Det er spesielt nok å traske rundt på en øy i en innsjø nesten 4 000 meter over havet. Enda mer spesielt er det at det var her, på Isla del Sol, at selveste Solen og historiens to første inkaer ble født.
Solen. Selveste sentrumet i vårt eget solsystem. 109 ganger så stor som Jorden og med en overflatetemperatur på over 5 000 varmegrader. Den befinner seg så langt unna vår verden at de aller fleste av oss har vanskeligheter med å fatte det.
Men kilden til alt liv er den.
Og til tross for sin allmektighet, har også Solen vært en bitteliten nyfødt stjerne med bleier og smokk en gang. Det spesielle er bare at i motsetning til andre stjerner, som gjerne blir født med et smell langt der ute i Universet, ble Solen født på en øy helt vest i Bolivia.
Nærmere bestemt på Isla del Sol i Titicacasjøen, nesten 4 000 meter over havet.
| Les også: Reiseguide og mine beste reisetips til Copacabana og Isla del Sol.
En vaskeekte røverhistorie
Men ikke nok med at Solen sjøl bokstavelig talt så dagens lys her ute. Det gjorde også historiens to første inkaer.
Etter en svært så langvarig flom, en flom som la hele verden i totalt mørke, skal nemlig guden Viracocha ha steget opp av Titicacasjøens overflate.
Hvordan han klarte det sier historien ingenting om, men Viracocha skal så ha kommet seg til Isla del Sol hvor han kommanderte solen til å reise seg, men hvor han også, helt på egen hånd, lagde Andesfjellenes svar på Adam og Eva.
Manco Capac og Mama Ocllo.
Historiens to første inkaer.
Denne historien er selvsagt ikke sann. Det blir som å tro på julenissen. Eller på Gud for den saks skyld.
Sannheten er heller at inkaene kom hit på 1500-tallet og tvang øyas innbyggere til å underkaste seg. Deretter fant de opp historien for å rettferdiggjøre sitt eget lille korstog, men også for å identifisere seg med den legendariske Tiwanaku-sivilisasjonen, som inkaene så på med stor beundring.
Spor etter eldgamle bosetninger
Og kanskje var det ikke så rart at inkaene så opp til tiwanakuene. Det er nemlig funnet spor etter de som kan dateres helt tilbake til rundt 2 000 år før Kristus. Det er 4 000 år siden.
Tenk på det!
Hvordan kom de seg hit? Hadde de båter? Svømte de? Satte de seg på ryggen av prehistoriske, svømmende dinosaurer og red over?
Ingen har svaret.
Det er selvfølgelig svært så spesielt å tenke på når man går i land på den karrige, steinete og svært så eukalyptusduftende øya rundt to timers båttur unna Copacabana, den lille bolivianske byen som strengt tatt er siste stopp for Perú.
80 ruiner og gamle inkaterrasser
Det er med andre ord svært så hellig grunn man vandrer over når man tar den rundt tre timer lange fotturen fra nord til sør på Isla del Sol.
Den azurblå Titicacasjøen – for øvrig verdens høyest beliggende seilbare innsjø – ligger der som et speil og visker ut grensene mellom vann og himmel.
I horisonten kan man skimte de mektige, snødekte toppene i Cordillera Real – Den kongelige fjellkjede – flere av de snøkledde toppene over 6 000 meter høye.
Rundt omkring på øya er det over 80 ruiner som ligger der som et stumt minne over de legendariske inkaenes inntog her for over 500 år siden.
Det gjør også de gamle terrassekonstruksjonene som inkaene brukte til jordbruk.
De passes på av rundt 1 000 innbyggere som lever her akkurat som man alltid har gjort – det vil si uten moderne hjelpemidler som biler og andre motoriserte kjøretøyer.
Her er det menneskene selv og eslene som gjør grovjobben.
Med unntak av enkelte eselvrinsk her og der, er det dermed så godt som stille på Isla del Sol. Ingen forstyrrende elementer, med unntak av de andre turistene, som er få nok til at det ikke blir plagsomt.
