Milano er et ypperlig reisetips for en weekendtur til Italia. Vær tålmodig, se bak den litt polerte fasaden og du vil finne en by og en region som har masse å by på.
Milano. Italias nest største by og landets økonomiske lokomotiv.
Shoppingmekka og designmetropol.
Trippende italienske kvinner med Prada-briller, høyhælte sko og hendene fulle av shoppingposer fra designerbutikker man aldri har hørt om.
Stilfulle italienske menn med nyklipt hår og perfekt trimmet tredagersskjegg, sko til tusenvis av euro, mørkeblå chinos og kashmirgenseren knyttet pent i halsen over den blå- og hvitstripete skjorten.
Hvis dette er inntrykket du har av Milano, så har du fullstendig rett. Det er dette som er Milano. Det er ingen falsk fasade.
Langt derifra.
Men det betyr bare én ting.
Milano har usedvanlig mye å by på. Rett og slett noe for enhver smak.
Shopping, champagne, fantastiske restauranter i absolutt alle mulige prisklasser, flotte bygninger, interessant historie, fotball, hyggelige folk … ja, you name it.
En må bare lære Milano å kjenne. For første gangen jeg var der likte jeg ikke byen ikke i det hele tatt. Så, andre gangen ble jeg mer fan. Og nå lurer jeg jaggu på når jeg blir å finne på Piazza del Duomo neste gang.
Og ta med at Milano ligger i den vakre Lombardia-regionen, da. Oh la la.
I dette området er det så mye å se og finne på, så mye å se at man egentlig trenger flere uker.
Her er bare noen utvalgte tips til ting å gjøre i Milano og omegn.
PS: Tips til restauranter og shopping i Milano finner du bedre beskrevet i andre blogger.
Il Duomo – Milanos hjerte
Midt i Milano ligger selve byens store symbol – bokstavelig talt.
Il Duomo.
Katedralen.
Hele 600 år tok det å bygge det som etter hvert skulle bli verdens fjerde største kirke, og når man beundrer dens storslagenhet og de fantastiske detaljene katedralen er utsmykket med på nært hold, er det lett å forstå hvorfor milaneserne er så stolte av den.
Den 17 000 kvadratmeter store Piazza del Duomo rett utenfor, er byens naturlige samlingspunkt. Her feires alt fra jul og nyttår til troféene byens to fotballklubber, Internazionale og AC Milan, vinner.
Og alt følges nøye med på av den gullkledde kvinnen på toppen av katedralen.
Jomfru Maria.
Eller Madonna, som hun heter på italiensk.
Il Duomo og piazzaen er et naturlig sted for enhver førstegangsbesøkende å starte utforskingen av Milano. Skal du inn i kirken og opp på taket – noe jeg anbefaler sterkt å ta seg tiden til – gjør det tidlig på dagen.
Og husk for all del å kjøpe billetter på forhånd.
Men når du er ferdig med det, ikke bli værende her.
Ikke for lenge iallfall.
For det er turistifisert. Det er overpriset. Og det er kaotisk.
Billetter
Det er som regel lange køer for å komme inn i kirken og ikke minst for å komme opp på taket. Sistnevnte anbefales for øvrig på det varmeste.
PS: Snik deg unna køen ved å kjøpe billetter til Duomoen her (ekstern lenke).
Galleria Vittorio Emanuele II
Er du først på Piazza del Duomo, må du nesten traske gjennom Italias eldste kjøpesenter. Det storvokste Galleria Vittorio Emanuele II, oppkalt etter Italias første monark, er nemlig makaløst.
Det spektakulære byggverket åpnet i 1877 og har i nesten 150 år vært et viktig møte- og spisested for den milanesiske overklassen.
Faktisk er det her du finner noen av Milanos eldste butikker og restauranter, i tillegg til mer moderne high-end-butikker som Prada og Louis Vuitton.
Det er ingenting i Galleria Vittorio Emanuele som skal minne om noe annet enn det det er.
Klasse.
McDonald’s ble hevet ut for noen år tilbake. Junkfood? Her? Pøh!
Og skal du som gründer få innpass her, må butikkskiltet være sort med bokstaver i gull.
Den spektakulære veien inn i kjøpesenteret fra Piazza del Duomo går gjennom en enorm bue og tvers i gjennom bygget, helt til Piazza della Scala på andre siden.
I midten møtes de to glasskledde arkadene i en enorm oktagon som dekkes av en enda mer enorm glasskuppel.
Rett under, på bakken, finner du de fire våpenskjoldene til Milano, Roma, Firenze og Torino.
