
Før spanjolene kom sto det et tempel her, men konkvistadorene valgte å jevne dette med jorden for å sette opp sitt eget, storslåtte gudshus.
Inne i katedralen finner du en imponerende samling med religiøse artifakter. Selv en ateist som meg selv syntes dette var godt over middels spennende.
Det noe spesielle bildet av Nattverden med den peruvianske delikatessen marsvin på matfatet foran Jesus og hans disipler, malt av Marcos Zapata, er et av høydepunktene.
Komme hit
Katedralen ligger i den sydlige enden av Plaza de Armas, og er etter all sannsynlighet i gåavstand fra hvor du enn måtte bo i Cusco.
Åpningstider
Hver dag fra klokken 10:00 til 17:45
Pris
25 PEN per person som også inkluderer inngang til Iglesia del Triunfo og Iglesia de Jesús María, som ligger til høyre og venstre for selve katedralen.
Man kan også kjøpe en kombinasjonsbillett som gir tilgang til flere kirker i byen.
Ta turen innom Qurikancha og Santo Domingo-kirken
Et av de mest imponerende ruinkompleksene i Cusco by er Qurikancha (Qorikancha), det gamle tempelet som nå fungerer som base for Santo Domingo-kirken.
Dette var en gang det rikeste tempelet i hele inkariket, blant annet var steinene dekket med plater i solid gull, men her, som de fleste andre steder i Sør-Amerika, kom spanjolene og tok med seg alt sammen.
Qurikancha fungerte også blant annet som et soltempel for høyprestene, samt at det er egne, mindre templer for regnbuer og torden.
Dette er i bunn og grunn et litt merkelig sted med noe merkelig arkitektur som er mikset sammen til en fascinerende blanding av fortid og nåtid.
Å ha en guide her er et absolutt must.
Komme hit
Tempelet ligger rett sør for Plaza de Armas, maks 10 minutters gange unna.
Åpningstider
Mandag til lørdag 08:30 – 17:30. Søndag 14:00 – 17:00.
Pris
10 PEN per person.
Ta en dagstur til Písac
Písac er en liten landsby som ligger i Den hellige dalen, rundt 45 minutters kjøring unna Cusco.
Písac i seg selv er ikke så spennende, med unntak av markedet på søndager, tirsdager og torsdager som fort blir en svært fargerik og … annerledes affære.
Likevel ligger Písacs soleklare høydepunkt oppe i fjellet ovenfor byen. Der ligger nemlig et slags Machu Picchu i miniatyr som mildt sagt er verdt et besøk.
Man tror at denne inkabyen ble bygget en gang mellom 1440 og 1500, men ingen er helt sikre. Det som er sikkert er at spanjolene, med Francisco Pizarro i spissen, kom hit og ødela det aller meste rundt år 1530.
Likevel er ruinene godt bevart, muligens med de berømte terrassene som ble brukt til dyrking av mat som det definitive høydepunktet.
Her finner du også festninger, et soltempel og noen bygninger som kan få tankene til å spinne til Ringenes Herre-filmene.
Písac får min soleklare anbefaling.
Hvordan komme til Písac fra Cusco
Fra Cusco kan du ta en colectivo fra krysset ved Collasuyo- og Puputi-gaten, rundt 15 minutters gange unna sentrum i gamlebyen.
Turen tar rundt 45 minutter og bilen går når den er full, noe som som regel ikke tar så veldig lang tid.
Prisen er ca 5 PEN per person én vei.
Hvordan komme til ruinene fra Písac
Gå
Når du ankommer Pisac, følger du veien som går opp til venstre forbi plazaen og den lille kirken. Stien opp til ruinene begynner et par hundre meter lenger fremme.
Til tross for en litt strabasiøs ferd opp de bratte fjellsidene, anbefaler jeg på det sterkeste å gå opp. Turen tar snaue to timer opp og en snau halvannen time ned.