En vakker tur, det er det. Faktisk en av de vakreste fotturene jeg noensinne har gått.
Og etter nærmere tre timers vandring langs øyas rygg, opp og ned og tjo og hei, finnes det få alternativer som er bedre enn en fersk ørret fra sjøen, litt ferskpresset juice og en utsikt som kan ta pusten fra de aller fleste.
Mange sover over på øya. Vi valgte å reise tilbake til Copacabana. Der fikk vi se at solen gikk ned bak dens eget fødested.
Isla del Sol.
Soløya.
Komme til Isla del Sol
Eneste måten å komme til Isla del Sol på er med båt fra den lille byen Copacabana på det bolivianske fastlandet.
Det går flere båter, men alle går samtidig; klokka 08:30 og 13:30. Turen til Yumani, sør på øya, tar ca halvannen time. Opp til Challapampa tar det rundt to timer.
Prisene varierer også noe avhengig av selskapet man velger å reise med. En enkeltbillett til Challapampa på nordsiden av øya bør koste rundt 30 BOB per person.
Kjøper du tur/retur-billett, er det ofte noe billigere, gjerne mellom 40 og 50 BOB per person.
Billettene kjøper du i en av kioskene nede ved kaia i Copacabana eller ved en av de mange utsalgsstedene langs Ave 6 de Agosto.
Det går også an å ta en privat tur med avgang og hjemkomst når du selv måtte ønske, men da må du nok regne med å betale 10-gangeren.
Dagstur
Skal du på dagstur til Isla del Sol, finnes det egentlig to alternativer.
Du kan enten ta 08:30-båten opp til Challapampa, utforske ruinene i området og så ta 13:00-båten til Yumani. Her kan du utforske mer, spise en god lunsj og så ta båten tilbake til Copacabana.
Det er etter min mening det kjipeste alternativet.
Jeg anbefaler på det sterkeste å ta 08:30-båten til Challapampa og gå hele veien til Yumani. Er du i middels god form, klarer du denne turen på rundt tre timer og rekker både en god lunsj og 16:00-båten tilbake til Copacabana.
Overnatting
Jeg angrer litt på at jeg ikke valgte å overnatte på Isla del Sol, men tiden strakk rett og slett ikke til. Flere jeg snakket med som hadde gått for det alternativet syntes det var vel verdt både tiden og pengene.
De aller fleste velger å overnatte i Yumani. Det er her de fleste og beste overnattingsmulighetene befinner seg, og det er her du finner de fleste og beste spisestedene.
Tipset mitt er å ta 08:30-båten til Challapampa og gå til Yumani, som beskrevet over. Da får du god tid til å utforske hele øya uten å være redd for å ikke rekke båten tilbake til Copacabana.
Du får i tillegg hele påfølgende dag til å utforske enda mer, med mindre du ønsker å ta en båt som går rundt klokken 10 tilbake til fastlandet.
Priser
De lokale på Isla del Sol er fullstendig avhengige av turismen. I tillegg til rundt 60 BOB per person for båten tur/retur, må man, dersom man går fra Challapampa til Yumani vel å merke, ut med to tilleggsavgifter.
Disse avgiftene går blant annet til å holde stiene i orden, så de bør betales med glede.
Ikke er det mye det er snakk om heller. 2 BOB for sjekkpunktet midt på øya og 5 BOB for å komme inn i Yumani.
Vil du besøke gullmuseet, Museo del Oro, må du ut med 10 BOB. Denne billetten gjelder også til Chincana- og Pillkukayna-ruinene, så ta vare på billetten.
Kort aksepteres ikke på Isla del Sol. Her er det kontanter som gjelder. Husk derfor å ta ut penger i Copacabana.
| Les også: Reiseguide og mine beste reisetips til Copacabana og Isla del Sol.
| Les også: Reiseguide og mine beste reisetips til Bolivia.