Setter du hælen på testiklene til oksen i skjoldet til Torino og spinner rundt tre ganger, skal det bringe lykke.
Så vet du det!
Og du? Ta gjerne turen oppover i etasjene. Selv om jeg aldri pleier å anbefale slikt, kan det faktisk være verdt å nyte en kopp (svært overpriset) kaffe med en fantastisk utsikt til Piazza del Duomo og katedralen.
Brera – det kunstneriske Milano
Tar du den korte gåturen nordover fra Galleria Vittorio Emmanuele II, forbi den verdensberømte operaen La Scala, inn til Brera, vandrer du inn i Milanos svar på Montmartre.
Her er trange, trivelige, brostensbelagte og helt trafikkfrie gater omringet av fargerike bygninger som inneholder kunst- og aktivitetsbutikker og masse, masse trivelige restauranter og pizzeriaer.
Er du på jakt etter nytt interiør, eller bare interiørtips, er Brera et perfekt sted å bruke noen timer. Skandinavisk design er hot også her, og butikkbetjeningen er svært så behjelpelige med å sende det du måtte ønske deg hjem til Norge.
Det aller beste med Brera er likevel å ikke ha noen plan. Bare gå – helt uten mål og mening. Gå deg vill, rett og slett.
Og kommer du hit på kveldstid, er det vel verdt å utforske Breras natteliv. Det er nemlig top notch.
Trives du ikke i Brera, trives du ikke noen steder.
Husk: Den tredje søndagen i hver måned settes det opp et enormt gatemarked i Brera hvor du kan finne unike antikviteter som du kan pakke med deg i kofferten.
Castello Sforzesco
Noen få hundre meter vestover fra Brera ligger det gigantiske festningsverket Castello Sforzesco, i hine hårde dager et av Europas aller største.
Castello Sforzesco fikk navnet sitt fra Milanos fjerde hertug, Franzesco Sforza, som satte i gang byggingen på 1400-tallet – en tid da Milano var en mektig bystat, lenge, lenge før Italia ble samlet til ett rike.
I dag er det ikke lenger et festningsverk, men en liten oase for kunst, kultur og historie.
Her finner du nemlig noen av Milanos – og Italias – mest spennende muséer, i tillegg til originale verker av selveste Michelangelo og Leonardo da Vinci.
Nattverden i Santa Maria delle Grazie
Selv om Milano er en stor by, er den også overraskende liten og kompakt. For bare noen få meter lenger sørvest fra Castello Sforzesco ligger selveste Santa Maria delle Grazie.
Og igjen hadde hertug Franzesco Sforza en finger med i spillet. Eller, ikke bare det, han beordret byggingen. Rett skal være rett.
Santa Maria delle Grazie er veldig kort fortalt en kirke. Men det er ikke primært derfor den er kjent. For kirken inneholder selvsagt en av verdens mest berømte fresker, 4,5 ganger 9 meter stor.
Nattverden av Leonardo da Vinci.
Den godeste Leonardo fikk oppdraget av Franzesco Sforzas etterkommer, Ludovico, som en del av en større plan om å renovere og fornye den gamle kirken.
Javel, tenkte Leonardo, hvorfor ikke bare male scenen der Jesus får beskjed om at han kommer til å bli forrådt av en av sine trofaste disipler?
Som sagt så gjort. Veggmaleriet sto ferdig helt mot slutten av 1400-tallet. Dessverre brukte Leonardo maling som ikke tålte tidens tann så veldig godt, og i dag er verket i ferd med å forvitre helt.
Billetter
Nattverden er, av åpenbare årsaker, så populært at man ikke bare kan møte opp og bestille billetter i luka (det har jeg prøvd). Tvert i mot må billetter bestilles relativt lang tid i forveien.
Billetter kan du bestille direkte på Milan Museum (ekstern lenke).
PS: Snik deg unna den lange køen med en guidet tur (ekstern lenke).
Navigli – det trendy Milano
Fra Santa Maria delle Grazie kan du gå videre sørøstover og besøke de to kirkene Basilica di Sant’Ambrogio og Basilica San Lorenzo Maggiore. Deretter kan du gå gjennom Giovanni Paolo II-parken, som tar deg ned til Navigli.
Navigli er et område i Milano som har fått navnet sitt fra de fem Naviglio-kanalene. Disse ble bygget så tidlig som i Middelalderen, først for irrigasjon, senere for å frakte varer, blant annet til og fra Sveits.
Kanalene ble også hyppig brukt til å frakte stein og marmor til byggingen av Il Duomo på 1300-tallet.
