REISEGUIDE OG -TIPS TIL COPACABANA

Så langt vest du kommer i Bolivia, langs breddene til verdens høyeste seilbare innsjø, Titicacasjøen, ligger Copacabana. Langt mindre kjent enn sin navnebror i Rio de Janeiro, men en fellesnevner har de to likevel, nemlig knytningen til det våte element. Den store forskjellen er selvsagt høyden.

Med sine drøye 3.800 meter over havet og en gjennomsnittstemperatur på rundt 15 varmegrader, er det merkelig å skulle dra på stranden her, og det er det kanskje ikke så mange som gjør heller. En båttur, derimot, er langt mer vanlig. Nærmere sagt til den hellige inkaøya Isla del Sol – Soløya – som er områdets største attraksjon.

Avslutt dagen med fersk fisk og en pisco sour mens den ildrøde solen går ned i horisonten. Kan det bli noe særlig bedre?

Fakta om Copacabana

Innbyggertall: Ca 6.000
Høyde over havet: 3.841 moh
Grunnlagt: 1534, men byen var en inkautpost lenge før det
Kjent for: Sin nærhet til Titicacasjøen og Isla del Sol og sin vakre katedral
Avstand fra La Paz: Ca 150 km
Navnet Copacabana betyr: Usikkert, men man tror det stammer fra Aymara og betyr “Utsikt til sjøen”

MIN REISERUTE

Min reiserute Bolivia


Oslo – La Paz:
Fly. Lufthansa via Frankfurt og Bogotá
La Paz – Uyuni: Nattbuss. Todo Turismo
Uyuni – Potosí: Buss. Diana Tours
Potosí – Sucre: Delt taxi
Sucre – La Paz: Fly. Boliviana de Aviación
La Paz – Copacabana: Buss. Bolivia Hop
Copacabana – Puno (Perú): Buss. Bolivia Hop/Peru Hop

NÅR REISE TIL COPACABANA

Selv om området i og rundt Copacabana har relativt jevne, milde temperaturer året rundt, er det likevel to distinkte sesonger. Den tørre perioden strekker seg fra mai til oktober, mens perioden med mest regn går fra november til april. Det er ikke noe kult å være her når det regner, så jeg vil anbefale å komme hit om vinteren – altså mellom mai og oktober.

Da skinner solen stort sett fra skyfri himmel, selvsagt med noen få unntak. Temperaturene på dagtid er behagelige, mens kveldene og nettene kan bli kjølige.

HVORDAN REISE TIL COPACABANA

Buss

Det finnes ingen bussterminal i Copacabana. Noen busser ankommer strandområdet, gjerne rundt det hvite ankeret, mens andre busser stopper litt lenger opp i byen, omtrent midt mellom stranden og kirken. Det er gjerne også her bussene går fra.

99% av alle som kommer hit eller som reise herfra, drar enten til eller fra Puno (Perú) eller La Paz – begge drøyt tre timers kjøring unna. Kommer du fra eller skal til La Paz, må du passere en liten fjordtarm med ferge. Eller, ferge og ferge, fru blom. Det er egentlig en pram som bussen kjøres ombord på. Naturlig nok, når du ser bildet under, må passasjerene gå av og komme seg over med en annen båt.

Bussturen til Copacabana kan derfor by på noe ekstra. Ikke ulikt Bolivia for øvrig.

Copacabana

Jeg tok selv buss til Copacabana fra La Paz og videre til Puno da jeg var her i juli 2016 med et selskap som heter Bolivia Hop.

Disse har som mål å gjøre bussturene for turister gjennom denne delen av Sør-Amerika enklere, og de lykkes veldig godt. Litt dyrere enn de andre selskapene, men man får en engelskspråklig guide og hjelp til alt man behøver hjelp til. Bussen ankommer til og drar fra det hvite ankeret på stranden.

Bolivia Hop kan anbefales på det aller, aller varmeste.

REISE RUNDT I COPACABANA

Copacabana er en liten by, og alt som bør sees, kan nås til fots.

TING Å GJØRE I COPACABANA

Besøk katedralen

Katedral Copacabana

Til tross for sin noe beskjedne størrelse, har Copacabana en gigantisk hvit katedral som heter Catedral de la Virgen de la Candelaria. Fritt oversatt betyr det Jomfru Candelaria-katedralen og er oppkalt etter kvinnen – og skytshelgenen – med samme navn. Hun skal ha utført mirakler akkurat her på 1500-tallet, blant annet ved å ha reddet noen fiskere fra døden i en grufull storm på Titicacasjøen.