Taxi
Flere velger å ta taxi opp til ruinene og komme inn «bakveien» for så å gå ned. Dette er et fint alternativ dersom du vil spare litt tid.
For meg var likevel mye av opplevelsen å gå opp for å virkelig kjenne på hvor imponerende det faktisk var å sette opp disse byggverkene langt oppe i fjellsiden, nesten 3 000 meter over havet.
Jeg anbefaler kun taxi dersom du er dårlig til beins. En tur med taxi opp til toppen bør ikke koste mer enn 15 PEN. Avtal pris på forhånd.
Åpningstider
Hver dag fra soloppgang til solnedgang, sånn ca.
Pris
For å se Písac-ruinene på virkelig nært hold, må du ha en kombinasjonsbillett. Du finner mer informasjon om billettalternativene lenger ned på denne siden.
Ta en dagstur til Ollantaytambo
Omtrent 80 kilometer nordvest for Cusco, i retning Machu Picchu, ligger Ollantaytambo. Under inkariket var Ollantaytambo det kongelige høysetet til Pachacuti, den legendariske inkakongen som erobret området og grunnla byen.
Ollantaytambo fungerte også som et festningsverk for å motstå herjingene til konkvistadorene, som kom hit på midten av 1500-tallet på jakt etter gull, sølv og andre rikdommer.
I Ollantaytambo finner du imponerende inka-ruiner nesten overalt, med Pumatallis-terrassene som de mest iøynefallende og imponerende.
Ollantaytambo er et absolutt must om du er i Cusco, enten om det er som en dagstur eller som et pit-stop på vei mot Aguas Calientes og Machu Picchu.
Hvordan komme til Ollantaytambo fra Cusco
Det mest naturlige alternativet dersom du reiser på egen hånd, er nok å ta en colectivo. Colectivoene går fra hjørnet Calle Pavitos og Avenida Grau i Cusco omtrent hver halvtime – eller når de er fulle. Turen tar snaue to timer og koster drøye 10 PEN per person.
Det er lett å si at ruinene er selve Ollantaytambo og motsatt. Det er med andre ord umulig å ikke finne frem når du ankommer den lille byen.
Åpningstider
Hver dag fra klokken 08:00 til 17:00.
Pris
For å se Ollantaytambo-ruinene på virkelig nært hold, må du ha en kombinasjonsbillett. Du finner mer informasjon om billettalternativene lenger ned på denne siden.
Se og opplev Machu Picchu
Intet besøk til Cusco er komplett uten å ta turen opp til et av verdens mest berømte steder, nemlig Machu Picchu. Inkaenes tapte by, som den også blir kalt, ble sannsynligvis grunnlagt på midten av 1400-tallet og ble forlatt allerede 100 år senere da spanjolene fant veien til området.
Inkariket ble utradert, men Machu Picchu fant de aldri. Byen ble glemt og ble ikke gjenoppdaget før amerikaneren Hiram Bingham karret seg opp hit så sent som i 1911.
Machu Picchu er selvsagt et absolutt must for alle som besøker Cusco, og er hovedgrunnen til at Cusco trekker til seg så mye turister i det hele tatt.
Hvordan komme til Machu Picchu fra Cusco
Machu Picchu ligger drøyt 100 kilometer nordvest for Cusco. Ønsker man å reise direkte hit fra Cusco, kan man ta den drøyt tre timer lange togturen til Aguas Calientes og bussen videre derfra. Billetter finner du på PeruRail sine hjemmesider (ekstern lenke).
Mange velger naturligvis å kombinere Machu Picchu med noen dager i Andesfjellene, med den berømte – og svært populære – Inkatrailen som det mest naturlige alternativet.
Valgene og alternativene er mange. Derfor har jeg skrevet en egen artikkel om det.
| Les også: Komplett reiseguide og mine beste reisetips til Machu Picchu.
