Spenn deg fast, for nå skal du få lese 12 fascinerende og merkelige fakta om Bolivia – et av Sør-Amerikas mest spennende og interessante land.
Bolivia, ass. Er du litt urutinert og litt lite forberedt på hva som venter deg i dette landlåste landet, kommer kultursjokket til å slå deg i bakken.
La oss bare hive oss uti det med 12 relativt rare fakta om Bolivia, som enkelt kan brukes for å imponere på fest.
| Les også: Mer informasjon og flere «ekte» fakta om Bolivia finner du i reiseguiden min til Bolivia.
Bolivia har 37 offisielle språk
Skal du til Bolivia, holder det ikke nødvendigvis å ha fulgt med i spansktimen (selv om det hjelper). For du leste riktig; Bolivia har 37 offisielle språk! Grunnen er at over 20 % av landets befolkning er urfolk, og snakker derfor sine egne, lokale stammespråk – som de alltid har gjort.
De mest utbredte språkene er spansk (selvsagt), quechua, aymari og guarani.
Verdens høyest beliggende by
Verdens høyest beliggende «store» by (innbyggertall over 100 000) ligger i Bolivia og heter El Alto – som rett og slett betyr «Høyden».
El Alto var egentlig en forstad til La Paz, men vokste like greit til å bli sin egen by. Den ligger på høylandet ovenfor La Paz, 4 150 meter over havet, og innehar blant annet La Paz’ internasjonale flyplass – der flyene for øvrig trenger lengre rullebane enn vanlig for å ta av grunnet den tynne luften.
Tre taubaner, kalt Mi Teléferico, knytter La Paz og El Alto sammen. Mi Teléferico ble åpnet så sent som i 2014 og består av rød, gul og grønn linje, som går til og fra forskjellige steder i de to byene. Én tur med taubanen koster tre bolivianos, drøye tre norske kroner.
| Les også: La Paz – Sør-Amerikas rareste storby.
Verdens høyest beliggende seilbare innsjø
Og når vi først er inne på verdensrekorder; verdens høyeste seilbare innsjø ligger delvis i Bolivia, delvis i Perú, heter Titicacasjøen og ligger drøye 3 800 meter over havet.
| Les også: Isla del Sol – der solen ble født.
| Les også: Komplett reiseguide og mine beste reisetips til Copacabana og Isla del Sol.
Verdens største saltslette
Ja, men så tar vi en verdensrekord til, da. Verdens største saltslette ligger nemlig også i Bolivia. Den heter Salar de Uyuni, befinner seg helt sørvest i Bolivia, dekker drøye 10 000 kvadratkilometer og ligger drøye 3 600 meter over havet.
Sletten inneholder omlag 50-70 % av verdens litium, et grunnstoff som blant annet brukes i keramikk-, glass- og batteriproduksjon.
Ja, i tillegg til å inneholde salt, da, som først nå ser ut til å bli en av de viktigste eksportvarene til Bolivia i årene som kommer.
| Les også: Salar de Uyuni – verdens største saltslette.
| Les også: Komplett reiseguide og mine beste reisetips til Uyuni og Atacama.
Død llama under huset
Nei, denne overskriften lyver ikke. På det såkalte heksemarkedet i La Paz (og andre steder rundt omkring i landet), er det mulig å kjøpe døde, tørkede llamababyer.
Dette ser og virker selvsagt makabert ut for oss, men dersom en bolivianer skal bygge seg et nytt hus, graves llamababyen ned i bakken på stedet der huset skal bygges og «vannes» med noen dråper med 96 % sprit.
Dette er nemlig en offergave til Pachamama – Moder Jord – og skal bringe hell og lykke i fremtiden.
PS: Det sies at alle llamababyene som selges på det åpne markedet har dødd en naturlig død.
PS2: Det verserer historier om at man bruker døde uteliggere på steder der større bygg skal oppføres, men disse historiene er det ingen som vil verifisere.
Bowlerhatt er mote
De såkalte cholitaene er kvinner som tilhører Aymara-folket, en av de største urfolkgruppene i Bolivia. Disse kvinnene går ofte kledd i lange, fotsige skjørt (gjerne flere skjørt oppå hverandre grunnet kulden), en fargerik genser eller bluse, et sjal i alle regnbuens farger og strikket etter helt spesielle mønstre og … en bowlerhatt.
Legenden sier at en produsent av disse hattene i England på midten av 1800-tallet forsøkte å eksportere et parti med hatter til Bolivia for å selge til britiske jernbanearbeidere som var stasjonert her. Da hattene kom frem, viste det seg derimot at de var for små.
For å unngå å sitte igjen med et ubrukelig parti hatter, og for å unngå å sende det i retur den lange veien til England, fant man isteden opp en historie om at dette var siste mote blant de mer fasjonable kvinnene i Europa.
Slik ble hattene adoptert av de bolivianske kvinnene, og de brukes fortsatt den dag i dag.
Sitter hatten rett på hodet, er kvinnen gift. Sitter den skjevt, litt sånn på halv tolv, er kvinnen singel. Noen velger også å skyve hatten godt opp på hodet, nesten så den sitter nedi nakken, som en slags spøk på at forholdet hun er i er en smule komplisert.
Bolivia hadde en av verdens rikeste byer
Bolivia slapp heller ikke unna spanjolenes herjinger i Sør-Amerika fra 1500-tallet og utover. På et tidspunkt ankom de Potosí, sør i landet, der de nesten umiddelbart tok beslag på byens fjell og lot de innfødte jobbe som slaver på jakt etter sølv.