Katedralen sto ferdig i 1576 og er en av de vakreste og helligste kirkene i hele Bolivia for både katolikkene og de innfødte. Inne i katedralen finner du også en imponerende statue av nevnte Jomfru Candelaria. Det sies at dersom denne fjernes, vil Titicacasjøen gjøre opprør og oversvømme byen.

Jomfru Candelaria feires for øvrig under Jomfru Candelaria-festivalen fra 2. til 5. februar hvert år. Da strømmer folket ut i gatene og danser, drikker og feirer – en opplevelse som visstnok skal være vel verdt å få med seg i den ellers søvnige lille byen.

Åpningstider

Åpningstidene kan variere ut i fra messer og lignende. Det er strengt tatt bare å traske opp og håpe at den er oppe.

Pris

Gratis.

Komme hit

Katedralen ligger omtrent midt i byen. Fra stranden, ta opp Avenida 6 de Agosto, og du vil gå rett på den.

Gå opp på Cerro Calvario

Høyden overfor Copacabana heter Cerro Calvario, og er en bratt, svett og slitsom 30-40 minutters tur fra bunn til topp. Underveis vil man se flere “korsstasjoner” som er viktige for katolikkene, og det hele ender opp med en fantastisk utsikt over Titicacasjøen langt der oppe.

Et must er å gå opp et par timer før solnedgang. Jeg har sett mange solnedganger i mitt liv, men dette er utvilsomt en av de aller vakreste.

Cerro Calvario Copacabana

Cerro Calvario Copacabana Cerro Calvario Copacabana Cerro Calvario Copacabana Titicacasjøen Cerro Calvario Copacabana Titicacasjøen Cerro Calvario Copacabana

Åpningstider

Det er ingen åpningstider her.

Pris

Gratis.

Komme hit

Fra stranden, gå opp Avenida 6 de Agosto. Ta første til venstre, opp Santivañez og følg veien til enden. Der vil du se en sti som går oppover fjellsiden.

Ta en dagstur til Isla del Sol

For veldig mange er Isla del Sol høydepunktet med et besøk i Copacabana, og det er ikke uten grunn. En drøy times båttur unna, ligger denne steinete, kuperte og eukalyptusduftende øya med sine over 80 gamle ruiner som inkaene trodde var fødestedet til selveste solguden Inti (som du for øvrig kan se i Argentinas og Uruguays flagg).

Her tror man det har bodd folk i over 2000 år. Terrassene som ble brukt til å dyrke mat for hundrevis av år siden vitner om inkaenes storslåtthet, og når man vandrer i deres fotspor på en nesten uberørt øy som denne, er det ikke lite ærefrykt som bobler i blodårene.

Isla del Sol Titicacasjøen

Isla del Sol Titicacasjøen

Å benytte en dag på å gå fra nord- til sørenden av øya er noe av det beste du kan gjøre i hele Bolivia.

Mine beste tips til en dagstur på Isla del Sol:

Båtene

Båtene går fra stranden i Copacabana kl. 08:30 og rundt klokken 13:00. Skal du ha en hel dag ute på øya og returnere samme ettermiddag, er du nødt til å ta førstnevnte. Skal du overnatte på øya – som er fullt mulig – velger du selv hva som passer best.

Vi kjøpte en enveisbillett til det lille tettstedet som ligger lengst nord på øya, Challapampa, men man kan også kjøpe billett til Yumani, som ligger lengst syd.

Til Challapampa er det rundt to timers båttur, til Yumani omtrent en times tid.

Challapampa Isla del Sol Titicacasjøen
Challapampa

Prisene varierer noe fra selskap til selskap, og som regel er det billigere å kjøpe en t/r-billett med en gang. Vi kjøpte en enveisbillett til Challapampa og betalte 30 BOB per person. Vi betalte det samme tilbake til Copacabana.

Billettene kjøper du i en av de mange bodene nede ved stranden i Copacabana. Returbilletten til Copacabana kjøpte vi direkte på kaia i Yumani.

Båtene tilbake til Copacabana går fra Challapampa kl. 13:30 og fra Yumani kl. 15:30 og kl. 16:00. Min erfaring er likevel at ingen av båtene går helt når de skal, så det kan være greit å være tidlig ute.