Kanalene fikk sin renessanse under 2. verdenskrig da det meste av annen infrastruktur ble bombet sønder og sammen, men den siste sekken med sand ble losset i 1979.
Siden den gang har mesteparten av kanalene blitt tettet igjen og Navigli som bydel har fått sin helt egen oppblomstring.
Her er massevis av små, trivelige restauranter som serverer tradisjonell milanesisk mat i tillegg til små butikker og kunstgallerier.
Minst ett måltid i Milano bør nytes langs byens gamle, ærverdige kanalsystem.
Hot tips: Dra ned på ettermiddagen og få med deg det fantastiske lyset i det solen går ned bak de fargerike bygningene.
San Siro – Milanos andre katedral
Blir du lei av å besøke gamle kirker, kan du i stedet vurdere et besøk til Milanos nest største katedral.
Den ligger i bydelen San Siro, nordvest i byen, og rommer drøyt 80 000 mennesker.
Navnet er derimot noe mer usikkert. Spør du en AC Milan-supporter vil svaret være San Siro. Spør du derimot en Inter-fan, er svaret Giuseppe Meazza, navnet til stjernespissen som spilte for begge klubbene på 1930- og 40-tallet (dog ikke samtidig, selvsagt).
Å se en toppmatch her, enten når AC Milan og Inter møtes i det såkalte Derby della Madonnina, eller når en av de spiller mot klubber som Juventus, Roma eller Napoli, er en opplevelse helt utenom det vanlige.
Givende, selv for en som er litt mer lunken til det vakre spillet enn for eksempel jeg – en selverklært fotballidiot.
Sesongen spilles fra august til mai, og det går stort sett en kamp her hver eneste helg i det tidsrommet. Billetter finner du på klubbenes egne nettsider.
Skal du ha billetter til Derby della Madonnina, må du følge med på når billettene legges ut for salg. De rives nemlig vekk uansett klubbenes form og tabellsituasjon.
| Les også: Min opplevelse av Derby della Madonnina – et av verdens heteste derbyer.
Dagsturer og videre reiser fra Milano
Milano er selve pulsen i den svært så innholdsrike og vakre Lombardia-regionen. Bare få mil utenfor Milano finner man destinasjoner som er vel verdt en dagstur, eller som kan være en fantastisk fortsettelse på en lengre reise i Nord-Italia.
Å reise med tog i Italia er heldigvis en enkel, effektiv og ganske billig opplevelse. Med andre ord er Milano og Milano Centrale – for øvrig en av verdens vakreste togstasjoner – et perfekt utgangspunkt for videre utforsking av Lombardia.
Mitt heteste tips er likevel å bruke Milano som base for en lengre reise i Lombardia-regionen.
Se min anbefalte reiserute her.
Bergamo
Bergamo er Milanos litt ukjente lillebror, vakkert beliggende akkurat der Posletten slutter og Alpene begynner.
Det flotteste med Bergamo er nok Città Alta, bydelen som ligger oppe på høyden og som omringes av den fem kilometer lange bymuren, som for øvrig står på UNESCOs verdensarvliste.
Her ligger også Piazza Vecchia (Den gamle plassen) hvor du finner katedralen, Capella Colleoni og Santa Maria Maggiore-kirken.
Selv mener jeg en dagstur ikke er nok – du bør sette av minimum to hele dager til å utforske denne flotte, historiske byen.
Toget fra Milano bruker en snau time på turen opp til Bergamo.
| Les også: Bergamo – et italiensk mesterverk.
Varese
En drøy times togtur nordvestover fra Milano ligger Varese-regionen, for de aller fleste en ganske så ukjent del av Italia. Selve byen Varese kalles ofte for “hagebyen” og har blitt omtalt som Italias svar på Versailles.
Ingen dårlig CV.
Den trivelige byen er verdt å utforske i seg selv. Rett utenfor bygrensene kan du utforske Maggioresjøen, langt i fra like turistifisert som Garda- og Comosjøen.
Det beste med Varese er nok likevel Sacro Monte di Varese, Det hellige fjellet i Varese, som står på UNESCOs verdensarvliste.
Å gå pilgrimsstien opp til den bittelille landsbyen Santa Maria del Monte regnes faktisk som en av de beste tingene å gjøre i hele Lombardia, Milano inkludert, uansett om du er religiøs eller ikke. På veien opp ligger det 14 små, vakre og unike kapeller – alle sammen med den vakre nasjonalparken Campo dei Fiori som bakteppe.