Sølv var det mye av, og fjellet ble etter hvert bare kalt Cerro Rico – Det rike fjellet. Omtrent 60 % av verdens totale sølvproduksjon foregikk her. Mye av sølvet forsvant tilbake til Spania i form av sølvmynter, og da spanjolene trakk seg ut på begynnelsen av 1800-tallet, var nesten ingenting igjen.
Det jobber fortsatt hundrevis av mennesker i gruvene, og de jobber fortsatt med hammer og meisel, på evig, dog ofte forgjeves jakt etter verdifulle mineraler.
Det anslås at rundt åtte millioner mennesker har dødd her i jakten på sølv de siste 500 årene.
| Les også: Mitt klaustrofobiske besøk i gruvene i «Dødens fjell».
Bolivia har ikke alltid vært uten kyst
I dag er Bolivia sammen med Paraguay de to eneste landlåste landene i Sør-Amerika. Tidligere, derimot, hadde Bolivia tilgang til Stillehavet og kunne blant annet eksportere mineraler fra gruvene rundt Atacama-ørkenen via sjøveien.
Etter Salpeterkrigen (1879-1884), utkjempet mellom Perú og Bolivia på den ene siden og Chile på den andre, mistet de hele kyststripa til sistnevnte.
I dag er forholdet til Chile svært anspent. Det skyldes blant annet den manglende tilgangen til havet og utfordringene det gir for blant annet eksport.
(Uoffisiell) verdensrekord i kupp og revolusjoner
På sine drøye 190 år som selvstendig nasjon (Bolivia ble selvstendig i 1825), har det vært drøye 190 (!) forskjellige kupp og revolusjoner i Bolivia.
Det er i snitt ett kupp- eller revolusjonsforsøk i året.
Presidentpalasset kalles bare Palacio Quemado – Det brente palasset – etter at det ble satt fyr på og nesten brant ned til grunnen i 1875.
Utenfor samme bygning befinner det seg en byste av tidligere president Gualberto Villaroel. Han ble dratt rundt Plaza Murillo før han ble hengt i en lyktestolpe rett utenfor palasset i 1946.
Klokken i kongressbygningen går baklengs
Mens vi fortsatt befinner oss på Plaza Murillo; i toppen av kongressbygningen befinner det seg en relativt stor klokke. Det uvanlige med denne klokka er at tallene på urskiva er plassert motsatt vei, og at klokka går baklengs.
Dette er derimot ikke et verk av en urmaker som hadde vært i utdrikningslag dagen før. Klokka er blant annet ment å være et symbol på den sørlige halvkule, der skyggen beveger seg motsatt vei over det tradisjonelle soluret.
Tanken er også at urbefolkningen i Bolivia nå trygt kan finne tilbake til sine røtter – og være stolte av det. De innfødte har i lang tid vært forfulgt og sett ned på, men i 2006 ble Aymara-folkets Evo Morales valgt til president.
Han regnes som den første presidenten i Bolivia som stammer fra en av urbefolkningsgruppene i landet. Etter dette har de innfødtes rettigheter forbedret seg kraftig, og klokka er ment å være et symbol på nettopp dette.
En celle for fire, takk
El penal de San Pedro er Bolivias største fengsel med sine rundt 1 500 innsatte, men er kanskje mest kjent for sin mer … liberale fengselskultur.
Her kjøper eller leier nemlig de innsatte cellene sine, og det er ikke uvanlig at de bor sammen med familiene sine innenfor murene. Jo rikere du er, jo bedre celle har du. Eier du ikke nåla i veggen, må du sove på gulvet.
Fengselet regnes ironisk nok også for å være en av Bolivias største formidlere av kokain. Råvarene «smugles» som regel inn via en luke i taket – en luke som for øvrig alle kjenner til, inkludert vaktene.
Tidligere kunne turister få guidede turer av innsatte i fengselet, men grunnet flere voldelige episoder, er dette er nå forbudt.
Hva er egentlig hovedstaden i Bolivia?
Deltar du på Kvitt eller dobbelt i kategorien hovedsteder og får spørsmålet «Hva heter hovedstaden i Bolivia?» er sjansen stor for at du blir noget usikker. Ikke så merkelig, det. Selv er jeg fortsatt usikker på hva som egentlig er hovedstaden i Bolivia.
Det til tross for at jeg har vært der i nesten fire uker.
Sannheten er at Bolivia har to hovedsteder. La Paz er den administrative hovedstaden, byen der presidenten og departementet befinner seg. Vakre Sucre er den konstitusjonelle og offisielle hovedstaden. Her befinner blant annet landets høyesterett seg.
Så da vet du det, neste gang du får spørsmålet på pubquiz, Geni eller mot formodning på Kvitt eller dobbelt.
| Les også: Komplett reiseguide og mine beste reisetips til La Paz.
| Les også: Komplett reiseguide og mine beste reisetips til Sucre.
Bonus: Che Guevara ble drept i Bolivia
Kanskje verdens mest kjente revolusjonære, den argentinske legen, soldaten, forfatteren og politikeren Ernesto «Che» Guevara, døde faktisk i Bolivia.
I området mellom Potosí og Santa Cruz drev han nemlig opplæring av en geriljahær på midten av 1960-tallet, men den 8. oktober 1967 ble han tatt til fange av bolivianske tropper og amerikanske spesialstyrker.
Dagen etter ble han henrettet ved skyting. Legenden hans lever dog videre.
PS: Noen enkle Google-søk viser liket av Che Guevara på en benk i La Higuera, Bolivia.