Besøk Machu Picchu-museet
Et naturlig valg, kanskje, men jeg velger å nevne det likevel. Museet er i utgangspunktet ikke så veldig imponerende hva gjelder utstillinger og artifakter, men jeg anbefaler likevel å ta turen innom her etter å ha besøkt Machu Picchu, bare for å lære enda mer om denne fantastiske inkabyen.
Her får man nemlig en god innføring i historien om hvorfor og hvordan Machu Picchu ble bygget, og man får også se en god del originale bilder tatt av Hiram Bingham selv, pluss noen svært så informative filmer.
Du trenger bare en times tid her, men det er en interessant time.
Komme hit
Museet ligger to minutters gange unna Plaza de Armas, i Santa Catalina Ancha 320.
Åpningstider
Mandag til lørdag fra klokken 08:00 til 18:00.
Pris
20 PEN per person.
BILLETTSYSTEMET I CUSCO OG I DEN HELLIGE DALEN
Cusco og hele Den hellige dalen er fylt med spennende ting å både se og oppleve. Fellesnevneren er at stort sett alt stammer fra det gamle, legendariske Inkariket. For å oppleve dette på nært hold, må du betale. Naturlig nok.
Ulempen er bare at du må betale på forhånd. Flere steder slipper du ikke inn dersom du ikke har skaffet deg en såkalt Boleto Turistico del Cusco (BTC) – en slags kombinasjonsbillett som gjelder for flere av attraksjonene i området.
BTC kjøpes ved inngangen til de forskjellige attraksjonene eller hos COSITUC-kontoret i sentrum av byen.
BTC kommer i tre forskjellige varianter.
Den komplette (BTCI) – anbefales!
BTCI har en varighet på 10 dager og gir tilgang til 16 attraksjoner i Cusco og i Den hellige dalen. Dette er det soleklart mest populære alternativet, men også det dyreste. Likevel, dersom du har planer om å bruke mer enn tre dager på å utforske Cusco og omegn – noe du definitivt bør – er dette billetten for deg.
Varighet: 10 dager
Pris (2019): 130 PEN per person
Inkluderer inngang til: Saksaywaman, Q’enqo, Pucapucara, Tambomachay, Museo Municipal de Arte Contemporáneo, Museo de Arte Popular, Museo Histórico Regional, Monumento de Pachacuteq, Tipon, Quoricancha, Centro Quosqo de Arte Nativo, Pikillaqta, Písac, Ollantaytambo, Chinchero og Moray
Delbillett 1 (BTCPI) – Saksaywaman
Delbillett 1 er gyldig i kun én dag og inkluderer fire attraksjoner rett utenfor Cusco.
Varighet: 1 dag
Pris (2019): 70 PEN per person
Inkluderer inngang til: Saksaywaman, Q’enqo, Pucapucara og Tambomachay
Delbillett 2 (BTCPII) – Cusco og den sørlige delen av Den hellige dalen
Delbillett 2 er gyldig i to dager og inkluderer åtte attraksjoner i Cusco og den sørlige delen av Den hellige dalen. Likevel er det nok ikke de hotteste attraksjonene som er inkludert i denne billetten.
Varighet: 2 dager
Pris (2019): 70 PEN per person
Inkluderer inngang til: Museo de Arte Popular, Museo Histórico Regional, Museo Municipal de Arte Contemporáneo, Museo de Sitio de Korikancha, Centro Qosqo de Arte Nativo, Monumento de Pachacuteq, Tipon og Pikillacta
Delbillett 3 (BTCPIII) – Den hellige dalen
Delbillett 3 er gyldig i tre dager og inkluderer fire av de viktigste attraksjonene i Den hellige dalen.
Varighet: 2 dager
Pris (2019): 70 PEN per person
Inkluderer inngang til: Písac, Ollantaytambo, Chinchero og Moray
NÅR REISE TIL CUSCO
Cusco og nærliggende områder ligger over 3 000 meter over havet, og selve byen kan klassifiseres innenfor subtropisk høyland.
