Byen Uyuni er kanskje stedet Gud sjøl glemte, men området rundt er så uvanlig, så fascinerende, så spektakulært at det kommer til å ta pusten fra deg.
Noen minutters kjøring vest for byen ligger nemlig verdens største saltslette, Salar de Uyuni, restene av en forhistorisk sjø som i dag dekker over 10 000 kvadratkilometer og som utvilsomt er en av Sør-Amerikas største turistattraksjoner.
Kjører man videre sørover beveger man seg inn i Atacama-ørkenen, verdens tørreste non-polare ørken, som strekker seg inn i Chile og i Perú. Her, over 3 000 meter over havet, finner man landskap det er vanskelig å finne maken til andre steder, med vulkaner, fargerike innsjøer og et rikt dyreliv. Stjernehimmelen er så klar at man nesten kan plukke stjernene ned fra himmelen med hendene.
Det ser og høres kanskje varmt og idyllisk ut, men temperaturene her kan synke ned mot både 15 og 20 minusgrader om nettene. Glem for all del ikke ulltøyet hjemme.
Denne artikkelen innholder
FAKTA OM UYUNI
Innbyggertall: Ca 20 000
Kjent for: Nærhet til attraksjonene Togkirkegården, Salar de Uyuni og Atacamaørkenen
Høyde over havet: 3 700 moh
Grunnlagt: 1890
Lufthavn: Aeropuerto Joya Andina
Navnet Uyuni betyr: Innhegning (Aymara)
NÅR REISE TIL UYUNI
Området rundt Uyuni har to distinkte sesonger. Den tørre perioden strekker seg fra mai til oktober, mens perioden med mest regn går fra november til april. Det er likevel fullt mulig å besøke Uyuni og omegn året rundt.
I den tørreste perioden er det blant annet mulig å kjøre ut på saltslettene med en 4×4 – en mulighet som tilbys av svært mange turoperatører i området. Solen skinner stort sett fra skyfri himmel, selvsagt med noen få unntak.
Dette er vinteren, så regn med til dels ufyselig kalde netter (selv for oss nordmenn). Skal du på en tredagers tur, må du regne med både sovepose, ullklær og tepper. Det er også i denne perioden man finner klart flest turister i området.
Fra november til april er temperaturene mer behagelige, men det kommer også mer nedbør. Det betyr at spesielt saltslettene kan bli oversvømt og gjøre det umulig å krysse med bil.
Guiden vår sa likevel at januar var hans favorittmåned å besøke Salar de Uyuni på. Da ligger det vann oppå sletten, som gir en helt usedvanlig speileffekt, en effekt du sannsynligvis bare finner her.
HVORDAN REISE TIL UYUNI
Det er tre måter å ankomme Uyuni på: Med fly, tog (!) eller med buss eller annet kjøretøy.
Fly
Uyuni har faktisk en liten flyplass, Aeropuerto Joya Andina (UYU), som ligger rett utenfor byen og som ble åpnet så sent som i 2011. Det går fly hit fra La Paz og Sucre med selskapene Amaszonas og TAM (Transporte Aéreo Militar – må ikke forveksles med LATAM).
Tog
I motsetning til de aller fleste andre steder i Sør-Amerika, er Uyuni faktisk mulig å nå med tog. Toget går fra Oruro, omlag fire timers kjøring sør for La Paz, på tirsdager og fredager klokken 15:30 og ankommer Uyuni rundt syv timer senere (med Expreso del Sur). Turen skal være spektakulær, med flott utsikt over altiplanoen – høylandet – og en fin solnedgang.
Det går også et tog til Uyuni sørfra, fra den boliviansk-argentinske grensebyen Villazón via Tupiza. Expreso del Sur, sannsynligvis det beste selskapet, har avgang fra Villazón onsdager og lørdager klokken 15:30 og skal ankomme Uyuni drøye åtte timer senere.
Buss
Uyuni har ikke en tradisjonell bussterminal, men et helt kvartal der busselskapene har sine baser og der bussene stopper utenfor sine respektive kontorer. Herfra er det gåavstand til alle hoteller, hosteller og turoperatører som holder til i byen. Det er også her du møter opp når du skal ta buss ut av byen.
Jeg tok selv nattbuss til Uyuni fra La Paz, en tur som tok rundt 10 timer og som kostet 250 BOB med et selskap som heter Todo Turismo. Bussen gikk fra La Paz i 21-tiden og var fremme i Uyuni rundt klokken 07:00. Turen var behagelig, med seter som nesten kunne lenes helt tilbake, og vi fikk utdelt pledd underveis. Mat fikk vi også – både middag og frokost.
Todo Turismo er et litt dyrere alternativ enn andre selskap, men kan anbefales på det varmeste.
REISE RUNDT I UYUNI OG ATACAMA-ØRKENEN
Folk flest er kun innom byen Uyuni før de reiser rett ut på «ekspedisjon». Det er mulig å ta dagsturer ut på Salar de Uyuni med en 4×4 som også inkluderer et besøk på togkirkegården kun fem minutter utenfor byen.