Hvordan benytte dagen

Det er flere måter å utforske Isla del Sol på. Vi tok båten til Challapampa og derfra gikk vi noen kilometer nordvestover før vi fulgte stien sørover mot Yumani. En fantastisk liten fottur, som vi brukte snaue tre timer på.

Når man ankommer Challapampa vil man oppleve et aldri så lite kaos av forvirrede turister, en slags guide som ikke snakker engelsk og innfødte som skal selge deg alt fra vann til armbånd.

Det vi etterhvert forsto, var at man må kjøpe en inngangsbillett til den nordvestlige delen på øya, og at det kan gjøres i billettluka rett ved kaia. Billetten koster 10 BOB per person, men den kan også kjøpes litt høyere opp, ovenfor den første bukta man kommer til.

Etter det er det to “bomstasjoner” til – én omtrent midt på øya der man må ut med 15 BOB per person for å få lov til å fortsette, og én ved inngangen til Yumani, der man blir bedt om å betale 5 BOB per person.

Totalt 30 BOB per person for å gå turen fra nord til sør, altså, men etter min mening er det verdt det. Pengene brukes blant annet for å holde stien i god stand.

Selve turen er ikke spesielt vanskelig, spesielt ikke dersom du er vant til å gå litt turer, men høyden kan gjøre det litt ekstra utfordrende. Vær oppmerksom på at det er mye opp og ned.

Isla del Sol Titicacasjøen

Husk også at dersom du skal rekke båten fra Yumani enten kl. 15:30 eller kl. 16:00 har du ikke allverdens med tid. Vi gikk nok hakket for fort, for vi måtte rekke en buss fra Copacabana klokken 17:00, men har man planlagt en dagstur på denne måten, har man faktisk ikke tid til å “rusle” øya på langs. Til det er avstanden akkurat litt for lang.

Hva skal man ha med seg

Dersom du kun skal benytte én dag på øya, anbefaler jeg bare en lett daypack som inneholder litt ekstra klær – gjerne en vindjakke, vindbukse og en fleecegenser – mye vann og litt mat. På selve turen klarer man seg i en shorts og en t-skjorte, men man vet aldri. Været her kan slå om på et øyeblikk.

Husk også for all del solkrem, da sola her er sterkere her enn noen andre steder i dette området. Jeg smurte meg med faktor 50, og ble faktisk lettere brent i den bolivianske solen. Ha gjerne også på en hatt, cap eller lignende.

Ha på gode og stabile tursko, da stien her er litt ujevn og utfordrende enkelte steder.

Isla del Sol Titicacasjøen

Vann og litt snacks kan kjøpes flere steder underveis, men det er ikke billig – i hvert fall ikke om man sammenligner det med prisene på fastlandet. Det er derfor lurt å gjøre nødvendige innkjøp i Copacabana.

I Yumani, før man går ned til kaia, er det flere restauranter som serverer lunsj og middag. Mitt beste tips er fersk ørret fra sjøen. Himmelsk!

Isla del Sol Titicacasjøen

BO

Det er flere hoteller og hosteller i Copacabana, flere av ymse kvalitet etter hva jeg hørte. Da vi var innom her i juli 2016, hadde vi reist nesten tre uker rundt i Bolivia og ville unne oss litt ekstra. Det endte med at vi booket oss inn på Hotel Rosario Lago Titicaca, muligens det beste hotellet i byen.

Hotellet er nesten helt nytt og ligger på en liten høyde med utsikt til Titicacasjøen. Her fikk vi sannsynligvis den beste frokosten i Bolivia også. Litt dyrt, men får likevel min varmeste anbefaling (litt luksus må man unne seg iblant, selv om man reiser på budsjett).

SIKKERHET

Copacabana er en liten by som er fullstendig avhengig av turismen. Det er dermed ganske så trygt å surre rundt her, selv etter mørkets frembrudd, spesielt i området fra katedralen og ned mot stranda.

Skal du opp på Cerro Calvario (noe du selvsagt skal), kan det være greit å følge folkemengden tilbake igjen, ikke gå ned alene en time etter alle de andre. Strøket mellom stien og “sentrum” er litt øde og man vet aldri hva som gjemmer seg i skyggene, selv om jeg ikke leste eller hørte noen advarsler mens jeg var her.

MIN FULLSTENDIGE REISEGUIDE TIL BOLIVIA

Bolivia

MINE HISTORIER FRA BOLIVIA

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Instagram

Følg reisene mine på Instagram