Kanskje er ikke en dagstur fra Milano nok; sjansen er tilstede for at Varese er verdt en langweekend for seg selv.
| Les også: Varese – Nord-Italias skjulte hemmelighet.
Lugano
Bare halvannen times togtur nord for Milano ligger Lugano, som ikke ligger i Italia i det hele tatt, men helt syd i Sveits.
Det føles riktignok mest som Italia i denne fine lille byen ved minst like fine Luganosjøen, for de fleste snakker italiensk, kjøkkenet er italiensk og den trivelige gamlebyen, ja den ser jaggu italiensk ut den også.
Lugano kan by på det aller meste, kanskje spesielt fantastiske turmuligheter i fjellene som omgir byen, samt vakre landsbyer i umiddelbar nærhet som Brè, Morcote og Gandria.
| Les også: 48 timer i Lugano – Sveits’ svar på Monte Carlo.
Comosjøen
Comosjøen er kanskje noe mindre kjent enn storebroren Gardasjøen, men det er faktisk Italias tredje største innsjø. Nærmere Milano ligger den også; det er bare en 40 minutters togtur til byen Como i sørenden av sjøen.
Ved Comosjøen får du et fantastisk landskap kombinert med små, pittoreske landsbyer – både i åssidene og langs vannkanten. Det er også fullt mulig å gå noen fantastiske fotturer i dette området.
Tipset kan kanskje være å reise opp til vakre Varenna, som er en drøy times togtur unna Milano Centrale.
Bellagio er også verdt å få med seg, gjerne på veien tilbake mot Milano. Det går nemlig båt fra Varenna til Bellagio.
| Les også: Comosjøen – Gardasjøens vakre kusine.
Verona
Verona regnes av mange for å være Italias mest romantiske by. Det er det sikkert flere årsaker til, men hovedårsaken er nok at det er her handlingen i Shakespeares Romeo & Julie utspiller seg.
Verona er eldgammel, sannsynligvis grunnlagt så tidlig som på 300-tallet f.Kr, og har blant annet et amfiteater som er eldre enn mer berømte Colosseum i Roma.
Store deler av byen er bygget med rosa marmor, som Veneto, regionen Verona ligger i, er så kjent for.
Fra Milano hopper du på toget mot Venezia. Togturen fra Milano Centrale til Verona tar bare en drøy time.
| Les også: Verona: Mer enn uteopera og Shakespeare.
Gardasjøen
En drøy time øst for Milano, akkurat på grensen mellom regionene Lombardia og Veneto, ligger Italias største innsjø, Gardasjøen.
Gardasjøen er enorm, så det er selvsagt umulig å utforske hele på en dagstur fra Milano. Tipset kan være å ta Venezia-toget fra Milano Centrale til Peschiera del Garda, for så å ta bussen opp til vakre og spektakulære Sirmione, som ligger på en halvøy i den sørlige delen av sjøen.
Turistfelle til tross, her finner du en ekte festning, en ekte romersk villa og noen ekte grotter som er vel verdt å utforske. I tillegg finnes det flere muligheter for å ta seg en båttur på sjøen.
Et annet alternativ som kan være verdt å utforske, er Desenzano, 10 kilometer sørvest for Sirmione. Og hvorfor ikke gå fra Sirmione, langs Gardasjøens bredder, og hit?
Bernina Express til St. Moritz
Fra Milano er det bare noen få mil til den sveitsiske grensen. Og på den sveitsiske siden ligger St. Moritz, den vakre byen som arrangerte tidenes andre Vinter-OL i 1928.
Men ikke nok med at St. Moritz ligger vakkert til ved innsjøen St. Moritzersee. For å komme til St. Moritz, kan du nemlig ta det som regnes for å være verdens bratteste togtur. Vakker er den også.
Bernina Express.
Bernina Express starter i Tirano, drøyt 2 1/2 times togtur fra Milano Centrale. Derfra bærer det opp i de sveitsiske fjellene, helt opp til Bernina-passet på 2 253 meter over havet, før man når stasjonen i St. Moritz.
Turen fra Tirano til St. Moritz tar ca 2 1/2 time.
Skal du reise hele veien fra Milano og tilbake igjen, må du med andre ord regne med å bruke hele dagen.
Planlegg godt og reis tidlig, for du kommer sent hjem.
4 comments
Nå fikk jeg lyst til å reise til Milano. Tusen takk for flotte reisetips og beskrivelser.
Så bra! Bare hyggelig 🙂
Tusen takk for gode og inspirerende tips.
Nå gleder vi oss til Milano-turen vår.
Så hyggelig å høre! 🙂