Det mest vanlige er likevel en guidet tur som strekker seg over tre dager og to netter. Det finnes også turer som har enda lengre varighet.
Etter hva jeg vet er det mulig å kjøre rundt i området på egenhånd også, men da tror jeg man fort kan møte på en del utfordringer – blant annet det å navigere seg fra A til Å. Her finnes nemlig ingen tradisjonelle veiskilt – eller veier for den saks skyld.
Skal du virkelig få noe ut av besøket ditt i denne delen av Bolivia, anbefaler jeg på det varmeste en guidet tredagerstur (tre dager/to netter).
Det er et titalls forskjellige operatører i Uyuni som tilbyr nøyaktig de samme turene, men gjør grundig research før du velger. Det er nemlig et fåtall av de som har engelskspråklige guider, og det går også historier om at sjåførene hos de mest useriøse byråene kan finne på å kjøre i beruset tilstand.
VÅR TUR I UYUNI OG OMEGN
Vi valgte en turoperatør som heter Red Planet Expeditions, både etter anbefaling av et reisebyrå i La Paz, men også grunnet gode tilbakemeldinger på Tripadvisor (til tross for at jeg stoler mindre og mindre på sistnevnte). Jeg hørte og opplevde også mye bra om et selskap som heter Quechua Connection.
Fasiten var at vi var kjempefornøyde med hele opplegget. Guiden, som jeg dessverre ikke husker navnet på, var helt suveren, og det samme var opplegget vi gjennomførte. Turen foregår kort oppsummert som følger:
Dag 1
Avreise fra Uyuni klokken 11:00. Kommer du med nattbuss og har booket turen på forhånd, blir du hentet der bussen ankommer. På Red Planets kontor ble vi bedt om å pakke alt vi trengte for disse tre dagene over i én sekk. Resten av bagasjen kunne vi etterlate der, i et låst rom (ha likevel med en hengelås og lås bagasjen din).
Før avreise blir man delt inn i grupper på fem og fem som får tildelt hver sin bil og hver sin sjåfør/guide.
Første stopp etter avreise er togkirkegården rett utenfor byen, som har blitt til grunnet den plutselige nedgangen i gruveindustrien på 1940-tallet.
Neste stopp er den lille landsbyen Colchani, rett ved Salar de Uyuni, som kun eksisterer grunnet saltproduksjon. Her får man mulighet til å se på nært hold hvordan bordsalt produseres, og man får også mulighet til å kjøpe meg seg en smaksprøve.
Videre bærer det ut på rosinen i pølsa, nemlig den enorme saltsletten som heter Salar de Uyuni. Landskapet er nå endeløst hvitt, og man besøker det eneste hotellet som befinner seg inne på saltsletten (selvsagt bygget av salt) pluss at man «går i land» på en øy midt i salthavet kun bestående av stein og kaktuser.
Dagen avsluttes med overnatting på et salthotell, denne gang rett i utkanten av saltsletten, sørvest for startpunktet i Uyuni.
(Klikk på bildene for større versjon).
Dag 2
Dagen starter tidlig og man kjører videre sørover, vekk fra saltslettene og etterhvert inn i Atacama-ørkenen – verdens tørreste non-polare ørken.
Landskapet går nå over fra å være flatt til å bli mer kupert, med flere vulkaner som tårner opp i horisonten.
Man stopper ved fascinerende stein- og fjellformasjoner, blant annet den steinen som ligner veldig på den i Salvador Dalís berømte bilde. Etterhvert kommer man til Laguna Colorada – Den røde lagune – der vannet har en dyprød farge og der man på en god dag kan se hundrevis av flamingoer.
På slutten av dagen kjører man opp på og inn i en aktiv vulkan på 5 000 meters høyde, der man blant annet kan «bade» i svoveldampen som stiger ut av jordas indre.
Natten tilbringes i et lite hus «in the middle of nowhere». Her må man dele rom med inntil tre, fire andre, men man får i hvert fall en seng og tre, fire tykke ullpledd som hjelper en med å holde varmen (tro meg, det trengs!).
Om kvelden kan man ta turen ned i noen varme kilder som holder rundt 40 varmegrader, der man kan ta en øl og se på en helt fantastisk stjernehimmel.
Fordelen med Red Planet er at de har denne aktiviteten på kveldstid. Andre operatører kommer hit grytidlig neste morgen (de står opp klokken 3 om morgenen for å rekke stjernehimmelen), noe som ikke gir den samme magiske følelsen.
Dag 3
Dag 3 blir en aldri så liten transportetappe. Man man starter i alle fall med nok et høydepunkt, nemlig Laguna Verde, Den grønne lagune. Den er i motsetning til sin fetter litt lenger nord – og som navnet svakt antyder – farget grønn.
