Drømmer du om å reise mer, men føler du ikke har råd? Her er mine tips til hvordan du kan spare pengene du trenger.
Å spare nok penger til å gjennomføre den store reisedrømmen kan være utfordrende for mange. I bunn og grunn handler det om én enkel ting:
Prioriteringer.
Mine tips er kanskje noe ekstreme og vanskelige for mange, men man kan jo tross alt gjøre tilpasninger slik at det passer med ens egne budsjetter.
Først av alt:
Sett deg et mål
Å gjøre endringer i livet sitt, uansett størrelse, er vanskelig uten et konkret mål. Å muligens tro at man kanskje en eller annen gang har lyst til å reise til Machu Picchu er langt i fra nok.
Sett deg et konkret mål! Skriv det så ned på en stor lapp slik at du ser det hver eneste dag.
I august 2017 skal jeg stå ved Solporten i Andesfjellene og se solen gå opp over Machu Picchu!
Der har du målet sitt. Når det er satt, er det så mye lettere å følge tipsene under.
Sett av en fast sum hver måned
De aller fleste av oss får en fast sum i måneden av arbeidsgiver, såkalt lønn. Mange setter av akkurat nok til å betale regninger og bruker opp resten på mer eller mindre nødvendige eller aller helst unødvendige ting.
Sett opp en egen konto i banken som du kaller reisekonto. Hit setter du over et fast beløp hver måned som kun skal brukes til reising. Ingenting annet.
Hvor mye du skal sette over kommer selvsagt an på din økonomi, men skal det bli noe fart i sakene, anbefaler jeg å spare minimum 1000 kroner per måned.
Et år senere har du 12.000 kroner, og med det kommer man lenger enn man tror.
Ta avdragsfrihet på boliglånet
Nå får jeg sikkert samtlige privatøkonomer på nakken, men samme det. Man lever bare én gang, tross alt.
Å betale avdrag på boliglånet er en form for sparing. Man sparer i at man får mindre i lån på sin egen bolig og derfor får mer egenkapital. Men livet er kort og boliglån vil man alltid ha uansett. Om det er 1,5 eller 1,8 millioner, hva spiller det for rolle over så mange år?
Sitter du med en stor reisedrøm, hvorfor ikke spare til dette isteden? Ring banken og spør om å få et år eller to med avdragsfrihet, og sett heller de pengene over på reisekontoen. Bankene pleier ikke å være vanskelige på dette, med mindre du har en anstrengt privatøkonomi (da anbefaler jeg uansett at du rydder opp i det før du reiser noe sted).
Plutselig sitter du på et fly til Beijing eller Buenos Aires uten returbillett med den kriblende følelsen i magen.
Sett opp et regnskap
En smart måte å virkelig vite hva pengene dine går til, er å sette opp et månedlig regnskap. Ja, det høres kjedelig ut, og det er faktisk ganske kjedelig også, men det er en virkelig eye-opener når det kommer til pengebruk.
Først da kan du finne ut nøyaktig hvor du kan sette ned foten og:
Bruk mindre penger
Dette er muligens et selvforklarende punkt, men det handler mer om å være bevisst på hva man bruker pengene sine på. Er du klar over hva den kaffe latten, den Farrisen eller de sconesene koster deg i året? Kan man erstatte det med automatkaffe, vann fra springen og en eller to brødskiver isteden?
Jeg sparer for eksempel penger på følgende vis:
Spiser sjeldent ute
Det er dyrt å spise ute i Norge. En halvslapp pastarett og et glass med dårlig vin til 500 kroner gir meg ingenting, spesielt ikke når jeg vet at én eneste middag ute her i Oslo tilsvarer 10 middager ute i andre deler av verden.
Alt av småtterier man kjøper av mat ute kan enkelt kuttes ned på. Ikke gå i kiosken og kjøp den bolla. Ikke kjøp den pølsa på bensinstasjonen. Hold deg i hvert fall langt unna den Imsdal-flaska til over 30 kroner. Vi har verdens beste vann i springen!
Det høres lite ut, men jeg lover at den totale summen man kan spare faktisk er ganske stor.
Drar (svært) sjeldent på byen
Jeg høres ut som en skikkelig sær gjerrigknark i begynnelsen av 30-årene, og det er jeg sikkert også. Men hei, jeg får reist, da. Blant annet ved at jeg nesten aldri drar på byen lenger.
Både fordi jeg har havnet i den alderen at jeg ikke får noe som helst ut av det, annet enn en voldsom fyllesyke, men også fordi jeg kan spare den tusenlappen jeg ville brukt på øl og sprit den ene kvelden til en flybillett et eller annet sted.
Enkel prioritering, selv om man skal kose seg i blant.
Kjøper klær én gang i året
Jeg er riktignok mann, men småshopping er ikke min greie. Jeg kjøper klær én gang i året, maks to, og det er det. Da kan jeg fort finne på å svi av noen tusenlapper, men da vet jeg jo at jeg slipper å kjøpe mer klær det året og kan bruke mer penger på reising isteden.
I tillegg passer jeg på å kjøpe klær av en viss kvalitet slik at jeg vet at det plagget holder en god stund.
Kjøper mat to ganger i uka
Dette er faktisk et godt sparetips uansett om du drømmer om å reise eller ikke. Å gå i butikken hver eneste dag er dyrt og unødvendig fordi man alltid kjøper mer enn man trenger.
Etter at vi begynte å handle to ganger i uka, tirsdager og fredager, har vi spart mye penger. Vi slipper de unødvendige innkjøpene og vi kaster mye mindre mat enn tidligere.
Dette er dermed et såkalt universaltips!
Selg det du ikke har bruk for
Vi nordmenn er mestere i å kaste ting vi ikke har behov for. Men i stedet for å kjøre alt på dynga, hvorfor ikke prøve å legge det på Finn? Kanskje finnes det noen andre som har behov for det du ikke trenger, og kanskje personen kan betale en liten slant for det i tillegg?
Dette er en fin måte å spe på reisebudsjettet på.
Kutt ut TV- og strømmetjenester som ikke brukes
Svært mange av oss sitter både med abonnement på tv-kanaler og strømmetjenester som ikke brukes. Hver for seg er summene relativt små, men ser man det over et år, snakker vi fort en ganske bra slump med penger som kan brukes på reise isteden.
Har du abonnement på Netflix, Sumo, Viaplay og HBO – på én gang? Klarer du deg med maks to?
Ta vurderingen. Si opp det du ikke trenger.
Kutt ut støttemedlemsskapet på treningssenteret
Jeg har ikke noe tall på det, men jeg tror det finnes flere støttemedlemmer enn aktive medlemmer av de mange treningssentrene der ute.
Og hvorfor betale opp mot 500 kroner i måneden for noe som ikke brukes?
Bruker du senteret så sjeldent at du har dårlig samvittighet, si opp avtalen med en eneste gang. Og skal du trene, ta på deg joggeskoene eller sett deg på sykkelen og kom deg til skogs.
Det er helt gratis og attpåtil mye triveligere.
Kjøp flybilletter billigst mulig
En av de største kostnadene når det kommer til reising er flybilletter. Derfor kan det lønne seg å være litt smart når man skal kjøpe billetter tur/retur A til B.
Her finner du mine seks tips for billigere flybilletter.
Her forklarer jeg hvorfor du må tenke deg om før du bestiller flybilletter.
Her er hvorfor du bør bestille flybilletter direkte hos flyselskapene.
Har du flere sparetips? Kom gjerne med de.