Temperaturen ligger relativt jevnt rundt 20 grader om dagen, men om nettene kan gradestokken krype ned mot null.
Den soleklart beste perioden å besøke Cusco på rent værmessig er fra juni og ut august. Da skinner solen stort sett fra klar, blå himmel og det er varmt og godt.
Det er dessverre i denne perioden det også er flest turister her.
Har du muligheten, prøv å reise hit i april, mai, september eller oktober. Da slipper du hordene med turister, og været er fortsatt relativt bra. Utenom disse månedene kan det regne ganske kraftig, og da vil jeg påstå at et besøk i Cusco og omegn ikke er spesielt innbydende.
PS: Skal du til Machu Picchu, er det greit å vite at Inkatrailen er stengt i februar.
HVORDAN REISE TIL CUSCO
Fly
Flyplassen i Cusco heter Aeropuerto Internacional Alejandro Velasco Astete (CUZ) og ligger drøye 10 minutters kjøring unna gamlebyen. Flyplassen regnes som Perus nest viktigste, og det har vært snakk om å bygge en ny og større en, men myndighetene i landet har foreløpig sagt nei.
Hit går det et titalls flyvninger til og fra Lima daglig, men også til og fra Arequipa, Juliaca og Puerto Maldonado.
En flybillett innenlands i Peru er relativt billig. Da jeg fløy fra Cusco til Lima med LC Peru, betalte jeg snaue 700 norske kroner én vei. Turen tok ca halvannen time.
Av kontinentale flyvninger går det fly til og fra La Paz i Bolivia med Amaszonas og Peruvian Airlines. Du kan også fly til og fra Bogotá i Colombia med Avianca.
Skal du hit fra Norge, er nok det letteste å fly enten KLM eller Lufthansa via Amsterdam eller Frankfurt til Lima og videre til Cusco med et av flyselskapets samarbeidspartnere, gjerne LATAM eller Avianca. En tur/retur-billett med denne ruten koster fra 10 000 norske kroner og oppover.
Taxi til eller fra flyplassen bør ikke koste noe mer enn 15-20 PEN.
Buss
Å reise til Cusco med buss er et annet populært alternativ selv om byen ligger ganske langt unna det aller meste av populære destinasjoner.
Cusco har ingen bussterminal i ordets rette forstand. I stedet stopper bussene utenfor selskapets kontorer rundt omkring i byen. Du må regne med å ta en taxi herfra til hvor du enn skal bo, men turen bør ikke koste noe særlig mer enn 10-15 PEN uavhengig av hvor du skal.
Jeg reiste selv med buss fra Puno til Cusco, en strekning på rundt 400 kilometer som tok åtte timer. Det er også mulig å ankomme med buss fra Arequipa, en strekning på rundt 500 kilometer som kan ta opp mot 10 timer.
Fra Lima er det over 1 100 kilometer til Cusco, en strekning som fort kan ta et døgn i buss.
Min anbefaling
Jeg reiste selv med et selskap som heter Peru Hop da jeg besøkte Peru (ekstern lenke).
Selskapet er relativt nytt, men allerede et svært populært alternativ blant backpackere. Hovedgrunnen er fleksibiliteten. Det er fullt mulig å kjøpe en billett som gjelder hele veien fra La Paz i Bolivia til Lima via de mest populære turiststedene.
Du velger selv når du vil hoppe av og på; du bare går inn og endrer reisedatoene dine på nett.
I tillegg har bussene alltid med en engelskspråklig guide og de hjelper deg over grensen til eller fra Bolivia.
Peru Hop kan også arrangere turer og utflukter, for eksempel til de flytende øyene utenfor Puno, i tillegg til at de kan tilby rabatter på utvalgte hosteller.
Tog
Til tross for at Peru ikke har det mest utbygde tognettverket i verden, er det faktisk fullt mulig å ta toget til Cusco fra Puno, Arequipa og fra Machu Picchu.