Skal du videre til Chile og San Pedro de Atacama, er det her du blir tatt videre til grensen og overført til en ny bil.
Skal du ikke til Chile, går ferden tilbake til Uyuni, en kjøretur som tar rundt sju timer
PAKKELISTE TIL SALAR DE UYUNI OG ATACAMA
Det er lurt å tenke seg om to ganger før man pakker til en slik tur. Selv om man sitter i bilen i flere timer, og selv om man «kun» er borte i tre dager, kan været være rufsete og ustabilt nok til å gjøre deg skikkelig kald de gangene du faktisk er ute.
Jeg fikk selv bruk for omtrent alle klærne i sekken da jeg var her, og hadde pakket noe slikt som dette:
- Undertøy
- Ullsokker
- Ulltrøye og ullstillongs (jeg lover deg, du kommer til å få bruk for det
- Tykk ullgenser
- Fleecegenser/-jakke
- Vind- og vannavstøtende turbukse
- Vind- og vannavstøtende jakke
- Vind- og vannavstøtende hansker
- Lue
- Bøff
- Badeshorts (for de varme kildene)
- Hikingsko
- Joggesko
- Solbriller
- Solkrem med høy faktor – UV-strålingen her er ekstrem
- Kamera med ekstra batterier og ekstra minnekort
- Toalettpapir
- Andre nødvendige hygieneartikler
- Sovepose (kan leies hos blant annet Red Planet Expeditions)
- Hodelykt
- Kontanter (du trenger blant annet 150 BOB til inngangen til nasjonalparken på dag 2)
- Vann
- Snacks
Har du alt dette i sekken, bør du være godt rustet for en tredagers ekspedisjon i et av verdens mest øde, værharde og spennende områder.
BO
Er du ute på guidet tur, er ikke valgmulighetene så store hva gjelder overnatting. Dersom du skal ha en natt eller to i Uyuni, kan Hotel Jumari være verdt å sjekke ut.
Relativt bra standard og med varmtvann (det er det nemlig langt i fra alle hosteller/hoteller i Uyuni som har).
SIKKERHET
Hva gjelder sikkerhet i Uyuni er ikke dette så fryktelig mye å være nervøs for. Byen er relativt trygg, selv om man ikke bør ferdes langt utenfor hovedgatene på kvelds- og nattestid. Spørsmålet er hvorfor i all verden du skulle finne på denslags.
Det som kan være verdt å tenke på når det gjelder sikkerhet, er valg av turoperatør. Antall selskaper som tilbyr turer rundt i Uyuni-regionen har økt kraftig de siste årene, og mange er rett og slett useriøse og utrygge.
Med det mener jeg at flere har biler som langt i fra ville passert EU-kontrollen her hjemme. I tillegg går det historier om sjåfører som både er dårlige sjåfører og berusede.
En beruset, spansktalende sjåfør er nemlig det siste du ønsker deg i dette området, langt unna sivilisasjon og mobildekning.
Gjør derfor grundig research før valg av operatør du ønsker å reise med.
Red Planet Expeditions og Quechua Connection er som nevnt to av de bedre selskapene. Førstnevnte reiste jeg med selv, sistnevnte reiste vi sammen med hele veien.
Vær og føreforhold i denne delen av Bolivia kan endres på et øyeblikk, ofte helt uten forvarsel. Jeg slapp heldigvis å oppleve det selv, men en venn av meg har vært værfast i området grunnet en plutselig snøstorm.
Husk derfor å ha med deg nok klær. Heller litt for mye enn litt for lite. Det er nemlig overraskende lite som skal til før kulda sitter i beinmargen her nede.
REISE VIDERE FRA UYUNI
Uyuni er definitivt ikke noe sted man blir værende. Det er primært to, kanskje tre veier videre som utmerker seg.
Kommer du fra La Paz har du strengt tatt to alternativer: Du kan velge å reise inn i Chile, til San Pedro de Atacama, eller du kan reise videre til Potosí.
Har du planer om å reise inn i Chile, kan det være greit å være oppmerksom på at det lureste er å gjøre det som en del av en guidet tur. Da organiserer turoperatøren grenseovergangen med sine chilenske kollegaer, og du blir plukket opp på grensen rett ved Laguna Verde.
Det går en «vanlig» vei fra Uyuni til San Pedro de Atacama også. Avstanden er riktignok nærmere 600 kilometer, og jeg er usikker på om det går busser mellom de to byene.
Det andre alternativet – som jeg selv valgte – er å reise videre til gruvebyen Potosí. Potosí ligger drøyt 200 kilometer nordvest for Uyuni og nås enkelt med buss. Merk deg at terrenget er kupert og veiene dårlige, så du må regne med fem, seks timer i bussetet.
Fra Uyuni er det selvsagt også naturlig å reise til La Paz. Hit er det drøyt 500 kilometer og 10-11 timers busstur. Du velger selv om du vil reise på dagtid eller om du vil ta en nattbuss.