Merk deg dog at dette er ikke er noe vanlige rutetog – det er tog i det man vil kalle den semiluksuriøse klassen, og turene koster derfor deretter.
Fra Puno, for eksempel, går det tre avganger i uka med toget som heter PeruRail Titicaca. Turen tar drøyt 10 timer og skal være ganske så flott. Prisene varierer noe, men du må regne med å betale oppunder 300 USD per person.
Vi var på nippet til å ta denne turen selv, men ombestemte oss da vi følte at prisen ikke stemte overens med forventet valuta for pengene – og vårt backpacker-budsjett.
Billetter og tidtabell finner du på Peru Rail sine hjemmesider (ekstern lenke).
REISE RUNDT I CUSCO OG OMEGN
Cusco er i utgangspunktet en svært stor by, men gamlebyen der de aller fleste turistene ferdes er relativt liten.
Til fots
Den aller meste av utforskingen av Cusco vil etter all sannsynlighet foregå til fots. Gamlebyen, der du sannsynligvis vil bo og befinne deg 99% av tiden, er ikke større enn at du ikke trenger andre transportmidler enn apostlenes hester.
Dette er også den beste måten å suge inn inntrykkene byen har å by på. Ta med deg kameraet og en flaske vann og ta på gode sko og litt solkrem og du er mer enn klar for å forske på Cusco og alle dens hemmeligheter.
Har du planer om å være ute hele dagen, husk å ta med deg varme klær til kvelden. Det er ikke uvanlig at temperaturforskjellene mellom dag og kveld kan være på opptil 20 grader.
Colectivo/minivan
Dersom du skal fra Cusco til Den hellige dalen, for eksempel Písac, noe du absolutt bør vurdere, er det et godt alternativ å ta en såkalt colectivo, altså en slags minivan med flere passasjerer der man deler den totale kostnaden for turen.
Jeg tok blant annet en colectivo mellom Cusco og Písac i Den hellige dalen da jeg var her. Bilen går når den er full (det sørger ivrige gateselgere for at den blir relativt fort) og det er et vesentlig kjappere alternativ enn en vanlig rutebuss, spesielt opp og ned langs bratte, svingete veier i dette området.
Akkurat denne turen tok rundt 45 minutter og kostet 4 PEN per person, altså rundt 10 norske kroner. Colectivoene til Písac går fra krysset ved Collasuyo- og Puputi-gaten, rundt 15 minutters gange unna gamlebyen.
Skal du til Urubamba går colectivoene fra Avenida Grau eller fra Calle Tullumayo, mellom Avenida Pachacutec og Avenida Garcilaso, rundt 10 minutters gange unna gamlebyen. Turen tar rundt halvannen time og bør ikke koste mer enn 10 PEN per person.
Skal du til Ollantaytambo går colectivoene fra hjørnet Calle Pavitos og Avenida Grau omtrent hver halvtime. Turen tar snaue to timer og koster drøye 10 PEN per person.
Tog
Cusco – Ollantaytambo – Machu Picchu/Machu Picchu – Ollantaytambo – Cusco
Den oppmerksomme turist vil legge merke til at det går en toglinje gjennom Cusco. Inntil 2009 kunne man ta toget helt fra byen og opp til Aguas Calientes, den nærmeste byen til Machu Picchu. Dessverre går ikke toget fra Cusco lenger, men fra Poroy, et lite tettsted rett ca 15 kilometer utenfor byen.
Det går tre tog daglig fra Poroy. Vistadome klokken 06:53, Expedition klokken 07:42 og det mest berømte av de alle, Hiram Bingham, oppkalt etter oppdageren av Machu Picchu, går klokken 09:10.
Turen til Aguas Calientes tar rundt fire timer. Billetter kan kjøpes på Peru Rail sine hjemmesider (ekstern lenke).
BO
Det finnes hundrevis av hoteller og hosteller i Cusco, men man må være tidlig ute dersom man skal få tak i noe som ligger sentralt til en god pris. Jeg vet det finnes flere hosteller i byen som kan minne mer om hoteller, men prisnivået er høyere her enn andre steder i Peru.
Jeg bodde i Cusco ved to anledninger – før og etter turen til Machu Picchu – på henholdsvis El Mirador de Santa Ana og Tocapu Hotel. Disse lå vegg i vegg oppe på en høyde nord for gamlebyen med fantastisk utsikt over byen, spesielt på kveldstid.
Ulempen var selvsagt at de lå oppe på en høyde som betød høy puls og svetteperler når man skulle gå «hjem». Likevel var det ikke verre enn at det fungerte greit.
På førstnevnte hotell betalte vi rundt 400 norske kroner per natt for et dobbeltrom, mens vi på Tocapu betalte drøye 300 kroner per natt for et dobbeltrom.
Tocapu regner seg selv som et «boutique hotel», noe som betyr at du kan risikere å få et litt spesielt rom – blant annet har de rom der det eneste som skiller toalettet fra resten av rommet er et forheng.
Likevel kan begge anbefales, mest på grunn av prisen.
SIKKERHET
Cusco regnes som en av de tryggeste byene i Peru hva gjelder kriminalitet. Det er svært sjeldent det blir rapportert om ran eller andre kriminelle handlinger mot turister.
Likevel gjelder de vanlige forholdsreglene. Det kan også være greit å ikke bevege seg så veldig langt utenfor sentrum i gamlebyen, spesielt på kvelds- og nattestid. Vær også oppmerksom på lommetyver, spesielt på Plaza de Armas dersom det er arrangementer av et eller annet slag (noe det ofte er).
Det finnes også hundrevis av forskjellige turoperatører i Cusco. Veldig mange av de er OK, mens veldig mange av de er svært useriøse. Gjør skikkelig med research før du velger en turoperatør til for eksempel Machu Picchu.
Jeg drar nok en gang frem mine generelle råd for Peru, og Sør-Amerika generelt:
- Ikke ha med deg for mye kontanter
- Ha en liten rull med kontanter (små sedler) lett tilgjengelig i tilfelle ran
- Ha på deg nøytrale klær
- Ikke ha på deg dyre klokker eller «flash» rundt med dyrt elektronisk utstyr
- Ikke gå alene ute om kvelden eller natten – dette er en regel som bør gjelde uten unntak
- Møter du på guttegjenger eller mennesker som helt tydelig er dopet, gå gjerne lange omveier
- Ikke godta noe som helst fra fremmede, spesielt mat, drikke, godteri eller sigaretter
2 comments
Tusen takk for masse nyttig informasjon! Jeg planlegger for tiden et besøk i Cusco i oktober i år, og har et lite spørsmål mht til disse billettene du nevner; Hvor får man kjøpt disse billettene? Superfint om du kunne gitt et lite tips her. Har du også noen restauranter/spisesteder du kan anbefale?
Hei Anette! Det glemte jeg helt å informere om, takk for tips! Uansett; billettene kan du kjøpe ved inngangene til de respektive attraksjonene. Husk cash sånn i tilfelle, for jeg er usikker på om alle tar kort. Du kan også kjøpe billetten(e) på CUSITUC-kontoret i sentrum av selve Cusco.
Når det gjelder spisesteder, så har jeg ingen spesielle anbefalinger, egentlig. Dessverre. Det er flust av restauranter rundt omkring i sentrum, og den siste tiden har det dukket opp flere som også serverer mer internasjonal mat av relativt høy klasse. Mener å huske at jeg spiste helstekt marsvin på en restaurant som heter Chalca. Det anbefales for øvrig, om ikke annet for opplevelsens skyld.
Håper det ga deg litt mer informasjon iallfall. Ha en riktig god tur til Peru!